Whisky
Модератор: Общи модератори
- Jordana
- старши ентусиаст
- Мнения: 1594
- Регистриран на: 4.08.2011
- Местоположение: Карантина баце ....
- Пол: Мъж
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Whisky
Rainbow написа:Една интересна снимка с разликата в цветовете на уискито спрямо някой видове бъчви, с годините (за съжаление не са показали или поне не е вижда лесно кой етап, на колко години отговаря ).
Оцветяването не се получава с годините а от бъчвите в които отлежава . Най отгоре пише европейски дъб , американски и т.н тоест в какви бъчви е произведено . Може и 50 годишно да е , ако е налято в стъклото на 1 си остава такова , тоест годините не отговарят на престоя в дъбова бъчва . Често се ползват и бъчви от винарската промишленост в които е отлежвало вино . На острова няма много дъбови гори за сечене затова се ползва внос . На снимката има само един бърбън - другото е шери .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- acho.rs
- старши ентусиаст
- Мнения: 4868
- Регистриран на: 9.02.2007
- Местоположение: Sofiq
- Пол: Мъж
- Кара: Jaguar XK 4.2, F16 X6 30d
Re: Whisky
Jordana написа:Rainbow написа:Една интересна снимка с разликата в цветовете на уискито спрямо някой видове бъчви, с годините (за съжаление не са показали или поне не е вижда лесно кой етап, на колко години отговаря ).
Оцветяването не се получава с годините а от бъчвите в които отлежава . Най отгоре пише европейски дъб , американски и т.н тоест в какви бъчви е произведено . Може и 50 годишно да е , ако е налято в стъклото на 1 си остава такова , тоест годините не отговарят на престоя в дъбова бъчва . Често се ползват и бъчви от винарската промишленост в които е отлежвало вино . На острова няма много дъбови гори за сечене затова се ползва внос . На снимката има само един бърбън - другото е шери .
Леко бъркаш, всъщност не леко де.
Първо отлежаване в стъкло се отчита само в България. Никой не го интересува колко е било пиенето в шишета - смята се само в бъчва. След това, да цвета зависи и от вида бъчва, но както виждаш с годините цвета се променя.
Това, че бъчвите се внасят от САЩ е така, но това е поради факта ще уискита като такова по стандарт не лежи в нова бъчва (с много малко изключения) защото пресната бъчва много агресивно променя вкуса на напитката. В САЩ пък е обратното - бърбъна задължително лежи в нова бъчва и това е една от причините (другата разбира се е скапанив царевичен и ръжен спирт) вкусът му да е толкова различен.
Бъчвите от вино пък придават особено вкус и цвят на уискито и се използват всякакви комбинации от вино и бърбън бъчви. Всъщност основната част от вкуса идва именно от вида бъчва
- Jordana
- старши ентусиаст
- Мнения: 1594
- Регистриран на: 4.08.2011
- Местоположение: Карантина баце ....
- Пол: Мъж
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Whisky
Не знам колко реално отлежава в бъчва , просто ме съмнява да е 10-15-20 години щото "дървото " пие алкохола . Колкото и да ги парафинират и импрегнират пак заминава и то със месеци изчезва . Има и друг момент - ако наистина стои 10 години в дървено буре то за толкова време ще извлече всичко от дървото което е прекалено . Според мен повече от 6 месеца до година е максимума да стои в дървено буре такъв алкохол но пак казвам това е предположение , не съм сигурен колко точно при уискито . За буретата някъде четох че на острова се внасят огромни количества от стари винени бъчви от Испания и Франция , вероятно има връзка между вината които са отлежавали първоначално в бъчвите и после със качествата на уискито .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- hell's angel
- младши ентусиаст
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Whisky
То се дестилира няколко пъти до поне 80%, и после се разрежда преди бутилиране. Та и 50 години да стои в барика, няма да му падне градуса до негодност. Както и да е де - в тая тема, май няма, споменато уиски, което да не е допълнително оцветявано, филтрирано и бистрено, преди да влезе в бутилката. Като минимум поне с E150a. По една или друга причина, най вероятно и възрастта е спорна, поне на по-дъртите ...
Ubi dubium, ibi libertas
- Knoxville_
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 180
- Регистриран на: 3.11.2017
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: вана
- Мечтае да кара: DACIA
Re: Whisky
intention написа:Колега ако искш дето се вика и с боза можеш да го пиеш...
Въпрос на виждания.
За да усетиш вкусовите качества и аромата на уискито - то се комбинира при нужда с вода.
От към хапване - шоколад, леки сирена ( по възможност обезсолени), ако ти харесва - пура.
Благодаря
Re: Whisky
Jordana написа:Rainbow написа:Една интересна снимка с разликата в цветовете на уискито спрямо някой видове бъчви, с годините (за съжаление не са показали или поне не е вижда лесно кой етап, на колко години отговаря ).
Оцветяването не се получава с годините а от бъчвите в които отлежава . Най отгоре пише европейски дъб , американски и т.н тоест в какви бъчви е произведено . Може и 50 годишно да е , ако е налято в стъклото на 1 си остава такова , тоест годините не отговарят на престоя в дъбова бъчва . Често се ползват и бъчви от винарската промишленост в които е отлежвало вино . На острова няма много дъбови гори за сечене затова се ползва внос . На снимката има само един бърбън - другото е шери .
Никой не оспорва това, само не знам защо реши, че не го знам и си мисля, че отлежава в стъклените бутилки ахахха
Бъчвате си пие, затова скача и цената (отделно от времето, което си е като пропусната печалба)... Със стъклото нищо не отлежава, това е ясно, надявам се на всеки (вкуса, ароматите и цвета идва изцяло от бъчвите, имал съм досег до прясно сварен Макалан - той е почти като ракия и си е прозрачен като вода, както предполагам се досещате).
Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- host
- старши ентусиаст
- Мнения: 1668
- Регистриран на: 29.06.2007
- Местоположение: Пловдив
- Пол: Мъж
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Re: Whisky
Тва за стъклото не е вярно ако говорим за бленд скочове ако достатъчно време стои има промяна в бленда. Има видеа по въпроса от професионални дегустатори. Сега ... дали е положителна промяната и желателно да се оставят толкова време ... отделен въпрос.
- acho.rs
- старши ентусиаст
- Мнения: 4868
- Регистриран на: 9.02.2007
- Местоположение: Sofiq
- Пол: Мъж
- Кара: Jaguar XK 4.2, F16 X6 30d
Re: Whisky
Jordana написа:Не знам колко реално отлежава в бъчва , просто ме съмнява да е 10-15-20 години щото "дървото " пие алкохола . Колкото и да ги парафинират и импрегнират пак заминава и то със месеци изчезва . Има и друг момент - ако наистина стои 10 години в дървено буре то за толкова време ще извлече всичко от дървото което е прекалено . Според мен повече от 6 месеца до година е максимума да стои в дървено буре такъв алкохол но пак казвам това е предположение , не съм сигурен колко точно при уискито . За буретата някъде четох че на острова се внасят огромни количества от стари винени бъчви от Испания и Франция , вероятно има връзка между вината които са отлежавали първоначално в бъчвите и после със качествата на уискито .
Още повече се отдалечеваш от истина!!!
Бъчвите не се парафинират, годишното изпаряване е между 1 и 3.5%, зависи от климата и дали е прясно или ползвано дървото. Също така и логично всяка следваща година изпаряването/попиването в дървото намалява. Средно едно 12 годишно скоч уиски в дъбова бъчва губи около 30%. Примерно 25годишно няма да губи 60% а около 40-45.
За да е нарече една спиртна напитка скоч уиски трябва да е
1.дестилирана до не повече от 80 градуса спирт
2. Да преобладава ечемичек
3. Да е отлежала поне 3 години в дъбова бъчва.
Това за 6 месеца и как уискито отлежавало в шишета е меко казано смехотворно. Точно отлежаването оформя питието и е основен способ за "овкусяване" и отличителен белег на всеки производител.
В бутилка се променя вкуса ако се отвори и нея периодично навлиза въздух. Демек ако си пииваш от време на време. Даже за комплексните уискита е хубаво да се оставят на 2/3 пълна бутилка и тогава наистина се вижда промяна във вкуса... Но ако са Отворяни, на запечатвана - не
- acho.rs
- старши ентусиаст
- Мнения: 4868
- Регистриран на: 9.02.2007
- Местоположение: Sofiq
- Пол: Мъж
- Кара: Jaguar XK 4.2, F16 X6 30d
Re: Whisky
hell's angel написа:То се дестилира няколко пъти до поне 80%, и после се разрежда преди бутилиране. Та и 50 години да стои в барика, няма да му падне градуса до негодност. Както и да е де - в тая тема, май няма, споменато уиски, което да не е допълнително оцветявано, филтрирано и бистрено, преди да влезе в бутилката. Като минимум поне с E150a. По една или друга причина, най вероятно и възрастта е спорна, поне на по-дъртите ...
Аз споменах доста такива. Ако има карамел (Е150а) го пише отзад на бутилката. Примерно Далмор всичките са с карамел за цвят и си го пише. Талискър Сторм и всичко друго по-тъмно също са с карамел. Повечето хубави уискита не съдържат оцветители. Мисля, че сладостта се регулира с времето за ферментация на малца
- hell's angel
- младши ентусиаст
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Whisky
За тва написах май - щото не съм ги чел всичките. Студената филтрация, дето премахва остатъчни масла, естери и т.н., за да ти е бистро в чашката като го разредиш, също бастисва ароматите. По принцип малца, а и зърното като цяло, трудно се озахарява за да оставят остатъчна захарност в мъстта (губи се алкохолен градус). А след дестилацията преминава в съвсем други, не чак толкова полезни вещества. Тая тема с ароматите и вкусовете е толкова дълга и оплетена, че ме мързи да я започваме Пък и ми е беден речника на сомелиерски термини
Ubi dubium, ibi libertas
- Don_Diego
- младши ентусиаст
- Мнения: 716
- Регистриран на: 26.04.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E39 Individual, A8L W12, Z4 30i
Re: Whisky
Spey River Double Cask Single malt - от сума време събираше прах в шкафа и все не намирах повод да го отворя, е днес е събота и смятам е достатъчен повод
Ами нищо особено не е, но лично на мен ми допада - лекичко, много приятно за след вечеря с десерт. Любителите на силни и тежки уискита ще останат разочаровани
- KoolyO
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 233
- Регистриран на: 27.04.2002
- Местоположение: Dubai, UAE
- Пол: Мъж
- Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
- Мечтае да кара: 612
Re: Whisky
Ами те "спейсайдските" (почти) всички са такива.
