Kакво мислите за промивката на мотора ?
Модератор: Общи модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
Kакво мислите за промивката на мотора ?
Има доста добавки и масла за промивка на мотора и се чудя дали не е добре да се промива профилактично на няколко смени на маслото ? Някой правил го е и с какъв успех ? Възможно ли е да се скапе нещо ? Нямам проблеми ,но наближавам смяна на масло затова се чудя и искам да чуя малко мнения ...
- simple_man
- 323i Killer
-
- Кара: E30 316i '91, G21 320d M-Sport
- Мечтае да кара: G81 M3
ако двигателя ти е под 120к км- може и да се пробваш.. особено ако като свалиш капачката за маслото на главата и надникнеш вътре виждаш мръсно вместо чист метал и течно масло около него
ако обаче мотора ти е над 120к - не го пипай.. таман се е затлачил и гори малко масло
ша го промиеш ша вземе да почне да гори масло/бензин 50/50
а това за различните марки масла... не го вярвам
всички минерални и всички синтетични масла до колкото са от смислена фирма- са еднакви. познавам дори хора които смесват минерално със синтетично и и карат така по 500к км
сменяй си често маслото на горещ двигател, изчаквай го да се оттече хубаво, сменяй филтъра и не го мисли..
ако обаче мотора ти е над 120к - не го пипай.. таман се е затлачил и гори малко масло

а това за различните марки масла... не го вярвам

сменяй си често маслото на горещ двигател, изчаквай го да се оттече хубаво, сменяй филтъра и не го мисли..
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- popai
- младши ентусиаст
-
- Кара: e63 3.0 i, Х1 е84 35 i
- Мечтае да кара: м5
не винаги е положително това, може да има и неприятни полседици, ако има наслагвания по метала от нагар и др. може да се запуши някой отвор на маслената магистрала и тогава страшно, някоя биела може да излезе от блока..., но много неща са вероятни в тоя живот, 

Аз масло сменям на 8-9К км и на всяка смяна правя промивка . Според мен има ефект . След промивката маслото излиза доста по-черно от преди това и после новото много по-бавно потъмнява , но ми се струва че последната промивка нямаше вече какво да промие и маслото си излезе доста чисто . На двигателя не съм усетил да окаже някакъв ефект , но според мене като нямаш боклуци вътре поне малко щте му удължиш живота
аз досега не съм направил промивка на мотора освен когато свалихме блокове,глави и ги почистихме чак взе да блести и оттогава карам винаги с хубаво синтетично масло...доколкото знам промивка се прави когато караш над 10к км скапано масло и то прави нагар вътре...иначе когато караш с хубаво масло и го сменяш редовно за какво ти е...иначе една промивка на резервоара е хубаво да се прави..и аз ще направя след като смених горивния филтър последния път и изтече малко от резервоара едни простотии 

- TheBoss
- Полковника
-
- Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло
ФАКТ: мой колега си купи Ауди 80 и понеже цял живот е бил механик в нашия гараж реши при първата смяна на маслото да промие мотора с някакъв препарат (не си спомням марката, но мисля, че няма значение каква е). В резултат на тази интервенция му се разхлопаха повдигачите. И айдеееее - движението изваждане.
СЪВЕТ: послушайте Кай, промивайки двигателя няма да постигнете кой знае какви по-високи показатели на двигателя. Само маслото ще ви стои по-светло. Има и нещо друго. Цветът на маслото не е показател за мазителните му качества (поне докато е в рамките на предписания пробег), а и тази "високотехнологична" проверка на вискозитета чрез потъркване на намазани с маслото пръсти и помирисвеането им след това е доста интересна, но все пак е безмислена. Това е масло, а не Троянска сливова (за тези дето не знаят, така се проверява дали наистина е от сливи - тръкаш докато ракията попие в пръстите и после те трябва да имат аромат на печени сливи).
СЪВЕТ: послушайте Кай, промивайки двигателя няма да постигнете кой знае какви по-високи показатели на двигателя. Само маслото ще ви стои по-светло. Има и нещо друго. Цветът на маслото не е показател за мазителните му качества (поне докато е в рамките на предписания пробег), а и тази "високотехнологична" проверка на вискозитета чрез потъркване на намазани с маслото пръсти и помирисвеането им след това е доста интересна, но все пак е безмислена. Това е масло, а не Троянска сливова (за тези дето не знаят, така се проверява дали наистина е от сливи - тръкаш докато ракията попие в пръстите и после те трябва да имат аромат на печени сливи).

- TheBoss
- Полковника
-
- Кара: мухите да се лепят по лявото стъкло
Да де, ама преди промивката нямаше тропане. Пък и той не смени маслото ден след купуването, а си кара колата поне 1 месец със старото масло. Е, все да чуе, че има някакво притракване сутрин на студен мотор. Все пак това му е професия. 

- bimbolet
- младши ентусиаст
-
- Кара: Старо BMW
- Мечтае да кара: Ново BMW
И аз мисля,че е излишна такава промивка на двигателя, но ако някой много иска да промива нещо и да получи добър ефект, то нека промие охладителната система и радиатора + смяна на антифриза, ако е на повече от 2 год. Резултатът е
Това е от личен опит 

10 мнения
• Страница 1 от 1