BMW Navigation E38, E39, E46, E53

Или всичките неща, които можем да натъпчем в един автомобил.

Модератор: Icco

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 118
Регистриран на: 25.08.2007
Местоположение: гр. София
Пол: Мъж
Кара: 745i e65, 525dA e39
Мечтае да кара: 850 CSi :)

BMW Navigation E38, E39, E46, E53

Мнение от rado89 » 30 Ное 2013, 11:28

1994 – 2006 BMW навигационни системи (компютри, дисплеи, софтуер)

Изображение

Здравейте. Попаднах на много хубава и систематизирана статия в интернет и си позволих да направя превод и да я постна, надявам се да е полезна.

Тази тема е посветена на навигационните компютри, дисплеи и софтуер. Отнася се за BMW e39 7ма серия, както и за е39 5та серия. Същите принципи и компоненти важат и за е53 Х5 и е46 3та серия.
Започвайки с личен пример, закупих моята е39ка М5 2000г. През юли 2010. Тъй като е модел 2000г. Беше оборудвана с МКII навигационен компютър и имаше 4:3 дисплей. Ъпгрейда до последните излезли компоненти всъщност е доста лесен. В това поколение автомобили (Е38, Е39, Е46 и Е53) BMW са използвали една и съща инсталация, като разликата е единствено в компонентите вграждани през времето. Например първата Е38 с навигация е много лесна за преправяне до последните навигационни компоненти за този модел, изискват се само няколко модификации.

По-долу са 2те клипчета, които показват как се инсталира МКIV навигация при първоначално вградена МКII, от 4:3 към 16:9 дисплей, както и ъпдейта на софтуера.
Нека първо обсъдим 4те навигационни компютъра преди iDrive системата, които се предлагат.



Навигационни компютри:

MKI
С MKI започва серията навигационни системи за BMW. MKI започват вграждане през 1994 в Е38 7ма серия и в последствие вграждани и в Е39 от 1995г. MKI е най-бавният компютър от четирите и можете да си го представите като iPhhone 1. Вършеше работата, за която е създаден, но беше много бавен, имаше малка функционалност, както и беше много боса от към интерфейс сравнен с другите модели. MKI използват обикновен CD диск с карти и имаше външен компас. MKI и MKII изглеждат идентично(квадратно бутонче за изкарване на CD-то).

MKII
MKII компютрите започват първоначално вграждане през 1998г. Имат вграден компас. Хардуерно са подобрени, което означава, че системата беше малко по-бърза от MKI. Женски глас замества мъжкия от MKI, а стандартните CD-та все оставаха като носител на картите.

Изображение
(отгоре) MKII преден панел. MKI изглежда идентично

Изображение
(отгоре) МКII заден панел. MKI има съвсем леки разлики в конекторите (буксите)

MKIII
MKIII се появяват при моделите от 2001 (Е39 и Е39). При този компютър антената просто се включва в букса на задния панел. Системата отново е по-бърза от предшестващата, правейки цялостното усещане при боравене с навигацията много по-приятно. MKIII може да бъде ъпдейтната до версия 32 на навигационния софтуер, който предоставя на клиентите огромна промяна в интерфейса(в сравнение с MKI и MKII). MKIII компютрите са първите с опция split-screen (разделяне на екрана) и значително подобрена GPS функционалност и навигиране. Стандртните CD-та остават като единствен носител на картите. MKIII компютрите имат заоблен бутон за изваждане на CD-то.

MKIV
MKIV компютърът на BMW е най-добрият предлаган за Е38, Е39, Е46, Е52, Е53 и Е83. Инсталацията е същата като при MKIII, но MKIV е по-бърз и вече използва DVD за носител на картите, което означава, че можете да поберете много повече карти на един диск. MKIV също като MKIII има заоблен бутон за изваждане на диска с картите, но има DVD стикер на предния панел.

Изображение
(отгоре) MKIV компютър. MKIII изглежда по същия начин без логото DVD по средата.



Ъпдейт на навигационния компютър.

Всички навигационни компютри са съвместими и с 2та стандарта на картина – 4:3 и 16:9. Всякакви комбинации са възможни между отделните компоненти, въпреки, че графиките от интерфейса може да са разтегнати за да запълнят екрана.
Отстраняването на компютърът вграден в колата става чрез натискането на 4 метални клипа (по 2 от всяка страна на компютъра) и изваждането му от металната стойка. След като го изтеглите достатъчно от стойката ще можете да разкачите синята и лилавата букса отзад (едната е захранване, другата е за предаване на информацията към дисплея отпред). Ако ъпгрейдът е от MKIII към MKIV ще трябва също така да разкачите малката букса за антената отзад. Свързвате с новия компютър и го слагате обратно в стойката.

MKI към MKII
Изисква се адаптер с парт номер 61-12-8-377-432.

MKI към MKIII/MKIV
Изисква се адаптер от Е38 с парт номер 61-12-6-907-840 или адаптер от Е39 с парт номер 61-12-6-915-132.

MKII към MKIII/MKIV
За този ъпгрейд ще се наложи да отстраните „тримбъла”. Това е модул, който работи между антената за навигацията и компютъра. MKIII и MKIV имат този модул вграден, затова трябва да извадим кабела от модула и да го свържем към компютъра. Този модул се намира зад усилвателя, който ще се наложи да бъде изваден за да можете да стигнете до кабела и евентуално ако желаете да махнете модула (тримбъл). Процедурата е лесна, но изисква време да развиете всички болтченца и да разкачите всичко(правете това при откачен акумулатор). Просто извадете захранването на тримбъл модула(точно така – без кавички защото се превърна в нарицателно, а не можах да намеря дума за превод), извадете антената, свържете антената в навигационния компютър и оставете захранващия кабел на тримбъла да си виси.

MKIII към MKIV
Директно вграждане или както още е известно – плъг енд плей. Не се изискват никакви модификации.

Е39 Touring (комби)
За комбито ще се нуждаете от удължаващ кабел за GPS антена за да пропуснете тримбъла. Парт номерът за този кабел е 8-377-434




Навигационни дисплеи
Сега към дисплеите. BMW са използвали 2 основни дисплея: 4:3 и 16:9. По-малкият се използва от 1994 до 2000 август. За 2001 година вграждат 16:9 дисплеи. Отворът за касетка е преместен зад дисплея и бутоните застават от 2те страни на диспея.

Ъпгрейд от 4:3 към 16:9 дисплей

Изображение
(отгоре) 4:3 дисплей

Изображение
(отгоре) 16:9 дисплей

Забележете, че всики навигационни компютри са съвместими с 2та вида дисплеи. Ъпгрейда от 4:3 йъм 16:9 е просто плъг енд плей, както е показано във видеото по-долу. За да улесним работата ще кажем, че има няколко стъпки за отстраняването на 4:3 дисплея:
• Премахнете панела около досплея. Той се маха лесно, има щипки, които го държат за таблото.
• След като го премахнете има 2 болта, които държат панела. Премахнете ги.
• Отстрани на дисплея има лостчета, които трябва да бъдат натиснати за да позволят на панела да се махне от таблото.
• Развиите 4те болтчета, които държат самия дисплей (горе ляво, горе дясно, долу ляво и един в долу в средата.
• Дисплеят трябва да излезе свързан с окабеляването отзад. Има 2 големи конектора(букси), един бял и един син. Единият е захранване, другият е от навигационния компютър.
• Откачете конекторите и по обратната процедура свържете 16:9 дисплея.




BMW навигационен софруер

Софтуерът е инсталиран в навигационния компютър. Всяка версия поправя някои бъгове, като някои имат големи промени в производителността, дизайна и фукнциите. Ако отидете в настройки на вашата навигационна система в горния десен ъгъл ще видите кум числа във формат S/W (софтуер), Х-1/YY, където X е моделът на компютъра – 1, 2, 3 или 4, a YY е версията на софтуера.
Ето и последните версии на софтуера за различните компютри:

• MKI: SW 1-1/81
• MKII: SW 2-1/81
• MKIII: SW 3-1/00 (версия 32), както и ключово CD(ако има нужда от него). Повече информация надолу в темата.
• MKIV: SW 4-1/00 (версия 32)

Изображение
(отгоре) 4:3 дисплей с последната версия на софтуера за MKI/MKII, версия /81

Изображение
(отгоре) 4:3 дисплей с последната версия на софтуера за MKI/MKII, версия /81

Изображение
(отгоре) 4:3 дисплей с последната версия на софтуера за MKIII/MKIV, версия /00 (версия 32)

Изображение
(отгоре) 4:3 дисплей с последната версия на софтуера за MKIII/MKIV, версия /00 (версия 32)

Изображение
(отгоре) 16:9 дисплей с последната версия на софтуера за MKIII/MKIV, версия /00 (версия 32)

Изображение
(отгоре) 16:9 дисплей с последната версия на софтуера за MKIII/MKIV, версия /00 (версия 32)




Ъпгрейд на навигационния софтуер

Първо ще трябва да свалите софтуера. Има си тема във форума с информация как да запишете диска - http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=35&t=144196. Внимание: използвайте най-бавната скорост на записване.
Ако сте с MKIII компютър ще се нуждаете от така нареченото Key CD(ключово CD). То се слага за кратък момент веднага след като приключите ъпдейта на софтуера. Него също можете да откриете в темата посочена по-горе.

Ето на, сега нямате извинения да нямате 16:9 навигация с MKIV компютър във вашата кола. Освен разбира се ако цената ви идва в повечко. Ако е така – разбирам Ви, повярвайте ми.

Ето и обещаните клипчета:
1. http://www.youtube.com/watch?v=EYUndmzuyvw
2. http://www.youtube.com/watch?v=B7sFrpnXFCs

Източник: http://e39source.com/archives/797

ПС: Надявам се темата да е в правилния раздел - ако ли не - нека модератор я премести където сметне за добре.

Поздрави и успех на всички!
Сърдитко Петко - празна му торбата..

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 2055
Регистриран на: 3.04.2003
Местоположение: London N15 / Пловдив Тракия City
Пол: Мъж
Кара: Каквото ми попадне .
Мечтае да кара: Поне 790 iL xaxaxa
Детайли за колата: Лачена 39_ка .

Re: BMW Navigation E38, E39, E46, E53

Мнение от AGT » 02 Дек 2013, 1:27

Моля Icco да "закачи" темата най отгоре. Благодаря !
Съвет от КАТ !
"Не можеш ли да караш не си купувай книжка "

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 287
Регистриран на: 1.03.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: e39 525d Touring
Мечтае да кара: Сред колегиални шофьори
Детайли за колата: М пакет

Re: BMW Navigation E38, E39, E46, E53

Мнение от fissikela » 07 Юли 2015, 19:43

След опит за ъпгрейд ,навигацията угасна и неще да тръгне.Имам музика но няма картна.Виждасе че дисплея светва но нищо повече.
Последното което се случи като сложих диска с ъпгрейда е че ми изписа че софтуера не грешен, да извадя Сц-то и да натисна ОК .
От тогава само черен екран.
Изображение

Потребител
Аватар
Мнения: 1
Регистриран на: 17.08.2015
Пол: Мъж

Re: BMW Navigation E38, E39, E46, E53

Мнение от Darien Stanchev » 17 Авг 2015, 22:31

Здравейте колеги. Искам да попитам значи за инсталация на Монитор 16:9. Обаче тъй като до сега колата е нямала навигация и компютри. Колата е е39 99г. С оригиналния касетофон Business с касетка + ченджър има ли някакъв вариант този Монитор да заработи и какво е необходимо? Благодаря

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 80
Регистриран на: 8.09.2007
Пол: Мъж
Кара: Bmw 525d 2003
Мечтае да кара: Bmw 760li F01

Re: BMW Navigation E38, E39, E46, E53

Мнение от flex333 » 11 Фев 2016, 18:16

Здравейте имам един въпрос към хората които могат да помогнат или по-точно към rado89 и въпросът ми е за модел MKIII и ъпдейт SW 3-1/00 (версия 32), от къде мога да намеря и сваля това ключово СД :banghead: :banghead:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1658
Регистриран на: 4.11.2009
Местоположение: Край морето
Пол: Мъж
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Re: BMW Navigation E38, E39, E46, E53

Мнение от gentata » 20 Фев 2016, 19:01

flex333 написа:... въпросът ми е за модел MKIII и ъпдейт SW 3-1/00 (версия 32), от къде мога да намеря и сваля това ключово СД :banghead: :banghead:

На пример от тук.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 80
Регистриран на: 8.09.2007
Пол: Мъж
Кара: Bmw 525d 2003
Мечтае да кара: Bmw 760li F01

Re: BMW Navigation E38, E39, E46, E53

Мнение от flex333 » 24 Фев 2016, 15:53

gentata написа:
flex333 написа:... въпросът ми е за модел MKIII и ъпдейт SW 3-1/00 (версия 32), от къде мога да намеря и сваля това ключово СД :banghead: :banghead:

На пример от тук.



Благодаря много :lalala: :lalala:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 635
Регистриран на: 17.03.2012
Местоположение: Обеля на три полета
Пол: Мъж
Кара: E34 tds, W140 400SE
Мечтае да кара: ГАЗ-24 Волга V8 ЗМЗ-511
Детайли за колата: Капаци, калници, врати, брони, таван и торба с бурми и чукачки след смяна на накладки

Re: BMW Navigation E38, E39, E46, E53

Мнение от DLVasilev » 30 Дек 2016, 19:13

а някой има ли идея за мк2 коя е последната версия на софтуер? Намирам само информация за версия 21, а по-новите не стават ли?
Изображение
ATR-42/72

Потребител
Аватар
Мнения: 20
Регистриран на: 7.11.2017
Местоположение: Провадия
Пол: Мъж
Кара: BMW X5 3.0D facelift
Мечтае да кара: BMW E31 CSI

Re: BMW Navigation E38, E39, E46, E53

Мнение от Skylevel » 15 Дек 2017, 19:30

Здравейте, има ли проблем мк4 да работи с бм24 модул, и ако да какъв е той?
If life give you computer, overclock it!

Потребител
Аватар
Мнения: 8
Регистриран на: 10.01.2018

Re: BMW Navigation E38, E39, E46, E53

Мнение от chano » 10 Яну 2018, 15:22

Здравейте на всички,
Току що си взехме х5 2002г,още е в кат но нямам търпение.Гледам че му няма навигацията и също така модулите от ляво в багажника,на мястото на навигацията е сложен обикновено цд от тези тесните.Какво ще ми препоръчате да сложа като навигация и система за музика?
Благодаря
BMW x5 e53

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 546
Регистриран на: 1.06.2016

Re: BMW Navigation E38, E39, E46, E53

Мнение от swetlioo » 05 Сеп 2018, 15:09

Здравейте. В колата, Е46, имам MKIV и радио касетофон,с малкия монохромен дисплей, за навигация. Направих си CD с карта за България и работи, показва посоки и разстояние. Интересува ме какво е необходимо, за да мина от радиото с малък дисплей към монитор 16:9, който да работи пълноценно, като навигация, радио и борд компютър? Имам и мулти волан.

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 546
Регистриран на: 1.06.2016

Re: BMW Navigation E38, E39, E46, E53

Мнение от swetlioo » 20 Яну 2019, 14:48

Колеги, няма ли кой да отговори на горния пост. Не че съм на зор, но преди да получа нужната ми информация, не искам да се хвърля във филма.
Благодаря.

Назад към Car аудио и видео

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани

Последни теми
Facebook