Рецепти за зимнина
Модератор: Общи модератори
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Рецепти за зимнина
Дайте да видим, кой как и каква зимнина прави. Имам суровина за лютеница и с любопитство очаквам изпитани рецепти. Дори да е копи - пейст, поне да е изпитано
Re: Рецепти за зимнина
Чудна тема
Ние правиме лютеница по следният начин.
Домати към 20 кила
25 кила червени чушки
7 кила патладжан
5 кила моркови
1 литър олио
Захар, сол, черен пипер, кимион.
Печеме чушките след което белиме, същото се случва с патладжана. Морковите се варят. Всички суровини се мелят накря. Аз имам хубава и дълбока тава в която слагам всичко и го варя на една печка на дърва имам в двора, горед олу ври около 2 часа според желана гъстота, добавяме олиото, сол, захар малко около 1 чаена чаша това е да обие киселото на доматите, черният пипер, солта и кимиона. Естествено имаме задължително пресен ръчен хляб да дегустираме. Слагаме в буркани затваряме и стерелизираме около 15 мин.
Ние правиме лютеница по следният начин.
Домати към 20 кила
25 кила червени чушки
7 кила патладжан
5 кила моркови
1 литър олио
Захар, сол, черен пипер, кимион.
Печеме чушките след което белиме, същото се случва с патладжана. Морковите се варят. Всички суровини се мелят накря. Аз имам хубава и дълбока тава в която слагам всичко и го варя на една печка на дърва имам в двора, горед олу ври около 2 часа според желана гъстота, добавяме олиото, сол, захар малко около 1 чаена чаша това е да обие киселото на доматите, черният пипер, солта и кимиона. Естествено имаме задължително пресен ръчен хляб да дегустираме. Слагаме в буркани затваряме и стерелизираме около 15 мин.
Няма начин да няма начин
- barty
- старши ентусиаст
- Мнения: 1966
- Регистриран на: 19.03.2007
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Re: Рецепти за зимнина
Нашата рецепта е същата но без кимион.
- Dextuar
- старши ентусиаст
- Мнения: 4307
- Регистриран на: 3.04.2015
- Пол: Мъж
- Детайли за колата: 440i
Re: Рецепти за зимнина
С тази тема рЕзко се усети средната възраст на активните членове на форума
Re: Рецепти за зимнина
dextuar написа::OT: С тази тема рЕзко се усети средната възраст на активните членове на форума
Що колега ти филий с лютеница не мажеш ли? Аз съм на 35 и си правя зимнина да ти кажа много ми е по добре от буклиците на големите вериги. Имам и много хубава рецепта за кисело зеле.
Няма начин да няма начин
- Don_Diego
- младши ентусиаст
- Мнения: 726
- Регистриран на: 26.04.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E39 Individual, A8L W12, Z4 30i
Re: Рецепти за зимнина
dextuar написа::OT: С тази тема рЕзко се усети средната възраст на активните членове на форума
Екстра си е зимнината, живи и здрави да са всички дето се опитват да запазят и предадат на поколенията тия традиции. Вкуса няма да го коментираме изобщо. Най-обичам зимата да стана и да се набухам като животно с филии с домашни лютеница и сирене
- Borymeckata
- ентусиаст
- Мнения: 1016
- Регистриран на: 8.06.2012
- Пол: Мъж
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Рецепти за зимнина
Мен ме кефи, как вървят теми за парфюми по 600 лева, часовници по 2 бона и някакви скъпи уискита, заедно с теми за варене на лютеница, пушена сланина и мръвки на скара... Евала, това е ФОРУМ!
Иначе поздравления за темата, сега трябва да отхвърля малко работа и после ще питам нещо...
Иначе поздравления за темата, сега трябва да отхвърля малко работа и после ще питам нещо...
Последна промяна Borymeckata на 27 Авг 2018, 8:55, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!
- alekangg
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 64
- Регистриран на: 5.01.2008
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
Re: Рецепти за зимнина
Едното с другото няма общо, ако човека не е компелксар или няма култура на хранене и се тъпче с кебапчета от Кауфланда обилно поляти с кетчуп.
Аз съм виждал семейство с много сериозни доходи, как си купуват прасе и си правят разни неща, като наденички и пр, просто им е кеф. Доста хора няма да го разберат, но има и такива тук-там.
Аз съм виждал семейство с много сериозни доходи, как си купуват прасе и си правят разни неща, като наденички и пр, просто им е кеф. Доста хора няма да го разберат, но има и такива тук-там.
- Borymeckata
- ентусиаст
- Мнения: 1016
- Регистриран на: 8.06.2012
- Пол: Мъж
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Рецепти за зимнина
Колеги, ще ви питам за една туршия - ако някой знае как се прави... Майка ми я правеше редовно всяка есен, но тя почина преди... 6 години, а никой познат не знае рецептата. Търсих в интернет и намирам подобни, но никоя не е точно същата.
Значи, беше туршия от пържени чорбаджийски чушки и патладжан (ние му викаме син домат) на филии, също пържен. Това съм сигурен, защото съм помагал за приготвянето - патладжанът се реже на филии по 1 см., отцежда се от сока и се пържи. Чорбаджийските чушки не се чистят от семките, само им се реже опашката с ножица, пробиват се и след като се опържат не се белят. Дотук всичко е ясно... После се правеше някаква марината от оцет, олио, захар и сол, майка ми слагаше също много магданоз и чесън. Е тук е тънкият момент - как точно се прави маринатата - вари ли се, слага ли се нещо друго в нея - това не съм разбрал...
После опържените зеленчуци се слагаха в голям буркан за туршия (с широко гърло - да бръкнеш с ръка в него) и се заливаха с маринатата. Бурканът само се покриваше с нещо и това е - без стерилизация, варене, аспирини и друга консервация. Не знам как се запазваше цяла зима това, може би марината да е била над всичко останало или пък да се е наливало олио в гърлото на буркана - нямам представа...
И тази туршия ни беше любимото семейно ядене... Беше приятно люта (пикантна), а интересно е, че въпреки пърженето, не се усещаше мазна. Чушките ставаха меки (аз и сега не обичам туршия да хрупа... ), а филиите син домат поемаха от леко лютия сок и подправките... потече ми слюнка, като се сетих... Цяла зима сме яли от тази туршия - всяка вечер баща ми слизаше в мазето и вадеше в един голям кастрон. Ядяхме я с хляб, често дори само това вечеряхме. Имам голям мерак да си направим пак такава туршия, но вече няколко години не успявам да намеря рецептата... Ще бъда благодарен, някой да сподели, ако я знае. Междувременно, планирал съм да преровя на майка ми няколко тефтери с рецепти (тя обичаше да си ги записва), но затова ще ми трябва повече време - поне половин ден...
Значи, беше туршия от пържени чорбаджийски чушки и патладжан (ние му викаме син домат) на филии, също пържен. Това съм сигурен, защото съм помагал за приготвянето - патладжанът се реже на филии по 1 см., отцежда се от сока и се пържи. Чорбаджийските чушки не се чистят от семките, само им се реже опашката с ножица, пробиват се и след като се опържат не се белят. Дотук всичко е ясно... После се правеше някаква марината от оцет, олио, захар и сол, майка ми слагаше също много магданоз и чесън. Е тук е тънкият момент - как точно се прави маринатата - вари ли се, слага ли се нещо друго в нея - това не съм разбрал...
После опържените зеленчуци се слагаха в голям буркан за туршия (с широко гърло - да бръкнеш с ръка в него) и се заливаха с маринатата. Бурканът само се покриваше с нещо и това е - без стерилизация, варене, аспирини и друга консервация. Не знам как се запазваше цяла зима това, може би марината да е била над всичко останало или пък да се е наливало олио в гърлото на буркана - нямам представа...
И тази туршия ни беше любимото семейно ядене... Беше приятно люта (пикантна), а интересно е, че въпреки пърженето, не се усещаше мазна. Чушките ставаха меки (аз и сега не обичам туршия да хрупа... ), а филиите син домат поемаха от леко лютия сок и подправките... потече ми слюнка, като се сетих... Цяла зима сме яли от тази туршия - всяка вечер баща ми слизаше в мазето и вадеше в един голям кастрон. Ядяхме я с хляб, често дори само това вечеряхме. Имам голям мерак да си направим пак такава туршия, но вече няколко години не успявам да намеря рецептата... Ще бъда благодарен, някой да сподели, ако я знае. Междувременно, планирал съм да преровя на майка ми няколко тефтери с рецепти (тя обичаше да си ги записва), но затова ще ми трябва повече време - поне половин ден...
Excellent! Steven is my name!
- dankata
- младши ентусиаст
- Мнения: 682
- Регистриран на: 28.01.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Re: Рецепти за зимнина
Аз си правя така патладжани само. Режа ги на колелца, както си споменал и ги пържа до готовност в маринатата. Тя е от горепосочените от теб съставки и я правя на вкус, без пресните подправки. После в буркани, с каквото вече ти е на сърце - магданоз, чесън, босилек и тн. Заливам с останалата марина и стерилизирам за 10-15мин.
- Borymeckata
- ентусиаст
- Мнения: 1016
- Регистриран на: 8.06.2012
- Пол: Мъж
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Рецепти за зимнина
Е да, чесънът и магданозът вероятно са се слагали отделно, не в маринатата. Всичко е същото, само без стерилизацията. Ще накарам жената да пробваме, пък каквото стане...
Excellent! Steven is my name!
Re: Рецепти за зимнина
Опитай няколко различни рецепти и си запиши кой буркан от кои е. Която най-ти допада, караш догодина
Ние пробвахме една доза лютеница със съотношение домати - чушки приблизително 2:1. Плюс моркови. Не стана и я "преправихме" с още чушки и патладжан. Сега взе да лъха като на кьопало Ще видим.
Не знам защо домашната зимнина се определя като дело на възрастните. Може би защото "първото поколение софиянци" са свикнали тате и мама на село да приготвят всичко. Да, не е престижно в Лозенец да опънеш ламарина и да кладеш огън за чушките. Чушкопекът е измислен, ама целия блок смърди. Вечер в жегата на ниската тарифа и навсякъде се носи аромат на изгоряло. Идилия!
Миналата година си направих и кисело зеле, и туршия. Тази ще правя наново. Миналата година отидох в магазина и накъпих каквото видях. Набутах го в буркани с марина (без варене) и то взе че стана. Само дето не писах никакви рецепти и сега пак наново.
Ние пробвахме една доза лютеница със съотношение домати - чушки приблизително 2:1. Плюс моркови. Не стана и я "преправихме" с още чушки и патладжан. Сега взе да лъха като на кьопало Ще видим.
Не знам защо домашната зимнина се определя като дело на възрастните. Може би защото "първото поколение софиянци" са свикнали тате и мама на село да приготвят всичко. Да, не е престижно в Лозенец да опънеш ламарина и да кладеш огън за чушките. Чушкопекът е измислен, ама целия блок смърди. Вечер в жегата на ниската тарифа и навсякъде се носи аромат на изгоряло. Идилия!
Миналата година си направих и кисело зеле, и туршия. Тази ще правя наново. Миналата година отидох в магазина и накъпих каквото видях. Набутах го в буркани с марина (без варене) и то взе че стана. Само дето не писах никакви рецепти и сега пак наново.
Последна промяна BMW_POWER на 29 Авг 2018, 12:04, променена общо 1 път
- Borymeckata
- ентусиаст
- Мнения: 1016
- Регистриран на: 8.06.2012
- Пол: Мъж
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Рецепти за зимнина
А, киселото зеле и ние много го уважаваме. Хапвам го на салата (с олио и червен пипер), също и готвено (прясно зеле готвено не обичам). Слагаме по 300 грама морска сол на 10 литра вода и става супер.
Важно е да няма зелки над саламурата, дори и малки листенца да не плуват върху нея, защото започват едни кофти процеси...
Абе млад човек трудно ще седне да бели чушки и да преточва зеле... А и трябва да имаш условия - на паркинга пред блока в Люлин не става. Аз преди да направя 45, изобщо не съм се замислял откъде идва тази "зимнина". Вече като имаш повече свободно време - може да се пробваш...
Важно е да няма зелки над саламурата, дори и малки листенца да не плуват върху нея, защото започват едни кофти процеси...
Абе млад човек трудно ще седне да бели чушки и да преточва зеле... А и трябва да имаш условия - на паркинга пред блока в Люлин не става. Аз преди да направя 45, изобщо не съм се замислял откъде идва тази "зимнина". Вече като имаш повече свободно време - може да се пробваш...
Excellent! Steven is my name!
- Knoxville_
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 180
- Регистриран на: 3.11.2017
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: вана
- Мечтае да кара: DACIA
Re: Рецепти за зимнина
На мен от миналата седмица ми казаха да си освободя 15 септември - на жената дъртите ще пекат чушките, а на мен ще се падне честта да беля
Събота и лютеницата бърках, че пътувахме отделно и закъсняхме за предшестващите процеси като мелене За съжаление по същата причина не мога и да споделя рецептата и няма да бъда полезен в темата, но пък стана много вкъсно и накрая облизахме тавата
Събота и лютеницата бърках, че пътувахме отделно и закъсняхме за предшестващите процеси като мелене За съжаление по същата причина не мога и да споделя рецептата и няма да бъда полезен в темата, но пък стана много вкъсно и накрая облизахме тавата
Re: Рецепти за зимнина
Първите 40 буркана са готови.
Плюс 25 с лютеница. Е, от 500мл са, не от литър като горните
Плюс 25 с лютеница. Е, от 500мл са, не от литър като горните
28 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани