Зелена карта
Модератор: Общи модератори
Зелена карта

Re: Зелена карта
от тази година всичко е електронно. хартиени молби не се разглеждат.
кандидадствай директно от 5ти октомври до 3ти ноември тази година...
информация - тука:
http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _1318.html
мисля, че времето на разни мастити фирмички които взимат пари за нещо безплатно отмина...
кандидадствай директно от 5ти октомври до 3ти ноември тази година...
информация - тука:
http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _1318.html
мисля, че времето на разни мастити фирмички които взимат пари за нещо безплатно отмина...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- xpl0d
-
-
- Кара: на изпарения
- Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355
Да не отварям нова тема, да питам и аз нещо за тази зелена карта.
Значи - ако пропуснем да кажем срока за записване, обаче след 2 месеца да кажем си намеря работодател, който ме иска там да кажем, той може ли да ми издаде зелена карта?
Изобщо по принцип тази лотария ли е единствения начин да се сдобиеш със зелена карта, може ли по някой друг начин, какъв?
Да кажем, че спечеля зелена карта, за колко време е валидна? Трябва ли да съм си намерил работодател преди да кандидатствам(спечеля) зелената карта? Какво става ако съм спечелил картата, а нямам работодател все още(ако изобщо е възможен такъв вариант)?
Значи - ако пропуснем да кажем срока за записване, обаче след 2 месеца да кажем си намеря работодател, който ме иска там да кажем, той може ли да ми издаде зелена карта?
Изобщо по принцип тази лотария ли е единствения начин да се сдобиеш със зелена карта, може ли по някой друг начин, какъв?
Да кажем, че спечеля зелена карта, за колко време е валидна? Трябва ли да съм си намерил работодател преди да кандидатствам(спечеля) зелената карта? Какво става ако съм спечелил картата, а нямам работодател все още(ако изобщо е възможен такъв вариант)?

xpl0d написа:Да не отварям нова тема, да питам и аз нещо за тази зелена карта.
Отговора е да. Работодател може да подаде документи за зелена карта. Проблем е че при този вариант отнема години докато ти разгледат молбата. И повечето работодатели вадят едновременно и работна виза (Л1 или Н1) и подават документи за зелена карта.
В идеалната ситуация след 5 години като ти изтече работната виза тъкмо ще ти е станала зелената карта. Да ама не.... обикновенно се мотат и увисваш което прави целия този вариант леко безсмислен.
Иначе за спечелената зелена карта, има изискване да си поне 6м годишно в УС. Друго не си спомням да е имало като условие
- xpl0d
-
-
Escape написа:xpl0d написа:Да не отварям нова тема, да питам и аз нещо за тази зелена карта.
Отговора е да. Работодател може да подаде документи за зелена карта. Проблем е че при този вариант отнема години докато ти разгледат молбата. И повечето работодатели вадят едновременно и работна виза (Л1 или Н1) и подават документи за зелена карта.
В идеалната ситуация след 5 години като ти изтече работната виза тъкмо ще ти е станала зелената карта. Да ама не.... обикновенно се мотат и увисваш което прави целия този вариант леко безсмислен.
Иначе за спечелената зелена карта, има изискване да си поне 6м годишно в УС. Друго не си спомням да е имало като условие
Чакай да се доизясним сега, че ме обърка. Ако с Л1 или Н1 мога да работя свободно то за какво ми е зелената карта тогава? Не е ли именно тя необходима за да можеш да работиш легално? Щото на мене точно тва ми трябва - да съм легално работещ с осигуровки и т.н. Не ми трябва да ставам тамошен гражданин. Да не е затова зелената карта?

xpl0d написа:Чакай да се доизясним сега, че ме обърка. Ако с Л1 или Н1 мога да работя свободно то за какво ми е зелената карта тогава? Не е ли именно тя необходима за да можеш да работиш легално? Щото на мене точно тва ми трябва - да съм легално работещ с осигуровки и т.н. Не ми трябва да ставам тамошен гражданин. Да не е затова зелената карта?
Ок подред малко разяснения:
L1 - работна виза вързана за компанията (ако компанията фалира те изхвърлят като мръсно коте, въпреки че може и 10 години да си бил в УС). Дават я за срок от 3-5 години и трябва да се преподновява
H1 - работна виза ама универсална.Срок: за около 7 години ги даваха по спомени. По специфично се вади - веднъж годишно от Април се подават документи и има само 30-50 000
J1 - студентска. Дава ти право да работиш ама 4ч и то нискоквалифицирана работа
зелена карта - най-добрия вариант: безсрочна е, дава ти работа, осигуровкит, SSN, можеш да станеш гражданин и т.н. Дори можеш да работиш в разни институции като ФБР, полиция, община

Escape написа:xpl0d написа:Чакай да се доизясним сега, че ме обърка. Ако с Л1 или Н1 мога да работя свободно то за какво ми е зелената карта тогава? Не е ли именно тя необходима за да можеш да работиш легално? Щото на мене точно тва ми трябва - да съм легално работещ с осигуровки и т.н. Не ми трябва да ставам тамошен гражданин. Да не е затова зелената карта?
Ок подред малко разяснения:
L1 - работна виза вързана за компанията (ако компанията фалира те изхвърлят като мръсно коте, въпреки че може и 10 години да си бил в УС). Дават я за срок от 3-5 години и трябва да се преподновява
H1 - работна виза ама универсална.Срок: за около 7 години ги даваха по спомени. По специфично се вади - веднъж годишно от Април се подават документи и има само 30-50 000
J1 - студентска. Дава ти право да работиш ама 4ч и то нискоквалифицирана работа
зелена карта - най-добрия вариант: безсрочна е, дава ти работа, осигуровкит, SSN, можеш да станеш гражданин и т.н. Дори можеш да работиш в разни институции като ФБР, полиция, община
л1 е само за интра-фирмени трансфери. демек ако работиш за ибм в бг и те поискат в ибм уса - изкарват ти л1. л1 може да е и за ниско-квалифицирани работници. ако те изхвърлят - имаш 0 (нула) дни да напуснеш държавата. л1 за мениджъри е 7 години, за другите е 5 години.
х1 - е универсална ама е само за определен работодател и е за високо-квалифицирани работници. ако те изхвърлят или напуснеш - не можеш да работиш другаде със същата виза- имаш 0 (нула) дни да напуснеш държавата или да си изкараш друг тип виза. х1 е 6 години.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
alx написа:л1 е само за интра-фирмени трансфери. демек ако работиш за ибм в бг и те поискат в ибм уса - изкарват ти л1. л1 може да е и за ниско-квалифицирани работници. ако те изхвърлят - имаш 0 (нула) дни да напуснеш държавата. л1 за мениджъри е 7 години, за другите е 5 години.
х1 - е универсална ама е само за определен работодател и е за високо-квалифицирани работници. ако те изхвърлят или напуснеш - не можеш да работиш другаде със същата виза- имаш 0 (нула) дни да напуснеш държавата или да си изкараш друг тип виза. х1 е 6 години.
Моята Л1 беше 3 години с опция за удължаване +2 (т.е 3+2). Не съм чувал някой да е получил 7 годишна, ама може не споря.
За Х1 Грешиш

Escape написа:За Х1 ГрешишН1 (Х1) не е само за определен работодател а позволява да я прехвърлиш (от фирма А -> фирма Б). Точно затова повечет малки компании не я спонсорират, тъй като в момента в който я получиш и никой не ти пречи да си вдигнеш шапката и да отидеш в друга компания.
и да и не. можеш да се прехвърлиш в друга фирма, но трябва да подадеш молба за трансфер- отнема средно 180 дни в големите региони по източното крайбрежие. за сравнение ако новата фирма те спонсорира за нова виза- отнема (само) 2 месеца.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ///ivanE30
- ентусиаст
-
- Кара: e60 e30 turbo
alx написа:Escape написа:За Х1 ГрешишН1 (Х1) не е само за определен работодател а позволява да я прехвърлиш (от фирма А -> фирма Б). Точно затова повечет малки компании не я спонсорират, тъй като в момента в който я получиш и никой не ти пречи да си вдигнеш шапката и да отидеш в друга компания.
и да и не. можеш да се прехвърлиш в друга фирма, но трябва да подадеш молба за трансфер- отнема средно 180 дни в големите региони по източното крайбрежие. за сравнение ако новата фирма те спонсорира за нова виза- отнема (само) 2 месеца.

Аз си пребивавах по западното крайбрежие
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
И аз смятам да се пробвам, някой ако може да обясни като за думис, как да преработя снимките по техните изисквания, смисъл снимам си сам и после да ги преправя?
Здравейте, искам да задам един въпрос, който е свързан с продългаването на зелена карта.
По настоящем имам Резидент Пермит, (зелена карта), която изтича в края на октомври.
Пише че триабва да се поднови 6 месеца преди изтичането.
Никога не съм работила в Америка, но бих искала да си запазя правата да пътувам без да минавам през консулството за издаване на виза.
Въпросът ми е такъв:
Знае ли някой кога България ще може да влиза и излиза свободно в Америка без да са ни нужни визи ?
По настоящем имам Резидент Пермит, (зелена карта), която изтича в края на октомври.
Пише че триабва да се поднови 6 месеца преди изтичането.
Никога не съм работила в Америка, но бих искала да си запазя правата да пътувам без да минавам през консулството за издаване на виза.
Въпросът ми е такъв:
Знае ли някой кога България ще може да влиза и излиза свободно в Америка без да са ни нужни визи ?
- xpl0d
-
-
jojoba написа:Знае ли някой кога България ще може да влиза и излиза свободно в Америка без да са ни нужни визи ?

Те ако го направят това, след преброяването незнам дали ще имаме население повече от 3 милиона