климатичната система изпуска, някой с идеи ?

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

климатичната система изпуска, някой с идеи ?

Мнение от jakson » 12 Юли 2011, 21:33

Здравейте колеги пак ви притеснявам с прословутия си климатик.
Незнам дали се налага да описвам случая, но ще го направя защото може да има колеги които да не знаят, че си сложих климатик.
Та колата ми е 93та година седан с двигател М40.
Взех си климатик от кола 98ма купе, м52б28.
Та така..... всичко е монтирано.
Всичко е от 2.8 с изключение на компресора, който си е от М40 и тръбата към него която съм закачил към алуминиевия двойник излизащ от прасето.
Нещата малко непасваха и извадих щифта и сега всичко е .
Та отивам да ми заредят фреон и първо надуват с въздух обаче се оказа, че от някъде издиша доста.
Бързо спада налягането.
Смених всички гумички с изключение само на 2, но първо нямах такива същите , 2ро са добри.
Пак пробвах и пак същатата работа, налягането спада доста бързо.
Пръсках тръбите по свръзките с пяна от сапун за да видя мехурчета ама няма нищо.
Има ли начин да остановя от къде изпуска с-мата ?
Бях чул, че на компресоа има пробка за източване ..... дали е възможно да е отворена ? В компресора си имаше масло и невярвам да има такова нещо, а и не съм забелязал пробки.
Има ли начин да установя от къде издиша системата ?

старши ентусиаст
Аватар

Re: климатичната система изпуска, някой с идеи ?

Мнение от vladobate » 12 Юли 2011, 22:14

Ми то ако я пълнят и по-скоро проверяват как трябва си има оцветител и се вижда отде фърля. Тва е сигурация та пробвай на друго място ама направо на въпроса за установавяне на мястото отдето изпуска иначе си е фърляне на боб ама все пак сме 21-ви век.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 13 Юли 2011, 1:13

За 30лв пълнене така става... :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 13 Юли 2011, 1:22

Ако си сигурен , че всички връзки са със сменени О-пръстени (а там където не са сменени са добри пръстенито ) , то вероятно ти изпуска от самия кондензатор (радиатора пред водния ) .... Наклепай го целия яко със пяна (по принцип най често корозира в долните ъгли ) , наблегни повече на долните ъгли , по -точно от средата на долу с пяната .... Надуйте пак системата и виж какво ще се случи ...
Чудно ми е тия дето ти надуват системата от марс ли падат , на какви хора си попаднал ?! Повечето хора , които се занимават с климатици си имат нужните нагоди за такива и за всички други тестове ....
Да ти надуят системата , да напръскат хубаво със някакъв пенлив разтвор и те така ...
Варианта с пълненето с цветен разтвор не е подходящ в случаите когато системата пропада още на тестовете с надуването ... Пък и ти казваш , че налягането спада много бързо , което означава , че ако напълните фреона директно ще замине през мястото на спукване .... По принцип варианта с оцветител се прилага , когато системата държи налягане но примерно в рамките на месец фреона се губи чувствително , тогава има възможност хем да се запази известно количество от фреона , хем да се види къде е теча ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 13 Юли 2011, 8:55

~Мишо~ написа:За 30лв пълнене така става... :mhihi:

Колега, то това с 30те лева пълнене няма връзка с това, че ми испуска с-мата...
Иначе да кажа на всички за да знаете ! Проверих колко е цената на фреона !!!
Колко мислите ??? 100 лв/кг , или 80 .... нищо подобно !!!
25лв. е килограм фреон ! Останалото им е печалба на тези които пълнят !
Колкото до онзи с 30те лева за пълнене, се оказа, че взима 30 лв за пълнене, но отделно 100 лв за фреон, нз си колко за масло, нз си колко вакумиране, оцветител с 2 думи иска към 200 лв :kuku:
Ходих при друг който ми каза 60 лв. за всичко. Аз му обясних, че сам сам си слагал климатика и да го провери дали изпуска.
Той го наду и ме пита дали съм си сменил гумичките, аз му казах само някой и той каза да си сменя всички и пак да ида.
Дори ми каза ако искам да си взема тези щуцери с които пълнят климатиците , 18 лв са.
Така и направих ! Смених всички гумички с изключение на 2, защото нямах същите, а и небяха лоши.
Та надух с-мата с компресор с манометър до 5 атм. след около 2-3 мин измерих пак и налягането беше паднало на 3 атм.
Мазах с пенлива течност свръзките и всичко си бепе ок, неуспях да доловя балончета.
Иначе с-мата си беше монтирана на кола и преди да я взема, запалихме двигателя и пуснахме климатика На момента задуха студено.
Колегата от който взех климатика, вика имаше си фреон като отвих маркучите доста излезна... значи небитрябвало да има пробиви по самата с-ма.
Всичко освен компресора е проверено.
Компресора го взех, чрез еконт. Невярвам да има проблем в него все пак колегата си го демонтира от колата и то защото сменя двигателя. Самия компресор беше пълен с масло и дори човека му беше сложил тапи за да не изтече маслото.
Мисля си да пробвам с пропанбутан.
Да надуя с-мата и да чакам да замирише от някъде

Потребител
Аватар

Мнение от dalas » 13 Юли 2011, 13:13

надуи системата с оцветител и ще се види къде е проблема

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 14 Юли 2011, 0:33

dalas написа:надуи системата с оцветител и ще се види къде е проблема

Това е единственото решение....
Смених почти всички гумички и пак фъщи от някъде ....
На колата от която свалихме климатика всичко си беше наред, даже си духаше доста добре студен въздух

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 14 Юли 2011, 19:06

Колеги, установих от къде изпуска !!! Радиатора е спукан ....
Сега пак трябва да свалям бронята, да демонтирам всичко и да ходя да ми го заваряват на аргон :kuku: :banghead:
:banghead: :censored: :ranting: :banghead: :kuku:
Аман вече .... Кога най-после ще заработи нормално всичко ?!
Климатика си работеше на колата на която беше.... неразбирам как се е спукал радиатора.....
За момент си помислих, че човека от който го взех ми е дал друг радиатор, но той твърди че е същия ... Аз му вярвам, но защо така....
Той е толкова спукан, че чак се чува как издиша, а налягането не се задържа повече от 4-5 мин ....

Потребител
Аватар

Мнение от dalas » 14 Юли 2011, 19:47

кофти гимнастика но по после ще ти е гот на тия жеги :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 14 Юли 2011, 20:25

jakson написа:Колеги, установих от къде изпуска !!! Радиатора е спукан ....
Сега пак трябва да свалям бронята, да демонтирам всичко и да ходя да ми го заваряват на аргон :kuku: :banghead:
:banghead: :censored: :ranting: :banghead: :kuku:
Аман вече .... Кога най-после ще заработи нормално всичко ?!
Климатика си работеше на колата на която беше.... неразбирам как се е спукал радиатора.....
За момент си помислих, че човека от който го взех ми е дал друг радиатор, но той твърди че е същия ... Аз му вярвам, но защо така....
Той е толкова спукан, че чак се чува как издиша, а налягането не се задържа повече от 4-5 мин ....

Значи аз ти казах , че най -вероятно там е проблема ..... На 99% от климатиците течовете са именно от кондензатора ! Преди време колегата oci ми каза същото , но тука едни шматки , уж майстори на климатици ми казаха , че теча ми бил в купето , та свалях табло , прасе ,изпосмених всички гумички на цялата система и на края пак си изпускаше именно от кондензатора ! Корозират от средата на долу по страничната обшивка .... Ако и при теб спукването е в областта на обшивката , забрави за заваряване с каквото и да било ... просто мястото е гадно ... !
По въпроса за това , че кондензатора е бил здрав , му кажи много здраве на тоя дето ти го е продал ! Бил е здрав ама сигурно преди 3-4 години ... От моите наблюдения няма Е36 , която да е със здрав кондензатор на тия години , за да им работят климатиците , повечето сменят кондензаторите ...
Не си играй на заваряванки и на сменяванки със втора ръка кондензатор , ако в твоя град има магазин на Косер , бегай си поръчай един кондензатора (мисля че бяха 120 лв) и си ти ... Питай и колегата laviatan дали има ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 14 Юли 2011, 22:31

Методи, странното е че аз видях климатика как работи....
А пробива е наистина голям.... Колега от който взех климатика каза, че почти не се случва Е36 в което да има фреон, каза че всички радиатори са изпопукани....
Пък този си имаше фреон ....
Иначе косер има някъде, чувал съм го като име ....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 15 Юли 2011, 1:37

Още като ти писах в другата тема разбрах че сагата с климатика ще има продължение :D . Нищо,ще стане и по трудния начин...

п.п. Не се успокоявай че няма Е36 с здрав кондензатор,щото не е вярно.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е53

Мнение от sa_hellrot » 15 Юли 2011, 9:01

jakson написа:
~Мишо~ написа:За 30лв пълнене така става... :mhihi:

Колега, то това с 30те лева пълнене няма връзка с това, че ми испуска с-мата...
Иначе да кажа на всички за да знаете ! Проверих колко е цената на фреона !!!
Колко мислите ??? 100 лв/кг , или 80 .... нищо подобно !!!
25лв. е килограм фреон ! Останалото им е печалба на тези които пълнят !
Колкото до онзи с 30те лева за пълнене, се оказа, че взима 30 лв за пълнене, но отделно 100 лв за фреон, нз си колко за масло, нз си колко вакумиране, оцветител с 2 думи иска към 200 лв :kuku:
Ходих при друг който ми каза 60 лв. за всичко. Аз му обясних, че сам сам си слагал климатика и да го провери дали изпуска.
Той го наду и ме пита дали съм си сменил гумичките, аз му казах само някой и той каза да си сменя всички и пак да ида.
Дори ми каза ако искам да си взема тези щуцери с които пълнят климатиците , 18 лв са.
Така и направих ! Смених всички гумички с изключение на 2, защото нямах същите, а и небяха лоши.
Та надух с-мата с компресор с манометър до 5 атм. след около 2-3 мин измерих пак и налягането беше паднало на 3 атм.
Мазах с пенлива течност свръзките и всичко си бепе ок, неуспях да доловя балончета.
Иначе с-мата си беше монтирана на кола и преди да я взема, запалихме двигателя и пуснахме климатика На момента задуха студено.
Колегата от който взех климатика, вика имаше си фреон като отвих маркучите доста излезна... значи небитрябвало да има пробиви по самата с-ма.
Всичко освен компресора е проверено.
Компресора го взех, чрез еконт. Невярвам да има проблем в него все пак колегата си го демонтира от колата и то защото сменя двигателя. Самия компресор беше пълен с масло и дори човека му беше сложил тапи за да не изтече маслото.
Мисля си да пробвам с пропанбутан.
Да надуя с-мата и да чакам да замирише от някъде

..."R134 многократна бутилка DU PONT 12,5кг. бр. 1 440,00"

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 15 Юли 2011, 10:47

Ако не е много сцепен или разяден от корозия може да се завари, знам правилното място.
Ако има корозия купувай нов, ако не знаеш от къде пиши ми ЛС да не се набутваш излично.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 15 Юли 2011, 20:30

Колеги, радиатора е заварен и даже зареден :lalala:
Имаше минимално спукване, но за 5 лв. го навариха с аргон и за по-малко от час си го взех и пак го монтирах на колата. Отидох при майстор за да го зареди, той го наду към 10 бара и го остави да поседи, каза че всичко е ок и го зареди и вече имам климатик :lalala:
Благодаря ви на всички :bowdown:

Следваща

Назад към E36