Комерсиализира ли се прекалено форумът?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Комерсиализира ли се прекалено форумът?

Мнение от Dextuar » 27 Юни 2017, 20:34

По повод днешното мини скандалче тук, реших да направя тема по въпрос, който от много отдавна ме гложди, а именно комерсиализира ли се форумът? Предварително искам да уточня, че тук не става въпрос за колегите от платения раздел. Там всичко е ясно и не мисля, че е нужно да се коментира. Става въпрос за хората, които зарибяват на ЛС и много често се възползват от незнанието на новите потребители или от първоначалния хаос, който се получа, когато за пръв път си купиш БМВ. Лично аз забелязвам тази тенденция през последните 2 години, откакто редовно следя форума. Говорил съм с познати, юзери още от самото начало как всички си помагали, споделяла се информация, въобще първоначалната идея на форумите като цяло важала в пълна сила. В последствие обаче много от тези познати са спрели да следят форума, въпреки че са все още фенове на марката. И всички казват едно - липсва първоначалния дух, колективизма, желанието за безвъзмездна помощ на колега БМВ-джия. Защо пиша това - лично аз съм изкарал 20 кинта от форума, признавам. Колега имаше странен проблем със сензора за светлината, каза, че от 2 год го бори и досега никой сервиз не е успял да му помогне. Имаше си кабели и ИСТА, но не беше ползвал НЦС. Първо опитахме с TeamViewer да кодирам RLS модула му, но НЦС версията му не работеше и като цяло компютъра му не беше настроен правилно. Предложи ми да ми плати и да се разберем за място и час, където да отидем и двамата и да се пробвам да му помогна. Срещнахме се, кодирахме му още няколко неща, разреших му проблема с RLS-а и човека ми плати 20 кинта. Супер! Но аз бях готов да направя това и за без пари, стига НЦС-а му да бачкаше поначало. Защо пиша всичко това ли? Защото миналия уикенд се видях с друг колега с Е60 и така зачестилия проблем с внезапно изчезващото FM/AM на CCC модула. Та за 5 мин бях готов, пожелах му приятен ден, а той ме прекъсна с "Какво ти дължа?" Отговорих нищо, а той ме погледна така :shock: Въобще не го очакваше, а да беше само той! Другите 2-ма със същия проблем гледаха по същия начин и не вярваха, че не им искам пари. Добре това нормално ли е? Нали точно затова е този форум, да си помагаме? Или помощта винаги трябва да е финансово подплатена? Пиша това и заради неща, които аз лично съм преживял в първите 2-3 месеца, докато се ориентирах с модела. Помня как бях купил К-ДКАН кабел и тъкмо бях нявлязъл в триенето на грешки с ИНПА и си бях забравил кабела на село. В същия този ден свалях волана да оправя лентовия кабел и както повече се досещат- светна ми айрбега. Реших да пиша на колега от форума, чиито услуги бях вече ползвам (пускане на ДРЛ - разбираше срещу заплащане, май беше към 30 лева :kuku:), като го помоля да ми заеме кабела си за 5 минути да изтрия тъпата грешка. Като отговор получих следното - "няма проблем - 30лв". Бях ей така :shock: Разбира се, отворих ОЛХ и за 35 кинта купих най-евтиния К-ДКАН, който намерих. Но и до ден днешен след повече от 2г. не мога да си обясня тая постъпка. (БТВ кабела още си го ползвам, оказа се бетон :mhihi:) Та, забелязвам, че доста хора знаят и споделят, дори хората, които се занимават с това професионално, а не просто да припечелват допълнително. А точно тези другите с час прома крият занаята, все едно те самите са ги измислили повечето неща. А истината е една - почти всички са чели я някой западен, я някой руски форум, където хората споделят безвъзмездно. Малко са хората с истинското ноу-хау. След цялата тая ненужна плеада, все пак ми е интересно как вие, старите кучета на форума, гледате на цялата тая работа? А и генерално какво мислят и другите потребители на форума за тази нескрита практика на зарибяване по ЛС. Може това да е нормално и проблемът да е в моя телевизор, не го изключвам като опция дори е твърде възможно :lol: Та, интересно ми е какво мислите вие.

П.С: Отново искам да подчертая, че тук не става въпрос за колегите от платения раздел, нито за колегите със сервизите, въпреки че лично аз съм сигурен, че те не зарибяват на ЛС, а напротив - споделят изключително много неща безвъзмездно, за което лично аз съм им доста благодарен. Да не говоря пък и за колегите с инфо по ВИН-номерата, едно огромно БЛАГОДАРЯ :bowdown: :bchug:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Re: Комерсиализира ли се прекалено форумът?

Мнение от Top Gun Maverick » 27 Юни 2017, 20:57

Де да знам, малко не мога да ти разбера ясно въпроса. Аз съм стар, но не от най-старите във форума де. В смисъл далеч от преди рега ми чета този форум. Даже имах стар рег, но не помня как точно и къде изчезна. Мога да кажа, че по събори ходя още от втория, макар тогава да не влизах във форума, а просто беше в моя град. После вече се позаинтересувах, къде и какво. Нямах и компютър тогава, влизах от разни зали, където все времето не стигаше. Първо само четях, после направих рег като си взех първото БМВ и ходих с него на събор, някъде 2005-та, после тоя рег както казах изчезна и след време си направих сегашния.
Какво значи комерсиализирал? Форумът отдавна стигна пика си откъм посещаемост, не мисля, че сега има повече потребители като посещения, отколкото да речем около 2008-ма-2010-та. От тогава насам фейсбоклука измества всички форуми, навсякъде. Лично аз за толкова години не съм получавал ЛС-та със зарибяване за сервизи и т.н. От теб даже чувам за такова нещо, сигурно го има, но едва ли е във визираните от теб мащаби. Първоначалната идея на форума? Ами от тогава минаха много години, щом създателя му го подари на клуба по едно време, значи бая неща са се променили. Първоначално този форум служеше просто да комуникират всички фенове в България по между си или да намерят едно общо място, нещо като...абе като клуб. Сега едва ли трябва да разискваме метаморфозите на форума и клуба през годините, ще стане прекалено дълго.
Като цяло мога да кажа, че съборите се комерсиализираха, хората каращи БМВ-та станаха много, от там и потребителите във форума, а всичко това е свързано по между си. Според мен си има и много от старите идеи и се преекспонира прекалено много с това, че не било същото. Ами правиш ли разлика между 2002-та и 2017-та? Нормално да има разлики. Има обаче все така помагащи си хора. С увеличаването обема на потребителите е нормално да се увеличат всички типове посетители, не мислиш ли? Аз съм редовен посетител на официалния БГ сайт/форум на Милан(всъщност от близо 10 години съм и модератор там)и това като цяло са двата форума, които посещавам редовно. Там също нещата много се промениха, хора напуснаха, други дойдоха, оформила се е и там голям фейбоклук група, но аз примерно не посещавам фейсбук и разчитам единствено на форумите защото ми харесват далеч повече.
Та според мен всички тия негативни мнения относно форумите и потребителите са силно преувеличени и са плод от способността на Българина да вижда негативното. Според мен дори форума се декомерсиализира, понеже сега е модерно да си в един куп фейсбоклук групи, да постваш постоянно някакви неща, които да излизат като някакви аларми на още стотици, стотици хора, че да може хубаво да пръцнеш, хората да видят как си се оакал и ти да се гордееш с това, плюс стотици снимки на всевъзможни простотии. За каква комерсиализация на форума изобщо говорим след като във фейсбоклука се появиха ФЕРМИ за лайкове( :kuku: )и всеки втори се интересува от това колко лайка ще събере от сульо и пульо, че даже и пари е готов да даде за фалшива репутация, която дори истинска да беше сами разбирате каква тежест има издействана чрез позьорщина във фейсбук.
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 27 Юни 2017, 21:02

Ентусиазъм и т.н. имаше преди 15-тина години, когато форумът се посещаваше от има няма няколко стотин или хиляда човека. В момента при толкова много потребители няма как да бъде иначе.

Не съм чел темата, щото не ме интересуват проблемите на "новите" 10 годишни бангии но определено ако има такъв проблем той не е от година-две.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46
Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ

Мнение от gromovich » 27 Юни 2017, 21:19

Подкрепям автора на темата, а именно "липсва първоначалния дух, колективизма, желанието за безвъзмездна помощ на колега БМВ-джия". За съжаление подобно поведение не намира само тук израз. Цялата ни държавица се напълни с разни тарикати на дребно, завладени от стремежа за печалба.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 27 Юни 2017, 22:06

Има си хора дето следят нон стоп форума и гледат да зарибят някой та да изкарат пари. Аз също съм вършил много пъти услуги на колеги и никога не съм взимал пари. Общо взето много колеги спират да посещават форума заради комерсализма. Какво се случва в момента, питаш нещо и веднага те офертират на лични че за заплащане ще ти го оправят. Влизаш в чужди форуми и намираш решение. Много малко са хората които ще ти помогнат в нашия форум , но все пак ги има все още

Изпратено от моят P00A с помощта на Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 27 Юни 2017, 22:08

Точно това ми беше идеята както adovet добре обобщи

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 27 Юни 2017, 22:36

Ле-ле не мога да повярвам, че "балъци" като мен все още има, които са склонни да направят нещо за някой за без пари. Естествено, че аз съм далеко от нивото на писалите по-горе, но вярвам ми схванахте мисълта. За съжаление и аз останах силно разочарован от т.нар. мой познат, който, за да ми направи детската на детето ми, ми оферира 1500 лева за картонаджийска работа. Половината пари били уж за материали. Хванахме се с брат ми и всичко ми излезе няма и 500 лева. И аз ако тоя човек ми бе искал помощта преди този случай със сигурност бих му ударил рамо и то за без пари разбира се. След този случай просто му изтрих номера на въпросния познат, защото явно за него лафа:„Приятелството си е приятелство ама сиренцето си е с пари” си важи с пълна сила. Жалко, че „балъците” ще оставаме все по-малко…
Карам бавно! Стигам Бързо!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 Touring

Мнение от Denmark » 27 Юни 2017, 23:13

Аз разбирам хората със сервизи, тъй като те с това се занимават и е нормално да искат пари за услугите си. Но иначе аз никога не бих искал пари от някой за да му кодирам някоя екстра или за каквото и да е. Аз не съм механик и определено не разбирам толкова, но на няколко пъти съм сменявал дискове и накладки, масло и разни други дребни работи на приятели и на 2-ма от датския BMW клуб, с които в последствие станахме приятели. Заговорихме се на една от BMW срещите и в последствие аз им казах, че съм го правил на моите коли и не голяма философия, та може някой уикенд да пиеме по бира и да ги смениме.

bum_bum написа:Ентусиазъм и т.н. имаше преди 15-тина години, когато форумът се посещаваше от има няма няколко стотин или хиляда човека. В момента при толкова много потребители няма как да бъде иначе.

ее в e46fanatics, bimmerfest и т.н. е пълно с ентусиасти, а форумите се посещават от доста повече хора от цял свят. Според мен една от главните причини тук е, че хората не споделят какво правят с колите си. Като погледнеш по улиците е пълно с BMW-та, но никой не пише, че си е сменил окачването, салона, волана и т.н. А една от другите причини е, че модераторите се намесват - "от тук нататък по темата" :lol: и убиват ентусиазма от коментирането.

