ГРОЗНО заграяване - 525TDS А !??????????????????

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 525 TDSA '95
Мечтае да кара: X6 M

ГРОЗНО заграяване - 525TDS А !??????????????????

Мнение от E34PSH » 09 Мар 2008, 23:20

Колеги, днеска пътувах в провинцията, на един дълъг баир ме засече някакъв е..н пернишки голф и почти спрях, карах на автопилот със 140км.
След като се прибра дадох газ за да си дойда пак на 140, но като стигна 130 ... и няколко, само ръмжеше и не поемаше :shock: ... погледнах веднага температурата и стрелката беше на следващото деление след средата на топломера !!! :shock: Веднага отпуснах газта и намалих, но не спрях а изчках да се охлади двигатела в движение ... стрелката не влезна в червеното, но ме притеснява, че като я изпържа примерно на дълго изкачване гоня 120 - 140 около 30 секунди и тръгва смело пак натам ... и колата не иска да поема, ръмжи но не качва скоростта !!! Като се охлади си действа нормално ... Помагайте !
Виското, водната помпа, термостата, ремъците, маслото и антифриза са сменяни лятото на 2007-ма !!! Направо онемях и съм притеснен !!!
Penchev ... спасявай ме брат ... :help:
Последна промяна E34PSH на 10 Мар 2008, 0:37, променена общо 2 пъти

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 10 Мар 2008, 0:10

Леле иска ми се да ти дам съвет ,но с ТДС-ите не съм запознат :help:
на някой от останалите колеги с М51 не се ли е случвало такова нещо :?: :roll:

Георги Пенчев
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E34PSH » 10 Мар 2008, 0:40

Май Дино, ако се мерне ... ще може да вземе отношение ... надявам се :P

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: ГРОЗНО заграяване - 525TDS А !??????????????????

Мнение от zvetiko » 10 Мар 2008, 9:35

E34PSH написа:Колеги, днеска пътувах в провинцията, на един дълъг баир ме засече някакъв е..н пернишки голф и почти спрях, карах на автопилот със 140км.
След като се прибра дадох газ за да си дойда пак на 140, но като стигна 130 ... и няколко, само ръмжеше и не поемаше :shock: ... погледнах веднага температурата и стрелката беше на следващото деление след средата на топломера !!! :shock: Веднага отпуснах газта и намалих, но не спрях а изчках да се охлади двигатела в движение ... стрелката не влезна в червеното, но ме притеснява, че като я изпържа примерно на дълго изкачване гоня 120 - 140 около 30 секунди и тръгва смело пак натам ... и колата не иска да поема, ръмжи но не качва скоростта !!! Като се охлади си действа нормално ... Помагайте !
Виското, водната помпа, термостата, ремъците, маслото и антифриза са сменяни лятото на 2007-ма !!! Направо онемях и съм притеснен !!!
Penchev ... спасявай ме брат ... :help:

Колега,виското, водната помпа, термостата може да ги погледнеж още един път,измий си радиаторите от вътре на вън и ако имаш климатик виж дали работи втора степен на вентилатора на кондензатора.

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 10 Мар 2008, 9:40

E34PSH написа:Май Дино, ако се мерне ... ще може да вземе отношение ... надявам се :P

Ема бе :D Виж радиаторите от виско и перки не е 100% при такава скорост те нищо не могат да направят струята въздух която минава приз радиаторите е напълно достатъчно.Мии здраво радиаторите и си готов.Виж за всеки случай и термостата може и той да си е...а или направо го смени ;)

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E34PSH » 10 Мар 2008, 10:00

zvetiko написа:... ако имаш климатик виж дали работи втора степен на вентилатора на кондензатора.

Имам двузонов климатроник ... но това което ме съветваш просто незнам как и какво значи, обясни ми по-простичко, като за мен :uups:

Дино, днеска ще сменя въпросния термостат ... ще долея течност, ако е изхвърлила колата при прегряването и ще измия радиаторите както ме съветвате и двамата ... обаче мене ме съмнява дали не е духнала гарнитурата на кратуната или самата кратуна, маслото си е чисто черно, погледнах го след това, но ... :confused:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 10 Мар 2008, 10:42

E34PSH написа:
zvetiko написа:... ако имаш климатик виж дали работи втора степен на вентилатора на кондензатора.

Имам двузонов климатроник ... но това което ме съветваш просто незнам как и какво значи, обясни ми по-простичко, като за мен :uups:

Дино, днеска ще сменя въпросния термостат ... ще долея течност, ако е изхвърлила колата при прегряването и ще измия радиаторите както ме съветвате и двамата ... обаче мене ме съмнява дали не е духнала гарнитурата на кратуната или самата кратуна, маслото си е чисто черно, погледнах го след това, но ... :confused:

Дино ,при условията ,които описва колегата ,сигурно и виското е от значение. ;) Може и водната помпа да превърта,ако не е метална.

