Маслен обрегач на веригите на 318 тдс

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ E36,E39,E46,E91,E53

Маслен обрегач на веригите на 318 тдс

Мнение от tihomir_valkov » 20 Апр 2010, 18:25

Здравейте,колеги въпроса ми е следния преди време писах за едно странно чукане от мотора ,след като бях подменил почти всичко по мотора и веригите но без обтегачите. Къде ли не ходих и какво ли не правихме с колегата ( Dream_BMW) и така чукането си стой искам да припомня че чукането е металическо отсечено и то се появява само като стопли много добре колата или като стане много рядко предполагам маслото,в движение когато подам гас се чува но по осезателно на голяма предавка с ниска скорост и при подаване на гас когато колата тръгва да набира се чува но до определени обороти а когато върна гасна почти спира.Днес отново с същия колега отваряхме капака на глава за да видим дали е зацепена добре колата след като имаме вече необходимите инструменти и така колата си беше зацепена добре но когато затягах запчатката на вала се чу страно исчукване и споменатия по горе колега взе инструмента с който се натиска долния водач на веригата между помпата и разпределителния вал,се чуваше чукане от обрегача или от нещо там под водача.Сещам се,че там обтегача е с пружина и едно буталце което натиска водача.Този обтегач там маслен ли е и има ли нещо общо с маслото понеже ми казаха,че може да е завлякло бутало и да да цъка така но студена не го прави а когато стобли много добре и то на место се чува много който има идея дали може да е от там моля да сподели с нас.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318тдс комби

Re: Маслен обрегач на веригите на 318 тдс

Мнение от mgate » 20 Апр 2010, 19:48

обтегача не е маслен, да не ти чука някой повдигач,ама тя пък и леко ще прекъсва или или някоя дюза,и аз карам същият тдс ,ама ти се чудя защо не смени и обтегача с бананите :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 318тдс комби

Мнение от mgate » 20 Апр 2010, 20:00

обтегача не е маслен, да не ти чука някой повдигач,ама тя пък и леко ще прекъсва или или някоя дюза,и аз карам същият тдс ,ама ти се чудя защо не смени и обтегача с бананите :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46 330i седан .03
Мечтае да кара: Това което има
Детайли за колата: Черна.

Мнение от Dream_BMW » 20 Апр 2010, 21:13

То по тази логика човека да смени и целия мотор и буталата и зъбните колела и т.н.Като няма видимо износване на водачите и обтегачите явно не се е налагало да се сменят.Въпроса е дали буталцето на обтегача се движи само от пружината която го натяга или и маслото играе роля.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 325tds touring,e46 328ci...
Мечтае да кара: МИГ–29
Детайли за колата: И двете с чип...

Мнение от sebulba1 » 20 Апр 2010, 22:44

Колега,от начало ти следя темата защото имам абсолютно същият проблем като теб,само че колата ми е Е46 с мотор М52-323ци. Къде ли не я карах-колко майстори смени,Дару кар и все тая.2 пъти сменям лагери.Нови повдигачи.Нови валове.Блока е чисто нов-купих го с поръчка от Ауто плюс.Комплект с буталата и буталните болтове.Почна да почуква само когато е загрял.Като го покарам на дълго на пълна гас,после чукането изчезва.Пак се появява след известно време.И така вече 2 ра година.Минах вече 30 000км.Колата върви без грешка и я карам на пълна газ с надеждата нещо да се счупи,та да разбера каво чука,но нищо...Вече ми писна да набутвам пари за разглобяване и зглобяване на мотора,без никаква фаида.А съм минал само 30 000 защото повечето време беше на майстор. Дано разбереш какво и е на твойта,та и мен да светнеш.Поздрави. P.S. смених и 6 те биели с чисто нови,по препоръка на "майстора" :ranting:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 20 Апр 2010, 22:47

sebulba1 написа:Колега,от начало ти следя темата защото имам абсолютно същият проблем като теб,само че колата ми е Е46 с мотор М52-323ци. Къде ли не я карах-колко майстори смени,Дару кар и все тая.2 пъти сменям лагери.Нови повдигачи.Нови валове.Блока е чисто нов-купих го с поръчка от Ауто плюс.Комплект с буталата и буталните болтове.Почна да почуква само когато е загрял.Като го покарам на дълго на пълна гас,после чукането изчезва.Пак се появява след известно време.И така вече 2 ра година.Минах вече 30 000км.Колата върви без грешка и я карам на пълна газ с надеждата нещо да се счупи,та да разбера каво чука,но нищо...Вече ми писна да набутвам пари за разглобяване и зглобяване на мотора,без никаква фаида.А съм минал само 30 000 защото повечето време беше на майстор. Дано разбереш какво и е на твойта,та и мен да светнеш.Поздрави. P.S. смених и 6 те биели с чисто нови,по препоръка на "майстора" :ranting:

Мнението ти няма нищо общо нито с подфорума, нито с темата.
Проблема ти вероятно е в маслото, няма ти нищо на мотора.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 325tds touring,e46 328ci...
Мечтае да кара: МИГ–29
Детайли за колата: И двете с чип...

Мнение от sebulba1 » 21 Апр 2010, 7:32

tihomir_valkov написа::OT:
bum_bum написа:
sebulba1 написа:Колега,от начало ти следя темата защото имам абсолютно същият проблем като теб,само че колата ми е Е46 с мотор М52-323ци. Къде ли не я карах-колко майстори смени,Дару кар и все тая.2 пъти сменям лагери.Нови повдигачи.Нови валове.Блока е чисто нов-купих го с поръчка от Ауто плюс.Комплект с буталата и буталните болтове.Почна да почуква само когато е загрял.Като го покарам на дълго на пълна гас,после чукането изчезва.Пак се появява след известно време.И така вече 2 ра година.Минах вече 30 000км.Колата върви без грешка и я карам на пълна газ с надеждата нещо да се счупи,та да разбера каво чука,но нищо...Вече ми писна да набутвам пари за разглобяване и зглобяване на мотора,без никаква фаида.А съм минал само 30 000 защото повечето време беше на майстор. Дано разбереш какво и е на твойта,та и мен да светнеш.Поздрави. P.S. смених и 6 те биели с чисто нови,по препоръка на "майстора" :ranting:

Мнението ти няма нищо общо нито с подфорума, нито с темата.
Проблема ти вероятно е в маслото, няма ти нищо на мотора.
Извинявам се и на автора на темата и на модератора.Стори ми се че проблема е идентичен,нищо че колите са различни.Останете със здраве.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: БМВ E36,E39,E46,E91,E53

Мнение от tihomir_valkov » 21 Апр 2010, 23:14

какво сега колеги там обтегача има ли нещо общо с маслото или не

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BAVARIA » 22 Апр 2010, 9:50

tihomir_valkov написа:какво сега колеги там обтегача има ли нещо общо с маслото или не

ами щом се казва маслен оптегач значи има

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dream_BMW » 22 Апр 2010, 20:26

BAVARIA написа:
tihomir_valkov написа:какво сега колеги там обтегача има ли нещо общо с маслото или не

Сега ако успееш да ни помогнеш да разберем и как действа цена няма да имаш.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от BAVARIA » 23 Апр 2010, 9:31

Dream_BMW написа:
BAVARIA написа:

ами аз не съм сто процента дали съм прав, но логически маслото от мотора подпомага пружината допълнително, до колкото знам налягането в маслената система е около 2 бара ,а оптегача е вързан към маслената система, малко тъпо го обясних ама

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dream_BMW » 25 Апр 2010, 14:19

BAVARIA написа:
Dream_BMW написа:
BAVARIA написа:

ами аз не съм сто процента дали съм прав, но логически маслото от мотора подпомага пружината допълнително, до колкото знам налягането в маслената система е около 2 бара ,а оптегача е вързан към маслената система, малко тъпо го обясних ама

Нищо му няма на обеснението,все пак ако не бяхме виждали този "маслен обтегач" нямаше да има смисъл да пускаме темата дори.Съмнението ни за тркането което се чува е че пружината се е уморила и маслото не успява да и помогне да преодолява съпротивлението на веригата и поради този факт буталцето опира в долната си мътва точка някъде и се чува тракане.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 25 Апр 2010, 15:59

При дълга експлоатация,в прореза където се движи буталцето се получава вдлъбнатина. След смяна на вериги се премества работната област,и ако е голяма вдлъбнатината може да се получи чукане. Не съм сигурен на 100%,но когато отварях ТДСа го имаше това износване,макар и да не е чукала... :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dream_BMW » 25 Апр 2010, 20:44

~Мишо~ написа:При дълга експлоатация,в прореза където се движи буталцето се получава вдлъбнатина. След смяна на вериги се премества работната област,и ако е голяма вдлъбнатината може да се получи чукане. Не съм сигурен на 100%,но когато отварях ТДСа го имаше това износване,макар и да не е чукала... :dunno:

Много ми хареса тази теория тъй като и аз знам че буталцето се движи в прорез.А това буталце в главата ли се движи и ако е износен прореза как можем да го оправим ако е в главата.Сигурно с някаква добавка която напластява материал в неравностите.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Bmw 320 d ,E36 TDS
Мечтае да кара: BMW X5

Мнение от jibo » 26 Апр 2010, 22:57

според мен няма нищо общо с маслото но до ти кажа честно смени го и ще усетиш разлика като купувах мойта преди 2 години тракаше и чукаше смених го и съвсем друго си е мисля че около 75 лв беше тогава сега може и да е 50лв

Следваща

Назад към E36