Всичко за BBQ-то
Модератор: Общи модератори
- Пинтев
- младши ентусиаст
- Мнения: 417
- Регистриран на: 30.04.2007
- Местоположение: Габрово
- Пол: Мъж
- Кара: СамУет
Re: Всичко за BBQ-то
Вместо да се занимават с глупости,да вземат да ограничат онази паплач дето се размножава в Азия.
П.С: Днес правих скара със заразените с африканска чума прасета.Стана страхотна....но на мен лично свинското ми идва тежко сега в тази жега.
П.С: Днес правих скара със заразените с африканска чума прасета.Стана страхотна....но на мен лично свинското ми идва тежко сега в тази жега.
- bum_bum
- старши ентусиаст
- Мнения: 12066
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
- Jordana
- старши ентусиаст
- Мнения: 1594
- Регистриран на: 4.08.2011
- Местоположение: Карантина баце ....
- Пол: Мъж
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Всичко за BBQ-то
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Venko
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 249
- Регистриран на: 7.11.2008
- Местоположение: Иваняне
- Кара: корав барутарник
- Мечтае да кара: по-корав барутарник
Re: Всичко за BBQ-то
Здравейте, колеги.
Съвсем чистосърдечно завиждам, че печете свинско, телешко, агнешко и хапвате - живи и здрави да сте.
Аз не мога да ям такива меса, та започнах все по-често да пека риби (ципури и лавраци) на дървено барбекю.
Обаче нещо много сухи стават и се чудя къде бъркам нещата... натривам ги със сол преди да ги метна да се пекат. Това е всичко.
Също ако някой може да даде акъл за скариди или други морски бабалюги на барбекю? Нямам плоча понеже ми е афифно барбекюто, но ако има варианти на решетка - бих пробвал.
Мерси и наздраве!
Съвсем чистосърдечно завиждам, че печете свинско, телешко, агнешко и хапвате - живи и здрави да сте.
Аз не мога да ям такива меса, та започнах все по-често да пека риби (ципури и лавраци) на дървено барбекю.
Обаче нещо много сухи стават и се чудя къде бъркам нещата... натривам ги със сол преди да ги метна да се пекат. Това е всичко.
Също ако някой може да даде акъл за скариди или други морски бабалюги на барбекю? Нямам плоча понеже ми е афифно барбекюто, но ако има варианти на решетка - бих пробвал.
Мерси и наздраве!
Митко Павлов - където и да отида анцузите ме преследват
- Don_Diego
- младши ентусиаст
- Мнения: 726
- Регистриран на: 26.04.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E39 Individual, A8L W12, Z4 30i
Re: Всичко за BBQ-то
Солта изсушава месото, по-добре соли след като я махнеш от скарата докато "почива" преди сервиране. Друг вариант за да остане сочна рибата е да я увиваш в някакво листо. Наскоро гледах някаква рецепта за лаврак печен в смокиново листо: както е цяла рибата беше намазана вътре и вън с микс от манов мед, лимон и орехи, увита в листото и мяташ на скарата.
- Venelin1111
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 143
- Регистриран на: 26.02.2019
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: Няма BMW ;-)
- Мечтае да кара: Нова
Всичко за BBQ-то
За рибата се прави марината от зехтин и соев сос , сол не слагай преди печене .В тази марината рибата кисне поне 2 часа в хладилника. Сухите подправки (девисил, естрагон, риган или бял пипер по вкус )се слагат на полу изпечената риба преди да я свалиш от скарата за да не изгорят.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Няма вече BMW
- Jordana
- старши ентусиаст
- Мнения: 1594
- Регистриран на: 4.08.2011
- Местоположение: Карантина баце ....
- Пол: Мъж
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Всичко за BBQ-то
Пробвай със фолио , слагат се подправките и се намазва със зехтин след което се завива с алуминиево фолио за печене . По принцип мазни тлъсти риби не им трябва такова нещо . Със скарата за да остане сочно тънкоста е да бъде добре загрята и да не се пече дълго , първоначално високата температура запечатва месото . Според мен всичко което стои натюр повече от 15 минути на скарата почва да изсъхва без значение риба ли е котлет ли е ребра ли е . Ако са някакви специални меса с определен температурет режим и технология на приготвяне е друга работа но повечето неща за домашна скара са в таргета 10 -15 минути .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- hell's angel
- младши ентусиаст
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Всичко за BBQ-то
Venko написа:Обаче нещо много сухи стават и се чудя къде бъркам нещата... натривам ги със сол преди да ги метна да се пекат. Това е всичко.
Също ако някой може да даде акъл за скариди или други морски бабалюги на барбекю? Нямам плоча понеже ми е афифно барбекюто, но ако има варианти на решетка - бих пробвал.
Рибата се соли предварително и оцежда за да и изтекат разни кървища и кофти сокове. Kakто ти казва Джордана, по-малко ги печи и ги обръщай през гърба. Ако и така ти е суха, бъркай си зехтин и лайм като гърците и поливаш вече месцето, след като си я опекъл. Друг вариант - отвън със зехтин, а отвътре малко масълце и на намазан чугунен тиган, и от време на време , докато се пече, поливаш със сокчето от тигана.
Лимон в марината - мен лично не ме кефи, става само за някакви супер мирлизливи риби, иначе е бая агресивен и преобладава, и рибата си губи вкуса и аромата все едно си я изпрал, същото се отнася и за разни подправки. Фолиото - не е лошо, ама все тая дали ще я метнеш на скарата или във фурната - няма достъп до пушека
Тия садковите риби са си кофти по-принцип, те нормална храна не са яли през живота си ...
Другите морски истории също съвсем леко на скарата, иначе и те стават като гьон.
Ubi dubium, ibi libertas
- Е.Димитров
- старши ентусиаст
- Мнения: 1627
- Регистриран на: 27.03.2009
- Местоположение: София/Пловдив
- Пол: Мъж
- Кара: F
- Мечтае да кара: Самолет
Re: Всичко за BBQ-то
Аз съм аматьор по скарите, но ето какво сътворих в събота с един комплект скара и едно филе от сьомгова пастърва.
Преди това я намазах с олио, сложих подправка за риба, чер пипер и след 45 минути на скарата.
Обръщането на рибата е трудно занимание и за да не се разпадне, в кауфланд бяха пуснали едни тавички за печене на скара с незалепващо покритие.
Малко гимнастика и се обръща перфектно.
Преди това я намазах с олио, сложих подправка за риба, чер пипер и след 45 минути на скарата.
Обръщането на рибата е трудно занимание и за да не се разпадне, в кауфланд бяха пуснали едни тавички за печене на скара с незалепващо покритие.
Малко гимнастика и се обръща перфектно.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Venelin1111
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 143
- Регистриран на: 26.02.2019
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: Няма BMW ;-)
- Мечтае да кара: Нова
Всичко за BBQ-то
Дали ще върши работа? Колеги , някой има ли такива? Дайте отзиви.
https://www.edays.bg/барбекю-за-печене-и-опушване?gclid=EAIaIQobChMIkKaCpNKV5AIVzivgCh2kcwNJEAEYASABEgLrw_D_BwE
Sent from my iPhone using Tapatalk
https://www.edays.bg/барбекю-за-печене-и-опушване?gclid=EAIaIQobChMIkKaCpNKV5AIVzivgCh2kcwNJEAEYASABEgLrw_D_BwE
Sent from my iPhone using Tapatalk
Няма вече BMW
- hell's angel
- младши ентусиаст
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Всичко за BBQ-то
To, че ще върши, ще върши, но идеята капещата мазнина и тлеещите стърготини (жарта) в пушилнята да са на едно място - хич не е добра.
Ubi dubium, ibi libertas
- Jordana
- старши ентусиаст
- Мнения: 1594
- Регистриран на: 4.08.2011
- Местоположение: Карантина баце ....
- Пол: Мъж
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Всичко за BBQ-то
Вътре е с две скари , под долната има тарелка да събира мазнината . Така поне е показано на картинката , аз не съм ползвал такова затова нищо не мога да кажа дали е удачно като конструкция .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- Don_Diego
- младши ентусиаст
- Мнения: 726
- Регистриран на: 26.04.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E39 Individual, A8L W12, Z4 30i
Re: Всичко за BBQ-то
Ако се взима такова с отделни камери за горене и пушене си трябва прилична инвестиция защото евтините не вършат работа - не може да се постигне еднаква температура в цялата камера за пушене и като цяло температура и димност се поддържат трудно в евтините такива барбекюта. Мойто на терасата в офиса е такова и за опушване е зле според мен, макар да не съм правил проби с месо, само сухо палене с термометър да видя къде как е температурата вътре. Затова пък площта на скарата е доволно голяма - днес ще опъвам мръвки за 20+ човека, 2ма барбекюриста ще сме
- stocky
- ентусиаст
- Мнения: 906
- Регистриран на: 14.05.2010
- Местоположение: Пловдив, България
- Пол: Мъж
- Кара: BMW E82, E83, E92, F02
- Мечтае да кара: Saab Viggen 2.3T
- Детайли за колата: BMW X3 E83 LCI MY'08; 2.0d 177bhp, steptronic.
BMW 120d E82 MY'08; 2.0d 220bhp, steptronic.
BMW 320d E92 LCI MY'12; 2.0d 184bhp, steptronic.
BMW 320i E90 MY'05; 2.0i 150bhp.
BMW 750Ld F02 LCI MY'13; 3.0d 386bhp, steptronic.
BMW 320i E36 MY'96; 2.0i 150bhp.
BMW 118d F21 MY'13; 2.0d 143bhp.
Re: Всичко за BBQ-то
Подарихме на калеко ми такова барбекю за опушване. Не знам какво и що, но и риба, и мръвки му се получават чудесно вътре. Каза, че му е трябвало няколко пъти да му хване особеностите на работата, но е доволен много.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
- Мнения: 2264
- Регистриран на: 8.02.2008
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Re: Всичко за BBQ-то
Е.Димитров написа:Аз съм аматьор по скарите
Аз не, че нещо съм про, ама бих си избрал скара с по-дебели квадратни пръчки наредени по-гъсто.
Иначе както е в твоя случай се пече на жарта, а не на нагорещеното желязо - скарата.
Иначе съм сигурен, че и така е станало добре
Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...