Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 374
Регистриран на: 24.07.2009
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от pampo » 17 Май 2018, 9:18

Е Христо Стоичков какво е направил в тоя смисъл, всичко пак е за негова лична облага, пари, слава, златни топки и тн. И сега всички трябва да му търпят арогантното поведение...
Загледах се във филма 3х8000, който пуснахте и се оказа, че човекът е биолог и през времето на подготовка и адаптация преди катеренето обикаля и събира информация на ръба, където свършва живота. Това определено има смисъл за човечеството, защото са много малко хората, които обикалят и изследват света на тая височина. След години може някой по-умен и прозорлив от нас да използва резултатите за нещо ценно за човечеството, което в момента просто ни убягва заради убеждението, че това занимание е лудост и тея хора нямат работа там горе...
Колкото до плащането на акцията с данъците ми, аз конкретно съм твърдо за. Няма как да не поискам да спася наш сънародник, изпаднал в беда, който е страшно интелигентен, със силен дух, достоен за уважение и пример за изпадналите в беда (разболяли се от някоя тежка болест например, каквито той е преборил именно заради това, което е). Данъците ни се харчат за многократно по-безмислени неща.

User
Аватар
Мнения: 4609
Регистриран на: 17.06.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от b00st » 17 Май 2018, 9:20

alx написа:
b_u_b_o написа:Като не те интересува защо преди няколко поста зададе конкретен въпрос за това? :dunno:


не говориме за човека, а за алпиниста. зададох го защото алпинизъма извън хоби сферата за мене е безсмислен. нито ме грее, нито ме кара да се чувствам горд (дори да е българин дето се е качил, под него има 5 шерпа дето са го направили възможно срещу солидно заплащане)... егоистично, но факт. докато моя принос към човечеството е измерим и без да се впускам в детайли- в най- тежките моменти в живота си хората го виждат, усещат и имат полза и от моите умения често зависи дали човек ще живее или ще умре. за мене толкова.

Защото за да го направиш трябват години тренировки на физиката и психиката.


... ама може и без тях и никой не знае колко всъщност си тренирал и колко са те носили и какъв късмет си извадил с времето и тн и тн. затова това не е общо приет спорт и няма и да бъде и постиженията там са стриктно за лична употреба. виж ми следващия параграф...

Добре, но другите са световни рекорди неправени досега от други, значи за олимпийците било ок да го правят обаче за него признание няма? Ако ти сега не виждаш приликата, аз съжалявам ;)


какъв рекорд? рекорд е когато се даде най- добро време при контролирани условия - един вид - всичките кандидати да се пробват в едни и същи дни и по едно и също трасе. другото е .... чесане на егото както казах преди.

Тва са несериозни неща, когато става въпрос за човешки живот и то на световноизвестен алпинист дори китайците са способни да проявят човечност, колкото и чуждо да ти е това.


ха- такова положение няма. по- известни от него са изчезвали и търсенето е било по- малко интензивно или дори несъстояло се. китайците нищо не вършат без финансова изгода- всеки ден работя с тях и изобщо не са ми чужди.


аз казах каквото имаше да казвам по въпроса. Боян човека е достоен за уважение. Боян алпиниста- браво.... и кво от това. Също искам да знам кой ще плати за спасителната акция (щото няма да е застрахователната компания) и какво е договорено с китайците, че да се случат хеликоптерите. Безсърдечен? може би. здраво стъпил на земята? абсолютно.

Шумахер по твоята логика, за човек, който грам не се интересува от моторспорта примерно, какъв принос на човечеството е дал? 7 пъти световен шампион в някакви си там състезания с болиди и е показал, че може да кара добре на дъжд. Накрая паднал на ски и се свършил. Намерил ли е лек за рак - не, обясни ми какъв точно принос за средностатистическия човек, напълно незаинтересован от моторните спортове, както ти си от алпинизма, е дал Шумахер на света? Никакъв? Защо въобще говорим за принос, само учените ли дават принос на човечеството, великите мотиватори и хора, на които да се възхищаваш, те не са от полза за човечеството, така ли? Интересно мислене :kuku:

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1668
Регистриран на: 29.06.2007
Местоположение: Пловдив
Пол: Мъж
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от host » 17 Май 2018, 9:43

Няма нужда никой с нищо да се изтъква. Този човек, Петров, и семейството му са безочливо експлоатирани от всяка медийка за евтини "гледания" и рейтингче по най-долния и лешоядски начин.

Помислете си добре какво друго не са ви показали/написали, докато са ви занимавали с личната трагедия на едно семейство толкова дни - в която няма нищо за показване.

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 4307
Регистриран на: 3.04.2015
Пол: Мъж
Детайли за колата: 440i

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от Dextuar » 17 Май 2018, 9:47

Не разбирам какво го нападнахте alx. Всеки си има мнение и не виждам причина да се опитвате да налагате вашето. Факт е, че всеки тръгнал да катери осемхилядник, ясно осъзнава, че може и да не се върне. Аз също изгледах филма и дори той си го казва. Но пък чак да се идеализира и дава пример, то като цяло да имаш идоли за мен е грешно, но пак е въпрос на гледна точка.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 236
Регистриран на: 9.07.2006

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от mangini » 17 Май 2018, 9:52

Не знам негативните мнения в темата до каква степен са нарочно провокативни.. Не разбирам какво има да се хейти срещу човек, който осъзнато е поел рисковете, семейството му също е било наясно какво прави той и е приело начина му на живот. Каквото и да се каже, за мен лично човекът е за пример, защото е успял да си подреди живота по собствени правила, без да пречи на никой, да не говорим, че със сигурност е вдъхвал сериозна доза кураж на хора с неговите проблеми, а реално е бил и полезен с изследователската си дейност. Най-просто казано, съдбата му е раздала лоши карти, а той ги е изиграл по най-добрия начин, просто изразното му средство в случая е алпинизма. Конкретно до хобито му, дали е излишен риск в търсене на адреналина и задоволяване на егото - ами кое по-рисково хоби не е? Автомобилизъм, екстремни спортове, всичко е подчинено на търсенето на границите и предела на човека, до къде може да се стигне, да усетиш ръба и да се чувстваш максимално жив. Колкото повече достигаш до тези граници, толкова по-голямо трябва да бъде егото, за да оцелееш. Ако започнем да съдим хората на такава база, всички ще излезем най-големите боклуци и егоцентрици, измъчващи семействата си с постоянни рискови действия. Не става така, покажете малко уважение, човекът се е доказал многократно, самият мащаб на спасителната операция говори предстатъчно.

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 374
Регистриран на: 24.07.2009
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от pampo » 17 Май 2018, 10:03

Малко оффтопик, но съм чел книга за екстремните спортове и спортисти, и при изпълнението на рисковото действие всъщност егото тотално изчезва. Най-просто казано екстремистът се слива с вселената и губи своята същност, за да успее да запази цялостта си след очевидно безумното му начинание. Дали самото занимание е егоистично е спорен въпрос, защото както вече писах, тези спортове още са в самото си начало и не може да се каже дали ще имат реална полза за човечеството освен мотивационните ползи, които са единствените видими в момента...

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1020
Регистриран на: 25.12.2014
Местоположение: Стара Загора
Пол: Мъж
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: Tesla Roadster
Детайли за колата: снегорин

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от NGneer4eto » 17 Май 2018, 10:08

Разгледах сайта му. Човекът има много добри и благородни каузи, на които се е БИЛ посветил. И какво става сега с тези каузи? Значи тръгвам на приключение с 5-10% шанс за оцеляване заради адреналина и да поставя някакъв рядък рекорд, но имам ангажименти към важни обществени каузи, от които зависи природата и здравето на много хора, примерно. Да той е бил важен за хората с тези каузи. А сега какво става? Всичко отива на кино. Най-вероятно жена му ще поеме всичкия товар на ангажиментите, но тя няма неговата популярност и тежест в обществото. Не ми се мисли за децата.
Идеята ми е, че когато си поел ангажимент и си важен за много хора, изборът ти не е ЛИЧЕН, както се изрази колегата по-горе. Изборът и рисковете трябва да са съобразени с останалите хора, които зависят от теб. Същото е и когато имаш бизнес. Ако имаш 100 работника, освен че те имат задължение към теб и ти имаш задължение към тях да не си рискуваш живота с разни дейности с 5-10% шанс за оцеляване и дори да не вземеш предпазни мерки. Иначе тези хора отиват на улицата. Разбира се, че никой не е застрахован от инциденти, но когато решението зависи от теб, не мислиш егоистично.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 236
Регистриран на: 9.07.2006

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от mangini » 17 Май 2018, 10:48

pampo написа:Малко оффтопик, но съм чел книга за екстремните спортове и спортисти, и при изпълнението на рисковото действие всъщност егото тотално изчезва.


Може би не съм се изразил правилно. Визирах основно екстремни и непредвидени ситуации, при които човек трябва да изцеди силите си докрай, за да може да оцелее, да направи още една крачка, и още една, колкото му е писано. Т.е. ясно да даде заявква, че му се живее и докато още диша, не се е предал. Тук голяма роля има самочувствието и егото, ако ги нямаш, всяко малко предизвикателство е способно да те пречупи. Иначе съм съгласен, че по време на самото извършване на конкретното рисково действие, едва ли протичат каквито и да е мисли в главата на човека - тогава той наистина се слива с действието и всичко е оставено на инстинктите.

NGneer4eto написа:...той е бил важен за хората с тези каузи. А сега какво става? Всичко отива на кино.

Ако всичко отиде на кино, това ще говори за нас като общество и народ, а не за него като човек. ;) Нищо не ти пречи на самия теб (или на мен, или на който и да е) да продължиш някоя от неговите каузи или каквато кауза прецениш.

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 12066
Регистриран на: 22.07.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: турбо бмв

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от bum_bum » 17 Май 2018, 12:04

Тиквения хеликоптер през ден прелита над София напоследък ама никой не пита кой плаща. Вероятно, щото всички добре знаем.

Ама ни е голям проблем, че ще платим за няколко полета имащи за цел да спасят българин в беда.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 180
Регистриран на: 3.11.2017
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: вана
Мечтае да кара: DACIA

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от Knoxville_ » 17 Май 2018, 12:56

Колко човека тук са чели договорите, които са подписани, какво включва застраховката на Боян и т.н.?

Старши Алкохолик
Аватар
Мнения: 3925
Регистриран на: 13.03.2006
Местоположение: в Е32 740iL в мечтите си
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от zAcK » 17 Май 2018, 14:21

Един път съм го срещал, участваше в благотворително събитие! Много земен и вдъхновяващ! Със сигурност е помогнал на доста хора :bowdown:
Отделно по време на експедициите каза, че се води в командировка и работи през по-голямата част от времето.

Не зная и какви са тия глупости дето изписаха разни колеги за него, но лично аз нямам нищо против акциите и т.н.
Имам против хилядите ченгета из София днес, дето кибичат и пазят разплутата баба Меркел, ама никой не ме пита, нали :banghead: :banghead: :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

master of the force
Аватар
Мнения: 5578
Регистриран на: 11.08.2003
Местоположение: planet torque

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от alx » 17 Май 2018, 14:28

Knoxville_ написа:Колко човека тук са чели договорите, които са подписани, какво включва застраховката на Боян и т.н.?


неговия конкретно не съм чел. но съм чел и подписвал много подобни застраховки (за мене и хора от моя екип) за рискови мероприятия и главната теза в тях е че ти (застрахования) трябва да вземеш _всички_ мерки за безопоасност. примерно колата ти трябва да има рол кейдж и 5-точков колан. трябва да имаш автоматична пожарогасителна уредба. трябва да има линейка на не повече от една миля. трябва да си с номекс костюм и маска.... и така нататъка. всичките рискови застраховки са така написани, че ако спазваш всички условия шанса да ти се случи нещо много лошо е минимален (то това им е и идеята разбира се - да не се наложи да плащат). в това отношение силно подозирам, че нашето момче е далеч от изрядно... от там и коментара ми, че пари от застраховки може и да няма. аз разбира се не знам конкретния случай, но просто споделям личен опит.

и пак ще напиша (щото някои колеги не ме четат явно ако и да пиша простичко) - нямам нищо против боян- човекът- достоен е за възхищение. но когато един колега написа, че той никога няма да постигне нещо съизмеримо с алпинистките постижения на боян, аз просто не се съгласих. никъде в темата не виждам едно (мое) изречение за омраза. то няма и как. просто различаване на гледни точки. и така :)
Последна промяна alx на 17 Май 2018, 14:35, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1016
Регистриран на: 8.06.2012
Пол: Мъж
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от Borymeckata » 17 Май 2018, 14:33

speeder88 написа:Човека вече не е сред нас! Не виждам защо трябва да се плюе срещу него!


mangini написа:Не знам негативните мнения в темата до каква степен са нарочно провокативни.. Не разбирам какво има да се хейти срещу човек, който...


Колеги, аз в тази тема не прочетох негативни мнения за Боян Петров, не видях също някой да хейти и да плюе по него. Просто някои хора (сред които и аз) не виждаме особен смисъл в такива екстремни и крайно опасни начинания, като изкачване на 8-хилядници. И няма нужда някои да се изживяват като последна инстанция и да обясняват на другите колко са заблудени и колко не са прави. Това е форум - всеки може да изрази мнението си.
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 662
Регистриран на: 25.09.2007
Местоположение: Пловдив
Кара: Лястовица с рамка

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от Tenata » 17 Май 2018, 14:45

Темата си е за ключ вече!
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1594
Регистриран на: 4.08.2011
Местоположение: Карантина баце ....
Пол: Мъж
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Оцеляване на предела-Боян Петров. Възможно ли е?

Мнение от Jordana » 17 Май 2018, 14:50

Мен ми е много странен като цяло целия тоя случай . Изчезнал на 3 май те 3-4 дена чакат да се появи от някъде щото често се случвало да изчезне за няколко дена и било нормално за него ??!!! Това бяха първите коментари , после стана версията сигурно е в някой от лагерите , имало храна за седмица няма страшно ще се справи . Междувременно почват да излизат разкази за предходни експедиции как два пъти други алпинисти го спасяват от инсулинова криза практически излиза че той без чужда помощ не може да се оправи , как падал в някакви ледени капани как го вадили някакви други катерачи как това как онова ... Италианеца от групата в базовия лагер вика на 10 май - никой не издирва Боян нагоре по лагерите , това е дезинформация .
По тоя случай ще има за излизат още работи , но това което се набива на пръв поглед е напълно закъснялата спасителна операция и изключително големия риск който Петров е поел тръгвайки сам , без телефона и в момент когато няма кой да му помогне за каквото и да било следващите 2 дена ако нещо се обърка а както се и получи на практика 7 дена никой не можа да стигне до лагер 3 та камо ли нагоре до върха ... :dunno:
После с хеликоптерите въпроса , оказва се че това бил прецедент и досега такова нещо не се е случвало - Китай не разрешава полети а в тоя случай е направено изключение заради министър председателя и дипломатическия натиск ??? Тоест без ББ хеликоптери ще има точно никога ?? После застраховката била най яката покривала всичко , но се оказва че не покрива всичко и дарителски сметки са отворени щото хеликоптерите летели само при палащане в кеш и още други такива . Ако е друг по-незначителен и неизвесте от Боян просто си остава там без хеликоптери без ББ без шерпи с една заупокойна и толкова ..
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: ildivvy, ogi.73

Последни теми
Facebook