PVC дограма = влага + мухъл

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 645
Регистриран на: 30.03.2009
Местоположение: U gorata
Пол: Мъж
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от BMW_RIDER » 15 Апр 2013, 11:23

Vra4anin написа:Здравейте. Предполагам, не съм единствения който след монтиране на PVC дограма се сблъсква с проблема влага и мухъл, затова правя тема, ако е възможно повече хора да разберем как да се отървем от това "проклятия".



от 2006-а година в апартамента във всички стаи имам PVC дограма. Още от поставянето и, забелязах че конкретно в една от стаите (спалня) има особено висока влажност сутрин и от последната година вече имам сериозен проблем - изби и мухъл. Стаята няма нито външна, нито вътрешна изолация, блока е тухлен, дограмата е 3 камерна REHAU с "К" стъкло (2006-а година поне във Враца все още не се предлагаха повече от 3 камерни дограми, затова такава съм сложил), изложението както вече казах е Южно и има тераса която не е остъклена, т.е. дограмата е един вид с врата (ако ме разбирате какво имам предвид), последен етаж съм, но над мен има тавански стаи (един вид се водя като пред последен), никъде няма течове, миналата зима дори се прави ремонт на покрива на блока.
Тази стая (която е спалня) се отоплява от маслен радиатор и съм от зиморничавите, та зимата се получава огромна разлика (навън минус 10, вътре 25+ градуса), няма климатик. Винаги се проветрява сутрин и вечер дори поне за половин час, а през почивните дни дори и за по-дълъг период от време се проветрява, но при положение, че от стъклата тече вода и тази стена на която е дограмата е мокра - кел файда от това проветряване за 30-ина минути сутрин преди да тръгна на работа (стените са с тапети, ако това има значение).

Чел съм за проблема, че се корени в спирането на естествената вентилация на въздух (затова и гледам винаги има ли възможност да се проветрява, да отварям вратата на дограмата докрай).

Ясно е, че това лято ще се прави ремонт, но ми се иска да не премахвам следствието, а и причината, т.е. не само да хвърля една торба пари за ремонт на стаята и наесен всичко да започва отначало, ами и да предотвратя наново образуването на влага и мухъл. Има ли спасение в крайна сметка и какво е то? Чул съм, че някои казват, че трябва изолация, други - дограмата да се смени... Има влагоабсорбатори които се продават по магазините, които се включват в контакта и т.н. - такова никога не съм ползвал, файда от него има ли? Четох за някакви системи, един вид клапи (без да е нужно захранване от ток и т.н.) които могат да се монтират и впоследствие на вече монтирани PVC дограми и естествено циркулирали въздуха в помещението без то да изстива и вече проблема с влагата (и съответно мухъла) изчезвал - някой пробвал ли е такива неща ?



Махни тапетите ако ще правиш ремонт. С каква настилка е помещението? Външна изолация ще помогне. Иначе затова по хубаво от естественото няма, демек дървена дограма.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 645
Регистриран на: 30.03.2009
Местоположение: U gorata
Пол: Мъж
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от BMW_RIDER » 15 Апр 2013, 11:45

Vra4anin написа:Тапетите ще се махат (половината се изпоразлепиха за 6 - 7 години) и мухлясаха, ясно е, че ще се прави шпакловка и мазилка (или там както се казва).

Настилката е обикновен паркет и отгоре над него е нареден ламиниран паркет (ламината е слаган когато и дограмата и тапетите - преди 6 - 7 години) . Притесняваме, че като почна да правя ремонта и той (те) ще трябва да се махат май, защото стената с дограмата която е мухлясала, има мухал не само по тавана и стените, но и долу към пода - около первазките го виждам, че е избило, та май ме очаква голямо приключение.

