Всичко за BBQ-то
Модератор: Общи модератори
- Don_Diego
- младши ентусиаст
- Мнения: 720
- Регистриран на: 26.04.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E39 Individual, A8L W12, Z4 30i
Всичко за BBQ-то
Със сигурност тук е пълно с любители и майстори на барбекюто. Предлагам тук да споделяме опит, тънкости, идеи, рецепти и тн.
Аз самия тепърва навлизам в тази сфера на готвенето (досега само дегустирах ), тъй като най-накрая обзаведохме терасата в офиса и утре отивам да взема последната и най-важна част от обзавеждането - барбекюто.
Спрял съм се на тип "локомотив" с възможност за опушване (първото ще е някакво обикновено, като задобреем ще вземем някое голямо и яко ).
Всякакви мнения, съвети, препоръки са добре дошли за оборудването и после за приготвянето на мръвките
Веганите са нежелани и не са добре дошли в темата Моля, модераторите да следят темата под лупа за такива индивиди
Аз самия тепърва навлизам в тази сфера на готвенето (досега само дегустирах ), тъй като най-накрая обзаведохме терасата в офиса и утре отивам да взема последната и най-важна част от обзавеждането - барбекюто.
Спрял съм се на тип "локомотив" с възможност за опушване (първото ще е някакво обикновено, като задобреем ще вземем някое голямо и яко ).
Всякакви мнения, съвети, препоръки са добре дошли за оборудването и после за приготвянето на мръвките
Веганите са нежелани и не са добре дошли в темата Моля, модераторите да следят темата под лупа за такива индивиди
- Jordana
- старши ентусиаст
- Мнения: 1594
- Регистриран на: 4.08.2011
- Местоположение: Карантина баце ....
- Пол: Мъж
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Всичко за BBQ-то
Вземи си барбекю на газ . Не си струват разправиите с въглища , смърдоляка пушеците и един куп още съпътстващи неудобства .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- barty
- старши ентусиаст
- Мнения: 1965
- Регистриран на: 19.03.2007
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Re: Всичко за BBQ-то
Jordana написа:Вземи си барбекю на газ . Не си струват разправиите с въглища , смърдоляка пушеците и един куп още съпътстващи неудобства .
Това сериозно ли го казваш?
Аз най-много харесвам риба на дървени въглища, но я разполовявам за да може да се опече от двете страни. Най-често пека скумрия или лаврак но и другите за скара стават.
Чат-пат взимам и овкусените меса от Лидл но идващи готови от производител въпреки че съм с повишено внимание заради възможността овкусените да са застояли меса
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
- Мнения: 391
- Регистриран на: 12.09.2015
- Местоположение: София
Re: Всичко за BBQ-то
Oм ном ном ном, записвам се да следя хитринки
- host
- старши ентусиаст
- Мнения: 1668
- Регистриран на: 29.06.2007
- Местоположение: Пловдив
- Пол: Мъж
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Re: Всичко за BBQ-то
месата които са с жили или просто не са така крехки се лекуват много добре с марина с алкохол - пробвайте различни видове с кои ви харесва най-много
аз добавям и малко захар към марината + сол + зелени подправки на вкус (и вече ако харесвате там разни горчици и т.н. , вместо захар може мед, може какво ли не сладко да се добави малко)
много хора слагат соев сос ... аз лично добавям само ако НЕ слагам сол
ако месото е хубаво и си го готвя само за мен (без компания , а за жената с марина) си го правя само със щипка-две сол
_________________________
последно, сухи филета и т.н. без мазнини за мене са директен халос за скара, но хора има всякакви (жената и тя е така) дето не вкусват мазно ...
аз добавям и малко захар към марината + сол + зелени подправки на вкус (и вече ако харесвате там разни горчици и т.н. , вместо захар може мед, може какво ли не сладко да се добави малко)
много хора слагат соев сос ... аз лично добавям само ако НЕ слагам сол
ако месото е хубаво и си го готвя само за мен (без компания , а за жената с марина) си го правя само със щипка-две сол
_________________________
последно, сухи филета и т.н. без мазнини за мене са директен халос за скара, но хора има всякакви (жената и тя е така) дето не вкусват мазно ...
Re: Всичко за BBQ-то
Колега аз залагам на BBQ на дървени въглища естествено ако има къде да го разположиш да си в къща или на последен етаж и да не дразниш съседите. мойто ми го правиха по поръчка с дълбочина 25 сантиметра, дълго е 60 см и широко 40 см. Решетката е от квадрат 5мм през отстояние 5мм. Аз първо паля огън да натрупа малко жар и после слагам въглищата, и след около 20 мин съм готов. Обичам кюфтета много главно слагам врат, може да добавиш агнешко или телешко но определени части от трупа щото става сухо, но задължително качествено месо, подправки, много се меси каймата и задължително да отлежи, преди да оформя кюфтетата слагам натрошен лед стават сочни по време на печене. Другото е ясно печеш колкото искаш аз лично ги предпочитам не много опечени. Също така накрая правя пърленки замесвам си тесто, мляко, брашно яйце, мая. Втасва разточваш ги на дебелина около 1 сант ипечеш после задължително с чеснова паста ги мажа. И това
Няма начин да няма начин
- horhef
- младши ентусиаст
- Мнения: 524
- Регистриран на: 27.04.2007
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: каручки
Re: Всичко за BBQ-то
Това е темата на темите Следя с огромен интерес
- spacepl
- старши ентусиаст
- Мнения: 3330
- Регистриран на: 29.03.2007
- Местоположение: Pleven
- Пол: Мъж
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
Re: Всичко за BBQ-то
Jordana написа:Вземи си барбекю на газ . Не си струват разправиите с въглища , смърдоляка пушеците и един куп още съпътстващи неудобства .
Че то там му е силата, колега.
- gromovich
- младши ентусиаст
- Мнения: 391
- Регистриран на: 18.01.2010
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E46
- Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ
Re: Всичко за BBQ-то
Аз да споделя нещо по-нестандартно. Направих си BBQ от каменна плоча, със стойка от винкели. Под плочата се пали огън и се изчаква около 15 мин да се нагрее плочата. Плочата се маже с олио и се пече директно върху нея, като в случая месото хем се пече хем се пържи. Става интересно на вкус. Зеленчуците също стават много хубави, понеже не изсъхват както при класическото барбекю.
По принцип печенето върху камък не е нещо ново. Много хора използват т.нар тикли - това са плочите от покривите на старите къщи. По принцип тиклите стават, но се цепят лесно. Аз след много четене се спрях на плоча от габро, което има магмен произход и издържа на високи температури. Не препоръчвам да се експериментира с разни гранитни плочи тъй като вероятността да се спукат по време на готвене е по-голяма.
Като недостатък на барбекюто е голямата обща маса - плочата + винкела (около 30 кг).
По принцип печенето върху камък не е нещо ново. Много хора използват т.нар тикли - това са плочите от покривите на старите къщи. По принцип тиклите стават, но се цепят лесно. Аз след много четене се спрях на плоча от габро, което има магмен произход и издържа на високи температури. Не препоръчвам да се експериментира с разни гранитни плочи тъй като вероятността да се спукат по време на готвене е по-голяма.
Като недостатък на барбекюто е голямата обща маса - плочата + винкела (около 30 кг).
Re: Всичко за BBQ-то
gromovich написа:Аз да споделя нещо по-нестандартно. Направих си BBQ от каменна плоча, със стойка от винкели. Под плочата се пали огън и се изчаква около 15 мин да се нагрее плочата. Плочата се маже с олио и се пече директно върху нея, като в случая месото хем се пече хем се пържи. Става интересно на вкус. Зеленчуците също стават много хубави, понеже не изсъхват както при класическото барбекю.
По принцип печенето върху камък не е нещо ново. Много хора използват т.нар тикли - това са плочите от покривите на старите къщи. По принцип тиклите стават, но се цепят лесно. Аз след много четене се спрях на плоча от габро, което има магмен произход и издържа на високи температури. Не препоръчвам да се експериментира с разни гранитни плочи тъй като вероятността да се спукат по време на готвене е по-голяма.
Като недостатък на барбекюто е голямата обща маса - плочата + винкела (около 30 кг).
и аз имам тикла, интересно е много, по същият начин с винкели и паля огън
Няма начин да няма начин
- bum_bum
- старши ентусиаст
- Мнения: 12066
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Всичко за BBQ-то
Тия вулканични камъни не отделят ли разни съединения в месото? Защото водата от районни с такива скали например е непригодна за пиене. Има яко манган и желязо.
Re: Всичко за BBQ-то
Аз от известно време правя завой към американския тип барбекю с многото сосове/маринати, пушенето и бавното печене.
Някъде в списъка след дифа, ребилда на главата и куп други неща стои задачата за направа на американски тип барбекю(Smoker), че за сега се опитвам от нищо нещо.
Наскоро си взех инжекция от една местна птицеферма (как ги тъпчат тия пилета не е истина ) и си я ползвам за влагане на сос в по-сухите меса.
Дори 10тина часа да ги държа в марината тя пак прониква само в горния слой.
Иначе маринати правя два вида общо казано - Едни чиято цел е да отпуснат местото и да го направят по-крехко и други които имат за цел да му променят вкуса и да го направят по-сочно.
Разбира се и класическият вариант сол+черен пипер си е страхотен и го правя когато съм сигурен, че имам много хубаво месо.
Колкото до печенето - Според мен на каквото печеш такъв аромат/вкус ще се усеща в месото. Слагането на някакви боклуци, строителни материали, парчета дърва с боя, вехтории и т.н. не мисля че трябва да се коментира.
С дървени въглища не съм свикнал да пека, обичам си дърва С широколистните е по-лесно, но аз си харесвам бор заради аромата и паля няколко пъти огън.
Един трик на който ме научиха преди време е ползването на борови шишарки - пали се с дърва и малко преди да стане готова жарта започвате да набивате шишарки - дава един допълнителен аромат.
Някъде в списъка след дифа, ребилда на главата и куп други неща стои задачата за направа на американски тип барбекю(Smoker), че за сега се опитвам от нищо нещо.
Наскоро си взех инжекция от една местна птицеферма (как ги тъпчат тия пилета не е истина ) и си я ползвам за влагане на сос в по-сухите меса.
Дори 10тина часа да ги държа в марината тя пак прониква само в горния слой.
Иначе маринати правя два вида общо казано - Едни чиято цел е да отпуснат местото и да го направят по-крехко и други които имат за цел да му променят вкуса и да го направят по-сочно.
Разбира се и класическият вариант сол+черен пипер си е страхотен и го правя когато съм сигурен, че имам много хубаво месо.
Колкото до печенето - Според мен на каквото печеш такъв аромат/вкус ще се усеща в месото. Слагането на някакви боклуци, строителни материали, парчета дърва с боя, вехтории и т.н. не мисля че трябва да се коментира.
С дървени въглища не съм свикнал да пека, обичам си дърва С широколистните е по-лесно, но аз си харесвам бор заради аромата и паля няколко пъти огън.
Един трик на който ме научиха преди време е ползването на борови шишарки - пали се с дърва и малко преди да стане готова жарта започвате да набивате шишарки - дава един допълнителен аромат.
- Knoxville_
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 180
- Регистриран на: 3.11.2017
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: вана
- Мечтае да кара: DACIA
Re: Всичко за BBQ-то
От тази година и аз съм от страната на готвачите, подариха ми това нещо за рождения ден и си взехме хладилни чанти с жената и редовно се глезим. Абсолютно любителско, но като за първо върши идеална работа. Пък и като се сгъне не заема почти никакво място в колата. След година-две ще ъпгрейдвам с нещо по-така
Аз избягвам да мариновам и овкусявам допълнително месото, ако ще го приготвям на ББК. Почти винаги гледам да взема и кюфтета, които слагам първи да се пекат, надявайки се да са мазнички и да разпалят допълнително. След това свински врат или котлет най-често.
След като изпека месото, ако има още жар, мятам някоя тиквичка или чушка отгоре на скарата, правя снимки и ги качвам в някоя веганска група
За десерт увивам кочан царевица (по-удобно става, като се нареже на 2), увивам го в алуминиево фолио и го заравям в жарта. Последният път така забравих 6 парчета в жарта за 3 часа и няколко зърна на едното парче едвам-едвам бяха започнали да загарят.
Но най-много обичам да изпека повече месо, отколкото ми трябва. Останалото изяждам няколко часа по-късно (поне 5-6). Тогава вече много ясно се усеща аромата на въглищата
Единственото лошо е, че пие много бира това барбекю, а жената не иска да кара колата, че ѝ била много голяма, явно ще трябва да се превъзпитаваме
Аз избягвам да мариновам и овкусявам допълнително месото, ако ще го приготвям на ББК. Почти винаги гледам да взема и кюфтета, които слагам първи да се пекат, надявайки се да са мазнички и да разпалят допълнително. След това свински врат или котлет най-често.
След като изпека месото, ако има още жар, мятам някоя тиквичка или чушка отгоре на скарата, правя снимки и ги качвам в някоя веганска група
За десерт увивам кочан царевица (по-удобно става, като се нареже на 2), увивам го в алуминиево фолио и го заравям в жарта. Последният път така забравих 6 парчета в жарта за 3 часа и няколко зърна на едното парче едвам-едвам бяха започнали да загарят.
Но най-много обичам да изпека повече месо, отколкото ми трябва. Останалото изяждам няколко часа по-късно (поне 5-6). Тогава вече много ясно се усеща аромата на въглищата
Единственото лошо е, че пие много бира това барбекю, а жената не иска да кара колата, че ѝ била много голяма, явно ще трябва да се превъзпитаваме
- kiko
- старши ентусиаст
- Мнения: 2499
- Регистриран на: 23.06.2005
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: сребърна звезда
Re: Всичко за BBQ-то
https://www.youtube.com/watch?v=aZbR_xL_84E
а ако не ви си се занимава с пушеци ето добра идея за разпалване на въглища лесно ставаща с подръчни материяли
https://youtu.be/WVav--CWSlk
а ако не ви си се занимава с пушеци ето добра идея за разпалване на въглища лесно ставаща с подръчни материяли
https://youtu.be/WVav--CWSlk
Последна промяна kiko на 16 Авг 2018, 14:17, променена общо 1 път
Re: Всичко за BBQ-то
Незнам дали някой е пробвал различните типове скари, но аз преди бях с такава
Отпреди 2 години взех от кауфланд такъв тип на промоция 20лв
Месото става много по-вкусно на скарата от 2рата картинка, явно защото се пече индиректно, опушва се и не е скожено на самия нагревател. Да не кажа че придобива вкус все едно е печено на дървени въглища, отделно много по-лесно се мие след това.
На камък също стават добри попадения
Отпреди 2 години взех от кауфланд такъв тип на промоция 20лв
Месото става много по-вкусно на скарата от 2рата картинка, явно защото се пече индиректно, опушва се и не е скожено на самия нагревател. Да не кажа че придобива вкус все едно е печено на дървени въглища, отделно много по-лесно се мие след това.
На камък също стават добри попадения
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани