Чукащи/цъкащи хидравлични повдигачи М52

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

U.S. MARINES
Аватар
Кара: '13 BMW S1000RR, '09 Е71 4.0d
Мечтае да кара: ///M6, E31 k55 Racing Dynamics, '13-'14 BMW S1000RR

Чукащи/цъкащи хидравлични повдигачи М52

Мнение от Тоо Cool » 12 Май 2009, 0:11

Значи от известно време откачам от все по-засилващото се чукане/цъкане на някой от хидравличните повдигачи на колата. Двигателят е М52 с белия ВАНОС, не тоя малко по-новия с черния, колата се води '96....Никола (бат Кольо) ме посъветва преди време да сипвам масло 15W50 MOTUL и да съм спокоен-послушах го и дразнещия звък утихна, НО сега след около 4-5 смени на маслото само с такова масло, се появи пак и ако преди се появяваше от време на време, то сега е почти непрестанно...дайте МОЛЯ съвет какво да правя, какво е запушено, какво е за смяна, колко парички ще ми излезе, има ли някакво друго по-готино масло, което ще реши проблема....бях чул май за 15W60 или нещо от сорта...дайте моля ви акъл, че откачам като го чуя това чукане вече!!!!!!!!!
Благодаря предварително! Очаквам с огромен интерес отговорите и съветите ви! ;)
In memory of CPL Jason Dunham,
United States Marine Corps,
who gave his life in order to keep his brothers alive.
You will never be forgotten!
10-10-81 - 07-12-2006

THAT IS NOTHING ON THIS GREEN EARTH THAT IS STRONGER THAN THE UNITED STATES MARINE CORPS,
BECAUSE THERE IS NOTHING ON THIS GREEN EARTH THAT IS STRONGER THAN A UNITED STATES MARINE!
https://www.youtube.com/watch?v=Z-y0aeXwbMc
SEMPER FI!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '01 E46 318Ci

Мнение от joreto_88 » 12 Май 2009, 0:47

Нищо не е запушено. Просто на повдигача му е дошло времето, изпуска и не задържа маслото в него и сутрин или на студен старт като запалиш изчуква докато се напълни. Решението е смяна на повдигачите, за да спре да чука. Те са 24 на брой, а цената е около 30-тина лв на повдигач. Говорим за хубави повдигачи. Някъде около 80-100лв за труд. Сам си прави сметка. Мисля че празния джоб повече ще те подразни, отколкото почукването на повдигачите.
E36 318i sedan '95
Е36 320iA coupe '93

Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 12 Май 2009, 0:55

милко, виж някой с акъла си, да отвори и намери кой е чукащия... може да смениш и само него на първо време... но то като се отвори и се виждат нещата... ако се налага, и всички...
късмет ;)

Потребител
Аватар
Кара: E36 323 Touring
Мечтае да кара: ///M

Мнение от //Mишо » 14 Май 2009, 22:01

Като се отваря да се сменят всичките, а не след един месец пак да сменява. Знам че не е добре да се отваря често двигателя така че като се решиш сненяй каквото е нужно.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 14 Май 2009, 22:59

Владо написа:милко, виж някой с акъла си, да отвори и намери кой е чукащия... може да смениш и само него на първо време... но то като се отвори и се виждат нещата... ако се налага, и всички...
късмет ;)

ти отварял ли си ? по никакъв начин не можеш да разбереш кой повдигач е дефектния визуално .. решение е замяна на всички - то и без това един ако се е разтракал и на другите им идва времето ... може да се купят втора употреба от някой двг на малко км( под 300к) и няма да тракат .

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Mileitiii » 15 Май 2009, 0:19

Един майстор (може и да е псевдо), като си говорехме по тази тема сподел, че на неговата кола им е неправил профилактика и са спрели та тракат. Не знам дали е вярно и възможно само предавам чутото :roll:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Mileitiii » 15 Май 2009, 0:22

Забравих да споделим, че съм гледал някъде добавка за тази работа. И пак не знам дали върши работа.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 15 Май 2009, 1:30

добавката се казва нови повдигачи, който не вярва нека опита други методи и накрая пак ще стигне до замяна с нови, та затова колега ако смяташ да я караш тази кола не се замисляй, а ако си решил да я махаш има и други начини временно да спреш чукането, но колкото да отвържеш колата....
only rear wheel drive

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 15 Май 2009, 7:48

//Mишо написа:Като се отваря да се сменят всичките, а не след един месец пак да сменява....

:yes:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Renault Megan E-Tech, Kia Sorento
Мечтае да кара: По пистите :)

Мнение от nthnl » 16 Май 2009, 13:01

Колеги, аз като гледах тея повдигачи са 700лв комплекта. Няма ли да е по-евтино да се купи една цяла глава на старо?? Те и мойте траката в момента. Само, че при мен май е от маслото + това ми липсва и единия пластмасов капак на левия вал. Тея дни ще сменя маслото и гарнитурата на капака на клапаните и ще видя дали поне при мен ще се оправи.

Поздрави,
Михаил Великов

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 16 Май 2009, 18:10

Колегата , Alexi е прав - по никакъв начин не може да се разбере дали един повдигач е заминал. По принцип е възможно да им се направи "профилактика" и тя се състои във хубаво изтриване на повдигача от вън и от вътре със мек плат , така че да се обере наслояването от масло по него (ако има такова ). В крайна сметка това са бош -лаф изпълнения (след време пак си затраква). Ако ти се занимава опитай да смениш само гумички на клапани - може и с това само да се разминеш (имам предвид , че ако гумичките са заминали може да не държат маслото и то да слиза бързо долу в картера и да не смазва добре повдигача). Провери и налягането на маслената помпа , може и от там да ти иде проблема.

Ето едно линкче където подробно са обяснени тези неща :
http://www.pelicanparts.com/bmw/techart ... Gasket.htm

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 16 Май 2009, 21:18

Това дето са го дали в пеликана е глупост ;) .Профилактиката се прави като се накиснат в корселин , да престоят поне два дни.След това се взема по-голяма спринцовка (от аптеката или от някой наркоман) , и игла с диаметър по-малък от отвора на повдигача.Отвора се намира отстрани , на изрязания пръстен (от там се пълни с масло). През отвора се вкарва иглата на спринцовката докато опре в другия край и се пръска с чист корселин докато спре да излиза мръсотията. След като се почисти така се изкарва останалия корселин , с помоща на сгъстен въздух или като се тръска повдигача... Изправния повдигач при разклащане съвсем леко чука. С помоща на спринцовката през отвора се напълва с чисто масло и се монтира. Това съм го правил на TDS-а , но неговите не са чукали , и незнам дали ще реши проблема на колегата , но при цена 700лв (нови) бих опитал първо това... ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Mileitiii » 17 Май 2009, 22:46

Ами промивка на двигателя с маслото на приста или добавка няма ли да помогне :roll: ?

ентусиаст
Аватар
Кара: coupe e36 m42 , цоупе е46 325ci
Мечтае да кара: ///M

Мнение от mitrax » 18 Май 2009, 8:21

vladiverm написа:Това дето са го дали в пеликана е глупост ;) .Профилактиката се прави като се накиснат в корселин , да престоят поне два дни.След това се взема по-голяма спринцовка (от аптеката или от някой наркоман) , и игла с диаметър по-малък от отвора на повдигача.Отвора се намира отстрани , на изрязания пръстен (от там се пълни с масло). През отвора се вкарва иглата на спринцовката докато опре в другия край и се пръска с чист корселин докато спре да излиза мръсотията. След като се почисти така се изкарва останалия корселин , с помоща на сгъстен въздух или като се тръска повдигача... Изправния повдигач при разклащане съвсем леко чука. С помоща на спринцовката през отвора се напълва с чисто масло и се монтира. Това съм го правил на TDS-а , но неговите не са чукали , и незнам дали ще реши проблема на колегата , но при цена 700лв (нови) бих опитал първо това... ;)

това съм го правил със резултат , само че използвах гас за горене ! разтапя много добре нагари
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 18 Май 2009, 9:17

Alexi написа:
Владо написа:милко, виж някой с акъла си, да отвори и намери кой е чукащия... може да смениш и само него на първо време... но то като се отвори и се виждат нещата... ако се налага, и всички...
късмет ;)

ти отварял ли си ? по никакъв начин не можеш да разбереш кой повдигач е дефектния визуално .. решение е замяна на всички - то и без това един ако се е разтракал и на другите им идва времето ... може да се купят втора употреба от някой двг на малко км( под 300к) и няма да тракат .

да, прав си... трябва да се открие преди отварянето... ако е стигнал до визуална разлика, ще трябва да е чукал бая...
а го пиша, щото след смяна на повдигачи и кобилици един от новите си затропа директно... сменихме само него след леки прослушвания...

Назад към E36