Въпрос за Германия
Модератор: Общи модератори
75 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5
- shark1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320д Е46 136к.с
- Мечтае да кара: BMW F10
Въпрос за Германия
Колеги от няколко години мисля да напусна страната и да замина в Германия да почна някаква работа там,защото вярвайте ми тук в България не се издържа вече особено със случващото се в последните години!Знам,че и в Германия не е лесно но няма как.
Имам няколко въпроса преди да замина и моля колегите които са нясно със нещата и са минали по този труден и не лек път да ми обяснят как стоят нещата!?!Какво трябва да имам впредвид преди да замина и за какви проблеми трябва да внимавам?Ако може да ми обясните за квартира,намирането на работа и въобще за живота там?Как стоят нещата със намирането на работа със постоянен трудов договор?През какви трудности трябва да мина???Мисля,че има колеги които пътуват и работят в Германия.Ще се радвам ако се включат в темата и споделят за всичко което знаят и за пътя който са минали

Имам няколко въпроса преди да замина и моля колегите които са нясно със нещата и са минали по този труден и не лек път да ми обяснят как стоят нещата!?!Какво трябва да имам впредвид преди да замина и за какви проблеми трябва да внимавам?Ако може да ми обясните за квартира,намирането на работа и въобще за живота там?Как стоят нещата със намирането на работа със постоянен трудов договор?През какви трудности трябва да мина???Мисля,че има колеги които пътуват и работят в Германия.Ще се радвам ако се включат в темата и споделят за всичко което знаят и за пътя който са минали

Re: Въпрос за Германия
Най лесно ще ти е да влезнеш в макдоналдс.След 1 година си взимаш право на работа и можеш да си работиш където искаш.Другия ти вариант е да си отвориш фирма и някой да те наеме ама пак трябва да се познавате доло горе.Общо взето почти всички са минали през макдоналс.Вярно тежка е работата ама 1 година и получаваш право на работа.Ако сега се регистрираш там на адрес след 3 години пак получаваш право на работа ама са си 3 години.Дано съм ти помогнал нещо ако има питай.
Поздрави
Поздрави
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
1. Трябва да знаеш много добре немски. Само с "шнеля" и "я, я" няма да стане.
2. Добре е оттук да намериш работодател с договор.
3. Бъди дисциплиниран и спазвай правилата

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
stunter написа:Най лесно ще ти е да влезнеш в макдоналдс.След 1 година си взимаш право на работа и можеш да си работиш където искаш.Другия ти вариант е да си отвориш фирма и някой да те наеме ама пак трябва да се познавате доло горе.Общо взето почти всички са минали през макдоналс.Вярно тежка е работата ама 1 година и получаваш право на работа.Ако сега се регистрираш там на адрес след 3 години пак получаваш право на работа ама са си 3 години.Дано съм ти помогнал нещо ако има питай.
Поздрави
от 1 януари 2014 няма ограничения за работа за българи и румънци никъде в ЕС-7 години беше максималния транзитен период
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
Bogat-Beden написа:от 1 януари 2014 няма ограничения за работа за българи и румънци никъде в ЕС-7 години беше максималния транзитен период
Все си мисля, че това дето НЕ сме в Шенген леко ще пречи... Но при всички положения ще е най-добре да се прави каквото и да е напролет- не смятам, че зимата е подходящ момент за такива неща...
barty написа:1. Трябва да знаеш много добре немски. Само с "шнеля" и "я, я" няма да стане.
1: Чак "много добре" не е нужно, но трябва да се оправя с езика + да се владее терминологията на областта в която ще се работи. Сервитьора трябва да знае едни изрази, строителя- други, ИТ спеца- трети.
2: Мисия невъзможна почти. Поне за сериозен работодател.
3: То това си важи навсякъде.
Тоя колегата F3P и тук налази. Ти има ли нещо от което да не разбираш и да не даваш акъл? В тази тема глупости си написал, автора да не се подвежда.

