Pressure sensor активира жълти лампи DSC, ABS, ръчна

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: Е39 525 D

Pressure sensor активира жълти лампи DSC, ABS, ръчна

Мнение от Becko_83 » 23 Юни 2015, 10:18

Здравейте,
Четох и в чуждите сайтове и тук във форума за проблеми, които да причиняват светването на жълти лампи DSC, ABS, ръчна. Уви обаче не намерих никой, на който диагностиката да му казва, че нещо не му харесва на pressure sensor-а.
Какви са симптомите: при ускоряване над 40-45км/ч светват едновременно трите лампи. Преди да се активира тази защита работят и DSC и ABS. При изгасяне на колата и пак палене лампите не светят. Като светнат компютърната диагностика дава грешка pressure sensor. Спирачката сама по себе си работи много силно - педала няма празен ход и сработва от високо.
Кога се получи проблема: след смяна на сервоусилвателя на спирачката и спирачната помпа поради замръзване на спирачката през зимата.
Какво е правено, за да се отстрани проблема: за проба с втора ръка са сменяни следните чаркове:
- датчика за налягането, който се намира на самия ABS;
- управляващия модул на ABS-а;
- автоматичната DSC помпа.
Правено е многократно обезвъздушаване, чрез компютъра. Проверявани са жички, букси.
Какви решения намерени до тук не вършат работа в моя случай:
- датчиците на колелата да дават дефект - това би се видяло на диагностиката, като щеше да си пише кой точно е датчика;
- датчика за ъгъла на завиване да дава дефект - това също щеше да се види на диагностиката дали е така;
Ще съм много благодарен на предложения какво да пробвам от тук на сетне.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530iA Touring
Мечтае да кара: e3-е39
Детайли за колата: 2001

Re: Pressure sensor активира жълти лампи DSC, ABS, ръчна

Мнение от dankata » 24 Юни 2015, 13:49

Миналата година го борих този проблем. Излизаше ми грешка точно датчик налягане. В крайна сметка се окача, че проблемът ми е в електрониката на АБС-а.
В тази тема сме го обсъждали проблема, дано ти е от полза http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=35&t=360921

Имам работещ резервен датчик, ако искаш пак да пробваш само с неговата смяна :yes:

Потребител
Аватар

Мнение от Becko_83 » 25 Юни 2015, 8:49

dankata написа:Миналата година го борих този проблем. Излизаше ми грешка точно датчик налягане. В крайна сметка се окача, че проблемът ми е в електрониката на АБС-а.
В тази тема сме го обсъждали проблема, дано ти е от полза http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic.php?f=35&t=360921

Имам работещ резервен датчик, ако искаш пак да пробваш само с неговата смяна :yes:

Благодаря за насоката, определено са ми полезни нещата, които сте писали там въпреки, че повечето съм ги борил. До там стигнах вече, че да пробвам със смяна на чарколаци втори път - да взема да пробвам с още един модул на ABS-а да не би да е бил дефектен и онзи (и моя е 005) и после освен пак с датчика. Но определено ми прави впечатление, че такъв симптом като моя абсолютно на 100% при нормално леко ускоряване над 40-45км/ч да светват лампите и повече да не гаснат преди гасене на колата не намирам (няма значение топла, студена) :cry:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530iA Touring
Мечтае да кара: e3-е39
Детайли за колата: 2001

Мнение от dankata » 26 Юни 2015, 8:38

Щом е само при ускорение, провери пак датчиците на АБС-а. За по-голяма яснота ги наблюдавай на живи данни.
Гледам си от София. Ако искаш да пробваш с друг модул 005, драсни ми на ЛС.

Потребител
Аватар

Мнение от Becko_83 » 06 Юли 2015, 9:12

Моята сага стигна своя край.
Колкото и да не им се вярваше на повечето майстори проблема ми се оказа в новата спирачна помпа (механичната). Моделите с DSC явно трябва да имат една клапичка на тази помпа, която може би затваря единия кръг, когато се включва автоматичната DSC помпа. Това, обаче е мое умозаключение базирано на кратка информация от последния сервиз, в който бях. Там ми показаха, че едната помпа има клапа (тази, с която колата работи правилно), а другата помпа на същото място има само някаква цедка. При нормално ускорение над 40-45км/ч явно компютъра си прави някаква диагностика и успява да засече липсата на тази клапа и изключваше ABS-а и DSC-то.
Ако някой теоритично е по-запознат с принципа на работа на тази система ще се радвам да обясни какво й е ключовото на тази клапа и кога сработва.

Назад към E39