Кампания за транспортна безопасност “Разумният си ти”

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

великият шестак
Аватар
Кара: няколко и киселее

Re: Кампания за транспортна безопасност “Разумният си ти”

Мнение от Turbo_Ted » 13 Фев 2013, 12:11

@2bar написа:че каква по - градивна идея от това, че се опитвам да кажа, че е по - добре да се насочат всичките сили за прилагане на закона за движение с всичките му последици - дебели глоби, взимане на книжка и т.н. отколкото усъвършенстване на шофьорските умения?

Не ме разбирайте погрешно - приветствам идеята да се направи нещо, но личното ми мнение е, че просто трябва да се засили контрола по пътната ни мрежа. В момента в, който всеки шофьор "добие" и малко страх, че може да му вземат книжата ако превиши скороста с примерно 15км/ч нещата ще започнат да си идват на мястото си.

Явно не е до опит, ами си е баш контрол и то дебел.

така... повтарям, защото явно не си ми прочел писаното по-горе колега - при ограничение на междуградски път 90 км/ч колата поднесе, поради заледена настилка - правилника или уменията ще ти спасят живота :?: при пръсване на гума на магистралата със 140км (разрешените от закона) - правилника ли ще ти спаси живота :?: :conf:

какво означава да се насочат всички сили за прилагане на закона за движение? Колежката по-горе е написала, че много по-голям процент от катастрофите се случват заради "несъобразена скорост", а не заради превишена такава, тогава за какви нарушения на ЗДвП говорим? Някъде да пише в инициативата, че ще се обучават младите шофьори на това как да бъдат нарушители?
п.с. трябва да бъдат подготвени шофьорите за реакция в екстремни ситуации, защото не всичко е предвидено в правилника. Аз съм пукал гума със 140км/ч на магистралата и слава на Бога, че имам достатъчно опит за да овладея колата, нещо в което се съмнявам, че новоизлюпил се шофьор би направил на мое място...

а това, че закона трябва да се спазва - никой не го опровергава, закона е закон и важи за всички на пътя :bchug:
Изображение
оооо велики шестако :bowdown: да пребъдат сегментите ти ... все у високи обороти да стоиш :bowdown: и да живее шпера ти :bowdown: АМИН :bowdown:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Мнение от Sharo » 13 Фев 2013, 12:28

@2bar написа:че каква по - градивна идея от това, че се опитвам да кажа, че е по - добре да се насочат всичките сили за прилагане на закона за движение с всичките му последици - дебели глоби, взимане на книжка и т.н. отколкото усъвършенстване на шофьорските умения?

или статистиката еднозначно показва, че всичките смъртни случаи в България са от липса на опит? Значи няма пияни шофьори, няма превишена скорост, няма неизправни МПС, няма купени книжки, а единствено липсата на опит е причина за ПТП?

Горе - долу се опитвате да ми кажете, че е по - добре с превишена скорост и с опит, отколкото с макс. разрешената скорост и без опит?

Не ме разбирайте погрешно - приветствам идеята да се направи нещо, но личното ми мнение е, че просто трябва да се засили контрола по пътната ни мрежа. В момента в, който всеки шофьор "добие" и малко страх, че може да му вземат книжата ако превиши скороста с примерно 15км/ч нещата ще започнат да си идват на мястото си.

Темата по някакъв начин ме накара да се замисля и днес се разприказвах с един колега, колко часа практика трябват в Германия за "В" категория. Отговорът беше - около 20 часа. От тези 20 часа има 1 час магистрала (не става въпрос нито за максимална скорост, нито екстремни ситуации, нито за динамично каране, спиране и т.н., а просто човек да види какво е магистрала и да му се някои наставления). Има още един час нощно/на смрачаване с две думи при намалена видимост и това е. Останалите 18 часа са си най - нормално градско шофиране. И като се замисля, че колкото неща може да научи човек при нас за 20 часа, толкова може да научи човек и в Германия за 20 кормуване. Ама те хем нямат ограничение на скоростта, хем катастрофите са по - малко. И как става тази работа?

Явно не е до опит, ами си е баш контрол и то дебел.

Ай кажи ми какво ми помага познаването на закона като спукам гума на магистралата с 120км/ч или при наличието на парчета от гръмнала гума на камион по платното. Или ще се оповаваме на ония малоумен член за несъобразената скорост с пътните условия.

Или какво ми помага познаването на закона, когато зимата на моята улица има 30см сняг ?
Или какво ми помага закона при заледени пътни участаци дето прав не може седиш ?

В Германяи за 20 часа може научиш много повече, защото аз тука за 20 часа разбрах само как да внимавам за дупки, полицаи скрити и маршрутки...
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
Кара: хората да се учат с ProDrive.bg
Мечтае да кара: BMW ///M, Ferrari, Porsche, Land Rover
Детайли за колата: 2003-2005 - '90 BMW E30 318is
2005-2006 - '97 Audi A4 2,6 Avant
2006-2008 - '90 BMW E30 325i Cabrio
2008-2009 - '98 BMW Z3 Roadster
2009-2009 - '96 BMW E34 525tds Touring
2009-2011 - '96 BMW M3 Evo Race Car
2009- - '92 BMW E36 320i
2011- - '98 BMW E36 323Ci

Мнение от DrivinGGoD » 13 Фев 2013, 12:39

Това за нещата, които се научават на курсовете тук нарочно въобще не го подхващам като тема, че... :mhihi: Да не говорим, че в повечето бели държави курсове за усъвършенстване на уменията са или задължителни след определен период от придобиване на книжката или са препоръчителни и водят до редица облекчения :yes:

Та тук те още ги учат да държат волана на "2 без 10" :help: :kuku: :banghead: :censored: :ranting:
------------------------------------------------------
Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: возят ме
Мечтае да кара: космически кораб, ама надали...

Мнение от dudeto_sy » 13 Фев 2013, 12:51

През 2010 г. съвместно с областния управител на Бургас организирахме една кръгла маса с тема "Транспортните проблеми" и в тази връзка от МВР ни поканиха като експерти, които да оценят новите промени в закона за движение по пътищата.

В предложението за промяна имаше много интересни неща, които варираха от това да се въведе ограничение на скоростта по пътищата при "лоши метеорологични условия" до това младите шофьори да карат задължително поне 6 м. с придружител до тях, който има свидетелство за правоуправление на МПС поне 4 г. Това разбира са мерки срещу, които ние доста остро се противопоставихме, защото ако бъдем откровени са меко казано смешни и безсмислени. Лично аз не съм привърженик на ограниченията в скоростта, защото за да се случи едно ПТП винаги има 10 фактора, които варират от техническата изправност на автомобила до психическото или физическото състояние на шофьора и скоростта понякога се оказва един от най-маловажните фактори. В тази връзка обаче ще добавя и още нещо... аз самата съм става свидетел на хиляди катастрофи причинени от непознаване на възможностите на автомобила или липса на опит, катастрофи, които са се случили просто поради липса на опит.

Ще повторя за пореден път. Целта на тази кампания е ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ВСИЧКИ ДА ПОЗНАВАТ ПРАВИЛНИКА и ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ НАУЧАТ ДА ШОФИРАТ ПРАВИЛНО И СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ.

Потребител
Аватар
Кара: F25 20d, 2012
Мечтае да кара: X6 M
Детайли за колата: Мноооооого хубава :) :) :)

Мнение от Zvero Junior » 13 Фев 2013, 17:38

Здравейте!

Имаме нужда от вашата подкрепа!

Моля да харесате страницата на кампанията във фейсбук и туитър. Ето и линковете:

https://twitter.com/SafetyRoads
https://www.facebook.com/SafetyRoads

Предварително благодарим!

Приятна вечер :)

Поздрави,
Кристина
Изображение

Д-р Хаос
Аватар
Кара: само шестцилиндрови БМВ-та :)

Мнение от cww » 13 Фев 2013, 18:14

Получавате я мигновено. :yes:
Пожелавам успех на инициативата и се надявам да успее да постигне целта си.
NOTHING IS GAINED WITHOUT SACRIFICES AND FREEDOM WITHOUT BLOOD

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 13 Фев 2013, 21:17

Sharo написа:Или ще се оповаваме на ония малоумен член за несъобразената скорост с пътните условия.
...

Една инициатива, която би се преборила за премахването на този член ще направи за безопасността на движението много повече, отколкото всичко правено до сега.

Ще се даде възможност на хората да отстояват правата си, да водят дела за лоши пътища, знаци и т.н.

Няма какво да се лъжем, причина номер едно за ПТП-та е състоянието на пътната мрежа.

Иначе, желая успех на организаторите. Въпреки, че като гледам инициатора мисля че става ясно че нещата не се правят само от добро сърце ;)
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: лоша F30-ка

Мнение от kozela » 13 Фев 2013, 21:27

И оказах моята подкрепа! Промяната наистина е наложителна, затова пожелавам успех на кампанията!
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dudeto_sy » 13 Фев 2013, 22:00

bum_bum написа:
Sharo написа:Или ще се оповаваме на ония малоумен член за несъобразената скорост с пътните условия.
...

Една инициатива, която би се преборила за премахването на този член ще направи за безопасността на движението много повече, отколкото всичко правено до сега.

Ще се даде възможност на хората да отстояват правата си, да водят дела за лоши пътища, знаци и т.н.

Няма какво да се лъжем, причина номер едно за ПТП-та е състоянието на пътната мрежа.

Иначе, желая успех на организаторите. Въпреки, че като гледам инициатора мисля че става ясно че нещата не се правят само от добро сърце ;)

Несъобразената скорост е извинението на държавата, че не си е свършила работата. По отношение на пътната инфраструктура, в мероприятието ще вземат участие и представителите на АПИ (Агенция пътна инфраструктура), които ще отговорят на въпросите свързани с пътната безопасност в част - пътища и пъти настилки.

Моля ако някой се съмнява в мотивите ми за това да стартирам тази кампания да се обърне лично към мен очи в очи, защото ако не го направи е просто клевета, която най-малкото на мен не ми е приятна и ме обижда.

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 13 Фев 2013, 22:57

Тонът на темата придоби нормален характер (като изключим грубото включване в началото), което ме радва.

Само не схващам защо толкова се палите всички, от това, че съм написал собственото си мнение по въпроса? За мен и преди и сега трябва просто сериозен контрол и сериозни глоби. Няма нация, която ако няма контрол ще прави всичко по правилата и едва ли не няма да има нужда от полиция, блитцери и т.н. Никой не говори за познаване на закона, говоря за строг контрол. Това са две съвсем различни неща. Познаването на закона се гарантира от взимането на изпитните листовки. Ако там има проблеми, корупция и т.н. - там трябва да се направи нещо. С две думи ако си взел листовките, значи познаваш закона на ниво, което се изисква за един участник в движението.

Шофьорските умения или дали кандидат шофьорът е готов да се справи сам в пътната обстановка - това определя изпитващият. Ако изпитващият не е на ниво - трябва да се търси проблемът при неговите шефове.

За мен добрият и разумният шофьор е този, който не позволява да изпадне в рискова ситуация. Другите работи с поледица, спукани гуми и т.н. - там повечето пъти нещата опират до късмет (особено ако е поледица) и според мен и най - добрият шофьор няма кой знае, какво да направи на лед. Само не го приемайте лично и да започне мерене на пишки, кой е по - добър.

И като си говорим за статистики, много ми е интересно и какъв процент са ПТП причинени освен поради превишена скорост от употребата на алкохол, уповайщи вещества и т.н., както и от неизправни МПС.

А това за белите държави и курсовете.....поне за Германия книжката поне "В" беше доживотна....С две думи като я вземеш на 18 и докато можеш да караш все си е при теб (което пък е другата крайност). И не се явяваш на нищо. Просто си караш.

При по - специални случаи (както е при мен - прототипи) се изисква изкаран курс към червеният кръст (трае 8 часа и е свързан с оказване на първа помощ, изкарване на пострадали от кола и т.н.) и практика към ADAC (трае 4 часа - теория и шофиране и общо взето цели да ти се покаже, че трябва да се внимава). И това е всичко....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от dudeto_sy » 14 Фев 2013, 10:16

Аз ще направя пореден опит да обясня, че целта на кампанията не е да бъде обърнато внимание по възможност на всички аспекти от процеса по обучение на шофьорите. Г-н @2bar има право, че хипотетично ако сме издържали изпитните листовки, то ние отговаряме на изискванията отнасящи се до теоретичната част, както и ако изпитващия прецени, че имаме познания бихме могли да управляваме моторно превозно средство. Но аз ще попитам какво се случва с пешеходците или велосипедистите, които не са издържали изпитни листовки и вероятно дори нямат никаква представа какво е това?

"Разумният си ти" в никакъв случай не казва - "карайте пили", "не спазвайте правилата", дори напротив тази кампания има за цел да научи младите хора по един достъпен за тях начин елементарни неща, които утре биха спасили живота им. И понеже помолихте за статистика:

ПТП И ЖЕРТВИ КЪМ 11 НОЕМВРИ 2012 г.

2012г. 5376 ПТП, 507 убити, 6438 ранени

2011г. 5705 539 7121

2010г. 5678 688 6976

2009г. 6142 792 7557

2008г. 6927 889 8610

ПЪТНОТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ ПРЕЗ 2011 г.

ЗАГИНАЛИ ПО ВЪЗРАСТ:
до 18 г. -26
от 18 до 24 г. -104
от 25 до 64 г. -397
над 64 г. -12

ПО ВИД НА УЧАСТИЕ ЗАГИНАЛИ:

ВОДАЧИ -271

ПЪТНИЦИ -160

ПЕШЕХОДЦИ –108

И понеже помолихте за статистика по видове причини за ПТП ето линк и за това: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=153992421425100&set=a.153992414758434.33931.153130631511279&type=1&theater
Последна промяна dudeto_sy на 17 Фев 2013, 15:39, променена общо 2 пъти

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 14 Фев 2013, 22:46

dudeto_sy написа:Ще повторя за пореден път. Целта на тази кампания е ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ВСИЧКИ ДА ПОЗНАВАТ ПРАВИЛНИКА и ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ НАУЧАТ ДА ШОФИРАТ ПРАВИЛНО И СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ.

Чудесно!Избрали сте най-правилният автомобилен форум!Сега остава да се намери начин да се втълпи на масовката с BMW-та,че градската пътна мрежа не е дрифт писта,и че правилника за движение по пътищата+физичните закони важат за всички,включая и тези в BMW-тата.....щото не малко от тях(съдейки по поведението им на пътя) мислят,че се намират в паралелна вселена....
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

ентусиаст
Аватар

Мнение от @2bar » 15 Фев 2013, 7:30

и какво виждаме от диаграмата, освен че е нещата не са формулирани много точно - 52% са си заминали заради скорост, 38% поради нарушаване на закона и има 10% с неправилни маневри. Ако "неправилен избор на скорост" беше разделен поне на несъобразена и превишена макс. разрешена скорост, можем да отидем и на 65% убити поради нарушаване на ЗДП....за това говорих...

иначе инициативата е ок, дори и нищо да не стане, поне се е вдигнало шум.

а числата ги подлагам на съмение, защото една груба сметка показва следното:

общ брой на загиналите по възраст за 2012 - 539

общ брой на загиналите по вид на участие за 2012 - 658

В началото на статистиката се казва, че броят на жертвите за 2012 е 507.

т.е. за една и съща година 2012 имаме три различни числа за едно и също нещо.....с две думи сметката не излиза....

Ако това трябва да е официалната статистика, оправете я.

The Ultimate Driver
The Ultimate Driver
Аватар
Кара: хората да се учат с ProDrive.bg
Мечтае да кара: BMW ///M, Ferrari, Porsche, Land Rover
Детайли за колата: 2003-2005 - '90 BMW E30 318is
2005-2006 - '97 Audi A4 2,6 Avant
2006-2008 - '90 BMW E30 325i Cabrio
2008-2009 - '98 BMW Z3 Roadster
2009-2009 - '96 BMW E34 525tds Touring
2009-2011 - '96 BMW M3 Evo Race Car
2009- - '92 BMW E36 320i
2011- - '98 BMW E36 323Ci

Мнение от DrivinGGoD » 15 Фев 2013, 10:34

@2bar написа:...

Познаването на закона се гарантира от взимането на изпитните листовки. Ако там има проблеми, корупция и т.н. - там трябва да се направи нещо. С две думи ако си взел листовките, значи познаваш закона на ниво, което се изисква за един участник в движението.

Шофьорските умения или дали кандидат шофьорът е готов да се справи сам в пътната обстановка - това определя изпитващият. Ако изпитващият не е на ниво - трябва да се търси проблемът при неговите шефове.

За мен добрият и разумният шофьор е този, който не позволява да изпадне в рискова ситуация. Другите работи с поледица, спукани гуми и т.н. - там повечето пъти нещата опират до късмет (особено ако е поледица) и според мен и най - добрият шофьор няма кой знае, какво да направи на лед. Само не го приемайте лично и да започне мерене на пишки, кой е по - добър.

...

Както г-жа Русинова каза преди мен, всичко това звучи супер... но на теория... и в никакъв случай в България и в момента!!! И голяма част от проблемите се коренят именно в това, като една от основните ни цели е именно в тази посока :yes:

Взимането на изпитните листовки в повечето случаи или означава назубряне (както и в повечето ни образователни системи) или други начини :help: не за друго ами основно защото начина по който се преподават тези неща е... как да кажа... странен :roll: Никой не цели вникване в логиката и основите довели до тези правила и нормативни норми, ами казва - това е, научете го и ще ви изпитваме! Никой не ти казва как и защо трябва да се спазват тези неща, от какво са продиктувани и т.н.

После стигаме до тези, които ни учат като сядаме в колата за първи път, като нищо от жизнено важните неща и похвати не е застъпено или поне това е така в 95% от школите (колкото и да мразя тази дума, но я използвам, защото системата си е останала в онези години от където идва и думичката :mhihi: ). Като започнем от най-основните неща свързани с контрола на автомобила, преминем през правилната ориентация и интегриране в движението и накрая стигнем до правилната преценка и реакция в рискови ситуации! И моля, нека не говорим глупости като "добрият и разумният шофьор е този, който не позволява да изпадне в рискова ситуация" защото това важи само в стерилни условия и при положение, че всеки друг участник и фактор на пътя са изолирани и контролирани... а никъде в реалния свят не е така :!: :!: :!: Та... въпроса не е "дали", а "кога" ще изпаднем в рискова ситуация независимо дали го искаме или не, дали сме го очаквали и предвидили или не :yes: И в ситуациите, в който споменатия "късмет" ни изневерява трябва да сме максимално подготвени и способни да се справим...

Та концепцията на събитието е да тръгнем, вървим и положим усилия да променяме в положителна посока всичко по веригата:
изучаването на теорията :arrow: изучаването на практиката :arrow: манталитета :arrow: пътна инфраструктура и други фактори :arrow: закони,правилници и санкции
В този ред :winky:
Are you ///M enough?... - DrivinGGoD's Blog
There's one thing you won't like about your BMW and that's that at some point you'll have to get out!
"Автомобилът ти е истински бърз едва тогава, когато сутрин застанеш пред него и се боиш да го отключиш."-Walter Röhrl
Happiness is not around the corner. Happiness is the corner.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: или поне се учи ежедневно
Мечтае да кара: М3 CSL, Z4М

Мнение от Sharo » 15 Фев 2013, 11:03

немо написа:
dudeto_sy написа:Ще повторя за пореден път. Целта на тази кампания е ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ВСИЧКИ ДА ПОЗНАВАТ ПРАВИЛНИКА и ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ НАУЧАТ ДА ШОФИРАТ ПРАВИЛНО И СПОРЕД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ.

Чудесно!Избрали сте най-правилният автомобилен форум!Сега остава да се намери начин да се втълпи на масовката с BMW-та,че градската пътна мрежа не е дрифт писта,и че правилника за движение по пътищата+физичните закони важат за всички,включая и тези в BMW-тата.....щото не малко от тях(съдейки по поведението им на пътя) мислят,че се намират в паралелна вселена....

Тука е малко по-сложно, защото все още нямаме алтернативи, а и тълкуването на закона малко зависи.

Дрифт с 50км/ч се тълкува от закона като слаб контрол на автомобила, но това не е доказуемо по никакъв начин. После поднасянето на предницата на кола с предно е същото ... слаб контрол на автомобила. ..

Та за да се втълпяват такива неща трябва много да се внимава за начина. Израза разумно шофиране ми се струва никак не случаен, защото разумното и следването на правилата сляпо като кон с капаци е доста различно.
За това и са го измилили тези членове за несъобразената скорост и слабия контрол ... друг е въпроса, че наще много злоупотребяват с тях.
Та възпитанието в "разумното" е доста правилна ако питате мен ако се подбере представянето на разумно правилно.

По твоя казус точно възпитаването на разумното трябва да е както към пилотите изпитатели така и към едни хора събрали се в една сграда на жълтите павета. Да се покаже на едните, че е разумно да се учим само на писти, но и на другите, че за да искаме това от хората е нужно тези съоражения да ги има все пак и това е доста разумен разход.

Та идеята ми е, че точно тази тема е доста чувствителна с кандидат, драгаджии, дрифтаджии или тайматак манияци.
ти ли клатиш или клати бас-а.. егати номера паднаа двата таса http://youtube.com/watch?v=NYchvWbcvf0&feature=related
Хайде да покараме малко кола

ПредишнаСледваща

Назад към Основен Форум