Каране на "дълги"-нова мода?
Модератор: Общи модератори
46 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
Каране на "дълги"-нова мода?
От известно време ми прави впечатление,че доста коли карат на "дълги"...По какво разбирам(става въпрос за дневни условия).Обикновенно на двусекционните фарове външната секция са "къси",а вътрешната-"дълги".Та поне 5-6 такива срещам на ден,а аз не карам кой знае колко...Да,явно имат някакво редуциране на светлината,светят примерно на 30-50%,но все пак са "дълги" и в доста от случаите дразни!
Цитат от ЗДвП:
Понеже аз не мога да си обясня защо трябва да карам на редуцирани дълги,след като според ЗДвП съм в нарушение,и освен това не разбирам какво точно се спестява с тая заобикалка ще помоля за някакво обяснение
Ако ще правим икономия от 5-8 лева за крушка за късите какво правим с останалото по колата,което иска няколко (десетки)пъти по 5-8 лева ?
Другото,което ми идва на ум като обяснение е,че българинът предпочита (и обича) да се направи на "тарикат" със заобикаляне на някакви елементарни правила!
Което впоследствие няма да му попречи да се оплаче от държавата,беззаконието,липсата на правила и/или контрол в/у спазването им и т.н.
Цитат от ЗДвП:
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.
Понеже аз не мога да си обясня защо трябва да карам на редуцирани дълги,след като според ЗДвП съм в нарушение,и освен това не разбирам какво точно се спестява с тая заобикалка ще помоля за някакво обяснение

Ако ще правим икономия от 5-8 лева за крушка за късите какво правим с останалото по колата,което иска няколко (десетки)пъти по 5-8 лева ?
Другото,което ми идва на ум като обяснение е,че българинът предпочита (и обича) да се направи на "тарикат" със заобикаляне на някакви елементарни правила!
Което впоследствие няма да му попречи да се оплаче от държавата,беззаконието,липсата на правила и/или контрол в/у спазването им и т.н.

Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
Re: Каране на "дълги"-нова мода?
И къде в цитирания от теб текст се забранява каране през деня със светлини дълги редуцирани като сила. , аз лично не виждам нарушение. Аз карам с дълги на не повече от 20% от номиналната им мощност и дразнят толкова колкото и къси и в пъти по-малко от кьопави къси нерегулирани. Да и аз съм виждал силни дълги редуцирани по мощност, но това е същото като да ти се насълзят очите от насрещни къси недобре регулирани. Какво се спестява ли, при кратки но многобройни паления и къси разстояния градско не може качествено да се зареди акумулатора натоварен от постоянно пуснати светлини, които по презумпция са си нощни не дневни.
- oci
- старши ентусиаст
-
- Кара: '12 BMW F10
- Мечтае да кара: самолет
(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 60 от 2012 г., в сила от 07.08.2012 г.) През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.
колегата го е написал в този цитат никъде не пише, че за дневни се разбират единствено и само къси, може да спреш на някоя караулка и да питаш пътен полицай и той ще ти каже същото, тарикати няма просто закона така е написал, и за дневни е достатъчно да е очертана предната част на колата, затова тези, които ги виждаш отзад нищо не им свети и табло не свети през деня и по този начин икономията май е по-голяма от 8 лв
. За икономията от 8 лв си прав и единствено само ако става въпрос за обикновенни фарове с който явно си то, но ако си с оригинален ксенон повярвай ми тогава нямаше така да разсъждаваш. След като го има като възможност в кодировката на ЛЦМ-а, значи от БМВ са решили, че тези светлини не са опасни и не заслепяват стига да не се прекалява с процента. Обикновенно като съм пускал такива светлини на всеки му се струва, че 30 процента е слабо, карат ме да ги правя на 50 и се връщат на другия ден да ги намалявам защото заслепяват, но до 30 процента няма проблем, даже повечето модули които се продават за коли при които не става само с кодиране на лайтмодули са автоматично настроени на 30 процента.
колегата го е написал в този цитат никъде не пише, че за дневни се разбират единствено и само къси, може да спреш на някоя караулка и да питаш пътен полицай и той ще ти каже същото, тарикати няма просто закона така е написал, и за дневни е достатъчно да е очертана предната част на колата, затова тези, които ги виждаш отзад нищо не им свети и табло не свети през деня и по този начин икономията май е по-голяма от 8 лв

- Vanqu1sh
- ентусиаст
-
- Кара: e92 M3 LCI / g30 530d xdrive
- Мечтае да кара: всички модели на BMW M GmbH
То кофтито е че е модерно да се кара на къси и дълги на 100% по всяко време 

- Maxmadness
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11
Нещата са просто колега,който ме заслепява получава 55W ксенон на дълги което е мнооого неприятно 

"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
И аз съм го забелязал, много е дразнещо
Правят се на интересни разни тъпунгери, но тук е мястото на КАТ да регулира тези неща. Както обичайно си драпат м.дете....

- dr.peshev
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
- Мечтае да кара: M3
Колегата пита за BMW-та с редуцирани дълги светлини! Прави се масово но Е39 и Е46 защото :
-Има го като опция (American DayLights ) заложена от BMW в лайтмодула
-На 20-30% НЕ ЗАСЛЕПЯВА колите! Напротив - смята се , че колата става по-видима , отколкото с къси светлини на 100%
-Живота на ксенона не зависи толкова от времето на светене , колкото от броя запалвания на ксеноновия газ. И като на ден паля и гася по 20 пъти ксенона и изгори крушка,баласт , запалител
-Разрешено е от закона, защото не е забранено
-Има го като опция (American DayLights ) заложена от BMW в лайтмодула
-На 20-30% НЕ ЗАСЛЕПЯВА колите! Напротив - смята се , че колата става по-видима , отколкото с къси светлини на 100%
-Живота на ксенона не зависи толкова от времето на светене , колкото от броя запалвания на ксеноновия газ. И като на ден паля и гася по 20 пъти ксенона и изгори крушка,баласт , запалител

-Разрешено е от закона, защото не е забранено
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Така е, вместо един път годишно да раглобявам цялото табло да му сменявам крушките и да давам пари за баласти и крушки за ксенон е много по добре да си перкм на дневни свелини които за по старите БМВ-та са си дълги на % 

- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
немо написа:......
Има изписано, колко харчат фаровете в града, колко струва ксенона, и колко е глобата за неспазване на цитирания закон.
Няма нищо тарикатско. Трябват ти 30лв и поне една дясна ръка, а оригиналните модули едва ли са направени точно заради българите.
По-интересни са другите, ксенон на фар без лупа по тъмното....
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Да вземем да уточним дали става дума за каране на дълги "дневни светлини" или просто шофьори, които са щракнали дългите и не забелязват. Второто дразни, забелязвам го често и прави впечатление. А дневните светлини с редуцирани дълги са си стандартни за много марки коли, включително за БМВ.
Never mistake motion for action...
Leon написа:Да вземем да уточним дали става дума за каране на дълги "дневни светлини" или просто шофьори, които са щракнали дългите и не забелязват. Второто дразни, забелязвам го често и прави впечатление. А дневните светлини с редуцирани дълги са си стандартни за много марки коли, включително за БМВ.
Аз си мисля че колегата просто не е разбрал че това е OEM опция ( не само за БМВ), и си мисли че е тарикатлък.
А иначе аз най-много се дразня на тези които знаят че имат изгоряла крушка на късите и понеже не искат да я сменят просто карат на дълги. Имаше един човек с който случайно се засичахме някоко пъти по пътя за работа и тоя за две седмици не си смени крушката, а си караше на дълги. Последния път се опитах да го доближа прозорец до прозорец и да му кажа че имам в багажника крушка и че даже ще му я сменя, но нещо не стана. Пък и вече няколко седмици не го виждам, или си е купил крушка и не ми прави впечатление вече.

- Митко Стоянов
- Чичо Митко
-
- Кара: Х5 и W209
- Мечтае да кара: DDT на море :)
Това го има заводско, така че като категоризирате, споменавайте че става дума за афтърмаркет ксенонови светлини на рефлекторен фар.Lenco написа:.....По-интересни са другите, ксенон на фар без лупа по тъмното....

Женската жестокост край няма. Аз и подарих милиони животи.... а тя ги изплю

- GecataBMW-E46
- младши ентусиаст
-
Как става тоя финт да се редуцират дългите през деня да светат на 30%,а през нощта както си трябва?Колата е е46 преди фейса.
- Николай К
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 52Oi
А може би става въпрос за шофьори които карат умишлено на дълги, за да не сменят изгоряла крушка на къси.... много съм виждал такива 

Поздрави!
Николай Кадийски
Николай Кадийски
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
В Пловдив масово виждам шофьори каращи с една изгоряла къса светлина и 2 дълги пуснати (нормално) ... и тва вечер.
А колкото до дългите на % ... ако фара е що-годе настроен, не виждам как ще се получи дразнене или заслепяване през деня. Просто разликата в осветеността би трябвало да е умопомрачителна... освен ако настройката на фаровете не е яко в небето.
А колкото до дългите на % ... ако фара е що-годе настроен, не виждам как ще се получи дразнене или заслепяване през деня. Просто разликата в осветеността би трябвало да е умопомрачителна... освен ако настройката на фаровете не е яко в небето.
46 мнения
• Страница 1 от 4 • 1, 2, 3, 4