Производство на домашен алкохол
Модератор: Общи модератори
Re: Производство на домашен алкохол
hell's angel написа:BMW_POWER написа:...
Кажи от какво и в какво ще варим ракията, че стана страшно в тая тема
Засега - там при зелето или в бидоните от него, нищо от новото начинание да не припарва. Ябълките, крушите и дюлите ги остави за по-нататък, че е по- .... бе ще ти трябва повече опит за смислен резултат.
Eто това са мафиозите
https://www.google.ca/maps/@45.4078201, ... 312!8i6656
musca.com/
Оттам минавам с колелото. Като им докарат грозде и започнат да готвят огнените смеси, цялата улица мерише. Полека. Сега обработвам жената, да вкарам в мазето 3-5 големи дамаджани за вино. Едно по едно
Re: Производство на домашен алкохол
Никога не съм пробвал а пък имам достатъчно сини сливи. Дали може да се произведе вино от тях ?
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.
- Jordana
- старши ентусиаст
- Мнения: 1594
- Регистриран на: 4.08.2011
- Местоположение: Карантина баце ....
- Пол: Мъж
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Производство на домашен алкохол
Алкохол става от всичко . Достатъчно е захар вода и дрожди за да ферментира . Баща ми преди правеше някакви такива бълвочи от арония Ето ги сливите .
https://www.bgfermer.bg/Article/2414272
https://www.bgfermer.bg/Article/2414272
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Borymeckata
- ентусиаст
- Мнения: 1016
- Регистриран на: 8.06.2012
- Пол: Мъж
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Производство на домашен алкохол
Що бе, какво му е на виното от арония? Миналата година имахме повече плод и пробвахме да направим - не стана съвсем лошо, като за пръв път. А преди това сме купували и лично на мен ми харесва...
Щом става вино от малини, не виждам защо да не стане от сливи или от други плодове...
Щом става вино от малини, не виждам защо да не стане от сливи или от други плодове...
Excellent! Steven is my name!
- hell's angel
- младши ентусиаст
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Производство на домашен алкохол
Chapai написа:Никога не съм пробвал а пък имам достатъчно сини сливи. Дали може да се произведе вино от тях ?
Може разбира се, и после го дестилираш. Иначе само хабиш сливите - нищо няма в тях, освен малко захари и аромат. Ако се търси нещо различно от грозде, ей така за гъдел - пробвай касис, френско грозде, боровинки разни, арония, както казаха по-горе, че даже и шипки. Поне имат повече танини, дъбилни вещества, флавоноиди и въобще 'с'якви полифеноли.
Ubi dubium, ibi libertas
Re: Производство на домашен алкохол
Преди около година забелязахме странно държание на нашия папагал. Когато му даваме ядълки, круши или други плодове, той внимателно ги сдъвква и получената смес я слага в поилката с вода. Не я пипа по няколко дни, докато не закипи (нямам идея как издържа). Готовата смес я пие активно. В резултат на това трудно се качва до пръчката и така гласовито се цепи, че съседите взеха да ни гледат странно. Един дори заплаши да се оплаче в полицията. Звуците му са копирани навярно от някакви бабуини преди битка (чул ги е по Енимъл планет навярно). По време на запоя минаването покрай клетката не е препоръчително. Нахвърля се на всеки и само желязото ни спасява. Да го хванем с ръка е направо нереално. Яростта му е такава, че орли и ястреби пасти да ядат. С клюна си чупи молив за части от секундата.
Но наскоро забелязахме нещо ново. В сместта започна да слага дървесна кора (бели си я от клончето в клетката) и стърготини. Подозираме го, че иска да си прави коняк пернатото
Но наскоро забелязахме нещо ново. В сместта започна да слага дървесна кора (бели си я от клончето в клетката) и стърготини. Подозираме го, че иска да си прави коняк пернатото
- Jordana
- старши ентусиаст
- Мнения: 1594
- Регистриран на: 4.08.2011
- Местоположение: Карантина баце ....
- Пол: Мъж
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Производство на домашен алкохол
Защо го мъчите така това животно , налейте му малко винце в поилката да се почуства и то бял човек . Да чакаш две седмици за глътка алкохол ...това е нечовешко бре
https://www.youtube.com/watch?v=P20b5YcX-Zc
https://www.youtube.com/watch?v=P20b5YcX-Zc
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
- Мнения: 294
- Регистриран на: 21.05.2009
- Местоположение: навсякъде
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Re: Производство на домашен алкохол
BMW_POWER написа: Не я пипа по няколко дни, докато не закипи (нямам идея как издържа).
Горкото животно...
Колко често му сменяте водата и му миете поилката? Веднъж годишно?
Това трябва да се прави ежедневно, сутрин и вечер...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
Re: Производство на домашен алкохол
drago_pavlov написа:BMW_POWER написа: Не я пипа по няколко дни, докато не закипи (нямам идея как издържа).
Горкото животно...
Колко често му сменяте водата и му миете поилката? Веднъж годишно?
Това трябва да се прави ежедневно, сутрин и вечер...
Стига бе Колега, ти си с чувство за хумор. Не разбра ли, че това е майтап. Преписах го от една група във фейса
Просто се задава сезона на джибрито и "подритнах" темата нагоре. Да видим кой е измил съдовете и докъде е стигнал с подготовката. Тази година има слънце и гроздето трябва да е хубаво.
- drago_pavlov
- младши ентусиаст
- Мнения: 294
- Регистриран на: 21.05.2009
- Местоположение: навсякъде
- Кара: както може
- Мечтае да кара: както не може...
- Детайли за колата: от миналия век
Re: Производство на домашен алкохол
BMW_POWER написа:drago_pavlov написа:BMW_POWER написа: Не я пипа по няколко дни, докато не закипи (нямам идея как издържа).
Горкото животно...
Колко често му сменяте водата и му миете поилката? Веднъж годишно?
Това трябва да се прави ежедневно, сутрин и вечер...
Стига бе Колега, ти си с чувство за хумор. Не разбра ли, че това е майтап. Преписах го от една група във фейса
Свят широк, хора всякакви...
Не разбрах, че е шега. А и след темата за приюта в Дупница...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.
- zAcK
- Старши Алкохолик
- Мнения: 3927
- Регистриран на: 13.03.2006
- Местоположение: в Е32 740iL в мечтите си
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Re: Производство на домашен алкохол
Търся мнение за ракия от смокини Нещо специфично има ли при приготвянето й?
Вероятно ще им трябва захар? Ако се сложи нерафинирана по-добре ли е? Или направо някакво грозде
Някой правил ли е подобна, че нещо много съм се зарибил
P.S. Никога не сме правили вино/ракия със захар, та затова съм малко объркан За гроздовите, там нямам проблеми
Вероятно ще им трябва захар? Ако се сложи нерафинирана по-добре ли е? Или направо някакво грозде
Някой правил ли е подобна, че нещо много съм се зарибил
P.S. Никога не сме правили вино/ракия със захар, та затова съм малко объркан За гроздовите, там нямам проблеми
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
- Мнения: 3946
- Регистриран на: 8.12.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Re: Производство на домашен алкохол
zAcK написа:Търся мнение за ракия от смокини Нещо специфично има ли при приготвянето й?
Вероятно ще им трябва захар? Ако се сложи нерафинирана по-добре ли е? Или направо някакво грозде
Някой правил ли е подобна, че нещо много съм се зарибил
P.S. Никога не сме правили вино/ракия със захар, та затова съм малко объркан За гроздовите, там нямам проблеми
Защо захар ? смокините са си сладки, береш ги вече като са презрели, като при гроздето берете като не е валяло няколко дни и е топло, повече захар има и по малко вода, и ферментирате, за добавяне на дрожди не съм сигурен какви трябват за да е по стабилна ферментацията, иначе си карате на дивите дрожди мерите захар и алкохол и варите.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- hell's angel
- младши ентусиаст
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Производство на домашен алкохол
zAcK написа:Търся мнение за ракия от смокини Нещо специфично има ли при приготвянето й?
Вероятно ще им трябва захар? Ако се сложи нерафинирана по-добре ли е? Или направо някакво грозде
Някой правил ли е подобна, че нещо много съм се зарибил
P.S. Никога не сме правили вино/ракия със захар, та затова съм малко объркан За гроздовите, там нямам проблеми
С тия снимки, които пуска в селската, едва ли нямаш захаромер Захарта няма да ти компенсира липсата на зрялост. Смокините ги пасирай преди да ги залагаш. Ако няма да сулфитираш, поне намали pH-то. За културните дрожди, си знаеш, предполагам. Малко пектолитичен ензим няма да навреди, ако искаш всичкия аромат, пък и кашата е гъстак. Ако те мързи да смЕташ, като забъркаш - свиркай
Ubi dubium, ibi libertas
- zAcK
- Старши Алкохолик
- Мнения: 3927
- Регистриран на: 13.03.2006
- Местоположение: в Е32 740iL в мечтите си
- Кара: E60 LCI 535d
- Мечтае да кара: E24 635CSi
- Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D
Re: Производство на домашен алкохол
Имам, имам От истинските, не някое Тамагочи
И pH-то ще го мерна, ама ще трябва и да се чете. Че нищо не разбирам от плодови ракии.
Иначе, благодаря ви за съветите За ензима е добра идея, че тая каша ще е доста гъстичка.
Ще потърся някъде каква захарност може да се очаква от зрели смокини.
Нещо ме притеснява как ще протече ферментацията ако е много ниска
В момента нямам представа какво да очаквам като захарност, просто си мъдрувам
P.S. Това в бидона с водния клапан е бяло винце
И pH-то ще го мерна, ама ще трябва и да се чете. Че нищо не разбирам от плодови ракии.
Иначе, благодаря ви за съветите За ензима е добра идея, че тая каша ще е доста гъстичка.
Ще потърся някъде каква захарност може да се очаква от зрели смокини.
Нещо ме притеснява как ще протече ферментацията ако е много ниска
В момента нямам представа какво да очаквам като захарност, просто си мъдрувам
P.S. Това в бидона с водния клапан е бяло винце
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти!
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real
- hell's angel
- младши ентусиаст
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Производство на домашен алкохол
Аз друго имах предвид, не да караш само на смокини. Захарта увеличава количеството спирт в крайния продукт, съответно разрежда специфичните за съответния материал ароматни вещества и ароматът и вкуса избледняват. Та затова писах, че няма да ти компенсира липсата на зрялост. Та, заеби тая крива ферментация само от смокини - мери си захарност и си я докарай според дрождите.
Кофтито на втечняващите ензими е, че синтезират метанола от пектина в плодовете - по внимателно с тях. pH - то .... когато сулфитираш серния диоксид не изветрява напълно, и води до разни ацеталдехиди, органични сулфиди, сярна киселина, че и бави и отлежаването. Най-лесния вариант да се предпазиш от разни нежелани микроорганизми в джибрите, ако не искаш да сулфитираш, е като намалиш драстично pH-тo, примерно с лимонтозу.
Кофтито на втечняващите ензими е, че синтезират метанола от пектина в плодовете - по внимателно с тях. pH - то .... когато сулфитираш серния диоксид не изветрява напълно, и води до разни ацеталдехиди, органични сулфиди, сярна киселина, че и бави и отлежаването. Най-лесния вариант да се предпазиш от разни нежелани микроорганизми в джибрите, ако не искаш да сулфитираш, е като намалиш драстично pH-тo, примерно с лимонтозу.
Ubi dubium, ibi libertas
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани