Честито: Двойно по-скъпа „Гражданска” за джигитите
Модератор: Общи модератори
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- Wolf4
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 325i
- Мечтае да кара: M-ка, кво друго?
Честито: Двойно по-скъпа „Гражданска” за джигитите
Двойно по-скъпа „Гражданска” за джигитите
http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=100331
Двойно по-скъпа „Гражданска отговорност” плащат шофьорите, които са предизвикали произшествие на пътя. 7 от общо 17 застрахователни компании, които работят на пазара у нас, вече определят цената на застраховката според това дали водачът е причинил инцидент или не, става ясно от сайта на Комисията за финансов надзор.
От 5% до 150% може да бъде оскъпяването
на „Гражданската отговорност” в зависимост от поведението на шофьора. Една от водещите застрахователни компании у нас повишава цената на полицата с 5 на сто, ако водачът е причинил едно пътнотранспортно произшествие през предходната година. В случай че предизвиканите инциденти са два, полицата поскъпва с 50 на сто.
Оскъпяването достига дори 100% при три ПТП-та през предходната година. Ако произшествията са повече, увеличението е със 150%.
Няколко застрахователи завишават цената на „Гражданската отговорност” с между 25 и 30 на сто, ако водачът е предизвикал инцидент на пътя през последните три години. При други оскъпяването се базира само на причинените катастрофи през последната година и е около 10%.
Застрахователните дружества предлагат и отстъпки за съвестните шофьори, става ясно от тарифите им, публикувани на сайта на финансовия надзор.
Водеща компания дава намаление на цената с 15 на сто, ако през последните две години водачът не е предизвикал ПТП.
Друг застраховател прави 5% отстъпка, ако шофьорът не е причинил вреди през последните три години.
От Комисията за финансов надзор отдавна предлагат да бъде въведена единна бонус-малус система за диференцирано плащане на задължителната застраховка за шофьорите „Гражданска отговорност”. Идеята беше да се въведе общ модел за всички компании.
Предложението за въвеждането на диференцирано плащане по полицата беше внесено за разглеждане в парламента с промени в Кодекса за застраховането още през 2011 г. Тогава обаче депутатите отхвърлиха целия проект заради текст, който предвиждаше шофьорите
да плащат на една вноска
премията по задължителната застраховка. Междувременно някои дружества вече са променили цените на „Гражданската отговорност” във връзка с предстоящата кампания. Традиционно в края на годината много шофьори подменят задължителната полица.
„Вече две-три компании понижиха цените по „Гражданска отговорност” в опит да повишат продажбите”, коментира Константин Велев от управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи. Според него поевтиняването не отговаря на развитието на риска, свързан с тази застраховка.
От бранша припомнят, че изплатените обезщетения непрекъснато се увеличават. През юни миналата година бяха въведени и нови по-високи лимити при обезщетенията по „Гражданска отговорност”. Така минималната застрахователна сума за неимуществени и имуществени вреди при телесно увреждане или смърт за събитие с едно пострадало лице вече е 2 млн. лв.
При две или повече пострадали лица сумата скача до 10 млн. лв. За вреди на имуществото тя е 2 млн. лв. за събитие.
Очакванията са застрахователните компании да направят по-сериозни промени в тарифите си следващия месец.
http://www.pariteni.bg/index.phtml?tid=40&oid=100331
Двойно по-скъпа „Гражданска отговорност” плащат шофьорите, които са предизвикали произшествие на пътя. 7 от общо 17 застрахователни компании, които работят на пазара у нас, вече определят цената на застраховката според това дали водачът е причинил инцидент или не, става ясно от сайта на Комисията за финансов надзор.
От 5% до 150% може да бъде оскъпяването
на „Гражданската отговорност” в зависимост от поведението на шофьора. Една от водещите застрахователни компании у нас повишава цената на полицата с 5 на сто, ако водачът е причинил едно пътнотранспортно произшествие през предходната година. В случай че предизвиканите инциденти са два, полицата поскъпва с 50 на сто.
Оскъпяването достига дори 100% при три ПТП-та през предходната година. Ако произшествията са повече, увеличението е със 150%.
Няколко застрахователи завишават цената на „Гражданската отговорност” с между 25 и 30 на сто, ако водачът е предизвикал инцидент на пътя през последните три години. При други оскъпяването се базира само на причинените катастрофи през последната година и е около 10%.
Застрахователните дружества предлагат и отстъпки за съвестните шофьори, става ясно от тарифите им, публикувани на сайта на финансовия надзор.
Водеща компания дава намаление на цената с 15 на сто, ако през последните две години водачът не е предизвикал ПТП.
Друг застраховател прави 5% отстъпка, ако шофьорът не е причинил вреди през последните три години.
От Комисията за финансов надзор отдавна предлагат да бъде въведена единна бонус-малус система за диференцирано плащане на задължителната застраховка за шофьорите „Гражданска отговорност”. Идеята беше да се въведе общ модел за всички компании.
Предложението за въвеждането на диференцирано плащане по полицата беше внесено за разглеждане в парламента с промени в Кодекса за застраховането още през 2011 г. Тогава обаче депутатите отхвърлиха целия проект заради текст, който предвиждаше шофьорите
да плащат на една вноска
премията по задължителната застраховка. Междувременно някои дружества вече са променили цените на „Гражданската отговорност” във връзка с предстоящата кампания. Традиционно в края на годината много шофьори подменят задължителната полица.
„Вече две-три компании понижиха цените по „Гражданска отговорност” в опит да повишат продажбите”, коментира Константин Велев от управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи. Според него поевтиняването не отговаря на развитието на риска, свързан с тази застраховка.
От бранша припомнят, че изплатените обезщетения непрекъснато се увеличават. През юни миналата година бяха въведени и нови по-високи лимити при обезщетенията по „Гражданска отговорност”. Така минималната застрахователна сума за неимуществени и имуществени вреди при телесно увреждане или смърт за събитие с едно пострадало лице вече е 2 млн. лв.
При две или повече пострадали лица сумата скача до 10 млн. лв. За вреди на имуществото тя е 2 млн. лв. за събитие.
Очакванията са застрахователните компании да направят по-сериозни промени в тарифите си следващия месец.
Are you M enough...?!
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: Честито: Двойно по-скъпа „Гражданска” за джигитите
Ще открият топлата вода! Една добра новина, остава да стане реалност сега
- skipper
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: сред идиоти.
- Мечтае да кара: e31 850csi
Това вече е добра новина 

