Желание за емиграция, къде и защо?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Мнения: 2264
Регистриран на: 8.02.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от K_Ilkov » 30 Юли 2015, 11:14

Като всяко нещо е въпрос на личен избор и рецепта няма ...

алх го е синтезирал доста добре смятам ...

alx написа:само ще кажа, че поне за мене в чужбина се живее по-сложно, но по-лесно. в родината е по-просто, но по-трудно. та... всеки да си прави сметката.
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

ентусиаст
Аватар
Мнения: 929
Регистриран на: 31.08.2008
Местоположение: София
Кара: e65

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от Пилев » 30 Юли 2015, 11:22

BMW_POWER написа:....

Колега спира ли те нещо или мислил ли като цяло за US, не за Канада?

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 499
Регистриран на: 14.05.2013
Местоположение: Denmark
Пол: Мъж
Кара: E39 Touring

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от Denmark » 30 Юли 2015, 11:42

bum_bum написа:И сега какво се оказва, че ние като изключим някои неща не сме чак толкова зле :shock:


това важи за София :yes:


колегата в Холандия: защо не си ги проучил тия неща преди да идеш там?
защо не отиде в Англия(въпреки, че и там са по подобен начин нещата с квартирите) или САЩ примерно - езика няма да ти е проблем, а и щом ще работиш онлайн :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Online
Аватар
Мнения: 64
Регистриран на: 5.01.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от alekangg » 30 Юли 2015, 12:42

Мечтата за много хора е да могат да работят онлайн и да не се съобразяват с нищо. Аз също не разбирам желанието да се живее е такъв тип страна като Холандия-Белгия-Англия. Аз така и не разбрах защо не си останал в Канада, само онези списъци с увеличените цени ли са проблема? Такива могат да се извадят за абсолютно всяка една държава и в Европа. Също не се разбира никъде, какво точно търсиш и искаш да има в новото ти место живеене.
Аз лично, ако имах тази възможност като теб за работа онлайн, бих се насочил към някоя от средиземноморските държави, Италия-Франция-Испания, че дори и Португалия, хем са големи, хем имат перфектна храна и климат, хем не са десета глуха чак. Пак повтарям, това е ако няма да си търся работа или да отварям нещо и да се чудя ще върви ли или не. Така и не се разбра и какво търсиш в новата страна

кандидат ентусиаст
Online
Аватар
Мнения: 64
Регистриран на: 5.01.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от alekangg » 30 Юли 2015, 12:45

E34 написа:На мен за Испания ми е дилемата...евтини квартири, евтини жилища, перфектен климат с един два месеца изключения, голема държава, много народ, обаче ниски заплати и са малко ретро откъм технологии и автомобили. В смисъл не е като да си в Лондон или Берлин примерно, шматки са си.

Хм, интересно, може ли да поясниш? За Лондон до някъде съм съгласен, ама Берлин не ми прилича изобщо на Лондон.

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 6614
Регистриран на: 7.04.2004
Местоположение: CA
Кара: I6, V6
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от steeN » 30 Юли 2015, 13:35

Лондон е баси кошмара за мен. Супер пренаселено, супер мазало. Невъзможно да имаш кола и трябва да живееш в метрото (или да си перде и да караш мотор). И тва изобщо без да закачаме темата с времето или зимата. Не бих живял там освен за кратко време.

Никой не каза за Нова Зеландия... там е по-човешки климата (сравнено с Австралия). Имам разни познати дето са живяли там и само добри отзиви. Но пак си е голяма "инвестиция", защото е бая далече и не е като да отидеш в Испания примерно и да можеш дори с кола да се прибереш.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have.
Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place.

Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 162
Регистриран на: 17.08.2009
Местоположение: Australia
Пол: Мъж
Кара: e31 850i ,f10 520d
Мечтае да кара: Детско багерче

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от BMWgiunter » 30 Юли 2015, 13:50

Сондьора написа:
BMWgiunter написа:Относно статуса вариянтите да дойдеш са няколко :

- Точкова система - може да се кандидатсва от България,но трябва да владееш отлично ниво на английски ,необходимо е да имаш професия с която да кандидатсваш и т.н (доста тромава система)

- Може да се кандидатсва онлайн за студентска виза за 6 месеца,но е необходимо да се платят около 6000 - 8000 долара на някой австралийски университет в който за в бъдеще ще учиш и ще имаш право да работиш по 4 часа на ден,след изтичането на визата може да се удължи визата и за в бъдеще да се кандидатсва за работна виза ,но трябва да се издържи не лесен изпит по английски ielts.

-Има възможност и за спонсорска виза - тоест някой работодател тук да ти даде спонсоршип и да ти гарантира че ще ти осигури работа за даден период от време и ще поеме всички разходи по изготвянето на визата,но е доста трудно да намериш такъв работодател.


Колега, а има ли вариант екскурзия и на место да се търси спонсоршип, тъпо но все пак?
Че от тия трите, ми остава само точковата, но и там мисля се държеше ielts?
Или примерно да купиш имот и така виза, или нещо подобно?

Щото аз работа намирам, ама ми искат виза, а за да ми дадат виза ми искат работа и ебати омагьосания кръг (фирмите не ми дават спонсоршип, понеже изискването е да имаш виза )...



Здравей колега,не съм имиграционен агент но до колкото съм запознат има съществени промени във спонсоршип визата,преди можеше да вземеш спонсоршип виза стига някой работодател да се съгласи и след 2 години можеше да се подаде за перманент резидент (постоянно пребиваване)след като вече имаш резидент виза след 5 години пребиваване във Австралия имаш право да подадеш документи за ситизен (гражданин),сега обаче след промените искат да издържиш ielts изпита и след това вече можеш да вземеш виза,преди години ielts изпита се провеждаше в София ,вероятно и сега е така но трябва да се провери.
Аз имах един приятел който живя тук 2 години със студентска виза - работеше и учеше едновременно и за две години се явява няколко пъти на ielts с цел промяна на визата в работна ,но неможа да издържи изпита и равносметката е - над $20 000 изгубени по университетски такси за 2 години ,като се има предид че той беше отседнал при негови роднини които живеят тук от много години и така поне не плащаше наем ,иначе загубите щяха да са поне двойни и в крайна сметка се върна в България още по-беден от колкото преди да емигрира.... , та човек винаги трябва да прецени рисковете преди да предприеме каквото и да било,макар че има и голяма доза късмет...


doomy525 написа:т.е. в крайна сметка излиза невъзможно да се установиш отатък голямата локва? Какви са вариантите, ако искам да дойда на почивка там? А ако евентуално ми хареса /впрочем да посетя Австралия е една от целите ми в живота :) / какъв е начина да се установя /владея английския перфектно и имам и сертификати от cambridge /2те нива/ - те признават ли се?/
Вие, колега, по какъв начин успяхте да го направите? :bchug:


Колега аз дойдох по точковата система ,но след доста мъки ,превеждане на дипломи и т.н,едно време най-близкото посолсво на Австралия беше в Берлин - Германия и сме ходили няколко пъти до там в период на 2-3 години,доста средства отнема ,но това е най-сигурния вариянт и аз в крайна сметка взех перманент виза направо (постоянно пребиваващ).След като английския език ти е перфектен и вярвам няма да е проблем да издържиш ielts може да пробваш със работна виза ,само трябва да провериш какви са изискванията към настоящия момент,мисля че в момента най-близкото посолство на Австралия е във Сърбия,повече информация не съм в състояние да ти дам защото почти всяка година условията и изискванията се променят и не искам да те подведа.Ако имаш още някакви въпроси ще се радвам да помогна със каквото мога.Поздрави !
Последна промяна BMWgiunter на 31 Юли 2015, 4:07, променена общо 1 път
Изображение Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар
Мнения: 1745
Регистриран на: 20.05.2002
Пол: Мъж

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от BMW_POWER » 30 Юли 2015, 22:04

Пилев написа:
BMW_POWER написа:....

Колега спира ли те нещо или мислил ли като цяло за US, не за Канада?


Имам канадски паспорт, но той не ми дава право на работа в САЩ. Аз така и така трябваше да идвам до Холандия, считам го като по-продължителна командировка. От друга страна има и момента "поне опитах". Информацията, която ми беше дадена, се оказа доста изопачена и меко казано невярна. Но за мен беше важно да създам контакти и да се видя на живо с хората, с които ще работя. Работата по интернет е сладка, но физичекия контакт с клиенти и партньори е незаменим. Аз водя доста дълги преговори с производители в Канада и Холандия и срещата ни тук си беше абсолютно от полза.

Живот и здраве!

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 199
Регистриран на: 28.08.2009
Местоположение: Варна

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от Механджията » 30 Юли 2015, 22:42

аз съм го замислил за Германия.... на 30 сме с мойта, няма деца още, няма заеми, купени жилища....

тука не ме притесняват само парите, макар, че Варна е кофти град и освен едни 4-5 професии, рядко вземаш 4-цифрена заплата.... а е и скъпо всичко, спрямо софия, да речем.... та не е само парите - вижте кво става, топ-мафиоти ги оневиняват, нсо-то ще убива и арестува, мая манолова омбудсман, мангалите се перат като зайци и се множат яко, и още какво ли не.... та не искам детето ми да расте в тая клоака.


искам и да пробвам навън, иначе цял живот ще ме е яд, че не съм.

един ми вика: ти у немско ще си само един бот, ще бачкаш, след време кола на лизинг, наеми... и две седмици лятна ваканция... а аз му викам - ей, бай х**, ми тука кво е? работа-вкъщи, ядове, отвсякъде всичко се вдига без заплатите, отвсякъде гадости и помии виждам и слушам, уикенда я се видя с някой, я не... пак е коловоз, ама по-гаден от швабския.

тука няма закони и шанаджийството върви, евтина работна ръка... и дотам са предимствата. тука един 60кв.м. апартамент в приличен квартал е 350-500лева, а заплатите средно са около 6-700 ... ако българите нямат баби и дядовци по селата и роднини навън, практически няма как да се живее и оцелява.

Германия искам, защото е най-силната икономика в ЕС, и е на часове с кола оттук... мислех Канада, мислех Австралия - сложно е със заминаването доста.... Швейцария също бих искал, но и там е трудно, щото не са в ес и много не обичат чужденци, не, че няма, над 20 процента са..

виждам, че няколко колеги има, живущи в Германия, с реален поглед над нещата и трезва преценка - да напишат, ако преценят, основни моменти - живот, заплащане, реални разходи, спестяване, приемственост, среда..... :yes:
...с живота под вежди се гледаме строго, и боря се с него, доколкото аз мога....има начин, ваш'та мамааа...
Изображение

кандидат ентусиаст
Online
Аватар
Мнения: 64
Регистриран на: 5.01.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от alekangg » 30 Юли 2015, 23:23

Ами нали се написа, реално погледнато, ако не си някой от тия с по-интересните професии, пак ще живееш, но не както си го представяш.
Наема и разходите са основно перо, както в Бг, така и навън. Видя за какви цени става дума в темата. Има и евтини места, по разни малки градчета, но там с работата е по-друго. Винаги едното е за сметка на другото навсякъде.
Другата подробност е, че в Бг все някой от някъде помага, родители, сестри и т.н., къде финансово, къде с помощ. Навън нямаш никой, ако имаш дете, няма на кой да го оставиш и за 1 час в годината, не за дни и седмици. Освен това, е забранено до 12-14 години да седят в къщи сами. Ако те разберат, става лошо..В Бг не съм чул за такъв проблем, но навън е налице. На вън не става да си оправиш колата на улицата, нещо което в Бг се среща ежедневно, а цените по сервизите са много сериозни и боли глава от тях. Изобщо има си доста специфични неща, за които много хора не се замислят дори, че може да се сблъскат в чужбина.

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 271
Регистриран на: 30.04.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж
Мечтае да кара: 911

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от TNT » 30 Юли 2015, 23:57

alekangg написа: Освен това, е забранено до 12-14 години да седят в къщи сами.

А тук средностатистическия осмокласник се пръска от пиене навънка :mhihi: :mhihi: :mhihi: :ok: :ok: :ok:

Почти никой не пише за качеството на храната, спрямо нашата. Повечето ми познати в чужбина се оплакват много от това :dunno:
Изображение

кандидат ентусиаст
Online
Аватар
Мнения: 64
Регистриран на: 5.01.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от alekangg » 31 Юли 2015, 0:09

TNT написа:
alekangg написа: Освен това, е забранено до 12-14 години да седят в къщи сами.

А тук средностатистическия осмокласник се пръска от пиене навънка :mhihi: :mhihi: :mhihi: :ok: :ok: :ok:

Почти никой не пише за качеството на храната, спрямо нашата. Повечето ми познати в чужбина се оплакват много от това :dunno:


За храната много зависи къде си. Ясна е тенденцията, колко по на юг в Европа, по-добра храна. То няма и как да е друго. За Америка има от всичко, но хубавото е цифра.
Като цяло голяма част от българите не обичат да дават пари за храна и се купува възможно най-евтиното. То от своя страна е като това в Бг-визирам Лидъл и подобни магазини. В Бг все още поне през лятото се намрат тук-там по пазарите хубави зеленчуци, навън е много трудно, а ако се намерят са много скъпи. При плодовете се ядва общо взето.
Друга тенденция е, да се използват все по-големи боклуци в храните, говоря за полуфабрикати и пр. Маргарин, палмово масло, глюкоза и др, се слагат във всичко и навсякъде както в Бг, така и в чужбина.
Кремверши по 6лв без месо или както е рекламата с месо няма, нито сирене без мляко, имитиращи продукти, деликатеси и пр, пиле с вода и др екстри от сорта. В това нямаме равни
Една снимчица за сушена плешка, цената е за бройка, а плешките тежаха между 6 и 6,5кг. В съседния кош имаше и бутове, те бяха по 25 евро за 10кг. Дори 50% да се хвърли, кокал, кожа и т.н., сами си смятайте колко струва.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Мнения: 870
Регистриран на: 14.01.2004

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от vlad0 » 31 Юли 2015, 10:02

Не съм живял в чужбина, но имам представи за там:
1. Ако си работлив и талантлив имаш по-голям шанс да се развиваш(с уговорката, че за всеки "развитие" е различно нещо)
2. Мащабите са на всичко е по-голямо от нашата държава. - Think big! Имам представа, че там всичко е в пъти по-голям мащаб и мисленето ти се променя, докато при нас малко се задушавам. Там всичко се случва преди да дойде в България. Всичко тръгва от там и са открили отдавна топлата вода.
3. на по-нискоквалифицирана работа живееш по-добре от колкото на нискоквалифицирана работа в БГ - много мразя изрази от рода на нискоквалифицирана работа, защото за мен лесна работа няма, независимо как изглежда отстрани.
4. Със сигурност има много лоши примери като човешки отношения(простотията ме побърква), но ако си подбираш средата можеш да ги контролираш.
5. Писнало ми е в БГ - всичко ми е омръзнало, нищо не ме впечатлява.
6. В чужбина не се занимаваш с голяма част от битовизмите и не се дразниш - като почнем от транспорта, минем през плащания на сметки и ясно дефинирано защо ти е такава сметката за ток, вода и т.нат. и стигнем до online услугите които ти предлагат. Да, със сигурност ще има период на нагаждане, но свикнеш ли можеш да почнеш да се възползваш от удобствата.
7. За някои може да е скучно, но на мен скучното може да ми е интересно - дори и аз не знам. Все пак там е различно.
8. Културния обмен/шок/сблъсък ще ме промени и се надявам да разширя мирогледа си.

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 701
Регистриран на: 21.11.2008

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от dimodi » 31 Юли 2015, 11:14

Конкретно за Германия това, което на мен ми хареса беше, че на никой шеф не му дреме дали имаш диплома за висше образование или не. Всеки гледа каква работа можеш да му свършиш и доколко може да си полезен за фирмата му. Ако си точен и работлив винаги ще го оценят. То и затова по-голямата част от германците не се юркат да завършват университети, а си изкарват някакъв тип обучение по дадена специалност (т.нар. Аусбилдунг) и после си бачкат. В България шефовете са някакви 60-годишни чички със закостенели мозъци, които много държат служителите им да са висшисти. И винаги съм се изумявал, когато има някой служител без диплома, но който очевидно изпъква сред останалите и е редно усилията му да бъдат възнаградени, да последва изказване от рода на "еееее, ама как ще взема повече от другия, оня е висшист". А "висшиста" цял ден си бърка в носа примерно. :dunno:

големия брат на Монтоя
Аватар
Мнения: 1745
Регистриран на: 20.05.2002
Пол: Мъж

Re: Желание за емиграция, къде и защо?

Мнение от BMW_POWER » 31 Юли 2015, 11:18

Емиграцията не е никак лесна. Изключвам преместването при познати с уредена работа и квартира. Просто слизате от автобуса или самолета и ... целият ви жизнен опит струва една кръгла нула. Непознато място, непознати хора, в голям процент от случаите езика не е на ниво. Например кебешкия френски е доста различен от европейския френски. Eто едно видео за колегите, които го знаят:

https://www.youtube.com/watch?v=5-HPJO7uxs4

Разбирате ли над 50% на този елемент, то няма да имате големи проблеми. В много от случаите търсейки кватрира, не знаете в какъв район ще попаднете. Евтините наеми са признак за не добър район. В Монреал има места, в които дори местните не избягват да минават. Не вярвам да сте във възторг, ако детето ви е единственото бяло в класа. Е, изключая латиносите, но и те са сган в голям процент.

Емиграцията е и голямо изпитание за двойките. Никак не са малко тези, които се развеждат в рамките на първите 12 месеца. Че и по-късно също.

Попадайки в непознато място има голям риск да станете жертва на .... нашенци. "Прееби другарчето" е национален спорт в Канада и постиженията са на олимпийско и световно ниво. "Приятелството" там се извоюва много трудно и се разваля много лесно. Ще дам пример, че "приятели" които познаваме от осем години ни обърнаха гръб. Хора, които дори не сме виждали ни написаха "Заминаваме на бг, къщата е празна, идвайте". Не искам да задълбавам, защото ще стане роман. На мен инстинктивно ми е вкарано, като чуя българска реч и да млъквам.

Kaчеството на храната е различно и в различните вериги. Но е и нормално една и съща марка да струва до два пъти по-скъпо някъде. Въпрос и на търсене, обикаляне, опит и т.н. Аз също си задавам въпроси, когато месото е 15$, а каймата 8$. Взимате си една машинка, мелите у дома и това е. Пилешкото май отдавна навсякъде е под всякаква критика, ама това е друга тема.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: alekangg

Последни теми
Facebook