Обслужване на нивомат на Е34

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Обслужване на нивомат на Е34

Мнение от Penchev » 20 Мар 2008, 12:41

Колеги, пускам тази тема и ви давам линк :arrow: http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=86401 , от който ще разберете за патилата ми ,които се стовариха в най-неподходящия момент само заради нехайство от моя страна :evil: Всичко друго постоянно следя и сменям ,но как това досега не помислих :help:

Имайте търпение и прочетете темата :!:
Нека направим една акция за смяна на въпросните маркучи - 2 по 40 лв ми излезнаха за нови с метална броня :twisted:

Скоро Шаро ще качи снимки ,та ще се и позабавлявате :mhihi:

Георги Пенчев
Изображение

Аватар
Кара: Е 39 520I 1998г.

Re: Обслужване на нивомат на Е34

Мнение от nikol78 » 20 Мар 2008, 14:41

Penchev написа:Колеги, пускам тази тема и ви давам линк :arrow: http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=86401 , от който ще разберете за патилата ми ,които се стовариха в най-неподходящия момент само заради нехайство от моя страна :evil: Всичко друго постоянно следя и сменям ,но как това досега не помислих :help:

Нека направим една акция за смяна на въпросните маркучи - 2 по 40 лв ми излезнаха за нови с метална броня :twisted:

Георги Пенчев
Лелеее Penchev батко нямам щастието да се познаваме лично ама след това което прочетох ме побиха тръпки дано не се случва на никои тази изстоя че не знам луда работа съжалявам че не съм могъл да помогна в този труден момент но за в бъдеще тел;0896774495 Николай Пловдив

ентусиаст
Аватар

Мнение от grnka » 20 Мар 2008, 14:50

хубаво е и спирачните маркучи да се сменят с такива с метална плетка...не знаят що е изхабяване и т.н.

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 20 Мар 2008, 14:55

Penchev написа:Колеги, пускам тази тема и ви давам линк :arrow: http://www.bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=86401 , от който ще разберете за патилата ми ,които се стовариха в най-неподходящия момент само заради нехайство от моя страна :evil: Всичко друго постоянно следя и сменям ,но как това досега не помислих :help:

Георги Пенчев

Малиии тва трябва да ви обяват за каръци на годината то е било чудо на чудесата.Хм важното е че всичко е приключило с успех :yes: Поне поля ли новите маркучи да им важи гаранцията :mhihi: :mhihi: :mhihi: аз по принцип така правя и квот съм сменил повече не съм го повтарял :drinking: :drinking: :drinking:става вечно :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 20 Мар 2008, 15:06

nikol78 написа:

Георги Пенчев
Лелеее Penchev батко нямам щастието да се познаваме лично ама след това което прочетох ме побиха тръпки дано не се случва на никои тази изстоя че не знам луда работа съжалявам че не съм могъл да помогна в този труден момент но за в бъдеще тел;0896774495 Николай Пловдив

Николай, много ти благодаря за думите и за готовноста и ти да помогнеш :!: :bowdown: Аз досега на никой никога не съм отказал помощ ,телефона ми го има в темата с телефоните :)

Постоянно гледам колата ,но нямам идея как тези маркучи съм ги пропуснал :shock: Колеги, сменяйте ги ,които сте с нивомат ,здрави - нездрави защото налягането е голямо там и всичко става изведнъж в най-неподходящия момент :confused:

Щуцерите запазиха ,смениха маркучите с много яки и сега имам чувството ,че задницата е малко по-стабилна от преди :roll:

Георги Пенчев
Изображение

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 20 Мар 2008, 15:16

Дино,аз утре ще ги полея маркучите :mhihi: :twisted:
Мислих си до скоро ,че като има пружини отзад колата и дори без течност ще подскача задницата като на изпуснали амортисьори а то даже взе да татрузи на твърдо преди да влезем в сервиза на Роската и Ноти бой :roll:

Тази система работи много ефективно и не съм вярвал ,че до такава степен автомобила зависи от нея 8)

Георги Пенчев
Изображение

Аватар

Мнение от nikol78 » 20 Мар 2008, 15:27

Penchev написа:
nikol78 написа:

Георги Пенчев

Николай, много ти благодаря за думите и за готовноста и ти да помогнеш :!: :bowdown: Аз досега на никой никога не съм отказал помощ ,телефона ми го има в темата с телефоните :)

Постоянно гледам колата ,но нямам идея как тези маркучи съм ги пропуснал :shock: Колеги, сменяйте ги ,които сте с нивомат ,здрави - нездрави защото налягането е голямо там и всичко става изведнъж в най-неподходящия момент :confused:

Щуцерите запазиха ,смениха маркучите с много яки и сега имам чувството ,че задницата е малко по-стабилна от преди :roll:

Георги Пенчев
Penchev Така е когато дявола си няма работа се случват тези неприятни моменти важно че всичко е минало добре на другото ма-та му дето се вика :yes:

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 20 Мар 2008, 17:30

Изображение

Номер 2 :idea:

Георги Пенчев
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 34 TDS '94 Е 46 320 Д
Мечтае да кара: M5

Мнение от Pesho_1 » 20 Мар 2008, 19:59

Здравеите колеги,
може да е тъп вапроса,но каде се намира този НИВОМАТ и за какво служи.Дали аз го имам на моита кола.Как изглежда това 4удо на техниката.
Мерси предварително и безаавариини километри на вси4ки колеги.

Аватар

Мнение от nikol78 » 20 Мар 2008, 21:05

Pesho_1 написа:Здравеите колеги,
може да е тъп вапроса,но каде се намира този НИВОМАТ и за какво служи.Дали аз го имам на моита кола.Как изглежда това 4удо на техниката.
Мерси предварително и безаавариини километри на вси4ки колеги.
Ако си с комби трябва да го имаш до задните амортисьори ако не се лъжа .ИзображениеPenchev е показал :P

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 34 TDS '94 Е 46 320 Д
Мечтае да кара: M5

Мнение от Pesho_1 » 20 Мар 2008, 21:16

да с комби сам ама не вдявам каде е тая простотиика???!!!???

Аватар

Мнение от nikol78 » 20 Мар 2008, 22:11

Pesho_1 написа:да с комби сам ама не вдявам каде е тая простотиика???!!!???
най добре Penchev да ти обясни :D да не се изложа нещо :mhihi: :mhihi: :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от iv444o » 20 Мар 2008, 22:34

Жоро, моля като имаш време сподели малко опит относно обезваздушаването на системата, че и аз съм замислил да сменявам хидравличното масло, а може да използвам случея да сманя и тези маркучи.
Благодаря предварително!

Сватбаря
Аватар

Мнение от Penchev » 20 Мар 2008, 23:23

Тази система поддържа каросерията на строго определено ниво/височина спрямо пътното платно без оглед на товара в колата. Ниво регулатора или niveauregulierung-а ,е била една от най-скъпите екстри в листата тогава и ако не ме лъже паметта цената й е била над 3000 марки !
Серийно е предлагана в дългите бази на Е32 - 735iL и 750iL в останалите модели ,дори Е30 е била екстра.
Задните амортисьори действат по съвсем различен начин от конвенционалните - те са винаги под налягане на хидравличната течност ,което налягане се поддържа от помпата на хидравликата.Тя разбира се е с по-голям дебит от нормалната.Има свери ,като компенсационни съдове ,които поемат разликите в налягането идващи от неравностите по пътя.Системата си има лостов механизъм който е захванат към каросерията от моста и следи за нивото на каросерията при товар и при натоварване и занижаване на каросерията ,през един регулатор се поддава или повече масло респективно налягане към амортисьора или при освобождаване на товара се намалява маслото и налягането в амортисьора.Чрез търсачката можете да намерите и регулирането на системата ,като се изхожда от това какъв е цолажа на гумите . На спомен знам ,че от долния ръб на задната джанта до веждата на задния панел при номинален товар от 280 кг в багажника разстоянието трябва да е 531 мм за 16 цола заводски размер и 520 мм за 15 цола на заводски размер гуми :idea: Мери се при работещ автомобил ...

Системата се самообезвъздушава :!: Източва се старата течност и се налива нова в казанчето - колата работи и си глътва каквото й е необходимо и в крайна сметка след малко се долива да има масло в цедката :!:

За да се разбере дали автомобила е оборудван с тази екстра е нужно само да се провери казанчето на хидравликата в двигателният отсег - ако е черно и голямо на диаметър ,като на капачката му пише CHF11S ,значи автомобила е оборудван с тази система.Другата възможност е малкото казанче с АТF на капачката - тогава амортисьорите са нормални.

Сменяйте въпросните маркучи с нови ,защото работата не е шега а те са остаряли и времето им е дошло :idea: Оригинални струват 120 лв/бр. като на мен ми смениха само маркуча - новия с металната оплетка са го правили във фирма в Пловдив,където изработват маркучи за хидравлики и пневматики.такива фирми има навсякъде и не съм чул някой да се е оплакал досега.По 40 лв на брой ми струваха амортисьорите а докато мъчихме да кърпим положението си заминаха 50 лв масло на асфалта и още куп разправии,надявам се да сте прочели темата в Страхотни истории :mhihi: Спестете си това ,което на мен ми се случи :!:

Георги Пенчев
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от iv444o » 21 Мар 2008, 13:09

Професионален и подробен отговор :) Благодаря много!
Само едно уточнение - от къде източваш старото масло - под казанчето някаде или от най-далечната точка т.е. някаде при нивомата.

Следваща

Назад към E34