Ако се прави външна изолация каква да бъде тя - с каменна вата или просто фибран или там както се нарича обикновеното (което е като стиропор) ? Извинявам се, ако бъркам термини, просто не съм на "ти" с нещата в строителството, знам за нещата повърхностно (главно от предаването "мисия моят дом" :mhihi: )



Ами всичко зависи и от средствата които мислиш да отделиш. Каменната вата трябва да и се направи скара, което на твоя етаж не мисля ,че ще е изгодно. Има и стиропор и фибран. Фибрана се води екструдиран "стиропор" тоест по плътен е и понася повече натоварване. Странно ми е при тая влага как не ти се е надул паркета/ламината. В другите стаи на апартамента как е положението?
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 2483
Регистриран на: 26.02.2010
Пол: Мъж

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от vladobate » 15 Апр 2013, 12:02

Изолирай си външната стена ,по принцип най-добре отвън защото границата между топло и студено я изместваш в посока навън. Това добре , но няма да ти реши проблема нито дървената диграма ( аз съм с такава и затова знам ) . Трябва да имаш постоянно проветрение не освен сутрешното такова. Аз си отворих всички комини и им сложих само по една решетка и проблем с мухъла по стените нямам ( но сами изолирани ) . Преди да отворя комините имаше водопад на една вътрешна стена на калкан. Конденз по стъклата винаги ще има ако има щори близо до джама ,него не го броим . Общо взето трябва циркулация на въздуха и от някакъв тип отдушник има голям ефект , а топло не се губи чак толкова колкото ще си помислиш. Успех.
Последна промяна vladobate на 15 Апр 2013, 12:03, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 138
Регистриран на: 3.12.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: N47

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от plamen_nedkov » 15 Апр 2013, 12:21

Здравей,
пиша ти от личен опит - при мен свърши работа, но това не означава че и при теб ща има същият резултат.
Препоръчително е да си направиш външна изолация - определено помага, Фибран - 5см е достатъчен. Дограмата - по-горе бяха написали че тя не е определяща или влияе съвсем малко. Според мен не е така, една истинска, хубава, качествена дървена дограма прави огромна разлика - голяма част от влагата излиза през дървото. Пиша го защото съм го виждал. Въпросната дограма обаче не е оферта (~900лв/м2) смисъл - трябва да си имаш сериозни финанси за да си я позволиш. Стените ако ги боядисаш с латекс ще ти е по-добре. Беше питал и за влаго-уловители. Има едни дето са с таблетки - не вършат работа. Електрическите (2-300лв) определено помагат - помагат при това доста и събират вода от влага по 1-2л. на ден и повече при по-висока влажност. Па ако започнеш да се топлиш и на климатик - той както си изсушава - горенаписаните неща няма да са ти необходими изобщо :D
поздрави

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 271
Регистриран на: 30.04.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж
Мечтае да кара: 911

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от TNT » 15 Апр 2013, 12:29

:OT: А като отоплението е климатици, може ли да се появи този проблем? Сега дограмата е дървена, но е за смяна и се обмисля започване на постепенна смяна, че е голям апартамента. Има вътрешна изолация. Никога не е имало проблеми с мухъл.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 138
Регистриран на: 3.12.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: N47

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от plamen_nedkov » 15 Апр 2013, 12:34

TNT написа::OT: А като отоплението е климатици, може ли да се появи този проблем? Сега дограмата е дървена, но е за смяна и се обмисля започване на постепенна смяна, че е голям апартамента. Има вътрешна изолация. Никога не е имало проблеми с мухъл.



аз лично не съм чувал да се появи мухъл при отопление с климатик. Самият климатик в режим отопление изсушава въздуха и няма как да им мухъл без влага.

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 645
Регистриран на: 30.03.2009
Местоположение: U gorata
Пол: Мъж
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от BMW_RIDER » 15 Апр 2013, 12:37

ДА хубава и качествена дървена дограма е много пари. Според мен най ще помогне външната изолация а и ще плащаш по малко сметки. Явно сега вътре държиш много топло а стените са студени и се получава конденз.И махни тапетите! А и други се сетих. Каза ,че при детето дограмата е по нова макар и пак толкова камери. Дограмата не е само профила, стъклопакета напрактика е по важен. Ако при тебе е по-некачествен става същия ефект като със стените. Сам ли си на тоя етаж, може да има съсед чиято баня да е протекла към твоите стени.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 245
Регистриран на: 13.10.2011
Местоположение: Mallorca
Пол: Мъж
Кара: трактор шестак
Детайли за колата: m57tu2d30 OL

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от vanko242 » 15 Апр 2013, 12:39

.... монтирал съм вентилационни клапи и не ми помогнаха особенно в спалнята, която е със северно изложение.
.... за половин час на отворен прозорец влиза толкова много влажен въздух, оттам и проблема! всички мебели, и особенно тапетите ако отдолу има гипсова шпакловка.... се набиват с влага и после я отдават........
....и още нещо - употребата на екструдиран пенополистирол XPS( фибран) за топлоизолация откъм външната страна на сградите не се препоръчва, заради неспособността му да пропуска водните пари и те остават затворени в зида, и оттам конденз!
...тестове на масла : http://bmwservice.livejournal.com/27699.html

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 333
Регистриран на: 5.11.2008
Местоположение: Бургас
Пол: Мъж
Кара: e30+е34
Мечтае да кара: е30+е34+е38
Детайли за колата: На тати турбото е най-бързо!

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от кичоне » 15 Апр 2013, 12:41

Аз съм с климатаци в двете стаи и с ПВЦ дограма с мулти стъкла ли кви бяха там четири сезона,забравих вече.И при мен в спалнята беше ад сутрин...направо като водопат бяха стените...А и вече и бебе имаме.....Взех си влагоуловител за 320лв и си го менкам в двете стаи...в едната вечер в другата сутрин и забравих за мухала,и влагата.....В първите две седмици правеше за 24часа 10литра вода...после падна на половина сега е по 2,5 някъде на 24часа.....Сега смятам другият месец и аз да слагам изолация,ама не съм проучил още коя ще е удачна за мен заради място стени и т.н.Ама уловителя пак ще си го ползвам зимата заради детето....
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 2483
Регистриран на: 26.02.2010
Пол: Мъж

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от vladobate » 15 Апр 2013, 13:39

Като гледам на повчето са ви умотани понятията с влага "дишане" и т.н. ( без да засягам никой , но 4 години ходих по фирми , инженери строителни и какво ли не никой не да де отговор на въпроса за конденза ) . Принципно проблема е широкообхватен и зависи от много параметри. Определението за кондез е че се получава при определена влажност и температура , които трябва да са в някакво съотношение. Никой не може да изчисли кое жилище ще поддаде на атаката на конденза. Един експериментален резултат реално проведен , за 24часа в едно домакинство от 4 челна се отделят 60литра влага ( чиста вода ). Таз влага идва в повече и при определени условия като затопляне на помещението , а същевременно съществуващи студени повърхности ( стени ли било под ли и т.н.) тази влага кондензира . Тъй че само дограма , стъклопакет , изолация или влагоулавители няма да решат проблема самостоятелно употребени. Аз съм с тройно слепена дървена дограма и има моменти( когато в стаята която е достатъчно малка спят повече хора ) , когато кондензира самото дърво , а това че изпускало влагата навън не мога да се съглася . Може дървото да поема влага и то е точно така и после да я отдава демек съхне , но да провежда влага не става . Същото е със стените , те нямат бели дробове за да дишат и да изпускат едва ли не влагата отвътре навън , а топлото да остава и да спират студеното и въобще такива способности приписвани. Нямах конденз като ми свиреше дограмата отвсякъде , дали тогава е било по-малко влажно , ами не просто има проветрение . На запад си монтират вентилатори на стените и така си осъществават проветрение задължително с навлизането на новите системи за строителство запечатващи сградите . Затова има и фирми за отопление и климатизация , които и решават проблема с проветрението дори и да не работи климатик или отоплително тяло. В хола съмс само на климатик ина сутринта когато навън е по-студено сами запотени прозорците и текат леко и то защото имам щори тип хармоника които са на самото стъкло и там се получава студена зона и липса на добро проветрение . В общи линии изолация на стените и вид проветрение е единствения вариант да се избавите от мухъла . Стъклопакета да е троен иначе ще тече винаги , а самата дограма с днешните технологии няма чак такова значение и по-ефтина пак върши работа , затова по-добре да се вложат пари в по-качествен стъклопакет отколкота в хиляда и петстотин камерна дограма. Да има уреди за отнемане на влагата ама има и овлажнители , защо ли.

User
Аватар
Мнения: 4609
Регистриран на: 17.06.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от b00st » 15 Апр 2013, 13:45

Колега ти имаш ли въобще някаква вентилация, работещи отдушници в този апартамент? В банята нямате ли?
Климатиците принципно изсушават въздуха, може да помислиш за отопление на климатик.

ентусиаст
Аватар
Мнения: 871
Регистриран на: 9.10.2006
Местоположение: София
Кара: е85 M54B30

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от sub_eleven » 15 Апр 2013, 14:00

Повече проветряване през зимния период. Това е решението за проблемни помещения. Може и с един влагоуловител профилактично да изсушаваш.

Нормално е в малко като обем помещение, в което се обитава(спи) да се случва такова нещо. По принцип повечето дограми имат и отвори за вентилиране - провери да не са се запушили при теб.

User
Аватар
Мнения: 4609
Регистриран на: 17.06.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от b00st » 15 Апр 2013, 14:19

Изливаш вода като отвориш прозореца на долната част. Отдушници имам впредвид комините там, защото през зимата неможе да отваряш нон стоп прозорци, (неефективно е и става студено) ама ако верно се палят кюмбета много селска работа...

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 245
Регистриран на: 13.10.2011
Местоположение: Mallorca
Пол: Мъж
Кара: трактор шестак
Детайли за колата: m57tu2d30 OL

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от vanko242 » 15 Апр 2013, 14:22

Vra4anin написа:
BMW_RIDER написа:ДА хубава и качествена дървена дограма е много пари. Според мен най ще помогне външната изолация а и ще плащаш по малко сметки. Явно сега вътре държиш много топло а стените са студени и се получава конденз.И махни тапетите! А и други се сетих. Каза ,че при детето дограмата е по нова макар и пак толкова камери. Дограмата не е само профила, стъклопакета напрактика е по важен. Ако при тебе е по-некачествен става същия ефект като със стените. Сам ли си на тоя етаж, може да има съсед чиято баня да е протекла към твоите стени.


При детето е 5 камерна, в кухнята и при моята (проблемната стая) са еднакви дограмите - 3 камерни. По спомен в проблемната стая дограмата е с "К" стъкло и май и в детската пак, ама вече позабравих кое какво що беше.
Около мен всички са "живи" апартаменти, няма течове и наводнения. Реално влагата и мухъла е само на стената където е самата дограма (външна стена) както и на тавана около тази стена, по другите стени всичко е сухо и няма проблеми. Буквално казано ако влезне непознат в стаята ще каже, че там в онази стена е имало наводнение, а всъщност хем над мен е необитаема таванска стая, хем външната ми стена не е точно външна (макар и не остъклена, е тераса и си излизам на терасата и гледам и пипам - всичко е сухо и няма теч).

Между другото, vanko242 малко ме позамисли, дали сам с това проветряване което правя всяка сутрин... дали с това не си вкарвам автогол. Уж го правя за добре, да се проветри и да влезне свеж въздух, ала зимата за този половин час успява да влезе само адски влажен въздух, чийто ефект не се знае дали е положителен или отрицателен спрямо това, ако не отварям да се проветрява. :shock: А иначе и аз си имам своя теория, че заради тези тапети (тапета си е вид хартия, която знаем как задържа водата) направихме този мухъл последната година, че ще се махат това е ясно.

Понеже няколко души ми похвалиха електрически влагоуловители по за 2 - 300 кинта, може ли да дадете линкове на примерни, да погледна за какво става дума.


b00st - ясно ми еза климатиците (на работа имам климатик), но на този етап ми е невъзможно да дам 2 х 1000лв за хубави климатици - т.е. един за тази проблемната стая и един за детската (грамотен инверторен 12-ка под 1000лв нов с монтажа е мисия невъзможна почти), отоплявам се с маслени радиатори и не се оплаквам нито от сметки за ток нито от липса на топлина (дори напротив).

А за отдушници в апартамента.... не знам как да го разбирам това. Апартамента е двустаен класически (две стаи + кухня) с 2 тераси северно и южно изложение. На Юг гледа само едната стая с тераса която НЕ е остъклена - това е най-голямата стая, проблемната с мухъла за която пиша (хол, спалня - както искайте я наричайте), на Север гледат другите две стаи - детската стая и кухнята на която има още една тераса която е остъклена с алуминиева дограма, но през цялата година има отворен прозорец на тази тераса... и между тези две стаи (детската и кухнята) е банята с тоалетна - хубавото при нея, че не е затворена, а има прозорец който стои отворен винаги и в нея няма ядове от запотяване, влага и т.н. Плюс това, тя е далеч от хола (проблемната стая).
Фактически в тухлен блок, на на етаж сме 3 апартамента, аз съм крайно левия апартамент като се качваш по стълбите (който е вътрешен апартамент - и от ляво и от дясно има съседни апартаменти). Ти прецени дали имам вентилация и работещи отдушници... Човек съм който мрази застоял въздух и отдаде ли ми се възможност - проветрявам с риск да стане студено.

....проветрявай често , но за кратко време....
...повечето специалисти дупчат профила за да го закрепят към стената и затапват със силикон, след време той започва да пропуска и през тези отвори конденз слиза към стената и започва да овлажнява под самия прозорец........аз си патя от такъв монтаж на Алумина Елит В.Т.
....когато материалите са технологично съобразени с лепилата и мазилката и са на един производител, дограмата не играе голяма роля, осен това самият профил в процентно съотношение е с малък дял спрямо повърхността на стъклопакета....
...тестове на масла : http://bmwservice.livejournal.com/27699.html

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 127
Регистриран на: 28.05.2010
Местоположение: Варна
Пол: Мъж
Кара: X5 e53 3.0d 218ps
Мечтае да кара: X5 ///M - печка :D
Детайли за колата: Зла печка :D

Re: PVC дограма = влага + мухъл

Мнение от An4oOo » 15 Апр 2013, 15:31

Да се изкажа и аз за моите наблюдения и решения на подобен проблем. Навремето сложихме в наща спалня алуминиев прозорец и тогава беше филма с конденза мухъла и тн., но само около прозореца. Стаята е с северно изложение. Един джамджия ни каза да си направим обикновен дървен прозорец само с 1 стъкло, никви стъклопакети и тн. дори се затваряше с райбери. Сложихме го пред алуминиевия. Еми реши проблема в дългосрочен план. Явно между двата прозореца се получаваше някакъв "джоб" с въздух, който балансираше температурните разлики. Сега от тази зима сме на пвц в нея стая и няма проблеми. Може би, защото сега се отопляваме на дърва и комина си се ползва и може и оттам да става и естествената вентилация, за която беше говорил един колега в първите постове. И дрехи сушим зимата там и влага няма никаква. Проветрява се сутрин и вечер преди лягане ако е от значение.
Относно тея влагоабсорбатори които са на ел. захранване. Вършат чудеса!!!! Аз се изумих от ефекта им. Един приятел е на квартира и в тяхната спалня направо по стените течеше вода и беше адския мухъл. Цялата къща миришеше. Даже не им ходех нагости, щото съм астматик и алергичен към мухал.. лоша работа. Наскоро преди месец си купиха такъв абсорбатор.. към 200 лв. май дадоха. За 3 дни стените изсъхнаха. Аверчето разправя през първите 24 часа на 5-6 часа хвърлял по литър вода :shock: И са си го настроили като достигне примерно 70% влажност в стаята си спира да работи. Като се повиши влажността си се включва сам и така. Никва подръжка, само водата да му хвърляш :mhihi:

Следваща

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: Exclusive89

Последни теми
Facebook