Осветление на Салона. Заместител на жълтите плафони.

Тук се обсъждат сервизите, магазините за авточасти, маслата, гумите и всички аксесоари за нашите БМВ-та.

Модератор: Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525i e34 '89
Мечтае да кара: Alpina b10 biturbo

Осветление на Салона. Заместител на жълтите плафони.

Мнение от Taurus » 14 Юли 2008, 23:04

За тези БМВ маниаци които искат нещо повече от оригиналната жълте-Никаква светлина в салона си, приложих една идея и ще споделя успеха си :mhihi: да не говорим за момченцата с хлОпел Астричка или пичовете с диагноза Голф дето се кичат със сини светлинки като сергия на битака :bang:

предимства на този вариант:
1 - светодиода има стотици пъти по дълготраен живот от крушката..
2 - консумацията както съм обяснил по-долу на всеки светодиод е нищожните 20мА или 0.02 ампера (ако забравите плафоните за през нощта, сутринта ще запалите с усмивка)

Моя салон работи със така наречените софитни крушлета и затова нагледното обяснение е именно такова, лесно обаче може да се измисли аналогичен вариант за други модели :)
Отпред е34 има един плафон с 2бр. крушки който аз замених с 6 (2x3) бели ambi-light светодиоди който разпръскват светлината за разлика от високояркостните който правят точка (като тези от запалките :lol: ) на 1-вите "шапчицата" им е е по къса:
Изображение

след това по всеизвестния закон на Ом: U=I.R ---> 12 волта / 0.02 ампера = 600 ома, получавате съпротивлението което трябва да добавите към всеки светодиод за да го пригодите за работа на 12волта.. такива резистори би трябвало да намерите в магазин за поддръжка на ел. уреди или нещо такова :dunno: разпитайте..
Ако не намерите заготовка за монтажна платка като мен можете да използвате нещо друго за което да залепите съответните елементи :mhihi:
запоявате единия крак на резистора за късия крак (не помня със сигурност от кой крак се отпушва светодиода, затова просто запойте резистора на единия и го пуснете с по една жица на акумулатора ако не светне значи е обратно :mhihi: ) и ако са както при мен 3 - оберете на всичките 3 резистора крайщата в един (No. 1) който да бъде ня мястото на 1-я край на крушката.. снимка 2
Изображение

Другите крака на светодиодите съберете пак в един (No. 2) и това е другия край на крушката.. уверете се че тялото на което лепите всичките неща ще се събере на мястото на крушката така, че да опира и стои на пластините :!: Изображение

Това е общо взето, надявам се да съм внесъл малко разнообразие и интерес :)

П.С ето резлутата но с малко лошо качество на снимката
:uups:
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от eraziel » 14 Юли 2008, 23:50

Oбщо взето ти се губят едни ~2 волта пад върху диода при смятането на резисторите ... :winky:
In Ban We Trust!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Taurus » 15 Юли 2008, 1:30

Разбира се.. силата на светлината зависи от големината на резисторите. Нормалният светодиод в справочника е даден 20мА затова не сметнах че повечето колеги ще разберат какво точно съм имал предвид.. мерси за доуточняването все пак :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X5 E53
Мечтае да кара: BMW i8 JET Surf
Детайли за колата: 3.0i ,с газова уредба :) ,дюзи Баракуда, ел оерка на мястото на Визкосъединителя ,Таблет 10 инча и собстврна аудио система с блутут и суббугер .

Скоро ще има турбинка 1 или 2 :)

Мнение от ludiagsm » 18 Юли 2008, 10:00

В4ера и аз си поиграх. Имах под ръка от кристалните диоди една изгоряла лампи4ка за плафона та , имам реголируемо захранване вкъщи регулира от 0 до 30 волта и тока от 0 до 5 ампера като има дисплей4ета за тока и напрежението и тествах диодите които имам държат до 100милиампера , аз сложих 200 ома резистор и при 13,8 волта тока през единия диод е 50 милиампера общо 150 за 3-те измерих какъв е тока при същия волтаж 13,8 волта ако вържа лампата тока над 2пъти по-голям 340-360 милиампера.

Изображение

Изображение

а тук е само 3 светодиода намястото на едната лампа снимах без светкавица

Изображение

Изображение

мерси за идейката трябва да по4ерпя :D , аз след малко отивам за светодиоди и резисори

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Taurus » 18 Юли 2008, 11:49

Хората които имат малко познания по електротехника занят че тези стойности варират в замисимост от факторите които определят използването на дедения предмет..
Естествено че светодиодите работят на по 50мА всеки.. те ще работят и без резистор и ще светят като Вечерницата в очите на Мойсей.. просто животът им ще е доста по-кратък.. ти им задаваш едно напрежение от 13.8 волта защото това е което произвежда например алтернатора в свободен режи, но като се замислиш, кой ползва плафоните по време на движение или при запалена кола??? затова едно средно напрежение от 12 - 12,5 волта при угасен автомобил ще са добре.. затова съм дал и осреднена стойност за тока на светодиодите за да имат яркост и същевременно малка консумация с дълготраен живот.. или както му викат "златната среда" :mhihi: Всичко останало зависи от вас маниаци.. само давам идеята и я пояснявам :D Успех!

П.П. За да получите по-добър ефект напомням да използвате светодиоди с разпръскваща светлина, не тези които правят "точка".. :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 325 tds Touring
Детайли за колата: < Дълга печка със собствено мнение >

Мнение от Любо /ba1_hu1/ » 19 Юли 2008, 11:28

абе колега,я кажи тия ambi-light светодиоди къде се продават,че вече 4 дни търся подобни и никой не ги знае....а с обикновените не ме кефят много :D

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Taurus » 19 Юли 2008, 13:07

:dunno: Незнам човече.. тук ги купих от магазин за ел.техника.. продават от говорители и усилватели до авто-mp3 плейъри и кабели и всичко свързано с електротехника общо взето.. разпитвай какви видове предлагат.. особеността им е че "светещата част е по-къса от на обикновените, това е.. Успех!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Любо /ba1_hu1/ » 27 Юли 2008, 15:15

Намерих си,ако някой се чуди от къде мога да го насочя към едно магазинче.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Taurus » 27 Юли 2008, 17:22

:yes:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Fking » 02 Авг 2008, 22:01

да знаете някой който може да ми монтира такива?

мисля си за светло синьо, тип ксенон 8-10 000К

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Любо /ba1_hu1/ » 02 Авг 2008, 23:04

колега,няма нищо сложно.....можеш и сам ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от Fking » 02 Авг 2008, 23:57

повярвай ми, немога :>

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Taurus » 03 Авг 2008, 1:20

:D :D :lol: дааам.. приятелю, наистина не е сложно, но като имам предвид желанието ти за светодиоди тип 'ксенон 8 - 10000 К' ще те светна за най-добрия вариант.. ако нямаш познат който е наясно с подобни ел. схеми и изчисления, просто виж колега от форума който знае как и живее близо до теб, да ти помогне :mhihi: Всичко друго (теория) съм насреща ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 05 Авг 2008, 14:11

айде да видим кой ще се оправи с най полезното нещо в тая тема
http://ledcalc.com/ :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Taurus » 05 Авг 2008, 16:50

:bchug: Браво колега, чудесно улесни всички на които не им беше ясно как да се справят! :yes:
Изображение

Следваща

Назад към Сервизно обслужване на БМВ