Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Модератор: Общи модератори
- ceco_kd
- младши ентусиаст
- Мнения: 373
- Регистриран на: 19.11.2009
- Местоположение: Русе
- Пол: Мъж
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Borymeckata: Баси рекламираната сланина.
Искам и аз! Записвай мъ у тефтеря!
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Искам и аз! Записвай мъ у тефтеря!
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!
- Borymeckata
- ентусиаст
- Мнения: 1016
- Регистриран на: 8.06.2012
- Пол: Мъж
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Абе аз ви записвам, ама нещо дефицит на продукция в последно време - пак няма суровина. Прасетата ли свършиха, или са пазили диета та нямат сланина... Кога нема - нема...
Excellent! Steven is my name!
- ceco_kd
- младши ентусиаст
- Мнения: 373
- Регистриран на: 19.11.2009
- Местоположение: Русе
- Пол: Мъж
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Ми аз се почесвах преди нова година и четях само как се записват хората, сега ще бърша лигата гледайки тука снимчици и ще хапвам препечен хлебецBorymeckata написа:Абе аз ви записвам, ама нещо дефицит на продукция в последно време - пак няма суровина. Прасетата ли свършиха, или са пазили диета та нямат сланина... Кога нема - нема...
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!
- wladio
- младши ентусиаст
- Мнения: 682
- Регистриран на: 16.03.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: е39
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
dankata написа:Вчера посях семената. Разчитам на смирение и търпение в следущите месеци и коги календара отброи месец пети, единият ще погине на дъската. Брат му, ако е рекъл ножът, ще дочака Август...
Или нафпавок след 2 месеца съхнене, наложен в дървесна пепел
това ме заинтригува много.....
я обясни,какво се случва,какъв е вкуса и всичко останало.голям фен съм на мезета,постоянно правя,но тук ме изненада с този метод.придобива ли друг вкус и аромат?????от какви дърва е пепелта?ако не е тайна моля за всички особености.
благодаря предварително.
- dankata
- младши ентусиаст
- Мнения: 682
- Регистриран на: 28.01.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Полагането в пепел се прави с цел дълготрайно консервиране на месото. В миналото това е бил начинът за съхранение, при липса на хладно място през лятото, наред с полагане в качета със сол, лой и т.н.
Конкретно нафпавокът или пуската се е правила по Коледа и след 2-3 месеца съхнене се е заравяла в пепел, като по този начин се е запазвала чак до гроздобер. Моята пепел е чамова предимно. Предполагам, че може да се играе с различна, за един вид обогатяване на аромата.
Ще мога да кажа дали има промяна във вкуса след няколко месеца, когато я изровя. Предишните заготовки не стигнаха до пепелта
Конкретно нафпавокът или пуската се е правила по Коледа и след 2-3 месеца съхнене се е заравяла в пепел, като по този начин се е запазвала чак до гроздобер. Моята пепел е чамова предимно. Предполагам, че може да се играе с различна, за един вид обогатяване на аромата.
Ще мога да кажа дали има промяна във вкуса след няколко месеца, когато я изровя. Предишните заготовки не стигнаха до пепелта
- bum_bum
- старши ентусиаст
- Мнения: 12068
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
dankata написа:..
Погледнах рецепта за тоя нафпавок, да разбирам ли, че е кълцано месо натъпкано в корем и седяло в сол?
- dankata
- младши ентусиаст
- Мнения: 682
- Регистриран на: 28.01.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Да, като бабек. Води се най-соленото мезе със сол между 32-48гр/кг. Туй пак е за да може да издеяни почти година.
Аз слагам 30гр/кг и го пълня в задънени говежди черва. Оригинално е в свински мехур.
Ето една рецепта https://batimiti.blogspot.com/2015/01/blog-post_31.html
Аз слагам 30гр/кг и го пълня в задънени говежди черва. Оригинално е в свински мехур.
Ето една рецепта https://batimiti.blogspot.com/2015/01/blog-post_31.html
- Jordana
- старши ентусиаст
- Мнения: 1599
- Регистриран на: 4.08.2011
- Местоположение: Карантина баце ....
- Пол: Мъж
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Според мен ако има 30 гр сол на кило не е необходимо да стои още в сол допълнително . Само провесване на хладно да зрее му стига , така смятам понеже дядо ми като правеше такава бабичка едно време никога не е слагана в сол допълнително . Обаче и февруари март вече няма нищо на чатала . А едно време хладилници е имало , макар и не такива като сега . Единия вариант е студена вода , в старата къща имаше такъв вътрешен кладенец в мазето понеже е било кръчма едно време . Лятото се пускат вътре в една мрежа лимонадите и виното да се охлажда , водата беше ледена може да ти опадат зъбите от студ . Другия начин е с хладилна яма , копае се яма на двора около 1.5 х1.5 и зимата се пълни със сняг и се трамбова . Отгоре се завива с черги и дървен капак . Август месец леда си е вътре .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- dan-dam
- ентусиаст
- Мнения: 1010
- Регистриран на: 18.01.2009
- Местоположение: София, ама съм от село
- Пол: Мъж
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Jordana написа:Според мен ако има 30 гр сол на кило не е необходимо да стои още в сол допълнително . Само провесване на хладно да зрее му стига , така смятам понеже дядо ми като правеше такава бабичка едно време никога не е слагана в сол допълнително . Обаче и февруари март вече няма нищо на чатала . А едно време хладилници е имало , макар и не такива като сега . Единия вариант е студена вода , в старата къща имаше такъв вътрешен кладенец в мазето понеже е било кръчма едно време . Лятото се пускат вътре в една мрежа лимонадите и виното да се охлажда , водата беше ледена може да ти опадат зъбите от студ . Другия начин е с хладилна яма , копае се яма на двора около 1.5 х1.5 и зимата се пълни със сняг и се трамбова . Отгоре се завива с черги и дървен капак . Август месец леда си е вътре .
В края на 30-те и началото на 40-те години прадядо ми е имал кръчма в село. Дядо ми е бил кръчмар. От баба ми знам, че са ходили на реката и са вадили блокове с лед. Нареждали са го на редове в ледница(така са казвали на помещението) което е било стая изкопана в земята и зидана със сечен речен камък. Между блоковете са слагали слама и по този начин ледът е бил съхраняван както казваш по цяло лято.
Иначе напоследък попадам на "закваска за месо". От чисто любопитство-някой ползва ли и може ли да даде повече информация какво представлява точно, в какви продукти се добавя
- dankata
- младши ентусиаст
- Мнения: 682
- Регистриран на: 28.01.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Jordana написа:Според мен ако има 30 гр сол на кило не е необходимо да стои още в сол допълнително . Само провесване на хладно да зрее му стига , така смятам понеже дядо ми като правеше такава бабичка едно време никога не е слагана в сол допълнително . Обаче и февруари март вече няма нищо на чатала . А едно време хладилници е имало , макар и не такива като сега . Единия вариант е студена вода , в старата къща имаше такъв вътрешен кладенец в мазето понеже е било кръчма едно време . Лятото се пускат вътре в една мрежа лимонадите и виното да се охлажда , водата беше ледена може да ти опадат зъбите от студ . Другия начин е с хладилна яма , копае се яма на двора около 1.5 х1.5 и зимата се пълни със сняг и се трамбова . Отгоре се завива с черги и дървен капак . Август месец леда си е вътре .
Сол се слага с другите подправки в началото, няма предварително или последвало киснене отново в сол.
Добре е мезетата да престояват в помещения с постоянна температура около 10градуса през дългите месеци, за да си (до)узряват. Основната цел на хладилните ями и тези ледници е била за съхранение на провизии и поради по-ниските температури, не са пригодни за производство на мезета. Инак за студени напитки са
- Zagy
- нафтения
- Мнения: 6924
- Регистриран на: 4.03.2009
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: го на спомени
- Мечтае да кара: E39 M5 или E46 M3
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Врътнах едни месца с една смеска за кайзер пастърма от Фантастикото - засега изглеждат доста добре. Направих ги тънки, за да изсъхнат бързо и да станат на гьон - нещо като щатското джърки.
БТВ - ако оставя пастърмата повече време във вода (примерно 2 дни) ще се обезсоли ли повече? Питам щото сега ми е една идея по-солено, отколкото ми е по вкуса.
БТВ - ако оставя пастърмата повече време във вода (примерно 2 дни) ще се обезсоли ли повече? Питам щото сега ми е една идея по-солено, отколкото ми е по вкуса.
Si non confectus, non reficiat.
- dankata
- младши ентусиаст
- Мнения: 682
- Регистриран на: 28.01.2004
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: 530iA Touring
- Мечтае да кара: e3-е39
- Детайли за колата: 2001
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Да, ще се обезсоли повече.
- bum_bum
- старши ентусиаст
- Мнения: 12068
- Регистриран на: 22.07.2003
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: турбо бмв
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
dankata написа:Да, като бабек. Води се най-соленото мезе със сол между 32-48гр/кг. Туй пак е за да може да издеяни почти година.
Аз слагам 30гр/кг и го пълня в задънени говежди черва. Оригинално е в свински мехур.
Ето една рецепта https://batimiti.blogspot.com/2015/01/blog-post_31.html
Aa, пуската я знам. Що такива съм оплющял Потърсих някаква рецепта за нафпавок и ми излезе, че се държала в сол, явно някаква друга интерпретация.
Аз сега напълних едни в дебело черво- 7 кила кълцано в 3 черва. Все бях правил големи луканки ама тия за сега биха рекорда.
- blacksapphire
- ентусиаст
- Мнения: 1353
- Регистриран на: 5.05.2008
- Кара: G02 X4 M40d
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Да се включа и аз с моето филе "Мицубиши"
- Venelin1111
- кандидат ентусиаст
- Мнения: 143
- Регистриран на: 26.02.2019
- Местоположение: София
- Пол: Мъж
- Кара: Няма BMW ;-)
- Мечтае да кара: Нова
Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни
Открихме сезона на двора
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
Няма вече BMW
Кой е на линия
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани