Емиграция в българия

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1016
Регистриран на: 8.06.2012
Пол: Мъж
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Емиграция в българия

Мнение от Borymeckata » 05 Ное 2019, 13:01

empar написа:... Ако изключим областните Видин и Русе, интересни опции са Лом (без квартал Младеново :mhihi: ), Оряхово, Никопол и Свищов, а фаворит за мен е Козлодуй, точно заради хората, работещи в АЕЦ-а.

За нас е трудно да погледнем на въпроса като чужденец, който не е ограничен в избора си - отваря картата на България и избира, като потенциално може да се засели във всяка точка на страната. Всеки от нас е израсъл в някаква среда, всеки има спомени, приятели, роднини и връзки (в добрия смисъл на думата... :mhihi: :mhihi: ) в някой град или село и затова предпочита да живее там. Докато чужденецът идва без такъв "багаж" и изборът му ще бъде по-обективен и без излишни емоции... Сега ясно е, че ако идвам "отвън" и мога да избирам между всички градове и села в България, едва ли някога ще се заселя в Боруна или Младеново (квартали на Лом... :mhihi: :mhihi: ).


За образованието - и в малките градчета се срещнат съвестни учители, които гледат сериозно на делото си (нарочно не пиша "работата си"), приемат нещата ЛИЧНО и дават от себе си повече, отколкото формално го изисква длъжностната характеристика. Разбира се, има и обратните примери - на отбиващите номера даскали, които си изпяват урока и си заминават... И двата "вида" май получват еднакви (ниски) заплати... :dunno: :dunno:
Едва ли това разделение е свързано с големината на населеното място, по-скоро зависи от самия човек (учител). И все пак за средното образование не трябва и не може да се разчита само на училището, важна е и домашната среда - да говориш с детето, да го заинтересуваш, да му кажеш / покажеш нещо интересно... Учителят си е учител, но защо да не научи и нещо от теб?

Нямам лични впечатления от учителите в Козлодуй, но съм чул хубави думи за (някои от) тях от мои колеги, които определено са културни хора и се отнасят сериозно към образованието на децата си.
Excellent! Steven is my name!

ентусиаст
Аватар
Мнения: 995
Регистриран на: 8.11.2005
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: М2+X5

Re: Емиграция в българия

Мнение от msi200 » 05 Ное 2019, 18:06

Проблемът е, че в малките населени места няма избор. Колко кадърни учители, лекари и т.н. има в София и колко - в който и да е малък град? В малкия град може кадърните и да са 0.
Относно Търново - положението с докторите е зле там. Също, незнам дали има рускоговорящи... повечето чужденци май са англичани.
Не точно по темата, в малък град как се намира работа или се прави бизнес, ако мама и тати не дадат жокер?
I love the sound of V8 in the morning...

master of the force
Аватар
Мнения: 5578
Регистриран на: 11.08.2003
Местоположение: planet torque

Re: Емиграция в българия

Мнение от alx » 05 Ное 2019, 18:16

msi200 написа:Не точно по темата, в малък град как се намира работа или се прави бизнес, ако мама и тати не дадат жокер?


в малкия град не ходиш да правиш пари, а да ги харчиш :bchug:
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Online
Аватар
Мнения: 1527
Регистриран на: 10.10.2007
Местоположение: Пловдив
Пол: Мъж
Кара: Lexus GS430 07'
Мечтае да кара: BMW M2

Re: Емиграция в българия

Мнение от ildivvy » 05 Ное 2019, 18:22

Другия форум на руски за България е http://www.aboutbulgaria.biz ! Могат да пробват и селцата около Пловдив...
Ex: 96' BMW318ti

Изображение


Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес! Вече съм фен съм на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Потребител
Аватар
Мнения: 29
Регистриран на: 23.09.2010
Пол: Мъж
Кара: E70 , E83
Мечтае да кара: E34 M5
Детайли за колата: E70 xDrive 30d, E83 3.0d

Re: Емиграция в българия

Мнение от barbaron » 05 Ное 2019, 18:37

Аз си взех вила в едно селце на 10 км от Кюстендил. Няма никакви роми, не се краде. Всичко е евтино (услуги по подръжка на двора и т.н.). Кюстендил има магазини, болница, училища. Пък и пътят до София е добър.

На мен акъла ми е толкова, че всеки ден да си пътувам до София за работа, но не мога да накарам жената да си живееме там за постоянно.

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 271
Регистриран на: 30.04.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж
Мечтае да кара: 911

Re: Емиграция в българия

Мнение от TNT » 05 Ное 2019, 22:56

don_gori написа:
TNT написа:За мен пък малък град и добро образование не са много свързани. В малкият град положението с образованието е трагично. Имам наблюдения и върху учителка на деца в малък град - куха като градинска лейка :kuku: Уточнете пак какво имате предвид под малък град.

Незнам как човек може да си изгради такова мащабно мнение, че във всички малки градове образованието е трагично на база 1 пример :dunno: :kuku: Подобни кухи лейки има навсякъде и съм сигурен, че % в големите градове е по-голям от този в малките.

Еми не познавам 100 учителки, ама хора от малки градове познавам над 100 със сигурност. Аз самия по лична карта съм от Велинград, ама там знам само как да стигна по баба ми, не съм живял и месец там. Като студент съм имал наблюдения към стотици колеги. Аз след Търговската гимназия в Пловдив кандидаствах в университета с изпит по Микроикономика, а колегите от търговски гимназии из страната ги късаха здраво. Софийските бяха на ниво, ама другите - сори :no: В общежитие съм живял все с хора от малки градове. Необразовани са. Има и изключения, разбира се. Ама изключения, не правило. По-често беше отличника от малкият град да не може да си вземе изпитите.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Мнения: 898
Регистриран на: 24.10.2007
Местоположение: София/Асеновград
Пол: Мъж
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Re: Емиграция в българия

Мнение от Vasko » 06 Ное 2019, 0:23

BMW_POWER написа:Не искам да мешам с темата за емиграция, защото въпросът ми е съвсем различен. Семейство украинци напускат Канада и се връщат в Украйна. Имат намерение догодина лятото да се преместят в бг-то за постоянно. Помолиха ме да им потърся малък град или нормално село, където да могат да живеят. Имат две деца на 5г и 9г. Имат доходи и не разчитат на социалната система на страната. Искат децата им да получат добро образование.
Дайте акъл, какво да им препоръчам. Без орки наблизо естестено и по възможност с ниска криминална активност. Големите градове не ги броим.
Аз се сетих за Сандански. Хубав и топъл град. Но нямам никаква информация от място.
С интерес ви слушам. Ще им предам всички препоръки.



Колега, здравей ,
Относно въпроса ти - обикновенно руснаците обичат топлото , пясъка и морето .
Веднага ти казвам къде има руски крепости по нашето Черноморие , защото се чувстват много добре ,когато около тях има и други руснаци . И така Варна не го броим ,но виж БЯЛА на 54 км от Варна е..
От няколко години е станал руска крепост - руснаците в него са повече от българите лятото ...
Иначе по Южното Черноморие - Созопол и по-специално комплекс Green Life Beach Resort - -превърнат в руска крепост от няколко години .Масово се купуват апартаменти там .В момента цената им върви около 49-50 000 евро .
Друго - в посока Свети Влас ,малко преди RIU-to хотела..Караш нагоре към Свети Влас и малко преди да стигнеш Свети Влас, има един голям магазин за Плодове. Срещу него надолу се продават апартаменти ,а комплекса се казва ''roman's Parij "...
Другите са ЕЛИТ 2 , 3 И 4 ЧАСТ на главния път срещу Какао-то, бедроум-а и там другите вървежни заведения , ама това вече е Слънчев бряг и там е много пренаселено .
Остава също и в Кошарица - там също има руски комплекси ,а също и SUNNY DAY - ама от 6 нагоре, че вече строят и 7-ма част. Въобще всичко руски комплекси са съсредоточени все около морето ....
ПОЗДРАВИ !
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 241
Регистриран на: 30.10.2013
Местоположение: СОФИЯ
Пол: Мъж
Кара: '02 E46 325i
Детайли за колата: сива

Re: Емиграция в българия

Мнение от empar » 06 Ное 2019, 14:29

Къде точно видяхте руснаци във въпроса на колегата, че нещо не ми стана ясно??? :paranoid:

