Застрахователи?

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

смирен поклонник
смирен поклонник
Аватар
Кара: w212 E500 4matic, E30 325ic
Мечтае да кара: Specialized S-Works Epic и Dacia Logan 0.9tce

Застрахователи?

Мнение от LandShark » 28 Май 2002, 22:09

Тъй като обмислям застраховка на автомобила, реших да се допитам и до вашия опит със застрахователите – вярно малко изтъркана тема. Общо взето става дума за кола която е ’89 325 купе, по талон ’90, но произведена края на ’89. Вече започнах да събирам оферти, но още нищо не съм решил окончателно. Досега имам оферти от Юпитер, където ми оценяват колата на около 6000 лева, като би могло и още да се вдигне, но като се замисля няма смисъл защото ще трябва да плащам повече. При 7% таксата е 420 лева, което не си е малко. Следва офертата на Левски-Спартак, където колата е оценена на 4550 лева, а таксата за година е 350 лева, и накрая Евроинс – оценката е за едва 3500 лева, и отново 350 лева такса. Общо взето чудя се дали има смисъл да се надува оценката на автомобила и доколко – все пак колкото по-голяма е тя толкоз повече кинти ще гушната рекетьорите наричащи се застрахователи. От друга страна все пак дали да се съгласявам и на смешно ниска оценка като тази за 3500, при което се получава така че колата ми е по-ниско оценена от ’87 320-ската на колегата Алпина, застрахована за 3600 лева в Юпитер? Та ще се радвам да прочета какво мислите вие по въпроса.

Трябва да си призная че всичко това са предварителни проучени цени, не съм ходил директно, а са все оферти на застрахователни агенти – в този дух искам да благодаря на Astor за съдействието му. :)

Land Shark II
'89 "316" ;)

автомобилен поклонник
Аватар

отг::Застрахователи?

Мнение от Turturelo » 28 Май 2002, 22:43

Нямаш ли някой познат застраховател да ти я оцени на повече пари? Доколкото знам Алианц, ДЗИ и Орел си плащат без проблем, но много зависи от хората - става ама с панаири и нерви! Алианц имат ниски оценки и високи такси по принцип. Орел от 3те май най-стават като съотношение цена/оценка?! Аз поне там имам КАСКО, но са ми познати ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от batDancho » 29 Май 2002, 6:54

Аз в момента съм на същия хал. Оня ден ми изтече каското и почнах да си търся застраховател. какво намерих до момента :

1. Булстрад - оцениха ми колата на 6200 лв - вноска 616 лв с 10 % отстъпка за това, че гражданската ми е при тях.
2. Алианц България - казаха ми, че над 5 годишни автомобили искат над 12 % и аз си излязох.
3. Евро инс - старото каско ми е при тях - 11 000 лв. Ако отида да го подновя там, ще ми я оценят на 9-10 000 и щяло да има отстъпка за това, че я подновявам, и че не съм имал застрахователно събитие - там процента е 7.3
4. Витоша - оценка 10 000 и 7% вноска.

Това е до момента.

мечтае да кара 7-ца
Аватар

Мнение от Alpina » 29 Май 2002, 8:42

Нещата стоят по следния начин:

1. Колата ти не може да бъде оценена много повече, отколкото е, защото никой застраховател не би си сложил главата в торбата. Ако например застраховам колата ми за 10 000 аз направо ще я запаля. Дал си 3200, взимаш 10000 - звучи добре.

2. Нека да правим разлика между застрахователен агент и застрахователен брокер. Първият само те свързва с компанията, помага за оформянето на добър договор, взима си комисионната от компанията и ти казва ЧАО. Брокерът носи отговорност по време на цялата сделка, при настъпване на застрахователно събитие се застъпва за теб пред застрахователната компания. Е, тук зависи и какъв човек е брокера - аз лично от моя съм доволен.
3. Булстрад, БулИнс, Юпитер, Евроинс, ДЗИ - това са компаниите, които си заслужава да се застраховаш. Но имайте предвид, че само някои имат по-развит отрасъл за автомобилни застраховки. Питайте брокера си, ако е специалист, ще знае.
4. Относно маркирането на колата: Бях чувал невероятни истории, относно това, как се маркират коли чрез познати с липсващи аларми и т.н. Разберете, че никоя маркираща фирма, не би си рискувала договора със застрахователите заради Вас! Така, че дори и да е възможно това, рано или късно ще излезе наяве при това в най-лошия момент.

Алпината

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivan » 29 Май 2002, 9:57

az mnogo se shashkah kude da si zastrahovam touringa. po4ti bqh go napravil v bulins, dokato ne se okaza, che brokera ne poddurja cenata na asistentkata si (tq dade 6000lv, toi 3500). v kraina smetka sklu4ih dogovor s evroins. tam po shvaki mi davat 5400 lv. az nastoqvah za 6000, shtoto kolata mi e full extri - bejov kojen salon, klimatik, leti djanti ... 2-ma brokeri q ogledaha i se sporazumqhme na 3000 evro, koeto e 5860 leva v dogovora, ako ne se luja. problema v evroins e, che za kola stara kolkoto moqta (purva registraciq 03.1989) tarifnoto chislo e 11, t.e. trqbva da platq 11% ot zastrahovatelnata suma. blagodarenie na tova, che zastr. agent mi e priqtel uspqh da polu4a seriozna otbivka, glavno za smetka na negovata komisionna (nqpravih i grajdanskata otgovornost tam pak s otstupka), koqto puk mi dade poshte 5% otstupka za kaskoto :-) v kraina smetka se izrusih 6xx leva za 2-te zastrahovki, no spestih i blizo 80-90 blagodarenie na moqt chovek.
Pri taka zastrahovanata mi kolica az sum sklonen da q ostavqm otklu4ena na ulicata, i da se nadqvam da mi q otkradnat :-)
aaa, da. nabutah se i 35 kinta za markirane v Rapas (vsqka sledvashta godina e 25 lv. mai).
no za men kaskoto e zaduljitelno. ne zashtoto stradam ot fobia, che shte mi zadignat kolata, a zashtoto ne iskam kato me udari nqkoi ili az 4ukna kolata nqkude (dano ne stavat takiva neshta de!) da ima nova nabutvaciq po remonti ili za drug avtomobil.

LandShark, spored men trqbva li4no da se pazarish s brokerite. Kato na maloumni shte obqsnqvash, che ne si suglasen da zastrahovash avtomobil v perfektno sustoqnie i mnogo extri samo na stoinostta na akciza!!! i se pravish na tup i nerazbirash. brokerite sushto gledat 2 neshta: 1-vo da ne zastrahovat na prekaleno visoka suma, ta sam da si otkradnesh ili potroshish kolatai vtoro, ako mogat i na 100 000 leva (nulite sa 5) da q zastrahovat , shtoto ti vzimat i pove4e pari4ki ....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Astor » 29 Май 2002, 11:23

Moqta kola e zastrahovana v EVROINS na 3500, zashtoto ne iskah da davam mnogo pari na zastrahovatelite. Ima nehsto koeto vinagi me e draznelo v zastrahovatelnite agencii i brokeri e, che te ne izvyrshvat nikakvo usilie, a sybirat pari ei taka i to ne po malko! Tqhniq procent e dosta visok, t.e. 50% ot parite, koito se davat za zastrahovka se pribirat ot brokera! Agentite sa drebni ribi, koito ima davat 5% za da vodqt klienti. Ne sym siguren, koi kolko procenti vzima, no e neshto ot sorta.

BMW 318i touring E30 '90

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivan » 29 Май 2002, 11:59

procentite ne sa to4no takiva :-)
az li4no ti garantiram minimum 5% otstupka ot pe4albata na moqt agent, ako ti minesh prez nego :-) da ne govorim, che sled kato veche si zastrahovan v evroins, bi trqbvalo da polzvash standartno nqkoi drug % otstupka.
Az puk umishleno se zastrahovah na po-visoka suma - tova realno mi e purvata sobstvena kola i e vupros na vreme da q julna nqkude :-)

BM Boby
Аватар

Мнение от BM Boby » 04 Юни 2002, 14:11

Sharky: Jupiter, zaedno s Bulins sa naj-silni v momenta no Jupiter imat po-dobri finansovi uslovija mislja. Pri men zastrahovkjata e 7% ot 3600 leva - kato moje da si ja platish i na tri vnoski oskapjavaneto e neznachitelno - markirovkata e v Kepital mark i e kam 40 - 50 kinta no sledvashtata godina ti vsimat samo 15 kinta za podnovjavane a pak i chuvam che ne im se kradat mnogo mnogo kolite koeto ne moje da se kaje za Allianz i njakoi drugi ...

Потребител
Аватар

Мнение от M » 05 Юни 2002, 9:23

ia mi obiasnete neshti4ko..
zna4i ako mi predlojat da me zastrahovat na 3500 ili na 5000 shte ima li razlika, ako mi izplashtat samo shteta?
niama li i v dvata slu4eia da mi opraviat izcialo julvaneto ili fara ili miga4a ili stakloto.. ili ogledaloto.. be tam kfoto e postradalo?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivan » 06 Юни 2002, 8:02

dokolkoto az sum razbral ... na sumata, koqto ti e zastrahovana kolata (bilo to 3500, 5000 ili 50 000) shte ti bude izplateno obeshtetenie v slu4ai, che kolata bude otkradnata ili potroshena taka, che razhodite za vuzstanovqvaneto i (remonta) previshavat 70% ot stoinostta i.
pri vuznikvane na po-drebni shteti, te se vuzstanovqvat za smetka na zastrahovatelq spored usloviqta na zastrahovkata - sreshtu osrebrqvane na faktura (vuv prioizvolen ili predvaritelno oredelen serviz(i) ) ili 4rez remont v serviz poso4en ot zastrahovatelq

Потребител
Аватар

Мнение от M » 06 Юни 2002, 11:27

mnogo 10x za infoto :)
demek po-goliama zastrahovatelna suma.. samo za da ne se pritesniavash da ia ostaviash otklu4ena..
..i zastrahovatelia da fane po-dobra premia :))

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Ivan » 07 Юни 2002, 5:34

ami ako zastrahovash kolata na malko po-visoka stoinost, to ti umishleno shte si q ostavqsh otklu4ena i shte se nadqvash nqkoi da ti q otkradne :-)
moita ne q ostavqm otklu4ena, no sega ako mi q otkradnat shte po4erpq ... zastrahovatelnata suma e to4no tolkova, kolkoto mi izleze kolata ot kupuvaneto do sega, vklu4itelno samata zastrahovka

Назад към Основен Форум