Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Модератор: Общи модератори
- dan-dam
- ентусиаст
- Мнения: 1011
- Регистриран на: 18.01.2009
- Местоположение: София, ама съм от село
- Пол: Мъж
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Аз суша на село на тавана или тук в апартамента. Там луканката става за почти месец. Тук имам една малка стаичка и в нея изсъхнаха за 8 дена луканките. Държа отворен прозореца и е доста хладно, но явно е ниска влажността и съхнат бързо.
Аз избягвам да правя сурови мезета от диво прасе. Обаче тази година има повечко слука в дружинката и може и да метна някой суджук и от диво.
Снощи вакуумирах първата партида от свинско(не е диво) и телешко. Обаче ми се малее и ще има втора серия с малко по-големи количества.
Тука още е по време на масажите с точилката
Готови за фризера
Sent from my iPhone using Tapatalk
Аз избягвам да правя сурови мезета от диво прасе. Обаче тази година има повечко слука в дружинката и може и да метна някой суджук и от диво.
Снощи вакуумирах първата партида от свинско(не е диво) и телешко. Обаче ми се малее и ще има втора серия с малко по-големи количества.
Тука още е по време на масажите с точилката
Готови за фризера
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Knoxville_
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 180
- Регистриран на: 3.11.2017
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: вана
- Мечтае да кара: DACIA
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Мисля да те блокирам заради този пост, да не гледам какви картинки публикуваш
- dankata
- младши ентусиаст
- Мнения: 682
- Регистриран на: 28.01.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
При мен ситуацията е ужас откъм място и се налага да ги пращам командировка мезетата. Поради тази причина за съжаление и не правя всичко, което ми е мерак. Като не ти е пред очите, просто не става. Така миналата година отидоха зян 7кг панчети
Иначе рая е помещение с температура 8-15гр и влажност 50-80%(това зависи от мезето) за пълноценно зреене.
Големите количества, които правим, ги сушим на тавана на домакините, там едно се събира всичко и второ са подходящи условията.
Ето една идея за сушене в домашна обстановка, която един приятел е сглобил. Отгоре на капака е монтиран вентилатор :
Иначе рая е помещение с температура 8-15гр и влажност 50-80%(това зависи от мезето) за пълноценно зреене.
Големите количества, които правим, ги сушим на тавана на домакините, там едно се събира всичко и второ са подходящи условията.
Ето една идея за сушене в домашна обстановка, която един приятел е сглобил. Отгоре на капака е монтиран вентилатор :
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- hell's angel
- младши ентусиаст
- Мнения: 526
- Регистриран на: 27.02.2002
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: овца във вълча кожа...
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
dankata написа:Иначе рая е помещение с температура 8-15гр и влажност 50-80%(това зависи от мезето) за пълноценно зреене.
Големите количества, които правим, ги сушим на тавана на домакините, там едно се събира всичко и второ са подходящи условията.
Точно, айде и да е леко проветриво. Там и си се лови естествената плесен, иначе тая от магазинските мезета - нещо много сладникаво бри/камембереста ми идва.
dankata написа:Ето една идея за сушене в домашна обстановка, която един приятел е сглобил. Отгоре на капака е монтиран вентилатор :
Не става добре с тия вентилатори, много бързо съхнат и не доузрява като хората. Обаче, ще бодна половин духалка отстрани на пушилнята - колкото да позасъхва и проветрява мръвката преди и след пушенето
Ubi dubium, ibi libertas
- Georgi_G
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 146
- Регистриран на: 2.06.2008
- Местоположение: София, Възраждане
- Пол: Мъж
- Кара: Х3 § Lupo
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
c04 написа:Добре, а къде ги сушите? При мен на терасата почват едно да лепнат от слънцето ли, и нищо не става?
Метни нещо да им пази сянка и да не ги пече директно слънце. Аз имам телове за пране, слагам мезетата на втори или трети ред, а на първия провисвам вертикално, примерно един разкъсан хартиен пазарски плик.
- Borymeckata
- ентусиаст
- Мнения: 1016
- Регистриран на: 8.06.2012
- Пол: Мъж
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Borymeckata написа:klintan66 написа:Боримечка, ще взема от 4.5лв после ако има пак ще взема. За сега 2 кг ще изпратиш ли?
Давай на ЛС адрес за доставката, в събота сутринта ще обиколя пазара, ще купя и ако още работи Еконта я пращам, а ко не - в понеделник ще бъде.
Хора, нищо не направих днес на пазара... Само един беше изкарал пушена сланина в една неръждаема тава, може да имаше 3 - 4 килограма. Миналата събота тоя същия я продаваше по 5 лева килото, ама си викам - ще му предложа по 4 да я взема всичката. Обаче пичът вдигнал цената предпразнично, вика - по 6 лева (!?!). Егати алчния тип... И дори при тази цена не страдаше от липса на клиенти - разпродаде тавата за около час. С други думи - няма начин за пазарлък при стока, която се продава безпроблемно...
Сега съм пуснал няколко "въдици" - поръчал съм да ми търсят сурова сланина (по принцип след клане на прасе хората я продават по около 2 лева килото). Ако намеря - ще я закарам на майстора да я опуши и така... Разбира се, и другите варианти ги има )да купя готова от пазара или от самия майстор), но за момента нямам продукция... Чак ми е чудно - за 6 лева килото се намира месо, а сланината минава за отпадъчен продукт от прасето. Егати цените в най-бедния край на страната...
Excellent! Steven is my name!
- bum_bum
- старши ентусиаст
- Мнения: 12066
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
И преди съм казвал, че на мен ми я подаряваха навремето, а сега ми се е случвало да купувам осолена на 14лв килото. Просто хората се светнаха, че е едно от най-полезните неща в свинята.
- TNT
- младши ентусиаст
- Мнения: 274
- Регистриран на: 30.04.2008
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Мечтае да кара: 911
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
И 16лв съм давал за хубава сланина.... ама като няма друга
Проблема не мисля, че е в какво са се светнали хората, а просто новите породи прасета дават повече месо, за сметка на сланина. А тя си се ползва в колбаси, кайма и т.н... и един вид не остава достатъчно за свободна продажба. Аз така си го обяснявам. В край на сметка и повечето парчета сланина вече са някакви тънки, докато като набарам някаква селска от домашно прасе и си е яко дебела.
П.П. Ако стане страшно положението - трием темата за мазнинното хранене и кой се светнал - светнал
Проблема не мисля, че е в какво са се светнали хората, а просто новите породи прасета дават повече месо, за сметка на сланина. А тя си се ползва в колбаси, кайма и т.н... и един вид не остава достатъчно за свободна продажба. Аз така си го обяснявам. В край на сметка и повечето парчета сланина вече са някакви тънки, докато като набарам някаква селска от домашно прасе и си е яко дебела.
П.П. Ако стане страшно положението - трием темата за мазнинното хранене и кой се светнал - светнал
- Convertible
- ентусиаст
- Мнения: 1063
- Регистриран на: 13.01.2004
- Местоположение: Бургас и София
- Пол: Мъж
- Кара: head turner и екзотики
- Детайли за колата: .... `90 E30`08 E61 `08 Z4
ex `00 E39
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
TNT -
и да не съм съвсем офф топик, това е от снощи, първата подкова от простора за тая година
и да не съм съвсем офф топик, това е от снощи, първата подкова от простора за тая година
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Всеки истински BMW ентусиаст рано или късно си купува Е30"
и печели награди с него
- Borymeckata
- ентусиаст
- Мнения: 1016
- Регистриран на: 8.06.2012
- Пол: Мъж
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Пичове, кога има - ИМА!
Преди малко ми се обади майсторът, че ме чака с 20 кила. Отидох с колата, платих му ги по 3,50 лева килото (общо 70 лева) и ги докарах в гаража. Значи, за момента положението със заявките е следното:
1. sixstraight - 3 kg.;
2. Turieca - 3 kg.;
3. klintan66 - 2 kg.;
Тия тримата колеги са ми дали на ЛС адреси за доставка и в понеделник техните поръчки заминават. Давайте на лични кой колко иска и адреси за доставката. (но все пак правете сметка колко е общото количество).
Майсторът обеща за следващия петък (21 декември) да ми приготви още до 20 кила (трябва да му се обадя и да потвърдя за което). Аз пък му обещах да му я плата по 4 лева килото. Той искаше по 3,50, но ми стана жал за човека - той се трепе да я търси, носи, вари и пуши, и за всичко това печели по 1,0 - 1,5 лева на кило, а разни търгаши продават същата тази "неговата" сланина по 5 и по 6 на пазара и печелят двойно. Защо да не спечели малко повече производителя, а да плащаме на прекупвачите - спекуланти?
Та това е - давайте данни да опаковам и изпращам...
Продължавам списъка:
4. dan-dam - 3 kg.;
5. Convertible - 2 kg.;
6. Ивчо - 3 kg.;
7. Shlosera - 2 kg.
8. slatanic - 2 kg. (той пръв е заявил, само да потвърди адреса от миналата година).
Ииии... това е точно 20 кила, свършиха. Останалите ще изчакат новата портида в петък (21 декември), сигурно ще мога да я разпратя в събота сутринта.
4 пакета по 3 кг. и 4 пакета по 2 кг. - общо 20. Вкарвате ме в егати логистиката, честно...
Преди малко ми се обади майсторът, че ме чака с 20 кила. Отидох с колата, платих му ги по 3,50 лева килото (общо 70 лева) и ги докарах в гаража. Значи, за момента положението със заявките е следното:
1. sixstraight - 3 kg.;
2. Turieca - 3 kg.;
3. klintan66 - 2 kg.;
Тия тримата колеги са ми дали на ЛС адреси за доставка и в понеделник техните поръчки заминават. Давайте на лични кой колко иска и адреси за доставката. (но все пак правете сметка колко е общото количество).
Майсторът обеща за следващия петък (21 декември) да ми приготви още до 20 кила (трябва да му се обадя и да потвърдя за което). Аз пък му обещах да му я плата по 4 лева килото. Той искаше по 3,50, но ми стана жал за човека - той се трепе да я търси, носи, вари и пуши, и за всичко това печели по 1,0 - 1,5 лева на кило, а разни търгаши продават същата тази "неговата" сланина по 5 и по 6 на пазара и печелят двойно. Защо да не спечели малко повече производителя, а да плащаме на прекупвачите - спекуланти?
Та това е - давайте данни да опаковам и изпращам...
Продължавам списъка:
4. dan-dam - 3 kg.;
5. Convertible - 2 kg.;
6. Ивчо - 3 kg.;
7. Shlosera - 2 kg.
8. slatanic - 2 kg. (той пръв е заявил, само да потвърди адреса от миналата година).
Ииии... това е точно 20 кила, свършиха. Останалите ще изчакат новата портида в петък (21 декември), сигурно ще мога да я разпратя в събота сутринта.
4 пакета по 3 кг. и 4 пакета по 2 кг. - общо 20. Вкарвате ме в егати логистиката, честно...
Excellent! Steven is my name!
- Borymeckata
- ентусиаст
- Мнения: 1016
- Регистриран на: 8.06.2012
- Пол: Мъж
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Значи всичко е ясно, в понеделник първата партида заминава...
Лично за мен е притеснително как "старите" клиенти не се отказват и поръчват пак, а същевременно се появяват и "нови" мераклии... Сериозни фирми с години се борят да си изградят постоянна клиентела и да я разширяват, и не винаги успяват - а защо точно на мен се случва...
Лично за мен е притеснително как "старите" клиенти не се отказват и поръчват пак, а същевременно се появяват и "нови" мераклии... Сериозни фирми с години се борят да си изградят постоянна клиентела и да я разширяват, и не винаги успяват - а защо точно на мен се случва...
Excellent! Steven is my name!
- ивчо
- старши ентусиаст
- Мнения: 1792
- Регистриран на: 4.09.2006
- Местоположение: Столичная
- Пол: Мъж
- Кара: Е34 с ... ръжда
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Щотоооооо, си сиНпатичен и стоката е добра
Механджията написа:е, пример, аз снощи клатих здраво мойта, сутринта с кеф станах, кафенце, после вместо обичайните 15мин до бачкането пътувах близо 25... лежерно така, кефаджийско.... а тия дет бързат, дали са ебали?
The night is dark and full of lo6o
- Borymeckata
- ентусиаст
- Мнения: 1016
- Регистриран на: 8.06.2012
- Пол: Мъж
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
- kiko
- старши ентусиаст
- Мнения: 2499
- Регистриран на: 23.06.2005
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: сребърна звезда
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Записвам се за 2кг. колега!
на лс. ще ти пратя данни.
на лс. ще ти пратя данни.
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: slavi7575