Помощ за DSP усилвател.

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 TDS

Помощ за DSP усилвател.

Мнение от Vladocbr » 20 Окт 2009, 18:07

Здравейте колеги.
Значи аз съм с нави 4/3 и бизнес RDS мисля така беше. Та купих си DSP като си мислех че общо взето свързването е само прехвърлянето на буксите от единия на другия ама се оказа по сложно. Така като разгледах и разглобих буксите и на двата усилвателя горе долу отговарят по цветове но не и по подредба по самата букса. На една от буксите от DSP-то излиза кабел които по цвят не отговаря на нито един кабел от стария демек няма такъв. Кабела е бяло с жълто на сиви ресни и до колкото знам май е i-busa и въобще нямам идея каде трябва да се свърже. DSP-то е с три букси а другия с две но по брой кабели отговарят освен i-busa та мисълта ми е може ли по цвят и брой да ги пренаредя на новата букса. Оффф малко объркано стана ама ццц. Ако може някой да помогне с акъл или схемичка ще съм му благодарен.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 535d '12

Re: Помощ за DSP усилвател.

Мнение от plam75 » 20 Окт 2009, 19:19

Здрасти! Този кабел с трите цвята може да го вземеш от много места. Например-навигацията, радио тунера и т.н. Едната букса е изход към субуфер /мисля че беше с 8 крачета/. Имаше май няколко кабела, които са от телефона /ако имаш телефон/. Успех!

Изпратил съм линкове към схеми на ЛС

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 M5

Мнение от mad_presley » 20 Окт 2009, 19:53

Монтажа на DSP на кола без DSP си е хамалска работа и пускане на много жица из цялата кола.Мога да го сравня с монтажа на навигация.
СъBщо така трябват и допълнителни тонколонки, които стоят в корите на предните и задните врати.
Много са кабелите, защото при DSP за всяка тонколона отиват отделен "+" и "-", а са общо 12 говорителя.Ако ги нямаш всичките 12 говорителя, звукът ще е по-гаден от колкото с най-дървеното BMW Reverse RDS.

За съжаление упътване няма и единственото място, от където можеш да видиш от къде и на къде отиват кабелите е BMW WDS http://spaghetticoder.org/bmw/wds/

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 20 Окт 2009, 20:53

Ами ако броя всички говорители + пищялките при мен са 10бр. а при DSP-то знам че са 12бр. за това си мисля че други кабели освен за двата суба не трябва да се теглят. Сега за кабела на ibusa до колкото разбрах намирам същия и прихващам сигнала така ли е? Благодаря ви за схемичките сега ще ги погледна. :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 20 Окт 2009, 20:58

Vladocbr написа:Ами ако броя всички говорители + пищялките при мен са 10бр. а при DSP-то знам че са 12бр. за това си мисля че други кабели освен за двата суба не трябва да се теглят. Сега за кабела на ibusa до колкото разбрах намирам същия и прихващам сигнала така ли е? Благодаря ви за схемичките сега ще ги погледна. :)

В дълбока грешка си колега.
В момента пищялките на предните ти колонки са свързани с тонколоните долу в корите.При DSP отиват отделни кабели за тези пищялки, също така отиват кабели и до говорителите в корите точно до духалките, които ти съм на 100% сигурен, че ги нямаш.
Също така, трябва да имаш говорители и в задните кори на вратите отгоре на черната лайсна, а отзад са 2 двуканални басьора (един вид са 4бр).

ентусиаст
Аватар
Кара: 96-8' 523ti

Мнение от bmw_n00b » 20 Окт 2009, 21:13

Значи, аз направих следната схема: Хванах сигнал от задните колони и вързах усилвател с баскаса в багажника (JBL + 30см Pioneer). На предните врати монтирах пищялки JBL в решетките до духалките, където беше празно разбира се. Сигнал за пищялките взех от средночестотните говорители във вратите като сигнала минава през двулентови пасивни честотни филтри. Малките (дрисливи) пищялки, в триъгълника на огледалото, пак си работят. Саундът отпред е уникален, отзад разбира се куца леко, поради липса на качествени пищялки във вратите, но не ми се влиза във филми, тъй като никога не седя отзад.
Изображение Schnappi, Das Kleine Krokodil

интерФЕЙСА на форума... нещо ми е непрегледен...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 20 Окт 2009, 21:23

Ми да де 10 са тези за който говориш че ги нямам ги имам на предните врати имам общо 6бр. на задните врати имам 2бр. и отзад на кората 2бр. Но за това което каза че пищялките са вързани заедно ще проверя но така като гледах буксата се излизат кабели точно за 10 говорителя. Само ме притесняват тези за тел. а и нищо не казахте за този i-bus кабел намирам го и го споявам за него така ли?