Колега,махаш казанчето за вода на чистачките и там ще видиш дехидрататора на еър кандишана,отгоре има два куплунга,вадиш ги и ги даваш на късо,един по един, с парче проводник-не си спомням точно коя букса беше за втората степен,но ако всичко е наред като дадеш накъсо една от буксите трябва да чуеш как почва да фучи втората степен на вентилатора.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E34PSH » 10 Мар 2008, 10:48

zvetiko написа:Колега,махаш казанчето за вода на чистачките и там ще видиш дехидрататора на еър кандишана,отгоре има два куплунга,вадиш ги и ги даваш на късо,един по един, с парче проводник-не си спомням точно коя букса беше за втората степен,но ако всичко е наред като дадеш накъсо една от буксите трябва да чуеш как почва да фучи втората степен на вентилатора.

И какво трябва да ми покаже това ... има ли общо с охлаждането на двигателя?

Водната помпа ми е Италиянска с пластмасова перка черен бакелит за 520 ... тия в сервиза не намериха за 525 ТДС с метална перка и ми сложиха такава ... да сменям и нея ли :confused: пак? Съмнява ме, че са направили и подобна цигания с термостата ... незнам :idea: Аман от такива майстори ... "професионалисти" знаят повече от конструкторите на BMW ;)
Може ли да е и от виското ...? Може ли да е заминало за няма и година ползване, то поне е оригинално ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 10 Мар 2008, 11:01

а бре сменяй смело тая перка и не замисляй
то си е казано че металната перка е истината :D
Изображение

Аватар
Кара: от моабет на моабет

Мнение от dinozab » 10 Мар 2008, 11:22

zvetiko написа:
E34PSH написа:

Дино ,при условията ,които описва колегата ,сигурно и виското е от значение. ;) Може и водната помпа да превърта,ако не е метална.

Колега,махаш казанчето за вода на чистачките и там ще видиш дехидрататора на еър кандишана,отгоре има два куплунга,вадиш ги и ги даваш на късо,един по един, с парче проводник-не си спомням точно коя букса беше за втората степен,но ако всичко е наред като дадеш накъсо една от буксите трябва да чуеш как почва да фучи втората степен на вентилатора.

Много ме съмнява виското да ти помага при скорост от 130км/ч ;) Колега мощай тоя помпа и термостата и си ток :yes: И промивка на радиаторите задължително ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 10 Мар 2008, 18:15

dinozab написа:
zvetiko написа:
E34PSH написа:

Много ме съмнява виското да ти помага при скорост от 130км/ч ;) Колега мощай тоя помпа и термостата и си ток :yes: И промивка на радиаторите задължително ;)

Дино ,той се е движил с 130 км/ч ,но почти е спрял и тогава е загрял.

Колегата помпата наистина я махай-срува 65 лв. на Бош на Хладилника.

И какво трябва да ми покаже това ... има ли общо с охлаждането на двигателя?

Има много общо-когато двигателя почне да прегрява се включва и помага на виското.На мойта кола ,без втора степен ,през лятото ,в задръстване почва да мърда стрелката нагоре.

Колега, почни от нещата ,които са без пари-измий радиаторите ,виж дали работи втората степен на вентилатора,после отиди към смяна на термостат, водна помпа.А дали виското е наред го провери с навит вестник-при добре загрят двигател се опитай да спреш перката.Има и една друга възможност за твоя случай-да имаш котлен камък и радиатора да е задръстен от вътре.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 10 Мар 2008, 18:31

zvetiko написа:... измий си радиаторите от вътре на вън и ако имаш климатик виж дали работи втора степен на вентилатора на кондензатора.

Колега наистина измий радиаторите. Виж какво става между тях

Изображение

И ако ги миеш внимавай със силата на струята, много лесно се крувят ламелите :!:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от E34PSH » 14 Сеп 2008, 13:26

Проблема е решен ... беше ми запушен радиатора и го смених с нов! Всичко заспа ....

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от His Shadow » 14 Сеп 2008, 17:01

ето така се прави ! ако я беше прегрял и изкривил или спукал глава всички пак щяха да скочат срещу ТДС-са а проблема е съвсем другаде ! браво на такива като теб които сменят с нови части ;)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от zvetiko » 14 Сеп 2008, 17:05

E34PSH написа:Проблема е решен ... беше ми запушен радиатора и го смених с нов! Всичко заспа ....

Е чак след половин година ли го направи. :mhihi:

Следваща

Назад към E34