Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Модератор: Общи модератори
- adovet
- старши ентусиаст
- Мнения: 3724
- Регистриран на: 27.01.2010
- Местоположение: Перник
- Пол: Мъж
- Кара: Tesla Y
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Borymeckata написа:adovet написа:Ейййй не можах аз да се доредя до таз сланинка
Абе по принцип мога да взема още, но ми е малко сложно... Първо - майсторът прави, когато има "суровина", демек - когато намери сланина за пушене. Понякога просто няма и трябва да чакам, докато намери и опуши. После - той е на другия край на града, а пък аз се прибирам само за уикенда, значи трябва да ида в събота или недела с колата. И трябва да взема поне 5 - 10 кила, за по-малко просто не си струва. Сланината е в пакети по 1 кг - трябва да я набутам във фризера. Аз през седмицата работя в друг град - трябва да я взема с мен и някой ден след работа да я нося в Еконта. И сигурно си представяте как ме гледат служителите на куриерската фирма, като пристигна в последните минути на работното им време (през деня нямам никаква възможност) с един плик пушена сланина... Изкушавам се да ви дам данни за контакт с майстора и който има интерес - да си говори с него.
Ееее споко де, бъзикам се, няма проблем
Изпратено от моят SM-G930F с помощта на Tapatalk
- dan-dam
- ентусиаст
- Мнения: 1011
- Регистриран на: 18.01.2009
- Местоположение: София, ама съм от село
- Пол: Мъж
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Аз тази година нямах време да си опуша, но след толкова постове и снимки на сланинки ще взема да направя тези дни, че само преглъщам
Иначе спазих традицията за поредна година и накичих малко по тоягите
Иначе спазих традицията за поредна година и накичих малко по тоягите
- dankata
- младши ентусиаст
- Мнения: 682
- Регистриран на: 28.01.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Доволен съм от италианските експерименти. За жалост не успях да снимам готовата продукция - доста бързо изчезна. Панчетата и лонзиното станаха превъзходно, и отново ще залагам.
Ето това остана от панчетата:
Ето това остана от панчетата:
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
- Мнения: 3946
- Регистриран на: 8.12.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Времето дойде, сложихте ли мезетата ?
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- TNT
- младши ентусиаст
- Мнения: 274
- Регистриран на: 30.04.2008
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Мечтае да кара: 911
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Много е топло в Пловдив, най-рано другия месец.
- hell's angel
- младши ентусиаст
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
- Don_Diego
- младши ентусиаст
- Мнения: 720
- Регистриран на: 26.04.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E39 Individual, A8L W12, Z4 30i
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Това беше 1/3 от първото зареждане за сезона (застоя се много за кратко ), следващото беше х3 на това от снимката плюс доста домашни кашкавал, различни сирена и краве масло.
ПП: Тамън дойдоха и доктора каза, че свинските мръвки и част млечните продукти с висока масленост остават за месец-два извън менюто
ПП: Тамън дойдоха и доктора каза, че свинските мръвки и част млечните продукти с висока масленост остават за месец-два извън менюто
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Doberman_vas
- младши ентусиаст
- Мнения: 417
- Регистриран на: 30.08.2007
- Местоположение: Sofia
- Пол: Мъж
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
в София времето дали вече е подходящо за филенце ?
Ще ви отвеем с дизелите ей! Ако не ви отвеем, ще ви опушим, така че да ни запомните.
- gromovich
- младши ентусиаст
- Мнения: 391
- Регистриран на: 18.01.2010
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E46
- Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Ето я първата партида. За сега са в хладилника на съхранение
- r19
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 245
- Регистриран на: 29.05.2011
- Местоположение: Плевен/София
- Пол: Мъж
- Кара: 412 Turbo/323ti
- Мечтае да кара: Mig-29
- Детайли за колата: Old school!
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Първата партидка
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Понеже си купих сушилня,а помня,че имаше рецепта за джъркита някъде нека знаещите я да споделят и не се стискат.
Обещавам да сложа снимки на готовата продукция.
Обещавам да сложа снимки на готовата продукция.
- Don_Diego
- младши ентусиаст
- Мнения: 720
- Регистриран на: 26.04.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: E39 Individual, A8L W12, Z4 30i
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Прясна-прясна от пушилнята
Направо се топи в устата
Направо се топи в устата
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- TNT
- младши ентусиаст
- Мнения: 274
- Регистриран на: 30.04.2008
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Мечтае да кара: 911
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
TNT написа:Много е топло в Пловдив, най-рано другия месец.
Пробвах с малко, дано станат Обаче още е много топло. Но пък също така ги искам за Коледа
- hell's angel
- младши ентусиаст
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
slatanic написа:Понеже си купих сушилня,а помня,че имаше рецепта за джъркита някъде нека знаещите я да споделят и не се стискат.
Обещавам да сложа снимки на готовата продукция.
Точна рецепта няма да ти давам, щото...бе сам ще разбереш 'що като почнеш , ама ще ти нахвърлям ня'кви опорни точки.
Намери си хубав соев сос, уорчестър и меласа. Тъмния Кикоман става. Меласата, колкото и да ти разправят, че може да се замени с кафява захар, мед и т.н. - не е вЕрно.
Аз имам една купа и си я ползвам за мярка - сигурно е 200-250 мл. Базова марината (около 2 кг. мръвка ми уплътнява петте тави на сушилнята) -1 купа соев сос, 1/4 купа уорчестър, 3-4 с.л. меласа, 1 с.л. сушен чесън, 1 с.л. сушен лук, 1 с.л. смлян черен пипер. И започваш с вариации по твой вкус. Сушените истории не се знае как ги дехидратират, та може да ги замениш с 2-3 скилидки чесън и половин, малка глава шалот или червен лук (става и с обикновен кромид, ама не прекалявай, че замирисва на манджа). Ако няма да го ядът дечурлигата - 1-2 с.л. табаско. Лютото (черен пипер или червен лют) или разни други подправки може да ги наръсиш и след мариноването преди да го наредиш за сушене.
Месото. По принцип ползвай "постни", сухи меса - телешко (шол, бройл) дивеч (сърни, елени). Свинско или глиганско - не става кой знае какво. Добре е да се махнат всички ципи и съединителна тъкан, че после много тегаво се дъвче. Преди да го нарежеш, го сложи за час във фризера, не да замръзне, а да се стегне - много по-лесно се реже и ивиците стават еднакви и съхнат равномерно. Режеш на ивици 4-5 мм. дебели. Десетина- 15 см. дължина и 2-3 см. широки. Ако искаш да се дъвче повече - режи по дължината на влакната. Ако искаш да е по крехко - напречно.
Заливаш с маринатата в купа, кутия или плик, разбъркваш добре и в хладилника за една нощ. Ако стои повече, НЕ става по-добре Вадиш, оцеждаш и редиш - ред домакинска хартия, ред меса - да попие добре, до почти сухо.Ръсиш, ако искаш нещо допълнително и редиш в тавите. Не знам каква е сушилнята, но не прекалявай с температурата (35-40 градуса е достатъчно) и разменяй местата на тавите. Важно е да не прекаляваш и да ги извадиш една идея преди да са готови, че после се вдървяват... ако не си правил или ял досега - се свиква след първият път Вадиш в хартиен плик и зарязваш да изстинат и завехнат, доколкото можеш да чакаш...
Ubi dubium, ibi libertas
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани