"Мери" ли диното мощността на вала - мит или реалност?
Модератор: Общи модератори
49 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
"Мери" ли диното мощността на вала - мит или реалност?
Уж имало такива стендове дето "мерят на вала", пример - диното на Меднес...
Та се замислих, понеже съм скептично настроен - по какъв начин един дино стенд уж определя чистата мощност/въртящ момент на двигателя? То е ясно, че се определя изчислително, без директно измерване, както е на колелата... но какъв е принципа? Как определя колко са загубите?
Въобще има ли метод за определяне на загубите или всичко е изсмукано от пръстите и загубите за предно били 12%, за задно - 18%, пък за 4x4 - 25%, както бил казал "шефа"?
Някой има ли идея
Та се замислих, понеже съм скептично настроен - по какъв начин един дино стенд уж определя чистата мощност/въртящ момент на двигателя? То е ясно, че се определя изчислително, без директно измерване, както е на колелата... но какъв е принципа? Как определя колко са загубите?
Въобще има ли метод за определяне на загубите или всичко е изсмукано от пръстите и загубите за предно били 12%, за задно - 18%, пък за 4x4 - 25%, както бил казал "шефа"?
Някой има ли идея

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- k-hristov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 Compact M40B18 M-tech
Re: "Мери" ли диното мощността на вала - мит или реалност?
Nickelback написа:Уж имало такива стендове дето "мерят на вала", пример - диното на Меднес...
Някой има ли идея
Мощността измерена на дино се приема за една стойност, която е по-точно ориентир за това "къде сме в играта".Една кола ще покаже различна стойност на 4 дина, разположени на различни места в страна, поради редица външни фактори, като температура на въздуха, атмосферно налягане, влажност на въздуха, отделно вече идва момента със зададения товар на диното, и това колко "силно" е вързана колата.Факторите са ужасно много, мощност на вала е още по-трудно да се сметне, защото за всяка кола загубите са индивидуални, и е почти невъзможно да бъдат сметнати.Отделно, че е доказано, че колите нямат рън с рън, като разликите варират до 10-20к.с. на рън отклонение в рамките на 10 мин.Просто се приема диното за ориентир и за мерене на пи*ки и да може да се мапват колите и да се хранят хората във фейсбук, че тяхната кола има динографика с 8 к.с. повече от на другия.
В Гърция съм "присъствал" в "дино стая".Диното е Maha, и се намира в стая, изолирана от външните фактори като T, налягане и т.н. и сама си контролира тези неща с вентилации и некфи други простотии.Може би при такива условия е бая достоверно, но.....няма как да знаеме за съжаление.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
До голяма степен си прав, колега... Само се чудя все пак, защо се дава мощността на вала от някои динамометрици
Или е поредния маркетингов трик
Интересен ми е метода за определяне на загубите просто...

Лето две и седемнаесто.
- k-hristov
- младши ентусиаст
-
Re:
Nickelback написа:До голяма степен си прав, колега... Само се чудя все пак, защо се дава мощността на вала от някои динамометрициИли е поредния маркетингов трик
Интересен ми е метода за определяне на загубите просто...
Маркетинг, измерването на мощността на вала става само и единствено на свален мотор, в лаборатория.
- Zagy
- нафтения
-
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Предполагам още от завода всеки стенд си идва индивидуално калибриран с точно определени "загуби" и на базата на тези загуби се прави алгоритъм, който вади мощността "на вала".
Si non confectus, non reficiat.
- k-hristov
- младши ентусиаст
-
Zagy написа:Предполагам още от завода всеки стенд си идва индивидуално калибриран с точно определени "загуби" и на базата на тези загуби се прави алгоритъм, който вади мощността "на вала".
Всяка кола има различни проценти загуби, така че такова нещо като индивидуално калибриране няма как да помогне.
- michev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
- Мечтае да кара: E30 M3
- Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет
Трудна работа според мен, а и за какво в крайна сметка - реално това, което се изкарва на колелата движи колата.
only rear wheel drive
- ociata
- кандидат ентусиаст
-
Предполагам колегата пита защото 90% от динотата в БГ принтират едни бележки на който пише коне на вала. И трябва изрично да си поискаш да ти покажат и тези на гумите. Според мен е няква усреднена стойност за тип кола(на по марка/модел) които се въвеждат преди да започне ръна и слага някакъв процент. Аз лично докато не ми върже нещо за вала няма да повярвам че мери мощност там 

Re:
Nickelback написа:... Само се чудя все пак, защо се дава мощността на вала от някои динамометрици...Интересен ми е метода за определяне на загубите просто...
Защо ли- просто там цифрите са по-големи и звучат по-внушително. А метод за смятане на загубите няма- има някакви приблизителни стойности които може и да са верни или достатъчно близки за някои коли, но за други не важат. А и никой не знае какъв коефициент се използва за сметките. Реално диното се влияе от страшно много неща, едва ли ще видиш и 2 еднакви графики от едно и също дино на която и да е кола.
Ако искате да чуете купища глупави оправдания отивате при тея дето мерят мощност на вала и правите един тест с нормалните гуми, после сложете сликове и тествайте пак- интересно как ще ви обяснят повишената мощност на вала

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
ociata написа:Предполагам колегата пита защото 90% от динотата в БГ принтират едни бележки на който пише коне на вала. И трябва изрично да си поискаш да ти покажат и тези на гумите. Според мен е няква усреднена стойност за тип кола(на по марка/модел) които се въвеждат преди да започне ръна и слага някакъв процент. Аз лично докато не ми върже нещо за вала няма да повярвам че мери мощност там
Бъркаш колега, повечето стендове в България вадят мощност на колела. Хеед, Овърдрайв, Проспийд - все на колела... Други не се сещам. Малко са тези като Меднес дето твърдят, че определят мощност на вала.
Ето и тези пичове твърдят, че Maha диното им мери на вала:
http://www.simonmotorsport.com/?page_id=78
"Measures actual crankshaft horsepower and torque, No more power train loss guessing. This dyno measures drive train loss during each run cycle. Of course we also measure wheel power."
Почва да ми се прокрадва една идея как определят инерцията на трансмисията, но ще споделя по нататък...
Лето две и седемнаесто.
- DiGital
- младши ентусиаст
-
- Кара: на пълна газ
- Мечтае да кара: MB SLS AMG
Като се прочете целия текст и видите, че има връзка с OBD2 и т.н. (много суперлативи) и вижфате в клиповете как ги оставят от висока скорост на неутрална веднага ще се досетите, че се използва инерцията за да се предскажат загубите.
WOT: wide open throttle, the only tuning condition that newbies seem to be interested in. ;-)
Е ти какво очакваш- да скочат на спирачките ли
То и аз мога като видя 500 коня на гумите да предскажа едни 560-580, че и 600+ коня на вала ама това ще ме нареди при онея с кристалното кълбо, а не при знаещите и заслужаващи доверие...

- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
А цялото тва мерене на мощност...
не ли целта на диното да си ти се настрои колата както трябва. После като искаш да си "го мериш" ... има 

- DiGital
- младши ентусиаст
-
- Кара: на пълна газ
- Мечтае да кара: MB SLS AMG
F3P написа:Е ти какво очакваш- да скочат на спирачките лиТо и аз мога като видя 500 коня на гумите да предскажа едни 560-580, че и 600+ коня на вала ама това ще ме нареди при онея с кристалното кълбо, а не при знаещите и заслужаващи доверие...
Факт е, че подобна система може да определи реално загубите с много висока точност. А това за сликовете няма нужда от оправдания, просто ще липсва сцепление когато валяците почнат да упражняват спирачна сила.
WOT: wide open throttle, the only tuning condition that newbies seem to be interested in. ;-)
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Тази тема е за някой технически раздел и е по-правилно да се озаглави дали в БГ има такова дино. Аз ще отговоря, че динотата в БГ мерят колела и *** ми, но валове съм убеден, че Не мерят. А тука има хора от Маднес, толкова като ти се губи време им прати едно лично да ти обяснят защото в темата Не вярвам да напишат нещо.
Това с валовете се използва за да са доволни клиентите.
Истинското мерене нали знаете къде е? На пътя. Всичко друго е ала-бала и говорене на полу-празни приказки.
Това с валовете се използва за да са доволни клиентите.

49 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4