Бензина и Октановото му число в действителност

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е500
Мечтае да кара: SLR

Бензина и Октановото му число в действителност

Мнение от Bmw325is » 31 Дек 2010, 13:33

Има ли лаборатория в България в която мога да занеса 1 л. бензин 95 и да ми кажат какво има в този бензин и какво е реалното му октаново число?

Олдскул фен
Аватар
Кара: Строявайки пешеходците по тротоарит
Мечтае да кара: E34 + s62 ]:)

Re: Бензина и Октановото му число в действителност

Мнение от justboy » 31 Дек 2010, 18:52

А това би било много хубаво наистина.
Ако можеш да занесеш проби от няколо бензиностанции, също и от 98 и 100 октановия им бензин и т.н.
Изображение
E34, E38

младши ентусиаст
Аватар
Кара: atlantis blue

Мнение от Challenger » 31 Дек 2010, 19:03

може, имаше тема, в която се разискваше, потърси я.
Ако не се лъжа колегата бум бум беше писал за 250лв за един тест, но не съм 100 процента сигурен.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: М40, 1.6

Мнение от Chapai » 01 Яну 2011, 17:00

И за какво ти е октановото число ? То определя скороста на горене на бензина и ти можеш да го усетиш ако при ускорение ти "чука аванса". Аз моя не съм го чул. По интересно е с колко калоричен бензин шофираме...
Едно е да се държи като отегчена съпруга, друго си е като ококорена комшийка.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 323CI
Мечтае да кара: E36 M3 evo с валове

Мнение от vankatagsi » 01 Яну 2011, 17:43

Чукане на аванс, няма да чуеш, то затова са тия "Knock" сензори!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bmw325is » 01 Яну 2011, 17:55

Тогава защо всички казват : 95- всъщност се равнява на 92 в българия или нещо от сорта? Моята кола си е направена за 95 и ако не такова октановото число ,аз си развалям колата с тоя бензин ако найстина е 92!

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: М-ка деснячка с газова уредба Mimgas :D

Мнение от PIONEER » 01 Яну 2011, 18:09

Ми сипвай 100 октана щом искаш да се презастраховаш ;) Няма кофти ако е по-високо окт. число освен ако цената не те бърка.
Изображение
8.32

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Bmw325is » 01 Яну 2011, 18:28

много е скъп ,искам като пише 100 да е 100 не 95, като пише 95 да е 95 не 91

ентусиаст
Аватар
Кара: '07 E91 335i

Мнение от Maverick_VS » 01 Яну 2011, 18:43

Bmw325is написа:искам като пише 100 да е 100 не 95, като пише 95 да е 95 не 91

и световен мир и да няма гладуващи по света :mhihi:

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: М-ка деснячка с газова уредба Mimgas :D

Мнение от PIONEER » 01 Яну 2011, 18:47

Колега това съм сигурен,че всички го искаме ама като се приеме,че ръгат в храните такива боклуци при положение,че го ядем ние хората да не мислиш,че ще се трогнат за качеството на бензина...
Аз съм доволен от на Хелиос добавката за бензин.Евентуално ако искаш може да си слагаш от нея.Аз имах преди като карах на бензин имах проблеми с аванса и с нея се оправяше.Не е много скъпа и е по на оферта отколкото по-високооктанов бензин.Потърси из гугъл имаха и сайт и нямаше един недоволен в мненията ;)
Изображение
8.32

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 520i, Suzuki GSXR 750 (K7)

Мнение от DjFace » 01 Яну 2011, 20:24

PIONEER написа:Ми сипвай 100 октана щом искаш да се презастраховаш ;) Няма кофти ако е по-високо окт. число освен ако цената не те бърка.

Не си съвсем прав! Ако пише, че е за 95, трябва да се кара с 95! При продължителна употреба на по-силен бензин от препоръчания, може да се появат проблеми. Чувал съм, че изгаряли клапаните.

Мародератор
Аватар
Кара: some d20s

Мнение от Mollov » 01 Яну 2011, 22:11

Темата имаше друга идея... четете първото мнение. Ако темата продължи "по старому" ще приключи много бързо.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 01 Яну 2011, 23:04

Chapai написа:И за какво ти е октановото число ? То определя скороста на горене на бензина и ти можеш да го усетиш ако при ускорение ти "чука аванса". Аз моя не съм го чул. По интересно е с колко калоричен бензин шофираме...

