Проблеми с куките и дивашкото им отношение

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар

Проблеми с куките и дивашкото им отношение

Мнение от Fking » 29 Май 2004, 23:41

Историята която ще разкажа сега породи в мен много въпроси, както и силно желание да науча всички закони по въпроса, защото ми писна да играя игра в която само "противника" знае правилата, и дори се възползва от моето незнание за да ме юрка както си иска.

Както вече е ставало дума във форума, имам червен буркан, от тия дето ги продават свободно почти във всеки магазин за авто-дрънкулки.

Вчера, 28.05 по обяд си карам аз спокойно из студентски град с 2-ма приятели. Спират ме за рутинна проверка, при което куката забелязва лампата.
- Документи за лампата моля - вика полицая.
- Кви документи?? За тази лампа не са необходими никви документи.... - му казвам аз.
Тук логически ме заковава с репликата.
- Отворете багажника.
Отварям аз, човека погледа, погледа, и ми вика да затварям.
Поглежда ме лукаво и почва да мрънка.....нещо за някви престъления почна да приказва....след като помрънка малко, и видя че нямам намерения да му бутам кинти (просто предположение е това) и след като се увери че нямам "документи" за лампата или касова бележка (???!) ми казва:
- Карайте след нас, ще ви водим в 7-мо ряйонно
- Защо?
- За установяване произхода на лампата.
- Е сега немога, имам работа - изтърсвам аз
По изумената му физиономия, реших, че май работата трябва да почака...а и всичките ни документи, моите и на спътниците ми, бяха в него....та реших че сигурно трябва да отида.....
(Тук идва и първият ми въпрос. 1. Имат ли право да ме карат да ходя в участъка, в този случай? Мога ли да откажа? При какви обстоятелства съм длъжен да ги последвам? Кога могат да ме задържат и отведат принудително. Как се процедира ако откажа да ги придружа?)

След като почаках малко на паркинга пред районното, доиде началника им и почна да ми обяснява колко незаконно било това. Аз му казах че не е прав, и че имам право да притежавам буркана, но не и да го ползвам с цел ползване на права на мпс със специален режим на движение. И че примерно мога да си го ползвам в къщи за купони или докато съм в колата с приятелката ми за придаване на секси атмосфера :)
Той се съгласи че имам право да го ползвам у нас, но продължи да обеснява че е незаконно да го имам ?!?!?!. При което аз извадих един правилник , и му викам "Добре покажи ми какво точно нарушавам" А той изтърсва:
- Махай го тоя правилник, сега като ми преговаряш, ще ти треснем един акт!

Вкараха ме вътре, и ме накараха да пиша показания, както и една друга бланка за доброволно предаване на вещи.
Казах им че, не го предавам доброволно и смятам че нямат право да ми го вземат. Но въпреки това ме накараха да напиша квото мисля там и да се подпиша. А показанията ми общо взето бяха, че същия ден съм закупил лампата и са ме проверили точно в момента когато съм я транспортирал към мястото където имам намерение да я ползвам за осветяване на купони.
В това време отвеждат 2-мата души с които бях на разпит! И тях също ги карат да пишат показания.
Вкарват ги в оделни стай, като на едното момче са му крещели неща от рода....." Къв си ти бе, тъп провинциалист. Дошъл си в София и ми се правиш на тарикат а? За къв се мислиш ти бе, провинчиалистче. За 15 мин мога да уредя да те изключат от университета, за още 15 от общежитието, и ша те върна на село!"
Дори няма да коментирам, отношението на ченгето. Питам с какво право, и по каква причина, го отвеждат и вкарват на разпит, като единственото което е направил е да се вози на седалката до мен....???

Другото момче го е разпитвал друг, и не е имало просташки прояви. По-скоро е било забавно, тъй като разпитващия се е изумявял, защо като е видял че има червен буркан в колата, не е предприел нещо, а е стоял безучастно??

При моя разпит, нямаше необичайни неща, въпреки че присъстваше и този дето мрази провинциалистите, а аз съм такъв....

А докато 2-те момчета с които бях са ме чакали, са дочули изказвания от рода на:
"Тоя нещо много отворен, дайте да му тръшнем максималното"
или
"Сега ша му изкривим ламарините от тарашене"
Интересното е че не ми изкривиха ламарините, а само свериха номера на двигателя........както и да е
след разпита и проверката на колата, най-посля ми съставиха и акта:
"При проверка на задната седалка има червена сигнална лампа за а-л със спец. режим на движение. Водача не представя документи за сигналната лампа
с което е нарушил чл 175 т.2 от ЗДП"
(btw санкцията е 50-200лв + 1-6 месеца лишаване от книжка)

Поисках да прочета въпросния член, та там пише, че е забранено поставяне или ползване.
- Аз не съм я ползвал нито поставял - казвам аз на шефа.
- ААА била е поставена! На задната седалка! - ме заковава той.
- Ами да, нали по някакъв начин трябва да я транспортирам до стаята.
- Ами в багажника, за да не се вижда! - казва той
- Е тя на задната седалка не се вижда.
- Проверяващия я е видял! - гениално заключва той....
Е написах си възраженията на акта. Но за моя изненада още нищо не беше свършило. 2-мата полицаи си заминаха и ме оставиха с провинциалист-hatera, който между другото е цивилен...сигурно някакъв следовател...
И оня, почва с много тежък тон.
- Ще пишеш пак показания. Предните са непълни.
- Необходимо ли е? Вече имам акт.
- АКО ТИ КАЖА И 5 ПЪТИ ЩЕ ПИШЕШ. ЩЕ ПИШЕШ ПОКАЗАНИЯ ДОКАТО ТИ КАЖА!
- Не съм длъжен. Смятам че вече неможете да ме задържате - блъфирам аз.
- ИСКАШ ЛИ ДА ВИДИШ ЧЕ МОЖЕ И 24 ЧАСА ДА ТЕ ДЪРЖА АКО ИСКАМ.
Е явно блъфа ми е бил неуспешен, и деиствително незнам дали мога или не да си ходя..... (2. Мога ли? Кога имат право да ме карат да пиша показания и да ме задържат? Кога мога да откажа да отговарям без адвокат?)
Та спретнах още едни показания. Като малко преди да свърша питах дали мога да се обадя по телефона, но реших да го направя малко по-късно.
Но за моя изненада след като си дописах показанията, ме пуснаха да си ходя.....
Забравих да споемяна, че почти на всеки мой въпрос, тоя отговаряше "Много питаш"

Сега естествено ще обжалвам, но да оставим настрана конкретния случай.
Просто цялостното впечатление от тази нищо и никаква случка е доста неприятно
над 2 загубено време, грубо отношение....заяждане......и за какво?
Аз лично до сега не съм видял нещо добро от тях......само заяждане.

Веднъж се е случвало да ми потрябват, да ми пишат протокол за ПТП, и те отказаха, щото не било сигурно че на това място е станало.....
После защо отношението ни към куките е негативно.....

п.с.
offtopic, на паркинга на 7-мо районно, имаше 2 8-ци, 850csi, и 2-те в много добро състояние, но имаха лепенки на вратите и капака...

Назад към Основен Форум