Зелена карта

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Зелена карта

Мнение от max805 » 27 Сеп 2010, 16:16

:wave: Здравейте,искам да кандидатствам за зелена карта в този сайт http://www.usabulgaria.org/ - някой има ли отзиви за него? :?:

master of the force
Аватар

Re: Зелена карта

Мнение от alx » 27 Сеп 2010, 19:14

от тази година всичко е електронно. хартиени молби не се разглеждат.

кандидадствай директно от 5ти октомври до 3ти ноември тази година...

информация - тука:

http://travel.state.gov/visa/immigrants ... _1318.html

мисля, че времето на разни мастити фирмички които взимат пари за нещо безплатно отмина...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар
Кара: на изпарения
Мечтае да кара: Countach, Diablo, F40, 348, 355

Мнение от xpl0d » 28 Сеп 2010, 11:12

Да не отварям нова тема, да питам и аз нещо за тази зелена карта.

Значи - ако пропуснем да кажем срока за записване, обаче след 2 месеца да кажем си намеря работодател, който ме иска там да кажем, той може ли да ми издаде зелена карта?

Изобщо по принцип тази лотария ли е единствения начин да се сдобиеш със зелена карта, може ли по някой друг начин, какъв?

Да кажем, че спечеля зелена карта, за колко време е валидна? Трябва ли да съм си намерил работодател преди да кандидатствам(спечеля) зелената карта? Какво става ако съм спечелил картата, а нямам работодател все още(ако изобщо е възможен такъв вариант)?
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: Е36

Мнение от Escape » 28 Сеп 2010, 14:32

xpl0d написа:Да не отварям нова тема, да питам и аз нещо за тази зелена карта.

Значи - ако пропуснем да кажем срока за записване, обаче след 2 месеца да кажем си намеря работодател, който ме иска там да кажем, той може ли да ми издаде зелена карта?

Изобщо по принцип тази лотария ли е единствения начин да се сдобиеш със зелена карта, може ли по някой друг начин, какъв?

Да кажем, че спечеля зелена карта, за колко време е валидна? Трябва ли да съм си намерил работодател преди да кандидатствам(спечеля) зелената карта? Какво става ако съм спечелил картата, а нямам работодател все още(ако изобщо е възможен такъв вариант)?

Отговора е да. Работодател може да подаде документи за зелена карта. Проблем е че при този вариант отнема години докато ти разгледат молбата. И повечето работодатели вадят едновременно и работна виза (Л1 или Н1) и подават документи за зелена карта.
В идеалната ситуация след 5 години като ти изтече работната виза тъкмо ще ти е станала зелената карта. Да ама не.... обикновенно се мотат и увисваш което прави целия този вариант леко безсмислен.

Иначе за спечелената зелена карта, има изискване да си поне 6м годишно в УС. Друго не си спомням да е имало като условие

Аватар

Мнение от xpl0d » 28 Сеп 2010, 22:46

Escape написа:
xpl0d написа:Да не отварям нова тема, да питам и аз нещо за тази зелена карта.

Отговора е да. Работодател може да подаде документи за зелена карта. Проблем е че при този вариант отнема години докато ти разгледат молбата. И повечето работодатели вадят едновременно и работна виза (Л1 или Н1) и подават документи за зелена карта.
В идеалната ситуация след 5 години като ти изтече работната виза тъкмо ще ти е станала зелената карта. Да ама не.... обикновенно се мотат и увисваш което прави целия този вариант леко безсмислен.

Иначе за спечелената зелена карта, има изискване да си поне 6м годишно в УС. Друго не си спомням да е имало като условие

Чакай да се доизясним сега, че ме обърка. Ако с Л1 или Н1 мога да работя свободно то за какво ми е зелената карта тогава? Не е ли именно тя необходима за да можеш да работиш легално? Щото на мене точно тва ми трябва - да съм легално работещ с осигуровки и т.н. Не ми трябва да ставам тамошен гражданин. Да не е затова зелената карта?
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от Escape » 29 Сеп 2010, 8:28

xpl0d написа:Чакай да се доизясним сега, че ме обърка. Ако с Л1 или Н1 мога да работя свободно то за какво ми е зелената карта тогава? Не е ли именно тя необходима за да можеш да работиш легално? Щото на мене точно тва ми трябва - да съм легално работещ с осигуровки и т.н. Не ми трябва да ставам тамошен гражданин. Да не е затова зелената карта?

Ок подред малко разяснения:
L1 - работна виза вързана за компанията (ако компанията фалира те изхвърлят като мръсно коте, въпреки че може и 10 години да си бил в УС). Дават я за срок от 3-5 години и трябва да се преподновява
H1 - работна виза ама универсална.Срок: за около 7 години ги даваха по спомени. По специфично се вади - веднъж годишно от Април се подават документи и има само 30-50 000
J1 - студентска. Дава ти право да работиш ама 4ч и то нискоквалифицирана работа
зелена карта - най-добрия вариант: безсрочна е, дава ти работа, осигуровкит, SSN, можеш да станеш гражданин и т.н. Дори можеш да работиш в разни институции като ФБР, полиция, община ;)

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 29 Сеп 2010, 16:00

Escape написа:
xpl0d написа:Чакай да се доизясним сега, че ме обърка. Ако с Л1 или Н1 мога да работя свободно то за какво ми е зелената карта тогава? Не е ли именно тя необходима за да можеш да работиш легално? Щото на мене точно тва ми трябва - да съм легално работещ с осигуровки и т.н. Не ми трябва да ставам тамошен гражданин. Да не е затова зелената карта?

Ок подред малко разяснения:
L1 - работна виза вързана за компанията (ако компанията фалира те изхвърлят като мръсно коте, въпреки че може и 10 години да си бил в УС). Дават я за срок от 3-5 години и трябва да се преподновява
H1 - работна виза ама универсална.Срок: за около 7 години ги даваха по спомени. По специфично се вади - веднъж годишно от Април се подават документи и има само 30-50 000
J1 - студентска. Дава ти право да работиш ама 4ч и то нискоквалифицирана работа
зелена карта - най-добрия вариант: безсрочна е, дава ти работа, осигуровкит, SSN, можеш да станеш гражданин и т.н. Дори можеш да работиш в разни институции като ФБР, полиция, община ;)

л1 е само за интра-фирмени трансфери. демек ако работиш за ибм в бг и те поискат в ибм уса - изкарват ти л1. л1 може да е и за ниско-квалифицирани работници. ако те изхвърлят - имаш 0 (нула) дни да напуснеш държавата. л1 за мениджъри е 7 години, за другите е 5 години.

х1 - е универсална ама е само за определен работодател и е за високо-квалифицирани работници. ако те изхвърлят или напуснеш - не можеш да работиш другаде със същата виза- имаш 0 (нула) дни да напуснеш държавата или да си изкараш друг тип виза. х1 е 6 години.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар

Мнение от Escape » 30 Сеп 2010, 7:59

alx написа:л1 е само за интра-фирмени трансфери. демек ако работиш за ибм в бг и те поискат в ибм уса - изкарват ти л1. л1 може да е и за ниско-квалифицирани работници. ако те изхвърлят - имаш 0 (нула) дни да напуснеш държавата. л1 за мениджъри е 7 години, за другите е 5 години.

х1 - е универсална ама е само за определен работодател и е за високо-квалифицирани работници. ако те изхвърлят или напуснеш - не можеш да работиш другаде със същата виза- имаш 0 (нула) дни да напуснеш държавата или да си изкараш друг тип виза. х1 е 6 години.

Моята Л1 беше 3 години с опция за удължаване +2 (т.е 3+2). Не съм чувал някой да е получил 7 годишна, ама може не споря.

За Х1 Грешиш ;) Н1 (Х1) не е само за определен работодател а позволява да я прехвърлиш (от фирма А -> фирма Б). Точно затова повечет малки компании не я спонсорират, тъй като в момента в който я получиш и никой не ти пречи да си вдигнеш шапката и да отидеш в друга компания.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 30 Сеп 2010, 17:48

Escape написа:За Х1 Грешиш ;) Н1 (Х1) не е само за определен работодател а позволява да я прехвърлиш (от фирма А -> фирма Б). Точно затова повечет малки компании не я спонсорират, тъй като в момента в който я получиш и никой не ти пречи да си вдигнеш шапката и да отидеш в друга компания.

и да и не. можеш да се прехвърлиш в друга фирма, но трябва да подадеш молба за трансфер- отнема средно 180 дни в големите региони по източното крайбрежие. за сравнение ако новата фирма те спонсорира за нова виза- отнема (само) 2 месеца.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: e60 e30 turbo

Мнение от ///ivanE30 » 30 Сеп 2010, 17:53

и аз ще пусна тая година :lalala:
bedrock city racing

ентусиаст
Аватар

Мнение от Escape » 30 Сеп 2010, 21:31

alx написа:
Escape написа:За Х1 Грешиш ;) Н1 (Х1) не е само за определен работодател а позволява да я прехвърлиш (от фирма А -> фирма Б). Точно затова повечет малки компании не я спонсорират, тъй като в момента в който я получиш и никой не ти пречи да си вдигнеш шапката и да отидеш в друга компания.

и да и не. можеш да се прехвърлиш в друга фирма, но трябва да подадеш молба за трансфер- отнема средно 180 дни в големите региони по източното крайбрежие. за сравнение ако новата фирма те спонсорира за нова виза- отнема (само) 2 месеца.

:yes: :yes: :yes:
Аз си пребивавах по западното крайбрежие

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 01 Окт 2010, 14:18

И аз смятам да се пробвам, някой ако може да обясни като за думис, как да преработя снимките по техните изисквания, смисъл снимам си сам и после да ги преправя?

Потребител
Аватар

Мнение от jojoba » 23 Фев 2011, 12:09

Здравейте, искам да задам един въпрос, който е свързан с продългаването на зелена карта.
По настоящем имам Резидент Пермит, (зелена карта), която изтича в края на октомври.
Пише че триабва да се поднови 6 месеца преди изтичането.
Никога не съм работила в Америка, но бих искала да си запазя правата да пътувам без да минавам през консулството за издаване на виза.
Въпросът ми е такъв:
Знае ли някой кога България ще може да влиза и излиза свободно в Америка без да са ни нужни визи ?

Аватар

Мнение от xpl0d » 27 Фев 2011, 22:41

jojoba написа:Знае ли някой кога България ще може да влиза и излиза свободно в Америка без да са ни нужни визи ?

:nono: Всеки тва чака, мя няма да стане скоро ми се струва.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от latrel » 27 Фев 2011, 23:20

Те ако го направят това, след преброяването незнам дали ще имаме население повече от 3 милиона :)

Следваща

Назад към Извън Темата