датчик външна температура - ефтино решение + снимки

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

датчик външна температура - ефтино решение + снимки

Мнение от changethegame » 30 Юли 2009, 14:47

Има много писано по въпроса, но за да не съживявам стари теми, реших да пусна нова, нагледно обяснено със снимки, за основа ползвах ето тази тема: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 0&start=45, спецялни благодарности към колегата swh_bmw, чиято е идеята, аз просто съм заснел начина по който го направих:
1. отидох в магазин за ел части и потърсих: термистор;HT502D1;5kohm NTC B25/100, в магазина нямаха 5kohm и затова го направих с 4.7kohm, който също стана, ето как изглежда:
Изображение
2. тъй като нямах букса, заголих кабелите и ги подготвих за спойка:
Изображение
3. усуках краищата не термистора около вече заголените кабели (няма никакво значение кой кабел с кой ще вържете и в двата вариянта работи, не е на принципа + -)
Изображение
4. след това с поялника, калайдисах вече усуканите кабелчета:
Изображение
5. получи се ето това:
Изображение
6. тук възникна въпроса за закрепването и изолирането от влага, отначало мислех да го поставя в нещо подходящо за монтаж, но просто главата ми не измисли нищо и реших да го направя с изолирбанд и бишоп (и двете са гъвкави и при евентуален удар на бронята, няма опасност да се повреди, освен това бишопа има много добри влагоизолиращи качества)
Изображение
7. изолирах спойките една от друга с изолирбанд:
Изображение
8. умотахвсичко открито първо с изолирбанд, после повторих отгоре с бишоп, за да запечатам от влага:
Изображение
9. така вече е готово за монтаж, тъй като нямам въздуховод, му намерих място в един процеп на гумата, която се намира до липсващият въздуховод:
Изображение
10. ето и резултата след похарчването на 1.50лв и 15 минути работа:
Изображение

Препоръчително е преди да започнете работа да разкачите акумулатора!!!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бавара

Мнение от Игнатов » 30 Юли 2009, 15:12

changethegame написа:.... отидох в магазин за ел части и потърсих: термистор;HT502D1;5kohm NTC B25/100, в магазина нямаха 5kohm и затова го направих с 4.7kohm......

не знам доколко ще е полезна тая тема ................ все пак не всеки разбира от цитираните обозначения ........................ и един такъв датчик струва 30-40лв (в ebay може и по-евтино да се намери) ............... 30лв. според мен си е съвсем приемлива цена, все пак с тия пари и 15кила бензин не можеш да си купиш!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 30 Юли 2009, 15:18

Страхотна тема, извода е че БМВ темп.датчика е обикновен термистор. Темата е за "полезни". На никой не му трябва да разбира означенията. Да си ги запише на листче и в първия магазин на "Княз Борис".

P.S. Под бишоп, колегата има предвид термофит шлаух.
Последна промяна kdl на 30 Юли 2009, 15:24, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 92' e36 318is
Мечтае да кара: e46 330ci

Мнение от Deliriumz » 30 Юли 2009, 15:21

Евала за темата на колегата... и защо дасе дават 20-30 лева като можеш за 2лв даго направиш а е и по сладко сам като си го правиш :)

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 30 Юли 2009, 15:21

За плезни! :bs:
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от changethegame » 30 Юли 2009, 15:27

liloff написа:На никой не му трябва да разбира означенията. Да си ги запише на листче и в първия магазин

:yes: точно това направих и аз...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E61 530d ; E46 330ci convertible
Мечтае да кара: Всичко що е BMW
Детайли за колата: E61 3.0d ++
E46 3.0i ++

Мнение от Biogame » 30 Юли 2009, 15:32

Nukem написа:За плезни! :bs:

и аз съм на същото мнение
:driving: :dunno: :driving:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 318tds Touring , e46 330xd Touring

Мнение от vaskess » 30 Юли 2009, 15:38

Denev написа:
changethegame написа:.... отидох в магазин за ел части и потърсих: термистор;HT502D1;5kohm NTC B25/100, в магазина нямаха 5kohm и затова го направих с 4.7kohm......

не знам доколко ще е полезна тая тема ................ все пак не всеки разбира от цитираните обозначения ........................ и един такъв датчик струва 30-40лв (в ebay може и по-евтино да се намери) ............... 30лв. според мен си е съвсем приемлива цена, все пак с тия пари и 15кила бензин не можеш да си купиш!!!

няма нищо сложно....който не разбира пита в магазина за такъв термистор и после има само да свърже две жички-елементарно :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: видимо доволен
Мечтае да кара: само за удоволствие...
Детайли за колата: E36 318i - Вярната!
E30 316i - Непокорната
ML 400 CDI - Мецанко

Мнение от ~Мишо~ » 30 Юли 2009, 19:06

liloff написа:P.S. Под бишоп, колегата има предвид термофит шлаух.

А ти под термофит какво имаш в предвид :?: :mhihi:

P.S. Темата е за полезните.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от M.J. » 30 Юли 2009, 21:36

vladiverm написа:
liloff написа:P.S. Под бишоп, колегата има предвид термофит шлаух.

А ти под термофит какво имаш в предвид :?: :mhihi:

P.S. Темата е за полезните.
Темата е за полезните :yes:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от changethegame » 30 Юли 2009, 23:03

Бишопа се използва за изолация на кабели средно и ниско напрежение, представлява гумена лента, без лепило, издържа на топлина, както и на студ и най-важното не пропуска влага, една ролка струва около 15-20лв., но за целта ви трябва лентичка около 15см, иначе една ролка ще стигне за изолация на инсталацията на целият автомобил...
Термошлауха представлява тръбичка на силиконова основа, която при нагряване се свива и запечатва плътно, мислих си първо този вариант, но ме достраша при нагряването да не стопя самият термистор...
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 30 Юли 2009, 23:18

Aaaaa мерси за уточнението. Винаги съм се чудил как се нарича това, с което се увива... От къде го купи, да си взема една ролка.
Няма драма с термофит. Пробвано е. На форда ми е така изолиран датчика и години наред си отчита коректно.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от changethegame » 30 Юли 2009, 23:28

liloff написа:Aaaaa мерси за уточнението. Винаги съм се чудил как се нарича това, с което се увива... От къде го купи, да си взема една ролка.
Няма драма с термофит. Пробвано е. На форда ми е така изолиран датчика и години наред си отчита коректно.

Ами всъшност не съм го купувал, работата ми е такава,че понякога остава по една ролка за резерва, но иначе в повечето магазини за ел. матеряли би трябвало да има. Термофита също е добър вариант, кой каквото намери по лесно :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: '94 Opel Corsa B

Мнение от стан » 31 Юли 2009, 9:51

Denev написа:

Ми купи си от ибей и не ни занимавай с глупости, след като смяташ че по-добре да се дадат 40лв за нещо което е същото за 2 :mhihi:

И по темата - от къде го намери тоя термистор, аз обърнах София и никъде нямаха...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: от малък
Мечтае да кара: Безаварийно

Мнение от C8699HX » 31 Юли 2009, 14:00

стан написа:
Denev написа:

Ми купи си от ибей и не ни занимавай с глупости, след като смяташ че по-добре да се дадат 40лв за нещо което е същото за 2 :mhihi:

И по темата - от къде го намери тоя термистор, аз обърнах София и никъде нямаха...

Както пише в другата тема ето тук го има: http://electroninvest.com/shop/search.p ... EC%EF&ot=0

До сега бях там и съм малко разочарован,отидох до другия край на софия и ми казаха,че го нямат в наличнос та за тва колкото да оправдая разкарването купих един който е 10kohm но не вярвам да стане ........
ИзображениеИзображение

Следваща

Назад към E36