Замръзнало дизелово гориво - решение на проблема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: комби
Мечтае да кара: Нещо с S мотор
Детайли за колата: N52B25

Замръзнало дизелово гориво - решение на проблема

Мнение от Gqbriel » 02 Фев 2012, 10:42

Здравейте,
след като вчера чух няколко познати да се оплачат с замръзнала нафта - някой от знаещите може ли да сподели ,освен дизел с добавки,евентуално други мерки които могат да се вземат,за да се попречи да замръзне горивото.
До колкото четох,самия дизел при около -10 градуса почва да става по-гъст,и от там нататък са тегави температури за него.В повечето случаи замръзва във филтъра,както при всички коли е под колата,а при движение и -15 -20 става доста по студено.
Как можем да се справим с това ,ако сме на пътя ?
Как да го предотвратим до колкото можем?

Аналогично,след като замръзва да кажем и скъпата нафта - не че е възможно,но можем ли евентуално да се оплачем от бензиностанцията и т.н защото това е дооста показателно колко вода има..
При бензина е различно той замръзва под -60
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .
Сложиш ли един път ремап, после не ти се иска да го махаш.
екс:М47/м47Н/Н52б30/м52б28/н52б5

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Re: Замръзнало дизелово гориво - решение на проблема

Мнение от vld » 02 Фев 2012, 10:53

Колега бензина замръзва на -270 ако не се лъжа :mhihi:
А мерки може да вземеш като сипеш бензин в нафтата + двутактово масло.
Изображение

Любимец на Кралицата
Аватар
Кара: F85 X5M , Race ///M GTR V10 S85
Мечтае да кара: M3 CSL

Мнение от ///M_Martin » 02 Фев 2012, 10:55

или газ за горене

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 02 Фев 2012, 11:01

vld написа:Колега бензина замръзва на -270 ако не се лъжа :mhihi:
А мерки може да вземеш като сипеш бензин в нафтата + двутактово масло.

Според мен маалко преувеличи с това - 270 :mhihi: границите са -71 до -181 (от там надолу вече говорим за доста високо качество) - според различното количество на въглеводородите в него.До - 71 все още ще има възпламеняване от там надолу,дори малко количество вода играе огромна роля. :yes: и ще "замръзне"
bgpavlp написа:Ремапа е като морския пясък на Приморско, влезнели един път в г..а, чистене няма :D .

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 02 Фев 2012, 11:06

Така ми се върти в лгавата колега по спомен.
Просто знам, че е толкова ниска температурата му на замръзване, че при такива условия това ще ми е най малкия проблем :mhihi:
По темата, спокойно можеш да сипеш 10% бензин в нафтата.
А междо другото тоя хус с замръзнала нафта само тука по балканите го ядеме.
Давам ви приме с Полша където времето е доста по сурово от тук, там от октомври до март по бензиностанциите има само зимна нафта, която не замръзва дори на -40.
За белите европейски държави да не говориме.
Последна промяна vld на 02 Фев 2012, 11:09, променена общо 1 път
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 02 Фев 2012, 11:07

vld написа:Така ми се върти в лгавата колега по спомен.
Просто знам, че е толкова ниска температурата му на замръзване, че при такива условия това ще ми е най малкия проблем :mhihi:

:mhihi:

Сеаг сериозно - какво правим ако се случи на пътя :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 02 Фев 2012, 11:12

Спасението е да не го допуснеш!
Иначе сменяш филтъра,караш и се молиш да не се задръсти пак с парафин.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 02 Фев 2012, 11:13

На път ако се случи нямаш какво да направиш освен да загрееш горивопровода по някакъв начин.
Тя замръзва в горивния филтър и в трабите под колата.
Газова горелка и нагряваш.
Поне така съм виждал да правят на рейсовете които пътуват българия- европа през сърбия.
И винаги нафта замръзва в сърбия :mhihi:
На излизане от българия защото цициите сипват на калотина от оная по ефтината пумия на безмитната бензиностанция, на връщане незнам защо но пак замръзва по средата на сърбия.
Изображение

Фен на тройките
Аватар
Кара: Колите да палят и работят!
Мечтае да кара: ;)
Детайли за колата: Лачени, в добро здраве и сериозен ремап ;)

Мнение от Dimitroff » 02 Фев 2012, 11:13

Единствено и само зимата зареждам от ОМВ - преди Алпин Дизел, сега само Макс Моушън - дават гаранция до -30, че няма проблеми...на -25 е тестван със скорост от около 90-100 км - никакви проблеми!