Oo (|||)(|||) oO
First law of electronics: "Every device is powered by the white smoke that resides within it, when the white smoke comes out, the device doesn't work anymore.
First law of electronics: "Every device is powered by the white smoke that resides within it, when the white smoke comes out, the device doesn't work anymore.
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Е какво па толко се зарадвахте на великата новина?
- skipper
- кандидат ентусиаст
-
(bubsa) написа:Е какво па толко се зарадвахте на великата новина?
Най - после ще има малко справедливост . Не може човек , който е редовен от всякъде да плаща еднаква гражданска с такъв , който има 5 и нам колко си катастрофи и ще продължава да ги прави , защото си е купил книжката

Oo (|||)(|||) oO
- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
skipper написа:(bubsa) написа:Е какво па толко се зарадвахте на великата новина?
Най - после ще има малко справедливост . Не може човек , който е редовен от всякъде да плаща еднаква гражданска с такъв , който има 5 и нам колко си катастрофи и ще продължава да ги прави , защото си е купил книжката
Убеден съм,че минаваш не повече от 15-20км на ден,нали?
Аз карам по 400-600км на ден и си мисля,че не съм застрахован от това някой да се удари в мен и да ме изкарат виновен или аз да направя птп(не съм робот)
Преди да ме изкараш "джигит" за 13 години имам 3 птп-та и само за едно съм виновен и за едно ме изкараха такъв(в мен се удари голям началник в КАТ)
Има други начини да се наказват опасните шофьори!В случая ви казват,че ще ви скубят повече,а вие се радвате!
- skipper
- кандидат ентусиаст
-
(bubsa) написа:skipper написа:(bubsa) написа:Е какво па толко се зарадвахте на великата новина?
Убеден съм,че минаваш не повече от 15-20км на ден,нали?
Аз карам по 400-600км на ден и си мисля,че не съм застрахован от това някой да се удари в мен и да ме изкарат виновен или аз да направя птп(не съм робот)
Преди да ме изкараш "джигит" за 13 години имам 3 птп-та и само за едно съм виновен и за едно ме изкараха такъв(в мен се удари голям началник в КАТ)
Има други начини да се наказват опасните шофьори!В случая ви казват,че ще ви скубят повече,а вие се радвате!
В зависимост от това каква работа имам от 30 до 50-60 км . са редовните за деня .
едит : Човек ако не следи обстановката около него и 5 километра да прави на ден ще направи 100 бели .
Oo (|||)(|||) oO
- Bavarcho
- Пантерчо
-
- Кара: WBS нов внос
- Мечтае да кара: Е30 от скъпите
skipper написа:(bubsa) написа:Е какво па толко се зарадвахте на великата новина?
Миналата седмица се разправях си едни дришловци с служебна кола, щото им огънах калника с джипа и щяха да припадат какво ще правиме. В ситуацията повече виновни бяха те - действието се развива на площад тръгвам аз на първа на полусъединител едвам едвам като съм погледнал назад, надясно, напред няма никой и изведнъж пред мен на по-малко от половин метър от ляво (зад мен по диагонал) минават тея с определено несъобразена скорост нали е служебна колата газ колко може (един вид ме засичат) и аз набих спирачка ама нямам толкова бърза реакция като тоя минава с 50км/ч. на половин метър от мен и следователно му счупих бронята и намачках доста задния панел (те с някакъв пластмасов шевролет въшка, аз с мицубиши паджеро) на джипа нищо му нямаше, дори драскотина. Тоя караше със скорост така че спря поне седем осем метра след това! Слиза и почва да ми реве как съм карал аз и "че съм му е*ал майката"?? След което почна да припада как сега щяли да го уволнат заради мене щото съм го бил ударил, имал работа и бързал не знам си какво. Не знаеше какво трябва да правим! Почна да звъни некви телефони на незнам си кой, аз през това време докато се наговори го чакам да пишеме двустранен протокол. Вика ми "нали ти ще поемеш вината"?? Видях го че е некъв духльо и се спече, пък и колата служебна и му викам добре айде и аз имам работа дай да приключваме по-бързо. "поех вината" Е наговори се и като почна да пише обърка три неща, като в неговата кола нямаше такъв протокол (а май е задължително) и чакахме половин час да ни донесат друг.
Да ти кажа книжката не съм си я купил. И мога да карам поне малко.

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
Bavarcho написа:skipper написа:(bubsa) написа:Е какво па толко се зарадвахте на великата новина?
Миналата седмица се разправях си едни дришловци с служебна кола, щото им огънах калника с джипа и щяха да припадат какво ще правиме. В ситуацията повече виновни бяха те - действието се развива на площад тръгвам аз на първа на полусъединител едвам едвам като съм погледнал назад, надясно, напред няма никой и изведнъж пред мен на по-малко от половин метър от ляво (зад мен по диагонал) минават тея с определено несъобразена скорост нали е служебна колата газ колко може (един вид ме засичат) и аз набих спирачка ама нямам толкова бърза реакция като тоя минава с 50км/ч. на половин метър от мен и следователно му счупих бронята и намачках доста задния панел (те с някакъв пластмасов шевролет въшка, аз с мицубиши паджеро) на джипа нищо му нямаше, дори драскотина. Тоя караше със скорост така че спря поне седем осем метра след това! Слиза и почва да ми реве как съм карал аз и "че съм му е*ал майката"?? След което почна да припада как сега щяли да го уволнат заради мене щото съм го бил ударил, имал работа и бързал не знам си какво. Не знаеше какво трябва да правим! Почна да звъни некви телефони на незнам си кой, аз през това време докато се наговори го чакам да пишеме двустранен протокол. Вика ми "нали ти ще поемеш вината"?? Видях го че е некъв духльо и се спече, пък и колата служебна и му викам добре айде и аз имам работа дай да приключваме по-бързо. "поех вината" Е наговори се и като почна да пише обърка три неща, като в неговата кола нямаше такъв протокол (а май е задължително) и чакахме половин час да ни донесат друг.
Да ти кажа книжката не съм си я купил. И мога да карам поне малко.
Ето за това става дума

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Затова в някои страни има и "по колко караш", което не знам как го засичат
Все пак предполагам застраховката ще ти скача само, когато ти си виновен. Аз също се радвам, че го въвеждат. Прекалено много хора има с ПТП-та по улиците, които елементарни неща не знаят и не спазват. Накратко - не могат да карат грам
Това дистанция, това в коя лента да застанат, това възможности на автомобила и т.н. са чужди неща при доста хора. Поне да плащат повече. Няма да е лошо и да измислят "намаления". Баща ми преди 2 години му беше първото ПТП през живота, за което не беше виновен. Спряха в него, като и бил 3-та кола
След 6-7 месеца отново един в него. Сега е на 50, всеки ден е на кола от 18 годишен, което са си 30 години без ПТП
Актове и фишове да, но ПТП не. Наистина не е справедливо в момента да плаща същото.
Сега обаче се замислям... Скоро приятелката на братчеда му удари Фаетона
После на кой ще поскъпне гражданската 

Сега обаче се замислям... Скоро приятелката на братчеда му удари Фаетона

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Добре то това го има в застраховките от едно време още, проблема е, че ти можеш да напишеш каквото си искаш. Истинският въпрос е... смотаняците от КАТ направиха ли система, в която застрахователите могат да гледат произшествията най-накрая. Сякаш мисия до космоса планират... не могат една тъпа уеб страница с ограничен достъп да направят вече колко години.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
А, има ли възможност, ако някой е нарушител, някой друг да сключи застраховката, вместо него за чужд автомобил или сключване на застраховка онлайн, като се избегнат високите такси?
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
А най-правилно е застраховката да се прави на шофьора, не на колата.
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- rhase
- младши ентусиаст
-
Kroki написа:А най-правилно е застраховката да се прави на шофьора, не на колата.

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Човеко, как ги изчисляваш тия неща, че чак да се радваш? Как така мислиш едва ли не, че на тебе няма да се случи подобно нещо?
Аз карам такси от 10 години, имам едно ПТП по моя вина като само закачих едно огледало в движение на отсрещната кола, но понеже не спрях защото моето само се обърна и реших, че не е станала голяма работа, после ме намериха и така. Другото беше през настоящата година и се случи по един абсолютно гаден за мен начин след като ми махнаха с ръка да минавам, аз се огледах, но ми остана сляпо петно от скапаната голяма странична колонка на колата и така.
Та за този период колко ПТП-та съм имал не по моя вина...то пияни ли не бяха, то дядки ли не бяха, то тъпунгери с камиони ли не бяха, то не можещи да карат в права линия през снежен път жени ли не бяха...а колко пъти са ме удряли леко и за едното обелено хич не съм се занимавал с някакви кокошкарски левчета и да вгорчавам деня на хората...
И ти сега искаш да ми кажеш, че еди как си било справедливо защото видиш ли съм минал близо 1 млн. километра и съм имал на пръстите на едната ръка?

Ама дреме ми. Нейната застраховка поне ще е с отстъпка.

Пък кой ще оправи пиянките и тези с купените книжки или пък тези, които никога не са ги имали, ти си знаеш.

И нали се сещаш, че не е задължително караната от мен кола да е на мое име и да плащам повече?

Плюс това аз като такси и сега си плащам повечко от твоята застраховка, само защото съм жълт. А защо мислиш ни вземат повече? Не защото сме камикадзета, ами просто защото го обясняват с това, че доста повече време сме на пътя, което чисто математически дава по-голяма възможност за инцидент. Или пак идваме на моята - караш повече, участваш в разни ситуации повече или караш малко и съответно имаш по-малко главоболия.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
26 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2