Производство на домашен алкохол

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Online
Аватар
Мнения: 624
Регистриран на: 21.02.2007
Кара: М40, 1.6

Re: Производство на домашен алкохол

Мнение от Chapai » 06 Яну 2019, 16:49

Искате ли подхода ми за вино ? Махам чепките на гроздето. Не слагам вода но със захар регулилам захарноста на джибрите да не е под 24. Всичко което съм казал за джибрите за ракия важи. Чакам да падне захарноста до 0. Източвам ширата и пак я наливам в бидони – започва тихата ферментация която е да кажем месец, месец и нещо и вече не я бъркам.. След което пак я източвам но внимателно с маркуч за да не размътя отаеното на дъното и се радвам на получилото се.
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1594
Регистриран на: 4.08.2011
Местоположение: Карантина баце ....
Пол: Мъж
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Производство на домашен алкохол

Мнение от Jordana » 06 Яну 2019, 16:50

Без захар забравете да изкарате нещо , 5-6 кила спирт излизат от един 100 литра казан ако няма захар . Ако ще и от захаросани сливи да е матрияла . А за метанола си има древни терпити в изработката на казаните и дизайна на самия казан , лулата , серпентината и те така . Не случайно се правят от бакър :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 145
Регистриран на: 10.08.2009
Пол: Мъж
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Re: Производство на домашен алкохол

Мнение от Stoqnov_1979 » 06 Яну 2019, 17:24

Jordana написа:Без захар забравете да изкарате нещо , 5-6 кила спирт излизат от един 100 литра казан ако няма захар . Ако ще и от захаросани сливи да е матрияла . А за метанола си има древни терпити в изработката на казаните и дизайна на самия казан , лулата , серпентината и те така . Не случайно се правят от бакър :mhihi:


Не съм съгласен с това. 1 литър ракия излиза от 5 литра вино. Всеки може да си сметне захарността на материала преди това и ще знае и колко ракия ще извади от 100-200-300 литра. Пак казвам-вино или шира. Ако захарността на гроздето е ниска-17-18 градуса,тогава няма да е от 5,а от 6 литра. За плодовите ракии е различно,те не са така сладки като гроздето с изключение на сливи,трънки и кайсии. От дюли или пък най-вече праскови,без захар е чисто губене на време

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 191
Регистриран на: 25.06.2011
Местоположение: rustland
Пол: Мъж
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Re: Производство на домашен алкохол

Мнение от немо » 06 Яну 2019, 17:46

acho.rs написа:А защо не започнеш с вино? Доста по-лесно и качествено се получава. Домашна ракия с качество над скапан спирт, много трудно се получава. За отлежаване, да не говорим. Докато виното е хубаво и прясно (спарква - буржоле)

Мнооого си се объркал :winky: Добро вино става по-трудно от добра ракия ;)
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 526
Регистриран на: 27.02.2002
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Производство на домашен алкохол

Мнение от hell's angel » 06 Яну 2019, 18:11

Aaa, за добра ракия си трябва добро вино. :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 182
Регистриран на: 20.10.2015
Пол: Мъж
Кара: мъсквич

Производство на домашен алкохол

Мнение от 3186 » 06 Яну 2019, 18:56

За ракия и вино само съм помагал, но миналата зима направих една скромна варка домашна бира, по празниците се оборудвах по-сериозно и другата седмица ще правя вайцен в гаража. Ако има и други такива птици във форума, нека се включат :)
Последна промяна 3186 на 06 Яну 2019, 19:55, променена общо 1 път

Е30 Fanatic
Аватар
Мнения: 3946
Регистриран на: 8.12.2004
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Re: Производство на домашен алкохол

Мнение от N.Mihaylovski » 06 Яну 2019, 19:06

Chapai написа:Искате ли подхода ми за вино ? Махам чепките на гроздето. Не слагам вода но със захар регулилам захарноста на джибрите да не е под 24. Всичко което съм казал за джибрите за ракия важи. Чакам да падне захарноста до 0. Източвам ширата и пак я наливам в бидони – започва тихата ферментация която е да кажем месец, месец и нещо и вече не я бъркам.. След което пак я източвам но внимателно с маркуч за да не размътя отаеното на дъното и се радвам на получилото се.

имаш малко пропуски, ще взема да го напиша.
След "бурната ферментация" която е 10 тина дена, точиш течността, пресоваш джибрата и местиш в чист съд за "тиха ферментация" следиш захар, киселини, танини и още 2-5 неща ( чрез лабораторни изследвания ) освен ако не си много ПРО и непцето ти не е много обучено, напушваш със CO2, да няма допир с кислород, като привърши ферментацията, васе прави ЯМФ, да заобли вкусовите качества, и се филтрира ( не е задължително)
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 343
Регистриран на: 2.04.2008
Местоположение: Европейски съюз
Пол: Мъж
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Re: Производство на домашен алкохол

Мнение от ukelichko » 06 Яну 2019, 20:55

Човекът с който правехме домашна ракия тази есен си отиде внезапно. Аз бях само чирак и спонсор на проекта и така и не схванах занаята. Но моята част от продукцията я слагах да отлежи в дъбова бъчва и ставаше трепач. И друго правеше майстора. Слагаше празна кофа на чучура на казана и в кофата една двулитрова бутилка с отрязан връх и пълна две трети с вода. Струята течеше в бутиката с вода и като се препълни бутилката, започваше да тече в кофата. И така, докато се напълни кофата с ракия. След това съдържанието на бутилката се изхвърляше. Материалът от бутилката беше нещо гъсто, като сополи. Мислех си, че така се маха метиловият алкохол (химията ми е много мътна наука), но един химик ми каза, че така се отделяли тежките фракции, каквото и да значи това. Факт е, че при препиване с така направената ракия, махмурлукът беше значително по-поносим.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 4869
Регистриран на: 9.02.2007
Местоположение: Sofiq
Пол: Мъж
Кара: Jaguar XK 4.2, F16 X6 30d

Re: Производство на домашен алкохол

Мнение от acho.rs » 06 Яну 2019, 21:28

немо написа:
acho.rs написа:А защо не започнеш с вино? Доста по-лесно и качествено се получава. Домашна ракия с качество над скапан спирт, много трудно се получава. За отлежаване, да не говорим. Докато виното е хубаво и прясно (спарква - буржоле)

Мнооого си се объркал :winky: Добро вино става по-трудно от добра ракия ;)

На кукув ден. Това че ракията никой не и гледа
качество е друг въпрос. Вино като го съпоставиш с внос вино и виждаш колко труд трябва... А и най-вече - ракия се прави от вино, не от джанки и захар, тъй че...

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 191
Регистриран на: 25.06.2011
Местоположение: rustland
Пол: Мъж
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Re: Производство на домашен алкохол

Мнение от немо » 06 Яну 2019, 21:35

acho.rs написа: тъй че...

Тъй че гледай си там темата за уискито и не се изказвай по теми,дето хал-хабер си нямаш :lol:
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 294
Регистриран на: 21.05.2009
Местоположение: навсякъде
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Re: Производство на домашен алкохол

Мнение от drago_pavlov » 06 Яну 2019, 21:46

немо написа:
acho.rs написа: тъй че...

Тъй че гледай си там темата за уискито и не се изказвай по теми,дето хал-хабер си нямаш :lol:

Не така... Той по всички теми е компетентен, особено след като смени деснячката с ф10 :mhihi: Слушай и попивай от извора :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 4869
Регистриран на: 9.02.2007
Местоположение: Sofiq
Пол: Мъж
Кара: Jaguar XK 4.2, F16 X6 30d

Re: Производство на домашен алкохол

Мнение от acho.rs » 06 Яну 2019, 21:48

немо написа:
acho.rs написа: тъй че...

Тъй че гледай си там темата за уискито и не се изказвай по теми,дето хал-хабер си нямаш :lol:

Участвам в направата на битов алкохол, откакто се помня. Имам поне 25 запомнени гроздобера. Знаем, че си по лаенето ама айде сега кажи, как е по-лесно да се направи ракия отколкото вино, като ракията се прави именно от вино... Всъщност по-добре просто не продължавай, че както обикновено, като не знаеш какпв да кажеш, ставаш елементарен.

Та истинската ракия е само грозодовата и само от грозде (и донякъде сливи) може д а изкараш нещо, без да добавяш захар, която после ти разказва играта на кръвното налягане.
След като си направиш виното или мъста, ти трявба хубав меден казан. Пак нещо което отпада при виното. После, разбира се най-трудното в стареенето в качествена бъчва. Тук 99% от българските ракиджии умират и се предават. Без дъб правиш нещо малко по-ароматно от водка, но същия боклук.

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 1594
Регистриран на: 4.08.2011
Местоположение: Карантина баце ....
Пол: Мъж
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: Производство на домашен алкохол

Мнение от Jordana » 06 Яну 2019, 22:13

Що ти е тоа дъб като имаш черница ? Пускаш една черничева треска в шишето и става огин . Аз рикия не пия отдавна , обаче една година пробвах в буренце и буренцето изпи половината :mhihi: Затова рикия само в дамаджана , бурето е за винцето :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 4869
Регистриран на: 9.02.2007
Местоположение: Sofiq
Пол: Мъж
Кара: Jaguar XK 4.2, F16 X6 30d

Re: Производство на домашен алкохол

Мнение от acho.rs » 06 Яну 2019, 22:25

Jordana написа:Що ти е тоа дъб като имаш черница ? Пускаш една черничева треска в шишето и става огин . Аз рикия не пия отдавна , обаче една година пробвах в буренце и буренцето изпи половината :mhihi: Затова рикия само в дамаджана , бурето е за винцето :dunno:

Хах, глицерин и "чипс" от дъб и черница вършат чудеса, но ако тръгнеш да гониш истинският вкус, ще видиш че всъщност развалят напитката.
А това за което казваш за бурето е основната спънка в отлежаването - обработка, обгаряне на бъчвата, качествен материал, следене на стареенето и тн и тн. Ако не си технолог е почти невъзможно да направиш примерно 5 годишна добра ракия

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 682
Регистриран на: 28.01.2004
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: 530iA Touring
Мечтае да кара: e3-е39
Детайли за колата: 2001

Re: Производство на домашен алкохол

Мнение от dankata » 06 Яну 2019, 22:56

немо написа:
dankata написа:
Да, точно това е процеса. Реално се охлаждат алкохолните пари и следва ново дозагряване и спирта тръгва пак от висок градус, като последвалото количество е по-малко естествено и градуса пада по-бързо. Този процес може да се повтаря докато високият градус падне до 45 примерно.
Само на такива казани съм варил досега, обаче на първото място никога не съм присъствал на процеса, тъй като там гонеха бройка клиенти, а не доволни такива и всичко се разтуряше стигнеш ли 40гр.
На новото място, казанджията обикновено ни пуска 3-4 'варки', което са си едни към 5л ракия на 50гр.

Само че това е абсолютно погрешно :no: защото с тая "магия" всъщност извличат от материала високотемпературни фракции,или по друг начин казано-концентриран паток.А това нещо не е желателно да е в ракията за пиене :!:
Това,което "изцеждат" по този начин го събирам за следваща варка.
Но народът не знае и се радва на още някой литър с висок градус :nono:


Тези високотемпературни фракции, за които говориш, не са ли в края на процеса, когато парите са предимно водни и с минимално количество спирт (нелетлива компонента=висока температура).
Защото доколкото съм запознат тези казани са с така наречения дефлегматор, на който идеята му е да кондензира по-нелетливата съставка (в случая водата) и да я върне в казана, докато по-летливия спирт се концентрира в него (дефлегматора). Това става посредством регулиране на температурата на самия дефлегматор да е малко под тази на кипене на водата.
Та един вид, когато започне да пада градуса на дестилата, се прави 'магията с врътката', течността през охладителя спира, водните пари в дефлегматора кондензират и се връщат в казана, в същото време концентрацията на спиртни пари там започва да нараства, следва ново дозагряване на джибрито и през охладителя потича дестилат с висок градус.
Така поне си го обяснявам аз.
Или казано така, при качествено джибри в казана и дорде има спирт в него, температурата на парите не би следвало да се повишава драстично правейки 'магията'.
:roll:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани

Последни теми
Facebook