Въпрос към клуба на знаещите (за печките)

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kam_tod » 30 Юни 2006, 14:46

Обаче по горе пише също, че "More power and Torque
Power and torque of an engine are directly proportional to the amount of air entering the combustion chamber if mixed with the right amount of fuel." Така че май има нещо вярно, че се бъзика горивото ;) Помпата е еднаква, но колко горивоподава при отделните двигатели е друг въпрос. Остава също и съображението за налягането след турбото при двата двигателя. ;)
Тунинго мъ кефи и изпълва душата ми с тиха радост, умиление и неизкореним апломб!
Разработва се нов форум! www.bimmer-bg.com

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 520

Мнение от fANTONa » 30 Юни 2006, 14:50

намерих много добра страничка в нета за всички двигатели на БМВ :P

http://www.bimmerforums.com/engine_faq/
БМВ

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kam_tod » 30 Юни 2006, 14:56

vld написа:ок
Камене намери ли си кулер?

Да! Бая голям от некво големо Ауди. И сега се чудя къде да го бодна и откъде да минат тръбите :( После ще трябва да се пипа и турбото и май ще трябва пак да бъзикам чипа. 8)
Тунинго мъ кефи и изпълва душата ми с тиха радост, умиление и неизкореним апломб!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kam_tod » 30 Юни 2006, 14:59

[steeN] написа:
kam_tod написа:
[steeN] написа:http://www.bmwworld.com/engines/m51.htm

Има малко объркване в данните. Накрая дават за ТД-то че е с интеркулер :mhihi: Оттук ме съмнява да не би да е сгрешено и налягането от турбото, което е дадено за ТД-то 2.2 бара, а за ТДС-а 1.9 бара. Мисля, че е обратното. Но дори разлика от 0.3 бара на турбината и интеркулер в полза на ТДС-а не обяснява разликата в мощността от 28 к.с.! Поне на мен ми звучи невероятно! ;)

прав си наистина са го оплескали. е30 324тд на какъв бууст е?

1.9 бара

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kam_tod » 30 Юни 2006, 15:22

:OT:
Соре за офтопика, ама следва друг важен въпрос, дето ми се върти в главата от много време :mhihi: , а именно охлаждане на горивото.
Вижте тук: http://www.dana.com/Automotive_Systems/ ... rview.aspx

Но нещата после май пак отиват към допълнителни настройки и тунинг!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 30 Юни 2006, 16:14

това не е ли за common rail, защото там наляганията на горивото наистина са нечовешки...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от kam_tod » 30 Юни 2006, 16:40

Да, за common rail са, но охлаждане никога не е излишно от гледна точка на повишаване на мощността ;) дори при помпа-дюза система.
Охладеното гориво има много благоприятен ефект - охлажда челото на буталото (което е изключително важно, особено в горещи дни, а и не само, а в комбинация с охладения въздух се получава много приятен ефект. Освен това подобрява работата и живота на двигателя.

Пак да се върна към темата обаче: знае ли някой какви настройки се правят при всички изброени вече "ъпгрейди". Защото и охлаждането на горивото ще изисква допълнителни настройки на чипа, види ми се.

Затова започнах с разликите между М51 без и М51 с интеркулер. Не ми се вярва само от интеркулера да идва тая разлика, нещо са бъзикали баварците :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 30 Юни 2006, 17:07

според мен интеркулера не е хич малка подробност, заради него влиза повече въздух като маса, като сложим и повишеното налягане на турбото... не виждам каква друга разлика ще има освен в повечето гориво, което ще е необходимо след тези промени.

п.с. а да за горивото всички сме усещали разликата в горещ ден след като заредим на бензиностанцията :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Предишна

Назад към Основен Форум