Спойлер - Разход?

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Любо Мегов » 28 Яну 2004, 22:23

DA WOLF написа:задният споилер или преден или какъвто и да е качват разхода неимоверно много!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! също и устойчивостта на колата се увеличава!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! коефициента на съпротивление се увеличава също!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

съгласен!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kokorba6iqta » 28 Яну 2004, 23:58

Радвам се че така хубаво обяснихте ефекта от крилата, отдавна се чудех какви точно са им предимствата и недостатъците!

kay написа:
Причината за "повдигането" е, че колата като цяло има формата на крило. Най-добрите аеродинамични дизайни имат "отрицателен лифт", с други думи натискат колата в асфалта колкото по-бързо се движи. В ТВ рекламата на M3 CSL го обърнаха наобратно при 160 км/ч във въздушния тунел и то стоеше залепено за тавана - това е точно благодарение на този отрицателен лифт.

:OT:Искам само да попитам от къде да си я изтегля тази реклама, много ми е лубопитно да я видя!!!!!!!!?????????
От Еверест по-високо нема, от Тихия океан по-дълбоко нема и от BMW по-добра кола нема!!!
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 29 Яну 2004, 10:08

DA WOLF написа:задният споилер или преден или какъвто и да е качват разхода неимоверно много!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! също и устойчивостта на колата се увеличава!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! коефициента на съпротивление се увеличава също!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

не пишете глупости....

"неимоверно много" какво ще рече?
колко се качи на Е30-ката ?

kay :bowdown:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от july`s » 29 Яну 2004, 10:50

10х alx...
10x kay...
10x 2 all:)

аз бях останал с впечатлението че спойлерите служат за намаляване/отместване на завихрянията, а крилото за натиск/стабилност... но явно двете неща са доста свързани едно с друго (особено при по-високи скорости)...

offtopic:
въпросната летяща кола, не беше ли излетяла заради плоския и гладък под? който бяха направили за по-малко съпротивление?

offtopic на offtopica: доколкото помня физическата същност на крилата (и в частност перките на вертолетите примерно) променят налягането в определени зони , та разликата в наляганията оказва подемната сила
<br>
br

Потребител
Аватар

Мнение от momo76 » 29 Яну 2004, 11:11

Относно гладкия под
Подът се прави гладък (предимно на спортните автомобили) за да може въздухът който минава под колата да се движи с по голяма скорост от този който минава над колата. По този начин се получава сила която притиска колата към пътя. На същия принцип са направени и самолетните крила а също и платната на ветроходите.
А мерцедеса излетя поради конструктивен дефект не генерираше достатъчно притискателна сила при определени условия ама вече не помня точно какво бяха сбъркали в отбора.
Дано не съм написал някоя голяма глупост

Разработва двигатели и хотели
Аватар
Кара: M3 s54 , e23 745i ,e36 328, M3 s38
Мечтае да кара: отново м3 е30 :)

Мнение от BESSNIA » 29 Яну 2004, 11:31

momo76 написа:Относно гладкия под
Подът се прави гладък (предимно на спортните автомобили) за да може въздухът който минава под колата да се движи с по голяма скорост от този който минава над колата. По този начин се получава сила която притиска колата към пътя. На същия принцип са направени и самолетните крила а също и платната на ветроходите.
А мерцедеса излетя поради конструктивен дефект не генерираше достатъчно притискателна сила при определени условия ама вече не помня точно какво бяха сбъркали в отбора.
Дано не съм написал някоя голяма глупост

Не е глупост това е закона на "БЕРНУЛИ" .Пробваите да вземете два листа хртия с двете си ръце и духнете между тях те се залепват един за друг :shock: .
Това е така ,защото намалявате налягането между тях.
Затова не е разтешено да се движат самолети ,кораби и др. такива близо един до друг.
Можете да наблюдавате закона на Бернули и когато един камион или автобус изпреварва тир, чието ремарке е от бризентовите. Преди да започне изпреварването бризента е прилепнал към тира ,когато обаче се изравнят бризента се надува като балон. :D

Тя темата май стана за тунинг форума

ентусиаст
Аватар
Кара: e39 525dA
Мечтае да кара: м6

Мнение от moni76 » 29 Яну 2004, 14:19

не пишете глупости....

