Low maintenance домашен любимец?
Модератор: Общи модератори
53 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
Low maintenance домашен любимец?
Котки - миришат, навсякъде става в косми, хубавите са скъпи или ако се подаряват се "разграбват" бързо.
Кучета - пак миришат, иска си разходки, не става да се оставя без човек, и пак - хубавите са скъпи или ако се подаряват се "разграбват" бързо.
Рибки - миришат
, оборудването и поддръжката, в зависимост от вида понякога и рибоците са скъпи, особено, ако е по-големичка локвата.
Зайче - най-гадно миришещото, средни разходи за "поддръжка".
Кво да си вземем, дето първо и най-важно не мирише и второ не му трябват 100лв. на месец за храни, тоалетни и т.н.? А, и да не струват половин кило злато
Че аз за такова животно(no pun intended
) не се сещам, ама... 
Кучета - пак миришат, иска си разходки, не става да се оставя без човек, и пак - хубавите са скъпи или ако се подаряват се "разграбват" бързо.
Рибки - миришат

Кво да си вземем, дето първо и най-важно не мирише и второ не му трябват 100лв. на месец за храни, тоалетни и т.н.? А, и да не струват половин кило злато

Че аз за такова животно(no pun intended

- ogata
- старши ентусиаст
-
- Кара: 332mxi
Re: Low maintenance домашен любимец?

http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com
- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
Ами ще се седе проблемът до това, до което се свежда често и изборът на кола - няма да намериш нищо по зададените критерии, защото такова животно наистина няма. Та решението е промяна на критериите.
Аз съм на мнение, че ако не си готов да заделяш бюджет за гадината и да преживееш някои компромиси (я миризма, я отделяне на време за грижи) по-добре без любимец. В крайна сметка не е нужно домашният любимец да е бреме.
Инак моето мнение е, че рибките са най-компромисен откъм тишина, миризма, поддръжка. Ако им се чисти редовно или филтрира аквуариумът не миришат. Тук проблемът е с високата начална инвестиция за аквариум, декорация и рибки - може би 300-400 кинта.
Котката също не иска много грижи - само храна и да и чистиш тоалетната, и ваксина 1 път годишно, но има и евентуални щети от прегризани кабели и свалени саксии, както каза и косми. Това което ми допада при котките е, че все са забавни и сладки дори да не са породисти... а непородистите ги подаряват. Даже повечето "расови" породи котки са ми доста противни (това свинксове, сиамки... клепоухи, все нелепо изглеждат). Тук месечните разходи са за храна, тоалетна и обезпаразитяващи, но в зависимот от продуктите, които ползваш (има някои неща, които не са нужни, но доста хора купуват) има голямо поле за вариране - от към 30 до 150 лева на месец.
Точно последните 5 дни гледах куче на приятели и се убедих, че кучето не е животно за вътре особено ако човек си цени сънят. Ние си гледаме котка и в сравнение с кучето има мнооооого по-малък maintenance и иска значително по-малко грижи.... а за чистотата не искам да говоря. Ако мислите, че котките са мръсни животни.... в сравнение с кучетата са си направо стерилни
Аз съм на мнение, че ако не си готов да заделяш бюджет за гадината и да преживееш някои компромиси (я миризма, я отделяне на време за грижи) по-добре без любимец. В крайна сметка не е нужно домашният любимец да е бреме.

Инак моето мнение е, че рибките са най-компромисен откъм тишина, миризма, поддръжка. Ако им се чисти редовно или филтрира аквуариумът не миришат. Тук проблемът е с високата начална инвестиция за аквариум, декорация и рибки - може би 300-400 кинта.
Котката също не иска много грижи - само храна и да и чистиш тоалетната, и ваксина 1 път годишно, но има и евентуални щети от прегризани кабели и свалени саксии, както каза и косми. Това което ми допада при котките е, че все са забавни и сладки дори да не са породисти... а непородистите ги подаряват. Даже повечето "расови" породи котки са ми доста противни (това свинксове, сиамки... клепоухи, все нелепо изглеждат). Тук месечните разходи са за храна, тоалетна и обезпаразитяващи, но в зависимот от продуктите, които ползваш (има някои неща, които не са нужни, но доста хора купуват) има голямо поле за вариране - от към 30 до 150 лева на месец.
Точно последните 5 дни гледах куче на приятели и се убедих, че кучето не е животно за вътре особено ако човек си цени сънят. Ние си гледаме котка и в сравнение с кучето има мнооооого по-малък maintenance и иска значително по-малко грижи.... а за чистотата не искам да говоря. Ако мислите, че котките са мръсни животни.... в сравнение с кучетата са си направо стерилни

Последна промяна drago9205 на 01 Фев 2017, 11:01, променена общо 1 път
- devent
- младши ентусиаст
-
- Кара: F82 M4
madafaka_donkele написа:Котки - миришат, навсякъде става в косми, хубавите са скъпи или ако се подаряват се "разграбват" бързо.
Рибки - миришат, оборудването и поддръжката, в зависимост от вида понякога и рибоците са скъпи, особено, ако е по-големичка локвата.
Кво да си вземем, дето първо и най-важно не мирише и второ не му трябват 100лв. на месец за храни, тоалетни и т.н.? А, и да не струват половин кило злато![]()
Че аз за такова животно(no pun intended) не се сещам, ама...
Колега, сори за спама, но домашният любимец е огромна отговорност, компромиси и средства. Каквото и да вземеш, то може да се разболее и да му трябва операция. Може да ти изяде дивана, да ти се изсере на дрехите.. Тогава какво ? Изхвърляш го и next?
Моля ви, взимайте си домашни любимци, когато сте готови на жертви за тях. То не е атракция, а живо същество.
Не ми е работа да ти се бъркам, но съм доброволец и помагам на изхвърлени кучета и котки и ми омръзна от лекомислени хора. Помисли преди това дали наистина го искаш

папагал/и! Евтино и сравнително чисто, от време на време ще трябва да го къпеш, че се вмирисват ама не е кой знае каква философия

- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Гвинепотамът е много добър low maintenance домашен любимец. Евтино за покупка. Добри размери.
Не смърди, разходите са 20-30лв / месец +-
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
Vra4anin написа:Вземи си жена. Най-много да ти замирише на п§*ка, но това да ти е кахъра
Разходите обаче ще надвишат значително бюджета

- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
vicho написа:Не смърди, разходите са 20-30лв / месец +-
Сигурен ли си? Имах приятелка, дето гледаше морско свинче и си вонеше, въпреки, че тя си го обгрижваше, както си трябва. А и като се скриеше някъде нямаше намиране тва

В този ред на мисли как са хамстерите? Вони ли много? Хапят ли?
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
madafaka_donkele написа:Сигурен ли си? Имах приятелка, дето гледаше морско свинче и си вонеше, въпреки, че тя си го обгрижваше, както си трябва.
няма вариант, ако му се сменява талажа веднъж в седмицата, да не говорим, че лайната са твърди и НЕ ОТДЕЛЯТ МИРИЗМА...
разбира се трябва да се храни с плодове и зеленчуци, а не с гранули

madafaka_donkele написа: А и като се скриеше някъде нямаше намиране тва![]()
неправилна експлоатация... морското прасе се държи в голяма клетка... извън нея не се движи, камо ли да се крие...
madafaka_donkele написа: В този ред на мисли как са хамстерите? Вони ли много? Хапят ли?
хамстера е много малък и прилича на плъх, морското прасе си е доста по-нормално животно от серията гризачи...
You said: "Time will change!" What if it changes you?
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
KostovG написа:папагал/и! Евтино и сравнително чисто, от време на време ще трябва да го къпеш, че се вмирисват ама не е кой знае каква философия![]()
Гледал съм папагалчета на една приятелка временно, докато беше на почивка....не е оферта. Вярно, не мирише и не изисква кой знае какви грижи, ама.... няма ден, няма нощ. Като се разквичи няма спиране

devent написа:Колега, сори за спама, но домашният любимец е огромна отговорност, компромиси и средства. Каквото и да вземеш, то може да се разболее и да му трябва операция. Може да ти изяде дивана, да ти се изсере на дрехите.. Тогава какво ? Изхвърляш го и next?
Моля ви, взимайте си домашни любимци, когато сте готови на жертви за тях. То не е атракция, а живо същество.
Не ми е работа да ти се бъркам, но съм доброволец и помагам на изхвърлени кучета и котки и ми омръзна от лекомислени хора. Помисли преди това дали наистина го искаш
Е, знаем, че е отговорност голяма. И за искане искам един лабрадор или голдън ретрийвър, ма като знам, че не мога да го гледам не се захващам изобщо.
drago9205 написа:Ами ще се седе проблемът до това, до което се свежда често и изборът на кола - няма да намериш нищо по зададените критерии, защото такова животно наистина няма. Та решението е промяна на критериите.
То това е цаката, да се намери нещо компромисно...ако изобщо може да се намери такава гад

- drago9205
- старши ентусиаст
-
Това ми е идеята - колкото и да се търси компромис - трудно се намира такв ако гледаш животно вътре. Виж ако е на двора няма да мирише и няма да му чистиш 
За мен компромисът са рибки - тихи са, не правят бели, ако се гледат правилно не миришат... само от време на времe някоя дава фира. Но както споменах инвестицията там е малко по-голяма. А и по-скоро ги причислявам към графа декорация отколкото домашни любимци.

За мен компромисът са рибки - тихи са, не правят бели, ако се гледат правилно не миришат... само от време на времe някоя дава фира. Но както споменах инвестицията там е малко по-голяма. А и по-скоро ги причислявам към графа декорация отколкото домашни любимци.
devent написа:
Колега, сори за спама, но домашният любимец е огромна отговорност, компромиси и средства. Каквото и да вземеш, то може да се разболее и да му трябва операция. Може да ти изяде дивана, да ти се изсере на дрехите.. Тогава какво ? Изхвърляш го и next?
Дай съвет как да откажа някой който не е готов за тия компромиси, но се е фокусирал върху готините неща с галенето и играта, да си вземе куче.

Жената и е фикс идея да има куче(и аз искам ама да го затворя в апартамент ми се струва тормоз както за него така и за нас). А и двамата са ни такива смените, че ще трябва да го оставяме много време само и разходките са под въпрос, да не говорим че аз нямам и желание. Отгоре на това иска джак ръсел

- drago9205
- старши ентусиаст
-
Ето няколко довода за отказ:
Кажи и да си представи, че нея я затварят в една стая и и казват 16 часа да не пи*ае и да не се изхожда. Или по-лошият случай да си представи, че всеки път като се прибере ще намира следи от животно, което просто вече не е могло да държи повече.
Кажи и, че като толкова много иска куче - ти няма да го разхождаш, а тя ще поема отговорността за разходките - сутрин и вечер.
В началото ще трябва задължително да се чисти из домът, защото малките кучета винаги се изхождат в жилището преди да се научат да задържат и да го правят вън.
Евентуално трябва да му причините кастрация.
След разходка ще вкарва кал/мръсотия вътре - пак трябва да се чисти.
Може да се попадне на шумен/лаещ екземпляр, който ви лишава от сън.
Най-гадното е, че е мъчение за активно животно като кучето да не се извежда сутрин и вечер. Такава им е природата - искат да потичата, да подушат, да препикат нещо... няма как всичко тва да става в апартамент.
За мен лично кучето е един от най-трудните за гледане домашни любимци, защото иска много грижа и отговорност. Въпреки това съм dog-person и все някога ще си взема, но едва когато съм убеден, че мога да му предложа всичко гореспоменато без да ми тежи
Кажи и да си представи, че нея я затварят в една стая и и казват 16 часа да не пи*ае и да не се изхожда. Или по-лошият случай да си представи, че всеки път като се прибере ще намира следи от животно, което просто вече не е могло да държи повече.
Кажи и, че като толкова много иска куче - ти няма да го разхождаш, а тя ще поема отговорността за разходките - сутрин и вечер.
В началото ще трябва задължително да се чисти из домът, защото малките кучета винаги се изхождат в жилището преди да се научат да задържат и да го правят вън.
Евентуално трябва да му причините кастрация.
След разходка ще вкарва кал/мръсотия вътре - пак трябва да се чисти.
Може да се попадне на шумен/лаещ екземпляр, който ви лишава от сън.
Най-гадното е, че е мъчение за активно животно като кучето да не се извежда сутрин и вечер. Такава им е природата - искат да потичата, да подушат, да препикат нещо... няма как всичко тва да става в апартамент.
За мен лично кучето е един от най-трудните за гледане домашни любимци, защото иска много грижа и отговорност. Въпреки това съм dog-person и все някога ще си взема, но едва когато съм убеден, че мога да му предложа всичко гореспоменато без да ми тежи

- ///M_Martin
- Любимец на Кралицата
-
- Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
- Мечтае да кара: M3 CSL
Вземи си плюшена играчка,евтина е около 10лв. и не мирише и няма грижи.
П.П.Не си вземайте домашен любимец ако не сте готови да отделяте доста време и средства за него!

П.П.Не си вземайте домашен любимец ако не сте готови да отделяте доста време и средства за него!
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
Не се занимавай въобще колега! Казвам ти го от горчив опит. Живея в къща с три декара двор и жена ми има четири кученца за намсиколко хиляди лева и две котки. Кучетата са чихуа и померан. Живеят навън, а през нощта си имат своя стая. На жена ми са, ама тя почти ги е отеб@ла и нямаш идея колко ми е омръзнало да им слугувам. С теб не могат да спят, защото много често хъркат. Двете са "бабички", едната е с малко зъби и постоянно се осмуква. Понякога нощем се разхождат из стаята, ако е повече от едно се дразнят или пък играят. Мъжкото е едно и подпиква всички възможни неща. Всеки ден им събирам лайната навсякъде, от пред къщата до в тяхната стая до легълцата им. Постоянно си разкъсват леглата. Като дойде чужд човек и става лудница. Котките са почти същия ад. Просто не ти трябват домашни любимци. Аз ги обичам много, като част от семейството са, но ако зависеше от мен, повече не бих взел. Страшна загуба на време е.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
53 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4