Важно е да се знае също така, че колкото по-малко е горивото в резервоара - толкова по лесно замръзва - при мен е закон - зимата стигне ли стрелката до половината - пълни се до горе!
Това от своя страна има и друг плюс - ако закъсаш или затворят пътя...никога не можеш да си сигурен кога точно ще потеглиш отново! - пълен резервоар = по-дълго време спокойствие!

Винаги съм залагал на скъп дизел...особено пък зимата.
Миналата година при налични - 17 градуса и кола паркирана на паркинг + 3 денонощия не палена...с 15литра гориво в резервоара нямах проблеми :)

Мой познати също изреваха заради малко нафта в резервоарите...или не могат да запалят сутрин или при извънградско колата губи мощност, а на някой им гасне дори :)

След допълване на поне половин резервоар - няма подобни симптоми.

Ако ти се случи по пътя - единственото, което можеш да направиш е да се надяваш, че при престоя на място (няма допълнително обдухване както в движение!) + отдаваната топлина от мотора и колекторите ще бъде достатъчна да вдигне температурата...няма какво друго да правиш :mhihi:

хубав горивен филтър си е задължителен за зимата !!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 02 Фев 2012, 11:15

Сипваш от Шела за 2.86, псуваш Дянков, Бойко и всичките около тях. Палиш на -20 без проблеми и се движиш безпроблемно.

После продаваш колата като "уникат" и "за ценители", щото си ползвал само скъпа нафта и тва е :mhihi:
Изображение

Старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vld » 02 Фев 2012, 11:24

Димитров, аз една зима не запалих на -17 с алпин дизел и от тогава тия съм ги задраскал от списъка с бензиностанциите :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Gqbriel » 02 Фев 2012, 11:30

bum_bum написа:Сипваш от Шела за 2.86, псуваш Дянков, Бойко и всичките около тях. Палиш на -20 без проблеми и се движиш безпроблемно.

После продаваш колата като "уникат" и "за ценители", щото си ползвал само скъпа нафта и тва е :mhihi:

:mhihi: :bowdown:

Ванка сигурно си прав - но не вярвам ни на макс моушън ни на нищо тука :dunno: ..за резервоара до горе и това което си написал,според мен е максима за зимата особено за извън градско пътуване.
Накрая какво се получава - искаш не искаш даваш по 2.80+ гориво за да ти е по-спокойно или преди зимата опаковаме гориво проводите със стиропор :mhihi:
В интерес на истината сега при тези наистина от давна срещани температури ,хората разбират значението на добре поддържан автомобил в цялостен план от консумативи до тип гориво и акумулатор - особено ние дизелите :banghead:
Всеки малък компромис води до проблем в това време...и накрая излиза по-добре 30лв отгоре есента или лятото пред доста повече недай си боже зимата.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330d CBR 600RR
Мечтае да кара: F82 ,S1000RR

Мнение от xerial » 02 Фев 2012, 11:31

bum_bum написа:Сипваш от Шела за 2.86, псуваш Дянков, Бойко и всичките около тях. Палиш на -20 без проблеми и се движиш безпроблемно.

Идейно е тва :mhihi:

Иначе аз също само ОМВ Макс Моушън колата е на открит паркинг и пали никакви грижи. Но подобно на Ванката нивото спадне ли до първата чертичка преди резерва сипвам една 30ка Л и така :yes:

Иначе е тъпо филтъра да е отдолу до цялата гняс и студ и т.н. При мен си е до мотора и може и това е оказва влияние ;)
Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 02 Фев 2012, 11:35

яд ме е,че ся покраи това скапано гориво тук уж повече се шуми откакто колите почнаха да умират в движение ,не им направят една проверка на качеството та като плащаме като за европейско гориво поне да сипваме като за такова.защото се съмнявам в германия,австрия и тн. да им гаснат колите в движение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 02 Фев 2012, 11:43

kiko написа:яд ме е,че ся покраи това скапано гориво тук уж повече се шуми откакто колите почнаха да умират в движение ,не им направят една проверка на качеството та като плащаме като за европейско гориво поне да сипваме като за такова.защото се съмнявам в германия,австрия и тн. да им гаснат колите в движение

Има и друго!Там дали карат 20+ годишни кокошарници със филтри на по 3-4 години :mhihi:
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

Следваща

Назад към Извън Темата