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Мнение от Ilko Ivanov » 20 Окт 2009, 21:25

mad_presley написа:
Vladocbr написа:Ами ако броя всички говорители + пищялките при мен са 10бр. а при DSP-то знам че са 12бр. за това си мисля че други кабели освен за двата суба не трябва да се теглят. Сега за кабела на ibusa до колкото разбрах намирам същия и прихващам сигнала така ли е? Благодаря ви за схемичките сега ще ги погледна. :)

В дълбока грешка си колега.
В момента пищялките на предните ти колонки са свързани с тонколоните долу в корите.При DSP отиват отделни кабели за тези пищялки, също така отиват кабели и до говорителите в корите точно до духалките, които ти съм на 100% сигурен, че ги нямаш.
Също така, трябва да имаш говорители и в задните кори на вратите отгоре на черната лайсна, а отзад са 2 двуканални басьора (един вид са 4бр).

Пресли той човека в момента си има усиловател - следователно ги има всички колонки с изключение на басбокса отзад.Нали помниш моите колонки от каква кола ги свалихме ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: 96-8' 523ti

Мнение от bmw_n00b » 20 Окт 2009, 22:31

http://www.m5board.com/vbulletin/e39-m5 ... rgent.html

Чак сега разбрах, че усилвателите искаш да смениш само. Става с малко преработка, прочети горе темата, дано ти помогне!
Изображение Schnappi, Das Kleine Krokodil

интерФЕЙСА на форума... нещо ми е непрегледен...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от plam75 » 21 Окт 2009, 19:37

Vladocbr написа:Ми да де 10 са тези за който говориш че ги нямам ги имам на предните врати имам общо 6бр. на задните врати имам 2бр. и отзад на кората 2бр. Но за това което каза че пищялките са вързани заедно ще проверя но така като гледах буксата се излизат кабели точно за 10 говорителя. Само ме притесняват тези за тел. а и нищо не казахте за този i-bus кабел намирам го и го споявам за него така ли?

да, за i-bus кабела е точно така. аз така го направих.
за 10-то колони няма нужда да проверяваш-всяка си е с отделен кабел, щом казваш, че твоята кола е била с оригинален усилвател /който е с двете букси/.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 21 Окт 2009, 19:44

Сори, не съм разбрал, че до сега си бил с обикновен усилвател и искаш да слагаш DSP :oops:

За това ще трябва ровене в BMW WDS http://spaghetticoder.org/bmw/wds/ oсвен някой ако не помогне с подредбата на пиновете.

Обикновения усилвател е с 2 букси, а DSP е с 3 и си мисля, че ще има доста голяма разлика в подредбата на кабелите.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от plam75 » 21 Окт 2009, 20:09

Vladocbr написа:Само ме притесняват тези за тел. а

Има една усукана двойка кабели /един бял с черно и друг- кафяв с черно/. Тя излиза от телефона и отива към предните две колони на вратите. Нея трябва да я свържеш само към dsp-то, а не да продължи напред както е в момента /прекъсваш я/
Идва от голямата бяла букса, която стои закачена на калника. На същата букса има още няколко тънки кабелчета /бял със зелено е единия-за другите не помня/, които също се вързват към dsp-то. /те обаче НЕ се режат, само се свързват/

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от mad_presley » 24 Окт 2009, 13:51

Eто какво намерих за DSP буксите:
Изображение
Изображение

Надявам се да е от полза за тези, които ще слагат DSP :)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 25 Окт 2009, 15:42

Благодаря на всички колеги схемите които сте дали са напълно достатъчни. Аз само свързах DSP-то и компа го разпозна но понеже има проблемче в самото DSP може би утре ще навръзвам нещата. Но имам пак едно въпросче кабелите за телефона който влизат в усилвателя каква роля изпълняват защото в момента няма никакъв усилвател и буксите са разкачени пък тел. си работи и се чува през говорителите?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Vladocbr » 25 Окт 2009, 23:44

Сега се сетих че забравих още нещо в стария усилвател влизат четири входни канала от радиото а в DSP-то само два :shock: кои два канала да изполвам за сигнал към DSP-то? Предполагам на стария амп. настройките за баланс предни и задни ги командва самото радио а на новия от самото него така ли е?

Следваща

Назад към E39