Дразнят ли ви велосипедистите по улиците?
Модератор: Общи модератори
Дразнят ли ви велосипедистите по улиците?
Най-вероятно ще намеря много съпротива, но ми е интересно какво мислите вие за велосипедистите по улиците? Според мен, карането на колело без да има велоалея на улицата трябва да е забранено. И без това движението е пълен хаус, само тези индивиди липсват... Като за тях няма ама никакви закони, могат да карат в насрещното, като им скимне се качват на тротоара и минават по пешеходната и тн.... Да не говорим, че като карат в най-дясното платно, не може да мине автомобил покрай тях и ако изпредварването за момента е невъзможно трябва да се кара зад велосипедиста с 10км/ч. Така карах след един в Люлин от преди тунела почти до Арената, накрая ми идваше тактично да си отворя дясната врата. Освен, че нямат никакви светилни и светлоотразители (повечето), ами карат и със слушалки за да не чуват какво става около тях. Не знам може би това е тънката граница между идиотизма и непокизма... Реших за пръв път от години да покарам колело на вилата миналата седмица и си карам на двулетнов междуселски път (където да минава автомобил на 2-3мин.) и не ми беше приятно като около мен имаше коли. Колелото ме кара да се чусвтам мн. уязвим на пътя ( а и съм си) и за това плахо плахо покарах 15мин и го прибрах. А да тръгна из София с колело при положение, че билета за метро е 1лв.... Няма как да стане.....
Ето и лек пример за какво говоря:
http://www.vbox7.com/play:3cba73d938

Ето и лек пример за какво говоря:

http://www.vbox7.com/play:3cba73d938
Последна промяна Bokrael на 25 Авг 2015, 18:52, променена общо 1 път
Re: Дразнят ли ви велосипедистите по улиците?
Някой модератор може да премести 5-6 стр. от другата тема, която вече заключиха, за да не ги пишем отново.
Според мен велосипедите трябва да си останат по улиците, просто трябва да спазват правилника за движение.
И лицата под 14 години (които са си недееспособни по закон) е добре да изчезнат от улиците и да си отидат на велоалеите - в София и по големите градове нещата са горе-долу, обаче в по дълбоката провинция са смайващи: деца на 9-10 години без светлоотразителни елементи по велосипедите, без каски, без светлоотразителни жилетки в тъмната част на деня каращи с 30-40 км/ч със съмнителни способности за спиране, каращи в насрещното...
Миналата година дете с колело почина след като не можа да спре и без друг участник в движението. Не ми се мисли какво щеше да се случи ако наблизо имаше шофьор с движещ се автомобил и какво щеше да се каже по медиите за него...
Според мен велосипедите трябва да си останат по улиците, просто трябва да спазват правилника за движение.
И лицата под 14 години (които са си недееспособни по закон) е добре да изчезнат от улиците и да си отидат на велоалеите - в София и по големите градове нещата са горе-долу, обаче в по дълбоката провинция са смайващи: деца на 9-10 години без светлоотразителни елементи по велосипедите, без каски, без светлоотразителни жилетки в тъмната част на деня каращи с 30-40 км/ч със съмнителни способности за спиране, каращи в насрещното...
Миналата година дете с колело почина след като не можа да спре и без друг участник в движението. Не ми се мисли какво щеше да се случи ако наблизо имаше шофьор с движещ се автомобил и какво щеше да се каже по медиите за него...
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
Явно това е продължение на темата за джигитите от Лесидрен, където накрая темата премина към този въпрос.
И тук ще кажа, че всяко колело на пътя е една кола по-малко. И още нещо, за което си намекнал, щом билетчето е 1 лв защо не зарешеш колата, а "пречиш на велосипедиста да си кара спокойно"? В метрото колела няма и няма кого да бутнеш с колата. Истината е, че придвижването с велосипед, колкото и да е невероятно, също носи удоволствие. И сравнено с това да шофираш в София, определено е по-голямо. Карам колело, градско от над 10г. в София и маршрутите ми са така организирани, че само да пресичам булеварди, с колкото се може по-малко каране по големи улици. Да, карам по тротоара, и да, това е забранено в правилника, но не искам да се движа по пътя с автомобилисти, особено като се има предвид, че повечето мислят като теб и най-вероятно смятат, че всички с колело са клошари и скъсаняци и понеже нямат пари, се придвижват с колела, съответно искат още повече да покажат доминацията си с 20-годишните си скрапове. Пускам и аз едно клипче, да видите как изглеждат улиците на "назадничавите" холандци, те сигурно също са много закъсали и нямат пари и за градски транспорт.
https://www.youtube.com/watch?v=n-AbPav5E5M
ПП. Пусни една анкета, че ми е интересно какви ще са резултатите.
И тук ще кажа, че всяко колело на пътя е една кола по-малко. И още нещо, за което си намекнал, щом билетчето е 1 лв защо не зарешеш колата, а "пречиш на велосипедиста да си кара спокойно"? В метрото колела няма и няма кого да бутнеш с колата. Истината е, че придвижването с велосипед, колкото и да е невероятно, също носи удоволствие. И сравнено с това да шофираш в София, определено е по-голямо. Карам колело, градско от над 10г. в София и маршрутите ми са така организирани, че само да пресичам булеварди, с колкото се може по-малко каране по големи улици. Да, карам по тротоара, и да, това е забранено в правилника, но не искам да се движа по пътя с автомобилисти, особено като се има предвид, че повечето мислят като теб и най-вероятно смятат, че всички с колело са клошари и скъсаняци и понеже нямат пари, се придвижват с колела, съответно искат още повече да покажат доминацията си с 20-годишните си скрапове. Пускам и аз едно клипче, да видите как изглеждат улиците на "назадничавите" холандци, те сигурно също са много закъсали и нямат пари и за градски транспорт.
https://www.youtube.com/watch?v=n-AbPav5E5M
ПП. Пусни една анкета, че ми е интересно какви ще са резултатите.
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Я колегата да обясни как се вдигат 40 километра в час от дете с колело. Ами това дете е готово за профи лигата. Контадор(el pistolero) ряпа да яде. Айде караите си скраповете по улиците и дайте да се търпим взаимно.
- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
Чета колегата горе който казва: "Всяко колело една кола по-малко", само че това се отнася може би за София, тук в провинцията е по-различно. Колела се карат от 3 групи от хора: цигани, пенсионери и деца. И трите групи нямат и елементарна идея как се прави ляв завой през активните ленти, знак с ръка няма, оглеждане също, просто един момент решава да завива и го прави през трафика. Пенсионерите се клатушкат и даже скоро един си падна пред колата, станало му топло. Циганите последно гледах тук един правеше зиг-заг с вързан отзад на колелото забележете БОЙЛЕР. Децата при тях не знам нямат ли родители да им покажат да показват с ръка на къде смятат да се движат, отделно карат по 3-4 заедно блъскат се, ритат се докато карат. Общо взето пълна анархия.
Не знам лично моето мнение е който плаща и има изкаран документ за правоспособност той трябва да се движи с приоритет по пътното платно.
Не знам лично моето мнение е който плаща и има изкаран документ за правоспособност той трябва да се движи с приоритет по пътното платно.
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
Нямам нищо против колоездачите, но в конкретната реалност у нас, мястото им просто не е на пътя. Нито в града, нито извънградско. Лоша инфраструктура, а като добавим и адски ниската култура на шофьорите, става страшно. Има и нещо друго - голяма част от колоездачите са изключително нагли и живеят с усещането, че всеки трябва да ги вижда, да ги пази и да се съобразява с безумните им маневри. Аз лично смятам, че за това тяхно поведение допринесоха множеството репортажи в последно време в защита на колоездачите, любителските клипчета с нагли шофьори и т.н. Създаде се един образ на колоездача-жертва на лошите шофьори, които на всяка цена искат да го смачкат. Имам чувството, че те не просто карат колело, а си търсят правата, един вид да покажат, че са равни с автомобилите, което категорично не е така. Често се случва да бия спирачки заради някой, който се движи буквално срещу мен и няма намерение да се отмести. Отново казвам - в сегашната реалност в България, единственото безопасно придвижване на колело би станало на напълно отделени велоалеи, без никакво съприкосновение с автомобилния трафик.
Също така съм сигурен, че 90% от колоездачите не знаят как да сигнализират с ръка, преди да завият наляво или надясно. Казвам го, защото съм виждал такива, които знаят - тяхното поведение на пътя е далече по-адекватно, карат много внимателно, осъзнават, че са много уязвими и се пазят постоянно. Но като цяло, масово хората на колела са едни неосъзнати самоубийци.
Също така съм сигурен, че 90% от колоездачите не знаят как да сигнализират с ръка, преди да завият наляво или надясно. Казвам го, защото съм виждал такива, които знаят - тяхното поведение на пътя е далече по-адекватно, карат много внимателно, осъзнават, че са много уязвими и се пазят постоянно. Но като цяло, масово хората на колела са едни неосъзнати самоубийци.
- jorsenbmw
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: S63TUB44
Интересно- по лесно е едно нещо да го забраним,за да не се налага да създаваме условия за него и да го контролираме.Колко по български и познато звучи ,а?
Предлагам да се правим ,че не съществуват и онкоболните,инвалидите,хората с друг тип недъзи.....И без това само са в тежест на обществото и трябва да се съобразяваме с тях.
Всички колелета да се национализират и да се претопят за мантинели на магистралите .
Sancta Simplicitas!!!!

Предлагам да се правим ,че не съществуват и онкоболните,инвалидите,хората с друг тип недъзи.....И без това само са в тежест на обществото и трябва да се съобразяваме с тях.
Всички колелета да се национализират и да се претопят за мантинели на магистралите .
Sancta Simplicitas!!!!
- Evanko
- младши ентусиаст
-
- Кара: мфил
- Детайли за колата: 120D
Най-ме кефи бул.България. Направиха и от двете страни велоалеи, но не требе да се кара между колите. На един му направих забележка, а той ме снима с телефона, явно събира снимки на недоволни граждани. А има и един облечен като Ненчо Стайков, нема вид да отива на работа.....и той тренира между колите.
Това Галактиката е голема работа, фактически!!!
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Мен ме дразнят само неориентираните и нагли колоездачи.Много рядко има свестни и пазещи се такива.Като го видя,че знае какво и как прави гледам да съм толерантен.На наглите отговарям със същото.Това се отнася и за шофьорите.
Вчера и днес до момента съм видял 2-ма велосипедисти оборудвани според закона от над 50!Интересно аз ако се повозя без фарове и колан колко пъти ще ме спрат,а уж имаме равни права...явно не и задължения.
Вчера и днес до момента съм видял 2-ма велосипедисти оборудвани според закона от над 50!Интересно аз ако се повозя без фарове и колан колко пъти ще ме спрат,а уж имаме равни права...явно не и задължения.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Някой може ли да даде телефон да му изпратя една снимка от преди минута по вайбъра да я качи,че не мога от телефона?
mangini написа:... Имам чувството, че те не просто карат колело, а си търсят правата, един вид да покажат, че са равни с автомобилите, което категорично не е така...
Колега, разясни защо според теб не е така. Защо един водач на автомобил е с повече права от един колоездач, изключвайки правилото на по-силният, което вече бе коментирано в предишната тема?
- Boyadjiev
- старши ентусиаст
-
- Кара: е36 Турбо?! любима, е39 28-ца бате
- Мечтае да кара: е36 с осмак
- Детайли за колата: Най-много върви 28мицата от всичко.
Wanna be 1.5 bar.
И на мен не ми харесва още нещо да се мотае по платното, потенциално да се създава опасност, но покрай темата във форума се загледах във велосипедистите. Честно казано не ми правят впечатление грам - те си карат, аз си карам... Със сигурност се съобразявам малко с тях, но е много по-незначително от съприкосновението ми с другите участници в движението, които не внимават, или не искат да внимават. 

Уважавай другия, независимо каква кола кара.
Дразнят и то много. И аз съм бил с колело и знам какво е. Но има индивиди които не се съобразяват изобщо с пътната обстановка. Най много ме дразни като решат да пресичат пешеходна пътека яхнали колелото и си мислят че всички сме им длъжни да спрем. Като слезне от колелото и като си го бута по пешеходната пътека тогава му давам предимство. Има много които носят светоотразителни жилетки и се съобразяват. Все пак тука не е Холандия е да има повече път и паркинг за велосипеди.
Няма начин да няма начин
Поредната интересна тема хората в белите държави се чудят как да махнат колите от пътя ,ние се чудим как да махнем колоездачите
. Аз също карам колело почти само извънградско като го правя просто за забавление и донякъде за поддържане на форма. Ми какво да кажа масово българина си мисли че като си се качил на колело значи нямаш пари за кола и един вид те смятат за по низш от тях и автора на темата с тва за 1-то левче същата работа. На двулентов път винаги карам възможно най в дясно ,но все се намира някой който да мине на една педя от теб макар да липсва насрещно движение. Затова напоследък гледам да карам по колкото се може по ненатоварени пътища защото каквито и глоби и закони да приемат тая простотия по пътя няма да се оправи даже ще става по-зле. Моето мнение е че колоездачи по пътя трябва да има даже много повече и е добре не те да изчезнат ,а малоумните шофьори дето не могат да покарат няколко секунди зад колело и с риск да го прегазят тръгват да го изпреварват щото видиш ли ще му падне реномето ако не изпревари веднага прошляка с колелото.

pampo написа:mangini написа:... Имам чувството, че те не просто карат колело, а си търсят правата, един вид да покажат, че са равни с автомобилите, което категорично не е така...
Колега, разясни защо според теб не е така. Защо един водач на автомобил е с повече права от един колоездач, изключвайки правилото на по-силният, което вече бе коментирано в предишната тема?

1. На първо място слагам най-важния фактор - манталитета. Както написах в предния пост, към момента в България културата на живот, в масовия случай, е много ниска - това рефлектира директно на пътя. За огромно съжаление, шофьорите се водят основно от принципа "черен джиБ с предимство" - който е по-голям, той има повече права, а пък ако е и със скъпа кола, значи всичко му е позволено. Естествено, това не е правилно, но за съжаление е факт. В този ред на мисли, колоездачът е на предпоследно място в автомобилната "хранителна верига" - след него е само пешеходецът;
2. Обективна причина - няма адекватна инфраструктура за велосипедисти. Има някакво подобие на велоалеи - боядисани части от тротоари и улици. Както и да го погледнеш, колоездачите са принудени да се движат или между колите, или между пешеходците;
3. Друга обективна причина - СУМПС гарантира (поне би трябвало да гарантира), че шофьорите са запознати с правилата за движение и разпознават знаците и маркировката. Към един колоездач няма такова изискване, той може да излезе да кара, когато и където си поиска. Реално погледнато, голяма част от велосипедистите карат доста опасно, бях го написал по-горе - едва ли дори знаят как е правилно да сигнализират, преди да завият;
4. Моментът с масовата истерия и стадния принцип - както е написал колегата в един от предните постове - ти му правиш забележка, за негово добро, той вади телефона да те снима. Напоследък зачестиха подобни случки и аз наистина смятам, че у колоездачите се създаде едно усещане за колективно сплотяване срещу шофьорите (скоро разговарях с велосипедист и неговото настроение е точно такова). Това е пряко свързано с т.1 - в крайна сметка, свеждаме всичко до примитивно "насъскване" на една група хора срещу друга.
Като цяло - не съм имал предвид, че велосипедистите нямат права. Напротив, те са участници в движението, но трябва и да се държат като такива. Просто смятам, че в среда, където всеки е нетолерантен и избива комплекси, колоездачът в крайна сметка става жертва.