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
F3P написа:Bogat-Beden написа:от 1 януари 2014 няма ограничения за работа за българи и румънци никъде в ЕС-7 години беше максималния транзитен период
Все си мисля, че това дето НЕ сме в Шенген леко ще пречи... ...
Шенген е зона за свободно придвижване, където няма физически граници и задължителен контрол, а са по-скоро евентуални проверки от гранична полиция и няма никаква връзка със разрешението за работа

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- rosendaal
-
-
- Кара: '74 3.0CSi
- Мечтае да кара: made by pininfarina
- Детайли за колата: винаги над 200 к.с.
Ако имаш занаят който да ти вади пари е добре.сам недей да тръгваш поне като начало.един ви трябва са владее немски.някой да те наеме на договор-едва ли.другия вариант е да регистрирате GDR фирма.и остава един от най-практикуваните -работа на черно.
След 1ви януари квото се говори там за вузможностите за работа-а дано ама надали е по скоро истината като гледаме настроенията в няколко страни.
И пак-ако имаш занаят добре,ако не забрави тия Мкдоналдси като вариант,тва не ти е УСА с 30 долара на ден да изкарваш месеца.
След 1ви януари квото се говори там за вузможностите за работа-а дано ама надали е по скоро истината като гледаме настроенията в няколко страни.
И пак-ако имаш занаят добре,ако не забрави тия Мкдоналдси като вариант,тва не ти е УСА с 30 долара на ден да изкарваш месеца.
- Gari
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е60, 2006
- Мечтае да кара: Formula
- Детайли за колата: N52B25
Здравей колега. Кажи в каква област си добър и си търсиш работа, за да ти помогнем с информация.
Трябва да дойдеш при човек, който да те посрещне, да те настани, да не си на улицата. Стандарта тук е висок и ще
ти трябват няколко стотин евро за начало.
Зависи накъде ще се ориентираш. Провинцията Баден-Вюртенберг е доста благосклонна към чужденците. Не мога да кажа същото за Байерн например.
Така че има доста неща, които трябва да премислиш преди да тръгнеш по чужбина.
Питай, няма проблем.
Относно работата на черно - не те съветвам...
Трябва да дойдеш при човек, който да те посрещне, да те настани, да не си на улицата. Стандарта тук е висок и ще
ти трябват няколко стотин евро за начало.
Зависи накъде ще се ориентираш. Провинцията Баден-Вюртенберг е доста благосклонна към чужденците. Не мога да кажа същото за Байерн например.
Така че има доста неща, които трябва да премислиш преди да тръгнеш по чужбина.
Питай, няма проблем.
Относно работата на черно - не те съветвам...
Не искам много, искам всичко!
- shark1986
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320д Е46 136к.с
- Мечтае да кара: BMW F10
Колеги тази година завърших магистратура в ТУ-Варна по специалност ДВГ и АТ !Преди това съм изкарал бакалавър със специалност РЕАТ(Ремонт и експлоатация на авто-транспортна техника)Инструктор за обучение на водачи на МПС.Допълнително съм ходил задочно в един Частен профисионален търговски колеж и там придобих 4-та степен на професионална кваливикация по професия "Фирмен мениджър" специалност Мениджмънт в хотелиерството и ресторантьорството.Май месец тая година се записах на курсове по немски език.Иначе имах подготовка преди това от един самоучител по немски език.След това се явих на изпит в Гьоте-институт и там успешно издържах изпита ниво B1.Казаха ми,че ниво B1 е достатъчно ако си търсиш работа в Германия и сертификата който получих в Гьоте-институт важи в всички немскоговорящи страни!Колеги аз работа не избирам от начало мога да започна каквато и да е работа докато си стъпя на краката!За областа към която съм се ориентирал е западна/северозападна Германия Франкфурт,Хановер или Дюселдорф някъде там!Има ли колеги които работят със постоянен трудов договор и конкретно как сте почнали работа?Как се отнасят германските работодатели към чужденците и какви са им изискванията?
Моля колегите които са наясно да се включат
Моля колегите които са наясно да се включат

- B U L L I
- Дон Хуан де Маркофф
-
- Кара: Е30 cardio,Е39,Е36 combainero
- Мечтае да кара: X6 cabrio
моят брат вече трети месец няма късмет с намирането на работа в Бон и около Бон.
знае английски,немски и въпреки всичко навсякъде греда,дори и в макдоналдс,а наскоро и при български работодатели.
не му помага и дипломата за англииска фиология,нито препоръки от предишен работодател.
явно става все по трудно,а след януари ще е още по голям клинч
знае английски,немски и въпреки всичко навсякъде греда,дори и в макдоналдс,а наскоро и при български работодатели.
не му помага и дипломата за англииска фиология,нито препоръки от предишен работодател.
явно става все по трудно,а след януари ще е още по голям клинч

http://bayern-bulgaria.net/
"към крайно тежките заболявания се прилагат крайно тежки форми на лечение!"
71% от повърхността на Земята е покрита от вода… Останалата площ се покрива от Мануел Нойер.
- JOTTO_DEL
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на вода!
- Мечтае да кара: Airbus A380! :)
rosendaal написа:Ако имаш занаят който да ти вади пари е добре.сам недей да тръгваш поне като начало.един ви трябва са владее немски.някой да те наеме на договор-едва ли.другия вариант е да регистрирате GDR фирма.и остава един от най-практикуваните -работа на черно.
Тук малко на изуст говориш. Работил съм в МкД(2011-2012) и под 1100евро не съм падал на пълен работен ден разбира се. С тези пари спокойно се издържаш, че даже ти остават 300-400евро на месец. Сметките грубо за новодошъл са следните(Франкфурт): Жилище около 250-300евро със сметките(тук условие да живееш с поне още един човек иначе наем на едно жилище е минимум 400евро със сметките) + 200евро за храна + Карта за метрото 80евро + 100-150евро други разходи = около 750-800евро на месец.
Към автора: Минал съм по този път изкарах В1 в Германия и ти е напълно достатъчно за работа след това ще го надграждаш лесно като общуваш с немци. Другото да дойдеш сам и да си търсиш квартира сам е мисия невъзможна. За да ти дадът квартира ти искат договор за работа и последните 3 заплати, а ти като новодошъл ги нямаш, тоест някой трябва да ти помогне да се устройш първите 2-3месеца и съответно да живееш при него. Трябва ти жилищна регистрация иначе не може да почнеш работа. В МкД ще е най-лесно, но зависи и от шефа, на който попаднеш. Той ти определя на какво работно време да работиш на пълен работен ден 1000евро минимум, а на не пълен около 800евро. Моят съвет е да дойдеш и да видиш как са устроени нещата(няма нищо с БГ). Имаш страшно много предимства, но и задължения. Затова ще ти трябва адапционен период и ресторанти като МкД ти го осигоряват, като там дори да бъркаш и да не разбираш добре немски не е проблем, но при сериозни длъжности като това, което си завършил тук не се прощават грешки и т.н. Ако имаш други питания няма проблеми ще помагам.

