Дискусия:Има ли смисъл от 4 клапана на цилиндър при дизела
Модератор: Общи модератори
20 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
- Dimo
- баварски фанатик
-
- Кара: нещо...
- Мечтае да кара: McLaren F1 LM
А кой ще ми обясни технически какво точно е предимството на двата и четирите клапана на цилиндър (не само за дизелите). И защо мерцедес (знам че не е уместно да питам в БМВ форума за тва) използват технология с 3 клапана, какъв е принципа при нея?

- BiTurbo
- старши ентусиаст
-
- Кара: '04 BMW 330i // '96 BMW 320i
- Мечтае да кара: '96 BMW M3
BMW8 написа:А кой ще ми обясни технически какво точно е предимството на двата и четирите клапана на цилиндър (не само за дизелите). И защо мерцедес (знам че не е уместно да питам в БМВ форума за тва) използват технология с 3 клапана, какъв е принципа при нея?
преди време и аз зададох този въпрос в този форум и то питах конкретно за 5.5 литровия мотор на АМГ. Отговотиха ми ,че вероятно е защото при 3 клапана на цил. се слага един разпределителен вал а от там се намаля тежестта на двигателя ,а също така и броя на елементите му т.е. едно нещо колкото е по-просто то толкова по-добре и по-ефективно работи. Макар и смешно за вземем за пример един трабант 601с ,че то кво сложно има в него дори резервоара му е на принципа на скачените съдове и по този начин не се нуждае от никакви бензинови помпи и т.н. с въздушно охлаждане е от там няма и радиатори и глупости ,двутактов ===> няма разпределителни валове ,капани и сякви такива работи по главата и т.н. и т.н.
П.С. Баща ми има Вартбург на 300 000 км и единственото което му е правено е смяна на съединител ,гарнитура и това е всичко.

- Penchev
- Сватбаря
-
- Кара: Opel Zafira А OPC
BiTurbo написа:П.С. Баща ми има Вартбург на 300 000 км и единственото което му е правено е смяна на съединител ,гарнитура и това е всичко.
И питай го колко основни ремонта има.......... то при Варбурзите основния ремонт се състой с купуването ремонтно бутало което е с размер малко по-голям от най-голямото... те трите цилиндъра са с различен диаметър... слагаш новото в най-широкия и другите две ги прехвърляш съответно в съседния цилиндър а най-малкото в кофата

Дилян Пенчев
BMW8 написа:А кой ще ми обясни технически какво точно е предимството на двата и четирите клапана на цилиндър (не само за дизелите). И защо мерцедес (знам че не е уместно да питам в БМВ форума за тва) използват технология с 3 клапана, какъв е принципа при нея?
Принципно, както казах и по-горе, 4 клапана на цилиндър могат да се разположат само ако впръсквача (дюзата) е в центъра на цилиндъра и е вертикална. Предимствата на 4-те клапана тогава трябва да се търсят по-скоро като предимства на тези типове двигатели, които са с така оформена горивна камера. Т.е. при вихрокамерните дизели почти няма такива с по 4 клапана (аз не знам за нито една такава конструкция). Принципно ако се търси предимство на 4-те пред 2-та клапана, то трябва по-скоро да се търси при бензинов двигател, тъй като при дизеловия няма адекватна база за сравнение. Все пак ако се прави сравнение, то трябва да е между 2 еднакви типа двигатели (непосредствено впръскване и обемно смесообразуване) - такива примери има, тъй че тези с 4 клапана примерно постигат следните предимства:
1. Могат да управляват 2-та всмукателни клапана по различен закон (различни гърбици) - това дава някои предимства при смесообразуването и оттам косвено върху мощността;
2. Могат да постигат същото или по-добро пълнене на високи обороти с по-затворени фази на газоразпределение - оттам по-малки натоварвания на гърбицата на вала и по-дълъг живот на механизма. За да го компенсират това, двигателите с по 2 клапана трябва да имат "резонансни" колектори, което за големи двигатели почти на се прави или с други думи имат предимство в пълненето, което косвено пак води до по-висока литрова мощност;
3. При по-малки глави на клапаните, температурата им е по-ниска, защото (особено изпускателните) се охлаждат през по-голяма площ и като цяло живота на леглата и самите клапани се удължава;
4. При 2 всмукателни клапана (общо 4 на цилиндър или 3 както е при Мерцедес) има практическа възможност каналите в главата да се оформят по такъв начин, че единия да бъде "тангенциален" - това означава, че при пълненето потока през единия клапан е с формата на тангенциален вихър, а от другия - на радиален. Това изключително много подобрява смесообразуването и прави въобще възможно двигателите с непосредствено впръскване да работят над 4000 об/мин, което преди е било проблем. Освен това, по точи начин се намалява необходимото налягане на впръскване на горивото (тъй като енергията за смесообразуване се доставя и от организираното вихрово движение на въздуха, не само на горивния факел) и оттам се удължава животът на горивната апаратура. Съответно по този начин е възможно и да се изпълнят изискванията на нормите за емисии.
5. Други, които сега не се сещам...
Нещо друго за Мерцедес - от скоро те се връщат на 3 клапанови двигатели и причината е колкото проста, толкова и глупава (от сигурен изочник) - при студено стартиране площта на 4 клапановите глави, която отработилите газове обтичат била по-голяма, отколкото при 2 клапановите и поради това от газовете се отнемало повече топлина. Поради това катализаторите (захранвани с по-студени или по-скоро недостатъчно топли газове) по-бавно достигали работна температура и следователно нивото на емисиите не е било достатъчно ниско за да отговори на Евро ХХ (не помня кое беше). Решението било да намалят тази площ като премахнат единия изпускателен клапан като неизменно от това пострадала и мощността, но двигателят станал достатъчно вече екологичен. Трудно за вярване, но...

П.С.

20 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2