На стар хлопел 1.2 карбуратор му чукаше аванса яко . Като му сипах 96 екстра форс СПРЯ напълно :shock: След като 96 е с 95 октана , смятайте колко А95 е 95 октана . Аз сипвам на Аудито от тези дето са нещо като 95+ - ОМВ Карера 95, Есктра форс 96 и там както се казваше на ЕКОто . Не че вярвам в добавките , ами просото като по-малко разпространени се надявам , по-малко да ги разреждат :evil:

ентусиаст
Аватар
Кара: Семейното комби
Мечтае да кара: M5 touring

Мнение от dinkomg » 01 Яну 2011, 23:55

Bmw325is написа:Има ли лаборатория в България в която мога да занеса 1 л. бензин 95 и да ми кажат какво има в този бензин и какво е реалното му октаново число?

Цитат от сайт:
В акредитираната лаборатория за горива и смазочни материали на „Петрол” АД във Варна е доставена и монтирана нова специализирана апаратура за стандартизирано определяне на октаново число на бензини. Апаратурата изцяло отговаря на изискванията на Наредбата за качеството на горивата и на световните и европейски норми за определяне на този основен квалификационен показател. За неговата значимост и водеща роля за качеството на бензините свидетелствува факта, че последните се характеризират и разграничават именно по отношение на октановото си число, а не по някой друг показател (например А-92, А-95, А-98).
Тази апаратура представлява едно комплексно съоръжение, в което основната част е специален двигател (стенд) и редица допълнителни аксесоари, като всичко това е монтирано в специално построено за целта помещение.
Апаратурата е произведена от американската фирма WAUKESHA, която е единствената фирма в света, оторизирана да я произвежда и разпространява. Между впрочем, няма нито един друг случай в някой стандарт да се посочва точно от коя фирма да се изготвя и доставя апарата, освен в стандарта за октаново число. Ето защо тази фирма има световен монопол и никой друг производител, освен нея, не се и опитва да произвежда такава продукция, защото ще е нестандартна.
До 2003 година октановото число в България се определяше със съветски двигатели съгласно СИВ 2183 от 1980 година. Както е известно, този стандарт в България е отменен и с хармонизирането на законодателството ни с европейското, а също и с въвеждането на европейските норми за качеството на българските горива, се въведе новият стандарт БДС EN ISO 5164 (за октаново число по изследователски метод - RON) и БДС EN ISO 5163 (за октаново число по моторен метод - МON).
„Петрол” е единствената компания в България, която притежава този стенд и може да извършва стандартно изпитание, освен производителя на горива в страната („Лукойл Нефтохим”) и контролиращия национален орган – Държавната Агенция по метрология и технически надзор.
Това поставя компанията в особено привилегировано положение, защото всеки търговец, който желае да контролира периодически качеството на предлагания на клиентите си бензин или пък всеки потребител, който желае да провери октановото число на закупения от доставчика бензин, вече може да се обърне към акредитираната лаборатория на „Петрол” във Варна. Анализът ще бъде напълно достоверен и съпоставим, защото ще е извършен по един и същ стандарт, по една и съща методика и на един и същ вид апарат с тези в бургаската рафинерия и ДАМТН.
Поради високата цена на тези стендове, всички други лаборатории в България не могат да си позволят тяхното закупуване и прилагат нестандартни методи. Някои от тях продължават да работят по отдавна отменения съветски стандарт, а други са закупили инфрачервен спектрограф за приблизително определяне на октаново число. Това са нецелесъобразни решения по много причини, от които по-важните са следните: тези апарати не са стандартизирани изобщо – нито в България, нито в света; определенията се правят с много условности и допускания и със значителни отклонения; техните показания не са меродавни и не се признават при никакъв съдебен иск или арбитраж; в издаваните анализни свидетелства вместо да се пише номера на стандарта, се прибягва до уклончив запис от рода на «съгласно вътрешна фирмена методика», което е безсмислено и т.н. Накратко казано, те биха могли да се използват за приблизителна предварителна информация, но в никакъв случай нямат нужната техническа и юридическа тежест.
От началото на юли 2008 година стендът е в редовна експлоатация и извършва проверочни анализи на редица бензиностанции и резервоари. Цената на един анализ е 195 лева (без ДДС). При едновременно представяне на пет и повече проби, за всяка от тях се прави отстъпка 25% от цената. При дългосрочни контракти се предвиждат и други бонуси. Контактите могат да се осъществяват директно с ръководителя на лабораторията – инж. Виолета Стоянова (тел. 052/380 814).
Монтираният стенд е още една стъпка в модернизирането на акредитираната лаборатория на „Петрол” във Варна, с което вече се обхващат почти всички основни показатели в охарактеризирането на горивата с най-съвременните аналитични методи.
Има много коли и ....BMW
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 01 Яну 2011, 23:58

Цената на един анализ е 195 лева (без ДДС). При едновременно представяне на пет и повече проби, за всяка от тях се прави отстъпка 25% от цената.

Хайде сега да започваме да събираме като колеги, че поне 10 проби трябват . Поне ще имаме отстъпка :)

Следваща

Назад към Извън Темата