големия брат на Монтоя
Аватар
Мнения: 1745
Регистриран на: 20.05.2002
Пол: Мъж

Re: Емиграция в българия

Мнение от BMW_POWER » 07 Ное 2019, 4:27

Аз следя темата с интерес и събирам информация. Благодаря за всяко мнение :bchug:

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 4868
Регистриран на: 9.02.2007
Местоположение: Sofiq
Пол: Мъж
Кара: Jaguar XK 4.2, F16 X6 30d

Re: Емиграция в българия

Мнение от acho.rs » 07 Ное 2019, 8:14

Като човек живял 5 години във Търново - не бих го препоръчал, по ред причини. Целия град се крепи на университета - изчезва той и половината град умира от глад. За концентрацията на гадни 90тарски мутри, дори не ми се започва темата.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 237
Регистриран на: 21.02.2010
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: Емиграция в българия

Мнение от Моджо » 07 Ное 2019, 9:20

1. По морето - Царево и наоколо, вкл и селца малко по-навътре в сушата. Бургас е близо ако толко треа нещо да се ходи в голям град.
2. Планина - Разлог примерно и наоколо. Благоевград е близо.
3. Жега - Петрич...Гърция е близо :)

И от трите имам лични впечатления и стават екстра да си живееш.
Хм,хм...

ентусиаст
Аватар
Мнения: 880
Регистриран на: 21.10.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: E36 M52b20 Touring

Re: Емиграция в българия

Мнение от Сондьора » 07 Ное 2019, 9:26

Във Варна и Бургас има повече украинци и молдовци, та....а и зависи кво работи. Ся в кой от двата града или околности е по-добре незнам, ама Варна му е по-близо до Украйна, примерно.

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 271
Регистриран на: 30.04.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж
Мечтае да кара: 911

Re: Емиграция в българия

Мнение от TNT » 07 Ное 2019, 19:30

Моджо написа:1. По морето - Царево и наоколо, вкл и селца малко по-навътре в сушата. Бургас е близо ако толко треа нещо да се ходи в голям град.
2. Планина - Разлог примерно и наоколо. Благоевград е близо.
3. Жега - Петрич...Гърция е близо :)

И от трите имам лични впечатления и стават екстра да си живееш.


Само третото бих го сменил със Сандански, точно защото имам и аз лични впечатления от Петрич :mhihi: Лошото за отглеждането на малки деца е, че не има наркотици в този район. От този район тръгват наркотиците :wave: В Сандански много ми допада главната улица. Имат си и кино, което е рядкост за град с такъв размери. Има и повече магазини. Улиците са в драстично по-добро състояние.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Мнения: 995
Регистриран на: 8.11.2005
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: М2+X5

Re: Емиграция в българия

Мнение от msi200 » 07 Ное 2019, 21:07

TNT написа:Само третото бих го сменил със Сандански, точно защото имам и аз лични впечатления от Петрич :mhihi:


Сандански е добре, от години ходим редовно с децата. Има хубав климат, чист въздух и добри заведения и стандартът на живот е ОК. Плюс е и близостта до Гърция, както и до София.

По морето може да се види и Поморие, но аз лично бих избрал 100% Бургас за целогодишно живеене.
I love the sound of V8 in the morning...

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 271
Регистриран на: 30.04.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж
Мечтае да кара: 911

Re: Емиграция в българия

Мнение от TNT » 07 Ное 2019, 21:18

А бе Сандански-София си е близо два часа :lol: А първият голям град (Благоевград) е на близо час. Аз пак питам колко "малък" град се търси ? Защото Петрич и Сандански са с обща болница. Примерно няма уролог и на двете места - трябва да се пътува. И не е избора за добър или лош - изобщо за някакъв.

Реален случай при зъболекар в Петрич. "Отивай при хирург да ти изкара тези два мъдреца, които ще излизат. Затова ти се подуват венците". Отиваме при хирург в Пловдив, правим снимка и хирурга не знае какво да каже. На снимката няма мъдреци дори в зародиш. Това като "проблема ти е в турбото на атмосферния двигател" :kuku: Хирурга беше шах и мат, не знаеше какво да каже без да обиди "колежката стоматоложка".
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ildivvy

Последни теми
Facebook