пп. За хора, който не са идвали в Германия(съседа им казал еди какво си и затова знаят за Германия) или са идвали за почивка е добре да не дават съвети, защото има ОГРОМНА разлика да си бил тук за няколко дни и съответно да работиш и живееш тук.
Поздрави
- Vasko
- ентусиаст
-
- Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
- Мечтае да кара: Да се разхожда пеша
Колега, ти хубаво си решил да бягаш в странство, ама това означава , че след време тук като се върнеш твоите приятели, познати всички вече ще са в друга фаза от живота -кой женен, омъжен , деца и т.н. ,а ти ще се чувстваш самотен и ще ти е супер тъпо .Когато звъннеш на някой за да излезете тук и да се видите ще се окаже, че той или вече има други приоритети или трябва да приспива детето и т.н. А и това означава, че излезеш ли веднъж оттук напуснеш ли някаква работа, в която си стигнал до някъде след време като се върнеш, защото аз съм сигурен ,че ще се върнеш-не ме съмнява да останеш там да живееш за дълго не и за постоянно де.... Та като се върнеш тук оки-ще имаш пари, обаче твоите приятели вече толкова ще сте отдалечени един от друг, а ако си имаш сега и сериозна приятелка ...Няма да правя прогнози ,защото наистина картинката ще стане много черна ...... Значи за да решиш да бягаш навън единствено бих те оправдал ако:
1. Тук не трябва нищо да те свързва- баща, майка, деца, приятелка и т.н.
2. Наистина тук в БГ в продължение на година или две да нямаш никакво израстване и просперитет.
3. И излезеш ли веднъж навън , след това трябва да мислиш вариант там да се устройваш, защото хич няма да ти е приятно след година или две ако трябва да се върнеш събрал някой лев и след това тук издухваш всичко и пак ..нищо ... А годините си вървят, трябва да се ориентираш към сериозни неща- жена, деца и т.н.
Това е мое мнение и никой не ангажирам с него ..Просто лични наблюдения от нещата от живота ...
Иначе успех от мен колега ! Хубаво е човек да се стреми към по-добро , повишаване качеството си на живот, стандарта, но за да тръгнеш навън ей-така без подготовка или някой ,който да те посрещне там .... Според мен ще си е само загуба на време , в което ти тук можеш да го използваш -излизане с приятели, гаджета ,купони и т.н. Повярвай ми ,колега така както се живее тук в Бг и се забавляват младите никъде другаде няма да можеш да се забавляваш .А все пак един живот живеем нали ? Пък тука работа до 18 след това вечер кафенце, излизания с приятели, петъка и събота дискотеки и т.н. Виждам караш Е46, ами значи нещата не са чак толкова зле при теб . Просто си живей младостта,защото годинките си отлитат и после и да искаш няма кой да ти ги върне ... Поздрави от мен !
1. Тук не трябва нищо да те свързва- баща, майка, деца, приятелка и т.н.
2. Наистина тук в БГ в продължение на година или две да нямаш никакво израстване и просперитет.
3. И излезеш ли веднъж навън , след това трябва да мислиш вариант там да се устройваш, защото хич няма да ти е приятно след година или две ако трябва да се върнеш събрал някой лев и след това тук издухваш всичко и пак ..нищо ... А годините си вървят, трябва да се ориентираш към сериозни неща- жена, деца и т.н.
Това е мое мнение и никой не ангажирам с него ..Просто лични наблюдения от нещата от живота ...
Иначе успех от мен колега ! Хубаво е човек да се стреми към по-добро , повишаване качеството си на живот, стандарта, но за да тръгнеш навън ей-така без подготовка или някой ,който да те посрещне там .... Според мен ще си е само загуба на време , в което ти тук можеш да го използваш -излизане с приятели, гаджета ,купони и т.н. Повярвай ми ,колега така както се живее тук в Бг и се забавляват младите никъде другаде няма да можеш да се забавляваш .А все пак един живот живеем нали ? Пък тука работа до 18 след това вечер кафенце, излизания с приятели, петъка и събота дискотеки и т.н. Виждам караш Е46, ами значи нещата не са чак толкова зле при теб . Просто си живей младостта,защото годинките си отлитат и после и да искаш няма кой да ти ги върне ... Поздрави от мен !
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..
- ineedmoney
- младши ентусиаст
-
- Кара: на фотосинтеза
колеги, споделете някакви впечатления от Hessen и по-специално околията на Франкфурт н.М 

75 мнения
• Страница 1 от 5 • 1, 2, 3, 4, 5