za chipovete

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kelesha » 02 Дек 2002, 21:41

Парадокса е прав, нистина в чипа се съдържа софтуера на централата(ECU-то). Този софт наистина първо се пише на асемблер, после се транслира в машинен код и след това се записва върху ЕПРОМ-а. Има различни марки автомобили, които използват централи на едни и същи фирми (примерно БОШ,МАРЕЛИ,АС-ДЕЛКО) но с различен софт в ЕПРОМ-ите, затова излизат и с различен сериен номер.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от july`s » 02 Дек 2002, 22:37

TURBO Maniak написа:Парадокса е прав, нистина в чипа се съдържа софтуера на централата(ECU-то). Този софт наистина първо се пише на асемблер, после се транслира в машинен код и след това се записва върху ЕПРОМ-а. Има различни марки автомобили, които използват централи на едни и същи фирми (примерно БОШ,МАРЕЛИ,АС-ДЕЛКО) но с различен софт в ЕПРОМ-ите, затова излизат и с различен сериен номер.

vyzmojno (vse mi se struva obache che e ne e tochno taka)

ti ili paradox-a mojete li da podadete link po temata (kydeto ste nauchili che soft-a i dannite sa v edin chip) ili pone iztochnik na info...

abe to si ima i google, ama neshto vremeto me pritiska..
<br>
br

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kelesha » 02 Дек 2002, 23:35

За линк в момента не се сещам, но ще се опитам да ти го обясня по един доста елементарен начин. Значи ECU-то на колата е много по опростен вариант на обикновения компютър на който пиша в момента. Това ECU е направено да работи само с един софтуер, който не се зарежда нито от дискета, нито от CD, нито от харддиск, а се зарезда чисто и просто от вътрешната ROM памет (ЕПРОМ-а т.е така наречения чип). Тази вътрешна РОМ памет я има и в обикновения комп. и в нея е записан BIOS-a на компа (вярвам знаеш, че БИОСА е също програма, т.е софтуер) . Но понеже обикновения комп има възможност за работа с различни софтуери, той разполага и освен с РОМ, и с РАМ памет, която не е постоянна и се изтива след изкл. на компа. Именно за това ти казвам че ECU-то на колите е много по опростен вариант на нормалния десктоп.

Ако нещо не си разбрал може да питаш, щото като четях кво съм писал и аз не можах да си разбера простотиите :dunno:

И искам да ми обясниш какво според теб е софтуер на един авто компютър, и какво представляват данните му ?

ентусиаст
Аватар

Мнение от PARADOX_sf » 02 Дек 2002, 23:45

Poprincip chip-a s software-a koito se namira v ECU-to e ROM. Za da se promeni triava da se otpoi i da se slozi cokul na koito da se montira EPROM chip (za po lesno demontirane se slaga cokula). Moze i EEPROM ama triavat dosta intervencii po ECU-to.
Utre ste dam malko poveche info che sega vremeto me pritiska :( .

мечтае да кара 7-ца
Аватар

Мнение от Alpina » 02 Дек 2002, 23:49

Нещо не мога да си обясня , защо чипа трябва да е запоен?
Доколкото си спомням, когато отварях моят Мотроник, чипа си беше на цокълче. Може би при хондичките ги запояват, заради икономии :-)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kelesha » 03 Дек 2002, 0:03

PARADOX_sf написа:Poprincip chip-a s software-a koito se namira v ECU-to e ROM. Za da se promeni triava da se otpoi i da se slozi cokul na koito da se montira EPROM chip (za po lesno demontirane se slaga cokula). Moze i EEPROM ama triavat dosta intervencii po ECU-to.
Utre ste dam malko poveche info che sega vremeto me pritiska :( .

Абе честно да ти кажа в началото на темата се включи добре ама сега пак взе да пишеш глупости. Чипа със софта по принцип е ЕПРОМ памет, за чип РОМ аз не съм чувал, ЕЕПРОМ да, ФЛАШ да, ама РОМ чип :lol:. И не е казано че оригинално задължително требе да е запоен за платката, примерно на моите две коли ЕПРОМ-ите им оригинално са на цокли, но със скивал Вектра 115коня със запоен чип, но това естествено не е проблем :D. По новите модели автомобили имат вече ФЛАШ памети а не ЕПРОМ. Но и на по старите модели могат вместо ЕПРОМ да се монтират подходящи ФЛАШ чипове със съответстващ обем памет. Предимството на ФЛАШ-овете е че не требе ултравиолетова светлина за да ги изтриеш, а това става от самия програматор, при препрограмирането на чипа.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от july`s » 03 Дек 2002, 9:37

TURBO Maniak написа:Ако нещо не си разбрал може да питаш, щото като четях кво съм писал и аз не можах да си разбера простотиите :dunno:

И искам да ми обясниш какво според теб е софтуер на един авто компютър, и какво представляват данните му ?

ne sym navutre s tezi sitemi:( samo ideja si imam:):)
prosto mi se struvashe po-gotsko, softa v edin chip, dannite v drug na cokylche::):)
iavno pak sym dopusnal syshtata greshka, again:( ne potrebitelia e vajen, a pechalbata...
inache softa na ecu-to si go predstaviam kato 'pencho':) ta 'pencho' ima niakolko kanala za vhodni danni (oboroti, temp, i t.n i t.n.) ot tez vhodni danni, 'pencho' gleda v syotvetnata tablica (chipa s danni) i namira zapisanite tam stojnostii (vreme za djuzite, avans i t.n. i t.n.) sled koeto priema syotvetnite dejstvia za da priloji prochetenite stojnosti na praktika (po kakyvto nachin sa reshili konstruktorite)
obshto vzeto si go predstaviam kato mnogomeren masiv ot ednomerni masivi (mnogo=vhodnite velichini koito sledi, ednomeren = tolkoz elementi, kolkoto upravliava). obshto vzeto rabotata mu stava kato nomograma...

p.s. inache ot pc-ta (bez gamerskite izpylnenia otbiram:), gamersko = iaka videokarta (priznavam sled geforce 2 ili 4 prestanah da gi sledia), super nadynen procesor; za men pc-to triabva da ima max. chestota na shinata (chestotata na profesora e pochti boshlaf rabota), byrza ram, byrzo hdd i videokartata da e takava che da ne go spyva, jelatelno s tvout i zadyljitelno da poddyrja 1024x768@pone85Hz:):)
<br>
br

мечтае да кара 7-ца
Аватар

Мнение от Alpina » 03 Дек 2002, 20:09

july`s написа: ...i videokartata da e takava che da ne go spyva, jelatelno s tvout i zadyljitelno da poddyrja 1024x768@pone85Hz:):)

Хе хе... 1024х768 трябва да има поне 120Hz fefresh rate, иначе ще ти се пръснат очичките...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 220

Мнение от Osmicata » 04 Дек 2002, 23:00

sled tova koeto izbroj to ne ostana mnogo po toja kompjurtar :-)) az sam sas ASUS Ge force 2 GTS V 7700 ili kakto tam se kazvashe i tova e parvata karta deto naistina sam dovolen ot neja, a za procesora ako prilojenieto koeto izpolzvash go natovarva po dobre da e barzak :-)) che shte ostareesh na njakoi celeron ot parvite deto se vodjat za barzi :-)) ;po nastojashtem sam fan na AMD - thinderbird 1600+, malko DDR i si gotov, za diska sashto si prav min 7200 ob i jak buffer nothing else -)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от july`s » 05 Дек 2002, 9:47

Osmicata написа:sled tova koeto izbroj to ne ostana mnogo po toja kompjurtar :-)) az sam sas ASUS Ge force 2 GTS V 7700 ili kakto tam se kazvashe i tova e parvata karta deto naistina sam dovolen ot neja, a za procesora ako prilojenieto koeto izpolzvash go natovarva po dobre da e barzak :-)) che shte ostareesh na njakoi celeron ot parvite deto se vodjat za barzi :-)) ;po nastojashtem sam fan na AMD - thinderbird 1600+, malko DDR i si gotov, za diska sashto si prav min 7200 ob i jak buffer nothing else -)

da poiasnia za profesora:)
predpochitam profesora da bachka primerno vmesto na 7x100 (primerno govoria inache cifrite sa drugi:), na 5x133 (ide rech za edin i sysht profesor), s mojta upotreba na pc-tata 5x133 shte e po byrzo ot 7x100 (e ako pusna niakoj film prez vdub-a, moje bi 7x100 shte se predstavi malko po-byrzo, no kato procentno razlikata shte e minimalna i me ustrojva:)
<br>
br

Предишна

Назад към Основен Форум