Но както писах по-горе Lagavulin, Ardbeg, Laphroig и компания не мога да ги пийна. Та и аз съм любител на леките и приятни.
В момента Glenfarclas 12 мъча и е супер пивко. Просто класика. Харесва ми повече от Glenfiddich 12 и Glenlivet 12.
Попаднаха ми и едно шише Glengarry 12 (не Glen Garioch) + 3 други тестера на Loch Lomond. Пробвах Glengarry-то и мога да кажа, че е доста интересно, като вкус и аромат. Има нещо като моторно масло в палитрата. Първоначално е много странно, но след малко става някак интересно.
Другите три, като ги отворя, ще пиша, че даже не ги поня точно кои бяха. А! Едното беше Inchmurrin, ама без година.
Но както писах по-горе Lagavulin, Ardbeg, Laphroig и компания не мога да ги пийна. Та и аз съм любител на леките и приятни.
В момента Glenfarclas 12 мъча и е супер пивко. Просто класика. Харесва ми повече от Glenfiddich 12 и Glenlivet 12.
Попаднаха ми и едно шише Glengarry 12 (не Glen Garioch) + 3 други тестера на Loch Lomond. Пробвах Glengarry-то и мога да кажа, че е доста интересно, като вкус и аромат. Има нещо като моторно масло в палитрата. Първоначално е много странно, но след малко става някак интересно.
Другите три, като ги отворя, ще пиша, че даже не ги поня точно кои бяха. А! Едното беше Inchmurrin, ама без година.
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!
- intention
- младши ентусиаст
- Мнения: 548
- Регистриран на: 18.07.2007
- Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
- Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
- Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20
Re: Whisky
Glenfiddich/Glenlivet 12ките никога не са ми допадали.
Glengarry звучи добре...
Само да допълня малко за бъчвите, отделно че използването на сурови бъчви е пагубно, се гони и икономически ефект от цялата работа.
производителите на десертни вина, на Порто и други винени продукти основно Испания Португалия тук там Италия и Франция си продават бъчвите на изгодни цени тъй като според законите в страните вече не могат да се използват за вина с цел бутилиране за широкия пазар ( възможно е само за лично ползване). А Шотландците не се славят с широки пръсти в харченето - иначе казано са си скръндзи та това им е добре дошло
Джак е една от малкото компании, които сами си правят бъчвите сами си ги обгарят и после си ги ползват за собственото уиски. Дори имат собствени дървени ресурси - купени и засяти гори.
А относно цвета - в кулинарията и коктейлния бранш често се използват парчета дъро от бъчви излезли от употреба с цел оцветяване на коктейли или други течности за кулинарията. Бъчвите от торфените уискита които излизат от употреба и се нарязват - често се ползват "опушване" защото придават опушен привкус на напитката.
Glengarry звучи добре...
Само да допълня малко за бъчвите, отделно че използването на сурови бъчви е пагубно, се гони и икономически ефект от цялата работа.
производителите на десертни вина, на Порто и други винени продукти основно Испания Португалия тук там Италия и Франция си продават бъчвите на изгодни цени тъй като според законите в страните вече не могат да се използват за вина с цел бутилиране за широкия пазар ( възможно е само за лично ползване). А Шотландците не се славят с широки пръсти в харченето - иначе казано са си скръндзи та това им е добре дошло
Джак е една от малкото компании, които сами си правят бъчвите сами си ги обгарят и после си ги ползват за собственото уиски. Дори имат собствени дървени ресурси - купени и засяти гори.
А относно цвета - в кулинарията и коктейлния бранш често се използват парчета дъро от бъчви излезли от употреба с цел оцветяване на коктейли или други течности за кулинарията. Бъчвите от торфените уискита които излизат от употреба и се нарязват - често се ползват "опушване" защото придават опушен привкус на напитката.
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .
- acho.rs
- старши ентусиаст
- Мнения: 4868
- Регистриран на: 9.02.2007
- Местоположение: Sofiq
- Пол: Мъж
- Кара: Jaguar XK 4.2, F16 X6 30d
Re: Whisky
Чул си нещо от някъде колега, ама си далече от истината
- host
- старши ентусиаст
- Мнения: 1668
- Регистриран на: 29.06.2007
- Местоположение: Пловдив
- Пол: Мъж
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
Re: Whisky
даже има недостиг на бъчви , поне миналата година излизаха такива информации, защото консумацията на уиски нараства много сериозно заради повишения стандарт в Азия и желанието да се демонстрира стандарт с консумация на шотландски напитки
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: Bing [Bot], Jordana