От малък към голям радиатор

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: E38
Детайли за колата: Седан , 1993 , 1.6 I , М40

От малък към голям радиатор

Мнение от jakson » 21 Юни 2011, 20:20

Здравейте колеги. Както може би някои от вас знаят се залових да си слагам климатик на колата. Двигателя ми е М40б16 93та година, климатика който слагам е от М52Б28 98ма година. Изградил съм си инсталация която да монтирам в коша с всичките и букси и т.н... Една от причините да сменя радиатора е температирния датчик който е монтиран ан него. Обаче сега като взех големия радиатор забелязах, че освен температурният датчик на който буксата е с 3 пина и аз я имам и съм я свързал към инсталацията, има още една букса която е точно под казанчето за водата. 2 пинова е . Някой знае ли към къде се вързва ? Моят радиатор с който съм в момента няма никакви кабели и букси по него.

SPACEMAN!
Аватар
Кара: USS ENTERPRISE
Мечтае да кара: ЗВЕЗДОЛЕТ

Re: От малък към голям радиатор

Мнение от PROPELLER » 21 Юни 2011, 20:40

Това е датчика за нивото на охлаждащата течност! :yes:
Този датчик се монтира на Е36-ците ,които имат чек контрол и твоята кола при положение ,че няма такъв датчик на оригиналния си радиатор значи ,че няма и чек контрол :yes: ;) Т.Е. можеш спокойно да не му обръщаш внимание или го свали и предложи на някой нуждаещ се! :wave:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 21 Юни 2011, 20:49

PROPELLER написа:Това е датчика за нивото на охлаждащата течност! :yes:
Този датчик се монтира на Е36-ците ,които имат чек контрол и твоята кола при положение ,че няма такъв датчик на оригиналния си радиатор значи ,че няма и чек контрол :yes: ;) Т.Е. можеш спокойно да не му обръщаш внимание или го свали и предложи на някой нуждаещ се! :wave:

Много благодаря. А за да монтирам климатичния радиатор и да разменя водните, цялята предница ли трябва да разглобя ?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 22 Юни 2011, 0:38

jakson написа:А за да монтирам климатичния радиатор и да разменя водните, цялята предница ли трябва да разглобя ?

Не ! Защо пък цялата предница ?! Сваляш само корите от горе и от долу на радиаторите и си бъркаш спокойно .... За да излезе климатичния радиатор ти трябва или да си на канал (защото излиза от долу ) , или да вдигнеш колата по -височко , че да можеш да го изнижеш изпод колата ....
Водния си излиза спокойно от горе ....
Ако първо свалиш водния , спокойно можеш да изкараш и климатичния от горе ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 22 Юни 2011, 10:54

metodi80 написа:
jakson написа:А за да монтирам климатичния радиатор и да разменя водните, цялята предница ли трябва да разглобя ?

Не ! Защо пък цялата предница ?! Сваляш само корите от горе и от долу на радиаторите и си бъркаш спокойно .... За да излезе климатичния радиатор ти трябва или да си на канал (защото излиза от долу ) , или да вдигнеш колата по -височко , че да можеш да го изнижеш изпод колата ....
Водния си излиза спокойно от горе ....
Ако първо свалиш водния , спокойно можеш да изкараш и климатичния от горе ...

Аз си мислих, че трябва да сваля бронята, фаровете, маската с бъбреците и т.н....
А като махна водния радиатор, климатичния от към мотора ли влиза или трябва да свалям бъбреци и т.н ?

ентусиаст
Аватар
Кара: e60ka

Мнение от krasi_bmw » 22 Юни 2011, 14:11

колега май си почнал нещо,но без знания ,дано да успееш да приспособиш климата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 22 Юни 2011, 14:27

Kaто махнеш водния, климатичния можеш да го дръпнеш на мястото на водния и да го извадиш пак нагоре.
Давай смело, не е сложно и не се поддавай на скептични коментари. И ние преди няколко години като си слагахме климатиците, също не бяхме го правили преди, и не знаехме как.

Само имай предвид, че ще ти трябват различни ролки за ремъците и компресора. Погледни ги и виж дали тези, които има съвпадат с тези, които са на колата ти.

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 22 Юни 2011, 16:24

liloff написа:Kaто махнеш водния, климатичния можеш да го дръпнеш на мястото на водния и да го извадиш пак нагоре.
Давай смело, не е сложно и не се поддавай на скептични коментари. И ние преди няколко години като си слагахме климатиците, също не бяхме го правили преди, и не знаехме как.

Само имай предвид, че ще ти трябват различни ролки за ремъците и компресора. Погледни ги и виж дали тези, които има съвпадат с тези, които са на колата ти.

Аз прасето го смених, свързах го и всичко в купето е направено. Тръбите за фреона съм ги изкарал до коша и ги затапих за да не се пълнят с боклуци. Компресора от 6така нестава. Купих друг, заедно със стойката, рокла тръби и т.н. Воден радиатор взех от големите. Набавих си всичко, инсталацията с релетата, кабели букси всичко е направено. Остава само да ги свържа към инсталацията на колата която е в бушониерата.
Бях останал с впечатления, че трябва цялата предница да се разглоби за да се поставят радиаторите.
Не съм се ровил досега в часта където е радиатора, но ще разглобя всичко и ще видя за какво става въпрос.

SPACEMAN!
Аватар

Мнение от PROPELLER » 22 Юни 2011, 17:49

Почвай смело, няма нищо с което да не се справиш ,при положение ,че си се справил вътре с прасето, това с радиаторите е като ЛЕГО :mhihi:
Почвай да разглабяш и лек полек ще ти се върже картинката :yes: на старт финалната права си с климатика :bchug:
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 23 Юни 2011, 10:07

PROPELLER написа:Почвай смело, няма нищо с което да не се справиш ,при положение ,че си се справил вътре с прасето, това с радиаторите е като ЛЕГО :mhihi:
Почвай да разглабяш и лек полек ще ти се върже картинката :yes: на старт финалната права си с климатика :bchug:

:bchug: Мерси, мерси :)
Аз си имам и вдъхновяваща снимка от която да гледам :mhihi:
http://www.picbg.net/img.php?file=1ec1a6fa333d66e9.jpg
Тези кори които са като кожух около климатичната перка аз дали ги имам ?

SPACEMAN!
Аватар

Мнение от PROPELLER » 23 Юни 2011, 21:01

Това легенче което е под перката би трябвало да си го имаш на колата фабрично, без значение ,че е била без клима! Но дифузьора около перката не :yes: но ако си си купил климатичната инсталация все със всичко в комплект трябва да си имаш всичко налично :yes:
П.П. -- Ти по тая снимка ли щеше да разглабяш колата за да монтираш новите радиатори :mhihi: ;)
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 24 Юни 2011, 11:44

PROPELLER написа:Това легенче което е под перката би трябвало да си го имаш на колата фабрично, без значение ,че е била без клима! Но дифузьора около перката не :yes: но ако си си купил климатичната инсталация все със всичко в комплект трябва да си имаш всичко налично :yes:
П.П. -- Ти по тая снимка ли щеше да разглабяш колата за да монтираш новите радиатори :mhihi: ;)

Да по тази снимка се водя. Значи ще трябва да взема и пластмасите около климатичния радиатор. Като разглобя колата трябва да направя всичко на веднъж..

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 25 Юни 2011, 21:47

Колеги чудя се дали мога да не слагам тези пластмаси които са отстрани на климатичния радиатор ? Пластмасите които са м/у климатичния радиатор и предната маска. Мисля да разглобявам колата, но тези пластмаси ги нямам пък не ми се чака повече . Как мислите дали мога и без тях ?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 25 Юни 2011, 22:42

То че може , може ... , ама тия пластмаси служат да насочват въздушната струя към радиаторите и да не и позволяват да се разсейва, освен това за тях се държи кората , която е под радиаторите (тая кора е много важна , ако я имаш удължаваш живота на радиаторите , ако я нямаш корозират по бързо от смрадоляците ...) , та е хубаво да си ги сложиш .... Ама цената им е "хубава" , преди време ги поръчвах от дару , защото моите се бяха пукнали в основата дето се държи кората за радиаторите и мисля дадох около 50 лв за тия смотани въздуховоди ...

ентусиаст
Аватар

Мнение от jakson » 26 Юни 2011, 0:30

metodi80 написа:То че може , може ... , ама тия пластмаси служат да насочват въздушната струя към радиаторите и да не и позволяват да се разсейва, освен това за тях се държи кората , която е под радиаторите (тая кора е много важна , ако я имаш удължаваш живота на радиаторите , ако я нямаш корозират по бързо от смрадоляците ...) , та е хубаво да си ги сложиш .... Ама цената им е "хубава" , преди време ги поръчвах от дару , защото моите се бяха пукнали в основата дето се държи кората за радиаторите и мисля дадох около 50 лв за тия смотани въздуховоди ...

Аз мога да ги взема на старо и няма да са толкова скъпи, просто като взимах комплекта не се усетих, че ще ми трябват и тези пластмаси.... Искам утре да го сложа, че е почивен ден пък натаък нз кога ще мога да се занимавам. Ако сега монтирам радиаторите, после пак ще трябва да ги вадя за да слагам тези пластмаси, а утре е неделя и всичко е затворено да му се невиди.... Затова си мислих да действам без тях ама ще видим....

Следваща

Назад към E36