Едно време (понеже и аз съм във форума от около 2005-та) в Страхотни истории имаше много теми, където хората си споделяха пътуванията, за мен лично това беше най-интересния раздел. А след това се почна с искрено и лично и раздела умря (sorry, лично мнение). Например колегата, който сподели за M trip-а - ако темата беше в някой от гореизброение форуми, щеше да има доста повече страници с коментари.
Изображение

Кръстникът
Аватар
Кара: с турбо
Мечтае да кара: V10
Детайли за колата: стокови

Мнение от c04 » 27 Юни 2017, 23:50

Не е само форума, навсякъде е така. Много от хората станаха дребни душици, гледащи от къде да вземат някой лев. И все пак още има хора, готови да помагаме на хората без пари.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Два умрели форда и 28ца
Мечтае да кара: Танк
Детайли за колата: Е36 328 97'
2.93 LSD
М20 маховик на 5.8кг
M50 Intake
S52 USDM Cams 10.2 lift 252in244ex
Плетени изпускатели
Romraider self tuned
14.0 1/4 mile

Мнение от FuRoRR » 28 Юни 2017, 0:23

Всичко вече е супер размито и се изтърва нишката от преди години . Няма трипове, няма тунинг,няма проекти.
Вече всички са от голямото добрутру. Манталитета е променен.Аз примерно за да науча това което знам в момента съм изчел форума над 100 пъти.Реално ако не беше тоя форум ,много от проектите нямаше да съществуват.Сега не е така,сега на никой не му се чете и не му се мисли.
За е36 в частност:
След 15-20 дни е Е36 събора, 3та година му е . Една дума не се е написала.
Раздела пък е като морга. 10 страници назад течове на антифриз,изгорели таралежи, избор на масло и повтарящи се теми.
Няма стойност , тук там избиват извори.Далеч обаче не се е изчерпала темата.

От там идва и главния проблем.Като почне да липсва стойностен матриал, на повърхността остава само комерса.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Superexstatic » 28 Юни 2017, 0:33

Откак замря раздел "Страхотни истории", романтиката в тоя форум е чао :wave:
Последна промяна Superexstatic на 28 Юни 2017, 0:35, променена общо 2 пъти
Изображение

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 28 Юни 2017, 0:34

Да не се притесняваш, не е само е36 форума.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Два умрели форда и 28ца
Мечтае да кара: Танк
Детайли за колата: Е36 328 97'
2.93 LSD
М20 маховик на 5.8кг
M50 Intake
S52 USDM Cams 10.2 lift 252in244ex
Плетени изпускатели
Romraider self tuned
14.0 1/4 mile

Мнение от FuRoRR » 28 Юни 2017, 0:48

efren написа:Да не се притесняваш, не е само е36 форума.

Е няма ли някакво решение?
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от JOGI » 28 Юни 2017, 1:57

е няма вече ентусиазъм в ентусиастите. поради външни фактори. проблемът е национален :mhihi:
това сериозно, де

Потребител
Аватар

Мнение от ivan40glupaka » 28 Юни 2017, 5:44

И откога това да направиш 5 настройки и да изчистиш 3 грешки през компютъра се счита за нещо повече от дреболия заслужаваща почерпка с 1 бира? Разбирам да отида в сервиз където са платили бесни пари за оборудване и лицензи (принципно) и да ми искат пари, но е абсурд да се плащат пари на бай Пешо с пикливия кабел за 30лв. и краденият софтуер... И обяснения "ама то и знания трябват- затова се плаща на бай Пешо" са глупави- такива самозвани разбирачи не рядко убиват някой модул, казват "стават такива неща" и те оставят да се спасяваш. Последният разбирач прецака "auto hold"-а на една кола, оправянето на бакиите му струваше 300+лв.- познайте кой ги плаща?

И определено всичко се комерсиализира- ентусиазма и най-вече желанието да се помага умря. Преди години закъсвам в град Х и не познавам никой там- звъня на приятел да задейства негови познати в региона и след 2 часа идва някакъв човек и колата ми е изтеглена в сервиз за ремонт. Човека беше излязъл от работа, взел служебната джипка за да ме изтегли, минал 50км. да дойде (и още 50км. да се върне) и упорито отказваше да вземе пари за услугата, едва го принудих да вземе 50лв.- това вече не се случва.

Следваща

Назад към Извън Темата