Въпрос за спирачна течност.

5-та серия ('88-'95)

Модератор: Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Кенеф за великани
Мечтае да кара: Alpina B10 biturbo

Въпрос за спирачна течност.

Мнение от Zubcho » 07 Сеп 2007, 16:06

Колеги вчера си доливах спирачна течност, защото ми беше преди минимума, и при отварянето на капачката на казанчето за течността вътре течността тъмна с нещо като прах в нея (или тиня). Знам, че течноста се сменя на 2-3 години и като видях какво е положението вътре се стреснах доста. Колата ми е автомат и разчитам само на спирачка за да спра. Казвайте какво да правя за смяна ли е течноста и ако е за смяна къде да сменям (или как ако може сам), и колко течност ми трябва (литри). Иначе колата си спира добре и нямам проблеми в това отношение. Доливаната от мен течност беше прозрачна (DOT 4) и за това питам. Мерси предварително.
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

Аз карам според ЗЗдП, и спазвам ограничението на скоростта, а ти?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 07 Сеп 2007, 16:34

Колега погледни тази тема:

[url]http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?t=61005&highlight=[/url]

и конкретно моето мнение.....

Спирачната течност е силно хигроскопична (склонност да поема влага). Това си го пише изрично на опаковките и начина на съхранение. Поради това с течение на времето в системата се натрупва влага която освен че променя характеристиките на спирачната течност (от там и поведението при спиране), тя съсипва и всички метални части - бутала, цилиндри и т.н. За коли без ABS не е толкова фатално но ABS-a си е фина и капризна машинка с доста механика по помпата освен електрониката и влагата и влияе в пъти повече отколкото на останалата част от спирачната система. Това е причината всички производители да препоръчват през определен период (километри или години, дори колата да не е карана) да се подменя изцяло спирачната течност. За ABS-а това си е от жизнена необходимост, а не трик да те закарат във фирмения сервиз защото това на практика може да се направи навсякъде от що годе грамотен майстор и читав сервиз (не пред блока във всвеки случай). Става за 20-30 мин. и ако се прави като хората дори не е нужно обезвъздушаване.
От тук всеки да си прави сметката дали е по-добре през 2-3 години да инвестира час време и цената на 1-2 литра читава спирачна течност или да инвестира $$$$$$$ в ремонта на ABS който не е ясно в BG колко струва и колко е надежден а все пак говорим за спирачки а не за радио или ел. стъкла.
За съжаление за такива "подробности" се сещаме когато е късно и почнем да смятаме какво ще ни коства сериозния ремонт.

PS: Аз също съм с автоматични скорости

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 07 Сеп 2007, 16:42

Да ми препоръчаш сервиз в който да сменя течността?
Или всеки маслар става?
Пийте си редовно хапчетата от сушени жаби и карайте внимателно по острите завои, че да не ви се подострят колите.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 07 Сеп 2007, 16:56

Е чак при "всеки маслар" не си оставяй колата по принцип.

А конкретно аз това упражнение съм го правил на 2 BMW-та (Е34 и Е36) в сервиза "Дунев - Спорт" до комплеса на ЦСКА (на гърба на военното поделение на 4-ти километър) и съм доволен.

Но като става дума за "майстори" не смея да препоръчвам нито тях нито сервизите им ........

Най добре събери повече мнения.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 08 Сеп 2007, 0:15

Колко и каква марка спирачна течност трябва да взема?? 1 - 2 литра?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 08 Сеп 2007, 0:29

За марката не мога да ти препоръчам защото аз купувам от тази на BMW (не е от най евтините но като го туриш разхода на 3 години не боли много) Иначе е DOT4. За количество и цена също нямам много спомен ама ако минеш на този вариант там ще ти кажат. За цената мога да поровя за фактури но не беше фрапираща разликата (не е в пъти искам да кажа)
Най вече избрах този вариант защото знам какво купувам а иначе - вносители всякакви от всякъде на всичко. Ако си имаш сигурно място от където пазаруваш части е друг въпрос ама аз нямам

ентусиаст
Аватар

Мнение от Postman » 08 Сеп 2007, 9:20

Здравей!
На моята кола съвсем скоро смениха спирачната течност. По препоръка на други фенове, аз бях купил Motul DOT4 (за DOT5 чух противоположни мнения - че е съвместима с DOT4, както и че не е съвместима, затова избрах препоръчаното от BMW - DOT4), в опаковки от по 500ml, цена 10,60 лв/бут., взвх 2 бутилки понеже не знаех колко ще ми трябва. От втората бутилка е използвано не повече от 50ml по моя преценка. Предполагам, че 500ml ще ти стигнат дори след многократно обезвъздушаване (минимум 3 пъти на всяко колело при мен).
Аз лично те съветвам да я смениш и не забравяй да отстраниш "тинята", за да не постъпи обратно надолу, все пак ще премине през ABS модула, където има помпа (вероятно прецизни елементи).
Успех!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 08 Сеп 2007, 10:23

Не ,че го препоръчвам ,но първото ми BMW го купих през 1992 г.15 години не съм сменял спирачна течност, един два пъти съм доливал,когато съм изкарвал малко при смяна на накладки.Колата винаги е спирала перфектно. :confused:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Мнение от Stanchev » 08 Сеп 2007, 10:27

Postman, къде се събира тази тиня и как се отстранява? :roll:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Re: Въпрос за спирачна течност.

Мнение от Postman » 08 Сеп 2007, 12:17

Stanchev написа:Postman, къде се събира тази тиня и как се отстранява? Rolling Eyes

Zubcho спомена в първото мнение за "тинята" и подозирам, че се е натрупала на дъното на казанчето :roll: ...

Zubcho написа:Колеги вчера си доливах спирачна течност, защото ми беше преди минимума, и при отварянето на капачката на казанчето за течността вътре течността тъмна с нещо като прах в нея (или тиня)...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 7er

Re: Въпрос за спирачна течност.

Мнение от Stanchev » 08 Сеп 2007, 13:30

Postman написа:
Stanchev написа:Postman, къде се събира тази тиня и как се отстранява? Rolling Eyes

Zubcho спомена в първото мнение за "тинята" и подозирам, че се е натрупала на дъното на казанчето :roll: ...

Zubcho написа:Колеги вчера си доливах спирачна течност, защото ми беше преди минимума, и при отварянето на капачката на казанчето за течността вътре течността тъмна с нещо като прах в нея (или тиня)...

сори, не го бех прочел :uups:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Zubcho » 09 Сеп 2007, 9:37

Значи смяната ще е около 10 лв + течност пак толкова :) Че то всеки месец може да се сменя спирачната течност :mhihi: Мерси колеги ще изприпкам тези дни до Дунев да видя колко ще ми струва смяната + течноста и щя сменям да ми е чиста работата. А колкото до тинята не беше натрупана в казанчето ами все едно забравен аквариум или блато плуваше си свободно в течността.

Хайде чао и със здраве :)

ентусиаст
Аватар
Кара: E34

Мнение от Breyton » 10 Сеп 2007, 14:41

Postman написа:Здравей!
На моята кола съвсем скоро смениха спирачната течност. По препоръка на други фенове, аз бях купил Motul DOT4 (за DOT5 чух противоположни мнения - че е съвместима с DOT4, както и че не е съвместима, затова избрах препоръчаното от BMW - DOT4), в опаковки от по 500ml, цена 10,60 лв/бут., взвх 2 бутилки понеже не знаех колко ще ми трябва. От втората бутилка е използвано не повече от 50ml по моя преценка. Предполагам, че 500ml ще ти стигнат дори след многократно обезвъздушаване (минимум 3 пъти на всяко колело при мен).
Аз лично те съветвам да я смениш и не забравяй да отстраниш "тинята", за да не постъпи обратно надолу, все пак ще премине през ABS модула, където има помпа (вероятно прецизни елементи).
Успех!

DOT 5.1 на мотул може да се смесва с други течности които не са на силиконова основа.Не може да се смесва с DOT5 siliconone based!
Въпреки това DOT4 си е най-добрия вариант за всекидневни автомобили като нашите.

Назад към E34