Търси се общ чертеж на BMW Х3, BMW Х5

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Търси се общ чертеж на BMW Х3, BMW Х5

Мнение от BMX » 05 Фев 2005, 9:03

Здравейте,
Необходими са ми следните картинки в подходящ формат за разпечатване на плотер (AutoCad за предпочитане). Ако някой знае откъде могат да се намерят или да се дръпнат от нета да пише. Това е X3, но ми върши работа и X5. Трябва ми за дипломна работа.
Благодаря Ви предварително!

Ето и за какво става дума:
Изображение

Е53 Фанатик
Аватар
Кара: xDrive

Мнение от BMW-X5 » 05 Фев 2005, 17:21

Поразгледах в архива и това намерих за сега виж дали тези ще ти свършат работа ,ако не ще потърся още ...
Х5 е много добър избор за курсова работа пожелавам ти успех !!! ;)
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMX » 05 Фев 2005, 23:38

Горната картинка върши работа, стига да е в подходящ формат за разпечатване на формат А0, т.е. с висока резолюция за растер, а най-добре ако е вектор?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 320Ci

Мнение от Asterix » 06 Фев 2005, 0:40

какъв размер е формата А0 като сантиметри

EDIT: http://www.nventure.net/img/upload_file ... tavali.jpg
тази снимка или
http://www.nventure.net/img/upload_file ... 2003_2.gif

размерът е такъв, защото при по-голямата резолюция започва да се пикселизира :roll:
Изображение
Click
тел. 0878 11 30 94

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMX » 06 Фев 2005, 9:43

За съжаление не стават. А0 е колкото половин одеало (идиотско сравнение, но най-добре ще придобиете представа за колко голям чертеж става въпрос). :-)
Иначе точния размер на А0 е: 841 X 1189 мм

Както казах, трябва да е векторна графика, в краен случай растер, но с висока резолюция.

Е53 Фанатик
Аватар
Кара: xDrive

Мнение от BMW-X5 » 06 Фев 2005, 19:20

Изображение
И един чертеж на Х3 който е още по голям ...
:arrow: http://3dcenter.ru/blueprints/cars/bmw_x3.gif
Последното нещо за което се сещам е да си изтеглиш каталога на Х5 от официалния сайт на БМВ и там на една последните страници има такъв чертеж формата е пдф не знам как стои въпроса с него и дали като се уголемява се пикселизира снимката провери за друго не се сещам ... :dunno:

ентусиаст
Аватар

Мнение от landikar » 06 Фев 2005, 20:44

Що не го отпечаташ така и после на ксерокс да го увеличиш.Едно време в МЕИ-то така правехме.Малко трудно ще намериш размер,готов за отпечатване на А0.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMX » 07 Фев 2005, 9:53

PDF-ите ги имам всичките, но не ми вършат работа.
Що се отнася до разпечатване и уголемяване - това върви още, но за курсова работа. Аз все пак пиша дипломна. Разликата е доста голяма, предвид факта, че повечето професори и доценти ще се изредят да го разглеждат и обсъждат. А и аз не бих допуснал да се дипломирам с полу-чертеж, полу-снимка, полу-рисунка. Все пак ще ставам магистър инжинер, а не художник :-))
Благодаря Ви на всички за съдействието. Ако някой открие нещо, което отговаря на описаните варианти, нека постне инфо.

10х.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E34 TOURING `95 без номер на мотора

Мнение от BigMUZZY » 07 Фев 2005, 11:35

BMX написа:PDF-ите ги имам всичките, но не ми вършат работа.
Що се отнася до разпечатване и уголемяване - това върви още, но за курсова работа. Аз все пак пиша дипломна. Разликата е доста голяма, предвид факта, че повечето професори и доценти ще се изредят да го разглеждат и обсъждат. А и аз не бих допуснал да се дипломирам с полу-чертеж, полу-снимка, полу-рисунка. Все пак ще ставам магистър инжинер, а не художник :-))
Благодаря Ви на всички за съдействието. Ако някой открие нещо, което отговаря на описаните варианти, нека постне инфо.

10х.

Батка, ще те дам на Кунчев и на Ст. Димитров с това инжИнерство.

Сега по темата.Юли писах дипломна и чертежа не само го правих на ръка, ами и в мащаб 1/2. После само отидох до 35 блок и го копирах на паус на 200%. Стана перфектно и по още една причина - линиите се удебелиха и си личаха още по-добре на дъската. Пък и щом ще ставаш магистър ( ако си в ТУ-София), вече си имал една защита за бакалавър. Знаеш, че не гледат толкова чертежа, колкото твоята подготовка, защитата ти и т.н. Така че, ако не намериш необходимите чертежи смело използвай този вариант.
Пак казвам, че това важи ако си в ТУ- София. Ако си другаде - не знам, не съм запознат
...Тез` две бири `що ги каза ...?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMX » 07 Фев 2005, 14:20

Този английски ми влияе зле :-))
Приемам критиката за правописната грешка!

В ТУ-София съм и познавам до болка споменатите преподаватели. Обаче не ми е втора защита, а първа - аз съм по програмата за магистри. Знам, че ще стане това с ксерокса, но няма да е по начина, по който аз искам. Иначе съм си го оставил, като резервен план :-))

BigMUZZY -> какво ти беше заданието и при кого?

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: по нормални пътища, в нормална държава

Мнение от Alien » 07 Фев 2005, 16:22

Ако имаш някакви познания по AutoCAD и малко свободно време да си поиграеш с тази чудна програма, пиши ми на alexander.penev@gmail.com да ти споделя как да си вкараш тази картинка там като изображение и после да го пречертаеш.

Иначе колегата е прав, ако ти е за табло на дипломна защита няма смисъл да се впрягаш толкова и без това тия табла никой не си прави труда да ги оцени.

P.S. А ще споделиш ли какво ти е заданието и кога е зашитата да идваме да гледаме.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMX » 07 Фев 2005, 16:44

Темата е "Проектиране на спортен автомобил с повишена проходимост" - в моя случай BMW Х3 или BMW Х5. Тягово-динамични изчисления, якостни и кинематични изчисления на окачване, предавателна/разпределителна кутия.
Защитата ще е лятото или есента, в зависимост от това кога ще успея да свърша с всичко.

Чертежите са към дипломната работа + се използват и за табло да показваш компановка и т.н.

Работил съм отдавна с AutoCad и съм далеч от "Wizard", но мисля че ще се справя. Ще пиша по email или л.с. когато започна с чертежите. Все пак трудно ли става?

ентусиаст
Аватар

Мнение от landikar » 10 Фев 2005, 0:38

BMX написа:PDF-ите ги имам всичките, но не ми вършат работа.

10х.

То аз станах магистър инженер,а сега продавач...ама нейсе. :mhihi:
Ти явно искаш да се измъчиш и да вдигнеш диоптър ама все пак да те посъветвам пак.Щото по магарии в МЕИ-то много ме биваше.Колежки,колежки,и никоя не може да чертае....
При всички положения трябва да я пречертаеш,за да изглежда истинска.Увеличението е лош вариант,ако имаш задание да проектираш нещо,на което ония гъзове знаят или могат да премерят някой размер.Когато правих проект на двигател,мерих размерите от чертежа и пишех тях на резултатите от формулите.Щото моят гъз искаше всичко да е точно.Ама не се сети да провери формулите. :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Ама не вярвам да знаят истинските размери на БМВ Х5.Така че раздели пдф-а на части,като уголемиш всяка поотделно.После ги лепвай да прозореца и пречертавай.За 2 дена мах си готов.
А на дипломната защита не мисли че ще те питат много за чертежа.И нищо да не разбират,пак ше те хванат за някоя формула.Да им я обясниш най-подробно.Там е по-опасно.
Успех! :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BMX » 10 Фев 2005, 11:11

Е то магарии всички сме правили. :mhihi:
Вариантът с пречертаването е в краен случай... :-)

Назад към Основен Форум