ТАРАТАНЦИ, ша има да взимаш!
ТИ не пиши глупости!? :roll:
My BMW history:
'91 E36
'97 E36
'00 E46
'01 E46
'99 E39
'03 E39

Изображение
http://www.youtube.com/watch?v=plxNfU-PA2c&NR=1 8)

просветлен
Аватар
Мечтае да кара: по празни пътища

Мнение от kay » 29 Яну 2004, 14:49

Kokorba6iqta написа:Искам само да попитам от къде да си я изтегля тази реклама, много ми е лубопитно да я видя?

Амииии по телевизията я гледах, ако се разровиш в BMW.com може да я намериш, но ме съмнява :)

Аватар

Мнение от DA WOLF » 29 Яну 2004, 15:44

moni76 написа:

не пишете глупости....

ТАРАТАНЦИ, ша има да взимаш!
ТИ не пиши глупости!? :roll:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Абе ви ще ме разцепите от смех уеее.... сигурно кат скивате F1 и кво си викате мале ебаси споилерите ебаси аеродинамиката а? F1 така както са си накичени с споилерчета са с CD>0.5 (опел колиба е 0,3 т.е. близо 2 ПЪТИ ПО АЕРОДИНАМИчНА ОТ f1!) въпроса е защо F1 e с толкова голямо съпротивление тогава :?: ами отговора е мноо прост - от споилерите бре хора! F1 си имат достатъчно мощност за да помислят как да задържат болида на земята :lol: :lol: :lol: Друг фасулски пример - променливата геометрия на преден и заден споилер на Е30 М3 Sport Evolution, и същата такава на задния на Порш 911 ГТ1,2,3 - защо ли са го измислили немците - ами та да влиза в действие само от 160км/ч нагоре - т.е. когато колата анистина се нуждае, а не да я спрепа без нужда при по-ниските скорости....

авее явно Андро трябва да ви изнесе лекция по физика... и аз незнам как се сдържа още.... :lol: :lol:
DaWolf
ИзображениеИзображениеИзображение
:bowdown::bowdown::bowdown: forced induction M42B18

Аватар

Мнение от DA WOLF » 29 Яну 2004, 15:48

© написа:

не пишете глупости....

"неимоверно много" какво ще рече?
колко се качи на Е30-ката ?

kay :bowdown:

това ше рече 1л/100км по-малко ми гори без задното МАЛКО спойлерче (за тва на мегоф тръпки ма побиват)

и повече от 2л/100км ако махна предната престилка (това си е 30-тина% от обштия разход и ми се види доста...затва съм и написал неимоверно...)

ПС: говорим за над 150-160км/ч...
DaWolf

Слави
Аватар

Мнение от © » 29 Яну 2004, 19:31

това наистина си е много!
не бях се замислял
Аз съм сменил бронята с такава от М Е36 и съм сложил някакво си крило отзад - само заради това, че колата изглежда по добре, но не бях се сетил да засека промяната в разхода ...

иначе промяна в стабилността усетих чак след като смених окачването :)

Разработва двигатели и хотели
Аватар
Кара: M3 s54 , e23 745i ,e36 328, M3 s38
Мечтае да кара: отново м3 е30 :)

Мнение от BESSNIA » 29 Яну 2004, 21:29

[quote="DA WOLF
това ше рече 1л/100км по-малко ми гори без задното МАЛКО спойлерче (за тва на мегоф тръпки ма побиват)

и повече от 2л/100км ако махна предната престилка (това си е 30-тина% от обштия разход и ми се види доста...затва съм и написал неимоверно...)

ПС: говорим за над 150-160км/ч...[/quote]
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ не е чак 2 литра на 100км. надали има и половин литър да вдига и не е задължително може и да сваля ,ако е на подходящотот място нещата въобще не са толко прости. Слагаш спойлер и почва да гори махаш го и става нестабилна :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Аватар

Мнение от DA WOLF » 30 Яну 2004, 1:16

аз съм пробвал и знам (за разлика от повечето тука) - фактите говорят, и всичко друго требе а мълчи :wink:
DaWolf

Нощния ездач
Нощния ездач
Аватар
Кара: дългия по таван

Мнение от Engi » 30 Яну 2004, 1:19

е сори де :oops: просто исказах лични разсъждения обосновани на научни факти :( от каде да знам, че не съм прав :( :( :(
Изображение

Аватар

Мнение от DA WOLF » 30 Яну 2004, 1:46

:lol: :lol: о аз нищо лично към никой нямам чак па извинения.... :lol: всеки може да си има мнение , просто моето е че когато нещо притиска колата надолу то тя по-трудно се движи - респективно гори повече....
DaWolf

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум