20г от падането на Стената и 20г от края на една епоха....

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е53

Re: 20г от падането на Стената и 20г от края на една епоха....

Мнение от sa_hellrot » 09 Ное 2009, 22:01

Комунизъм не беше.Беше социализъм. Имаше лошо, но имаше и хубаво. Който отрича всичко от миналото не е прав.
Но това е безкрайна тема. Мое мнение.

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 09 Ное 2009, 22:06

sa_hellrot написа:Комунизъм не беше.Беше социализъм. Имаше лошо, но имаше и хубаво. Който отрича всичко от миналото не е прав.
Но това е безкрайна тема. Мое мнение.

Така е,спор няма.Много си спомнят с носталгия за тогава,казват че са били по-добре.Обикновени хора,не някакви си партийни дейци или високопоставени членове на партията.Кой може да ги вини за това тяхно мнение.
И е факт че до ден днешен много хора искат да напуснат страната,значи има причина да са недоволни.

Аватар
Кара: комби...нация и Вайълет!

Мнение от SKISA » 09 Ное 2009, 22:20

комунизъм= социализъм получи гражданственост!
просто хората така го възприемат.
не отричам всичко то преди и ако имаха акъл управниците ни щяха да вземат умните неща! за съжаление не става така.

тогава още повече хора искаха да напуснат държавата ,ма на полосата стреляха!
а сега поне имат възможността да го направят... просто имат избора! тва е най-голямото преимущество.
много хора гледат носталгично назад ,но явно са позабравили доста неща....
тва е като гадната казрма-помниш само доброто -лошото се позабравя!

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Ное 2009, 22:28

да. падането на стената беше най-очевадното отстъпление на социализъма. дори падането на строя в ссср не мисля, че беше толкова очевадно.

за "старото" време - аз пък нищо лошо не видях от него. имах страшно хубаво детство (едно безкрайно "синьо лято"- за тези които помнят), получих едно много конкурентно-способно образование, никой не ме спря да си изпълня мечтите.... перфектно ми е ясно, че имаше и много недостатъци и си давам сметка за тях и мога да разбера как се е пречелно на определени хора и процеси, но.. аз лично нямам оплаквания към моята младост.

а за това какво сме постигнали - бай тошо едно време го каза много добре "вие не можете само да боядисате това дето сме го построили по "онова" време"....

посоката е правилна. изпълнението ни е ганьовско.
алекс
трабант 601с
разни други возила

Аватар

Мнение от SKISA » 09 Ное 2009, 22:34

май са ти били малки мечтите ,щом не си усетил граници да те спират тогава....
с 14млрд дълг и аз мога да построя много неща,които да няма смисъл дори да се боядисват......просто са ненужни. а ако прибера всичката частна собственост в момента мога и педесе кремиковци да построя ....
и аз имах синьо детство ,но освен джанки и жумичка явно в живота се налага да се гонят и други неща....след време....!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е53

Мнение от sa_hellrot » 09 Ное 2009, 22:37

SKISA написа:не отричам всичко то преди и ако имаха акъл управниците ни щяха да вземат умните неща! за съжаление не става така.

:yes: Именно. Все пак доста от нас сме израстнали и изучили тогава , пък като гледам не сме чак такива олигофрени
:D

Аватар
Кара: автомобил
Мечтае да кара: два автомобила
Детайли за колата: купе,двигател,волан,гуми

Мнение от jordanpar » 09 Ное 2009, 22:43

SKISA написа:май са ти били малки мечтите ,щом не си усетил граници да те спират тогава....
с 14млрд дълг и аз мога да построя много неща,които да няма смисъл дори да се боядисват......просто са ненужни. а ако прибера всичката частна собственост в момента мога и педесе кремиковци да построя ....
и аз имах синьо детство ,но освен джанки и жумичка явно в живота се налага да се гонят и други неща....след време....!

За кои 14 милиарда говориш,ония дето се появили след есента на ´89 ли? :mhihi: :mhihi:
Към 1984 г. страната има относително малък и обслужваем външен дълг. Криза започва през 1985 г., когато България започва лавинообразно да трупа заеми, а след 1987 г. вече е ясно, че страната влиза в капана на необслужваемия дълг и че рано или късно ще обяви неплатежоспособност. Тази прогноза е правена от БНБ още в края на 1986 г. и повтаряна неколкократно след това. Въпреки сигналите обаче единственото, което прави политическото ръководство, е да се опитва да разсрочва дълга и да го рефинансира с нови заеми. Така се влиза в спиралата на краткосрочните дългове, която неминуемо води всяка икономика към колапс.
Тези пари в последствие се оказа че са използвани за създаването на новите силни на деня,положиха основите на силовите групировки и направиха около стотина богоизбрани /разбирай партийно/ фамилии да станат толкова богати,че да управляват и до днес,независимо кой е на власт официално за пред блуждаещия народ.

ентусиаст
Аватар
Кара: Е34 /Е39 дизел, Е46-автомат,Е60-530
Мечтае да кара: Да се разхожда пеша

Мнение от Vasko » 09 Ное 2009, 22:54

SKISA написа:днес е 9ти! тази нощ преди 20г падна Берлинската стена! утре е 10ти!това е датата на падането на комунизма в страната ни!

на тази дата падна една тухлена стена и милиони малки ,но твърди стенички в умовете и сърцата на хората в източният блок!!!

Оф, пак пишете глупости ''паднал комунизма''. Няма такъв строй никъде - освен в Китай . След 20 години времето,в което живеем сега как ще го определите и към кой строй ще го пречислите?-интересно ми е... Като вземете да ги пишете тези и направо ...Комунизъм, фашизъм и ..дрън , дрън та пляс. Хич и не ме грее кой как ги разбира нещата. Това,което ме вълнува е да живея добре и да има какво да сложа на масата,а това че всеки има различни възгледи,за времето в което живее- нормално е. Такива му са убежденията...
Яжте, пийте и си носете новите дрехи и си карайте количките ,че животът е крaтък ..

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 09 Ное 2009, 22:57

само за справка... сега дълга е 36 милиарда евро.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Аватар

Мнение от SKISA » 09 Ное 2009, 23:02

sineok_pi4_ написа:...

бате, с тебе даже не сметам да споря...
пусни си една анкета :
колко анкетен е анкетния пич!?
анкетния пич анкетен пич ли е или само пич?
колко пичовско е да си анкетен пич ?
ако анкетирам ,анкетирайки анкетираните тва дали ше повлияе на анкетите?

и ще ти отговора неминуемо....
ма за политика явно не си подготвен да говориш... :clap:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 09 Ное 2009, 23:03

SKISA написа:...дали си струваше!? да!
дали комунизма е бил калпав строй!? явно! просто не издържа на съревнованието!
дали сме по-свободни!? очевидно!
дали можем да сме още по-...или да живеем по-добре от сега!?!? абсолютно!

не знам как някои оценяват живота си и ако е само с пари,почивка на бунгало на приморско ,със зелена жигула,чакана 15г или с незаключена гарсониера /то така или иначе няма кво да се открадне от нея/
или със свободата да изразиш мнението си /както и правим в момента/,с правото да искаш да успееш и да се опиташ да го направиш ,да можеш да критикуваш ,да имаш правото на избор........
е ми всеки си решава сам!
в крайна сметка в този момент мисля ,че никой не би бил убит или заключен заради убежденията си!!!!! за разлика от преди...! а живота е по-ценен от каквото и да е друго.....
:clap:

Аватар

Мнение от SKISA » 09 Ное 2009, 23:04

steeN написа:само за справка... сега дълга е 36 милиарда евро.

само за справка сега не убиват хора заради това ,което мислят....

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 09 Ное 2009, 23:04

Не ми се коментира надълго и нашироко,само обаче като се сетя "Бай Тошо"как четеше новогодишните си речи и през 10 думи сменяше листа... :mhihi: :mhihi: и колко вицове имаше и какви безсмъртни бисери остави за "Ъпсурт" да ги ползват..-лошото е ,че като се замислиш не беше смешно,а трагично... :confused: Сега сме в тази тиня,не защото строя падна-а защото го имаше...
Това,че е имало пари за храна,ток и парното е било 15 вместо 150 лв...зае.би..Помня,че се чакаше за банани на опашка,или с връзки-и то само по Нова Година! :banghead: :banghead: (сякаш сме прасета..)
За цветен тАлавизор-1 годинка..
За кола-Шкода-4или5 години...
Мускал-5 годинки
Лада-6 или 7...-който имаше долари-можеше от Кореком :!: Ако някой е имал дивия късмет да излезе и да ти донесе хубав шоколад,или парфюм или уолкмен...ехе...
За жилище-от 15 години нагоре...
А сега ,че е див олигархичен мутренско дупедавско политически ДС капитализъм и има свръхбогата върхушка и мизерстващо мнозинство-вярно на 100 процента..-но това не е следствие на загубата на соцялизЪма...-не че сме имали избор де... :roll:
Сравнете само двете Германии... :idea: кой е по-напред сега :!: ;)
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 09 Ное 2009, 23:11

Края, ама за германците. Тука нищо не е падало, само се пренаредиха фигурите на дъската.
http://ivo.bg/2009/11/09/%d0%be%d0%b1%d ... %b0%d0%bd/
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 09 Ное 2009, 23:16

SKISA написа:май са ти били малки мечтите ,щом не си усетил граници да те спират тогава....

мечтите ми (ако се гледа крайния резултат) бих казал че са ми били точно на място.

14 милиарда дълг беше натрупан накрая като върхушката тръгна да спуска спасителните лодки и да ги пълни с провизии- че да оцелее днк-то след потопа. както знаеме - операцията е успешна защото които водеше държавата тогава - сега пак я води- но едно време имаше "големия брат" да ги пази от глупости и своеволия- сега такъв механизъм няма. затова содом и гомора е в пълен текникалър.

за джанките и жумичката - както казах - беше перфектно. криех се добре, бягах бързо а джанките ми носеха рядко щастие. детство ли е то да го опишеш? :mhihi:

за нищо не съжалявам. напред и нагоре.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата