Производство на домашен алкохол
Модератор: Общи модератори
- c04
- Кръстникът
- Мнения: 547
- Регистриран на: 7.03.2014
- Местоположение: Вкъщи
- Пол: Мъж
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
Re: Производство на домашен алкохол
Да добавя само, че много важно за качеството и най-вече количеството ракия е охлаждането на казана при втечняването.
Re: Производство на домашен алкохол
Мен лично това ме плаши. Да не окьоравея заради незнание или объркване на процеса. Помня, че чичото (Бога да го прости) слагаше сода бикарбонат в казана и после го "затваряше" с тесто между капака и основата. Но не знам на колко литра джибри колко сода се слага. Аз съм трънчанин по бащина линия и там се берат сини сливи и джанки. Тук италианците продават буквално полуфабрикат. В едни големи кофи ферментацията на гроздето е вече започнало. Едно приятелче си взе материал и направи много добро вино. Уточнявам, че говоря за червено вино. Бялото не го тача и ми се събира да изпия около литър на петилетка.
Тук има един нашенец, който прави вино и ракия. Той е вкарал много пари в подготовката си. Пластмаса не използва никъде. Само стъкло и алуминиеви съдове. Вади такива елексири, че не ми стигат думите да ги опиша. В Монреал имам познат хърватин, който е Бог на ракията. Прави също уникати, които ми напомнят на митизмата на казан, пушек, джибри .... все неща, трудно описуеми за израстнали на жълтите павета хора. За съжаление вече подмина 80-така и спря да прави алкохол.
Та грубо казано, при мен нещата са малко странни. Женицата писука, че мазето мерише на кисело зеле Лятото ако вкарам и джибре, ще спя на двора. За стотина литра вино и малко ракия, колко приблизително общ обем съдове ще са ми необходини? Това за материала естествено. Стъклени дамаджани ще си взема, има ги предостатъчно.
Тук има един нашенец, който прави вино и ракия. Той е вкарал много пари в подготовката си. Пластмаса не използва никъде. Само стъкло и алуминиеви съдове. Вади такива елексири, че не ми стигат думите да ги опиша. В Монреал имам познат хърватин, който е Бог на ракията. Прави също уникати, които ми напомнят на митизмата на казан, пушек, джибри .... все неща, трудно описуеми за израстнали на жълтите павета хора. За съжаление вече подмина 80-така и спря да прави алкохол.
Та грубо казано, при мен нещата са малко странни. Женицата писука, че мазето мерише на кисело зеле Лятото ако вкарам и джибре, ще спя на двора. За стотина литра вино и малко ракия, колко приблизително общ обем съдове ще са ми необходини? Това за материала естествено. Стъклени дамаджани ще си взема, има ги предостатъчно.
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 145
- Регистриран на: 10.08.2009
- Пол: Мъж
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Re: Производство на домашен алкохол
Ха,една хубава тема...
Така. Първо да кажа,че ракия почти не пия. 50 грама за година сигурно и то за някой тост.
Иначе приготвям материал и варя. Най-важното нещо е,че ракия се прави от хубав материал. Аз правя само гроздова,защото в моя край,плодовите не се тачат много.
Гроздето си е от мои лозя и влагам доста старание в приготвянето от началото до края. Преди да почине баща ми,аз не се занимавах с изваряването в казан,защото след това ме боли 2 дена главата,но от няколко години върша и това... Значи по тези казани за 5 години съм виждал какво ли не и какви ли не боклуци за изваряване от други хора,че се замислям как тази ракия я пият или продават.
И хубава ракия се получава от хубаво грозде,може и с малко добавяне на захар в материала. Зависи какъв градус ще покаже захаромера и за да не се вкисне ако е нисък. Чисти съдове в които да преври,че комшията ми след като свари и прибира бидоните за следващата година без да ги мие. Ужас направо.
Доста колеги са ми опитвали от това което съм направил,някои ако помнят,може и да се включат в темата,така че наздраве...
Така. Първо да кажа,че ракия почти не пия. 50 грама за година сигурно и то за някой тост.
Иначе приготвям материал и варя. Най-важното нещо е,че ракия се прави от хубав материал. Аз правя само гроздова,защото в моя край,плодовите не се тачат много.
Гроздето си е от мои лозя и влагам доста старание в приготвянето от началото до края. Преди да почине баща ми,аз не се занимавах с изваряването в казан,защото след това ме боли 2 дена главата,но от няколко години върша и това... Значи по тези казани за 5 години съм виждал какво ли не и какви ли не боклуци за изваряване от други хора,че се замислям как тази ракия я пият или продават.
И хубава ракия се получава от хубаво грозде,може и с малко добавяне на захар в материала. Зависи какъв градус ще покаже захаромера и за да не се вкисне ако е нисък. Чисти съдове в които да преври,че комшията ми след като свари и прибира бидоните за следващата година без да ги мие. Ужас направо.
Доста колеги са ми опитвали от това което съм направил,някои ако помнят,може и да се включат в темата,така че наздраве...
- Stoqnov_1979
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 145
- Регистриран на: 10.08.2009
- Пол: Мъж
- Кара: тази
- Мечтае да кара: онази
Re: Производство на домашен алкохол
BMW_POWER написа:Мен лично това ме плаши. Да не окьоравея заради незнание или объркване на процеса. Помня, че чичото (Бога да го прости) слагаше сода бикарбонат в казана и после го "затваряше" с тесто между капака и основата. Но не знам на колко литра джибри колко сода се слага. Аз съм трънчанин по бащина линия и там се берат сини сливи и джанки. Тук италианците продават буквално полуфабрикат. В едни големи кофи ферментацията на гроздето е вече започнало. Едно приятелче си взе материал и направи много добро вино. Уточнявам, че говоря за червено вино. Бялото не го тача и ми се събира да изпия около литър на петилетка.
Тук има един нашенец, който прави вино и ракия. Той е вкарал много пари в подготовката си. Пластмаса не използва никъде. Само стъкло и алуминиеви съдове. Вади такива елексири, че не ми стигат думите да ги опиша. В Монреал имам познат хърватин, който е Бог на ракията. Прави също уникати, които ми напомнят на митизмата на казан, пушек, джибри .... все неща, трудно описуеми за израстнали на жълтите павета хора. За съжаление вече подмина 80-така и спря да прави алкохол.
Та грубо казано, при мен нещата са малко странни. Женицата писука, че мазето мерише на кисело зеле Лятото ако вкарам и джибре, ще спя на двора. За стотина литра вино и малко ракия, колко приблизително общ обем съдове ще са ми необходини? Това за материала естествено. Стъклени дамаджани ще си взема, има ги предостатъчно.
За 100-тина литра вино ще ти трябват около 250 кг грозде,но ракията след това трябва да си я правиш от вода и захар,а почти сухите джибри да ги ползваш само за ферментацията на този сладък сироп. 250 кг грозде се събира в 3 бидона от по 120 л. Сода се слага,ако случайно има лека кисела жилка в материала,преди изваряването да го неутрализира,а някой казват че и за омекотяване.но може и без нея
- dankata
- младши ентусиаст
- Мнения: 682
- Регистриран на: 28.01.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Re: Производство на домашен алкохол
От две години ракиите са ми с минимално количество захар. Не гоня рандеман, а колкото само да стартира ферментацията. Варим ги на обществени професионални казани с т.н. двойна дестилация.
Инак от 2012 насам си пазя от всяка една партида да отлежават:
Няколко различни гроздови
Ябълкови
Крушова
Микс ябълки и круши
Шипкова
Дюлева
Сини сливи
Кюстендилска слива
Таз година се надявам най-накрая и от праскови да направя.
Инак от 2012 насам си пазя от всяка една партида да отлежават:
Няколко различни гроздови
Ябълкови
Крушова
Микс ябълки и круши
Шипкова
Дюлева
Сини сливи
Кюстендилска слива
Таз година се надявам най-накрая и от праскови да направя.
- немо
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 191
- Регистриран на: 25.06.2011
- Местоположение: rustland
- Пол: Мъж
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Re: Производство на домашен алкохол
drago_pavlov написа: От 50 литров казан изхвърляш първия половин литър, който е метиловия алкохол и е силно отровен. След това тръгва етиловия, тоест ракията
Да добавя:правилото е да отделиш 1% като обем от дестилата спрямо обема на мат'ряла в казана,т.е. както казва drago_pavlov от 50л. махаш първият половин литър като почне да тече.
Когато съм варил ракия след този 1% започвам да следя какво излиза,като проверката се прави по следния начин:няколко капки от чучура на пръст,разтърквам по ръцете и душа с нос.Не трябва да се усеща някаква гадна миризма като от ацетон,а сами миризма на спирт и миризмата на плода,от който е материала.Предпочитам да изхвърля малко повече,отколкото да разваля нещата.
В първака има много повече други гадни неща,не е само метиловия алкохол.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- немо
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 191
- Регистриран на: 25.06.2011
- Местоположение: rustland
- Пол: Мъж
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Re: Производство на домашен алкохол
dankata написа:Варим ги на обществени професионални казани с т.н. двойна дестилация.
Сподели,моля,ако си присъствал на варенето дали се случва следното:градусът започва да пада (напр. към 40),казанджията врътва едно кранче и ракията спира да тече.След известно време пак се врътва кранчето и потича ракия на 70гр.?
Това става при т.нар. дестилационни колони,каквито са повечето обществени казани.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- hell's angel
- младши ентусиаст
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Производство на домашен алкохол
drago_pavlov написа: в казана и вариш на бавен огън - при 65-70 градуса Целзий се изпарява метиловия алкохол, а при 75-80 градуса етиловия. От 50 литров казан изхвърляш първия половин литър, който е метиловия алкохол и е силно отровен. След това тръгва етиловия, тоест ракията
Всичко е горе-долу вярно, само това в цитата не е. Метил тече, от първата капка, та чак до опашките, просто се счита че е в поносими граници. С аламбик, да извадиш метила, си е кауза пердута ...
Има и разни турбо дрожди, понасящи повече количество спирт в ширата, та можеш да гониш и захарност 28-30.
Ubi dubium, ibi libertas
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
- Мнения: 294
- Регистриран на: 21.05.2009
- Местоположение: навсякъде
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Re: Производство на домашен алкохол
hell's angel написа:drago_pavlov написа: в казана и вариш на бавен огън - при 65-70 градуса Целзий се изпарява метиловия алкохол, а при 75-80 градуса етиловия. От 50 литров казан изхвърляш първия половин литър, който е метиловия алкохол и е силно отровен. След това тръгва етиловия, тоест ракията
Всичко е горе-долу вярно, само това в цитата не е. Метил тече, от първата капка, та чак до опашките, просто се счита че е в поносими граници. С аламбик, да извадиш метила, си е кауза пердута ...
Има и разни турбо дрожди, понасящи повече количество спирт в ширата, та можеш да гониш и захарност 28-30.
Чак пък да не е... Вероятно температурите на кипене не са съвсем точни, но със сигурност двата вида алкохол кипят при различни температури. Това е другият начин да се разбере кога тръгва ракията - с термометър на казана.
В началото е голямата концентрация, която е отровна.
Този, който тече след това е много малко и изчезва по време на отлежаването.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- dankata
- младши ентусиаст
- Мнения: 682
- Регистриран на: 28.01.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Re: Производство на домашен алкохол
немо написа:dankata написа:Варим ги на обществени професионални казани с т.н. двойна дестилация.
Сподели,моля,ако си присъствал на варенето дали се случва следното:градусът започва да пада (напр. към 40),казанджията врътва едно кранче и ракията спира да тече.След известно време пак се врътва кранчето и потича ракия на 70гр.?
Това става при т.нар. дестилационни колони,каквито са повечето обществени казани.
Да, точно това е процеса. Реално се охлаждат алкохолните пари и следва ново дозагряване и спирта тръгва пак от висок градус, като последвалото количество е по-малко естествено и градуса пада по-бързо. Този процес може да се повтаря докато високият градус падне до 45 примерно.
Само на такива казани съм варил досега, обаче на първото място никога не съм присъствал на процеса, тъй като там гонеха бройка клиенти, а не доволни такива и всичко се разтуряше стигнеш ли 40гр.
На новото място, казанджията обикновено ни пуска 3-4 'варки', което са си едни към 5л ракия на 50гр.
- hell's angel
- младши ентусиаст
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Производство на домашен алкохол
drago_pavlov написа:Този, който тече след това е много малко и изчезва по време на отлежаването.
Ехее то ако беше толкова лесно, хората нямаше да правят колони и да си играят с тарелки. Баш метилът е пример, как може да се подведе човек, като се води само от температурите на кипене. При дестилация, по реда на тяхната температура на кипене, се изпаряват само взаимно неразтворими течности. При другите, играе коефициента на ректификация. В първотока или в първака се отделят тези с коефициент на ректификация над 1-ца. Метанолът в аламбик е с коеф. около 0.6 - демек понякога, концентрацията му е по-висока в опашните фракции (патока). А не е страшно щото, противоотровата на метанола е етанол
Ubi dubium, ibi libertas
- немо
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 191
- Регистриран на: 25.06.2011
- Местоположение: rustland
- Пол: Мъж
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Re: Производство на домашен алкохол
dankata написа:
Да, точно това е процеса. Реално се охлаждат алкохолните пари и следва ново дозагряване и спирта тръгва пак от висок градус, като последвалото количество е по-малко естествено и градуса пада по-бързо. Този процес може да се повтаря докато високият градус падне до 45 примерно.
Само на такива казани съм варил досега, обаче на първото място никога не съм присъствал на процеса, тъй като там гонеха бройка клиенти, а не доволни такива и всичко се разтуряше стигнеш ли 40гр.
На новото място, казанджията обикновено ни пуска 3-4 'варки', което са си едни към 5л ракия на 50гр.
Само че това е абсолютно погрешно защото с тая "магия" всъщност извличат от материала високотемпературни фракции,или по друг начин казано-концентриран паток.А това нещо не е желателно да е в ракията за пиене
Това,което "изцеждат" по този начин го събирам за следваща варка.
Но народът не знае и се радва на още някой литър с висок градус
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
- Мнения: 294
- Регистриран на: 21.05.2009
- Местоположение: навсякъде
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Re: Производство на домашен алкохол
hell's angel написа:...
Ти навлезе в много дълбока теория, която не ми е по възможностите
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- acho.rs
- старши ентусиаст
- Мнения: 4869
- Регистриран на: 9.02.2007
- Местоположение: Sofiq
- Пол: Мъж
- Кара: Jaguar XK 4.2, F16 X6 30d
Re: Производство на домашен алкохол
А защо не започнеш с вино? Доста по-лесно и качествено се получава. Домашна ракия с качество над скапан спирт, много трудно се получава. За отлежаване, да не говорим. Докато виното е хубаво и прясно (спарква - буржоле)
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани