Звук при студен старт...

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E39 52Oi

Звук при студен старт...

Мнение от Николай К » 18 Мар 2013, 20:19

Здравейте колеги.
Така отнася се за 520и от 1997г с м52 мотор.
Сутрин от няколко дни, само на студен мотор издава лек скърцащ, или по скоро свирещ звук, за около 1,1.5 минути, след което всичко изчезва.При подаване на малко газ , звука се усилва малко, успоредно с оборотите, и при вдигане над 1500 оборота просто изчезва.На отворен капак не мога да определя от къде идва точно...Не зная от динамото ли е , или е водна помпа.Аз лично си мисля че е помпата, макар че е сменяна преди около 70к км. Колата не загрява, с нов воден радиатор е, с нов антифриз...
Ще се радвам на съвети и мнения... :bchug:
Поздрави!
Николай Кадийски

младши ентусиаст
Аватар

Re: Звук при студен старт...

Мнение от 6estaka » 18 Мар 2013, 20:23

Колега защо не свалиш ремъка да си провериш и обтяжната и паразитната ролка както водната помпа дали има увеличен луфт вече
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Николай К » 18 Мар 2013, 20:31

6estaka написа:Колега защо не свалиш ремъка да си провериш и обтяжната и паразитната ролка както водната помпа дали има увеличен луфт вече

Аз за това искам да събера мнения... :bchug:
за луфт не се бях сетил ,че може да има.
Поздрави!
Николай Кадийски

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e39

Мнение от milenskia525 » 18 Мар 2013, 21:03

Ролка,водна помпа,ремък.... :dunno: ,от тук само можем да гадаем колега

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(

Мнение от goguma » 18 Мар 2013, 21:10

Виж за начало дали ремъкът не е износен, после гледай за ролките на хидравликата/водната помпа/алтернатора. Ако не е в ролките може и по-навътре да е проблемът, пак в същите части.

А, и още нещо, макар че е малко вероятно - обтяжната ролка е закачена на едно амортисьорче, което като му изчезне смазката скърца и свири отвратително работещ двигател. За да го провериш дали все пак не е то - хващаш здраво ремъка и го опъваш на няколко тласъка, за да усетиш дали скърца. Обтяжната ролка и амортисьорчето са единствените подвижни части, които се мърдат като опънеш ремъка, така че като го опънеш ако чуеш скърцане, да знаеш че 100% е от проклетото амортисьорче!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 325 dizel

Мнение от krasi2bmw » 18 Мар 2013, 21:19

Привет колега , при мен беше абсолютно сьщото . Миналата година сменях всички ролки и ремьци и направо ми изкара акьла когато започна да го прави това . Започнах от по малкото зло , свалих малкия ремьк на климатика и всичко изчезна , не знам дали е от ролката или компресора , но сьм си порьчал целия ремонтен комплект на компресора и като го сложа , ще видя дали ще продьлжи да свири / тогава остава само ролката / . Пробвай с това , а ако продьлжи остават другите неща както каза колегата по горе :yes: колега пропуснах да спомена , че при мен го правеше само и само в движение , на място при форсиране го нямаше

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Николай К » 18 Мар 2013, 21:40

Благодаря колеги!
Ще погледна при първа възможност ремъка, ролките и ще пиша като открия виновника.
Само да е хубаво времето че нямам гараж.... :mhihi:
Поздрави!
Николай Кадийски

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: го на М3мицин
Мечтае да кара: Е36 М3

Мнение от Neeky » 18 Мар 2013, 21:46

Ако това сати симптомите https://www.youtube.com/watch?v=DIMpIAkWeNI , то се ориентирай към смяна на клапана за вентилация на картера!
Това което всъщност трябва да смениш е номер: 2 на схемата http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=11&fg=15
/препоръчително е да смениш всички неща от схемата , но това вече е въпрос на финанси и желание/ :paranoid:
В клипчето е показано как да тестваш нещата, ако са това симптомите знаеш и как да действаш! :mrgreen:
Надявам се да съм бил полезен. И пиши, като откриеш проблема......!!!!!
Успех!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320i e36 coupe M50B20
Мечтае да кара: M6

Мнение от another90sm » 18 Мар 2013, 22:55

viewtopic.php?f=35&t=323204 Колега, това е моята тема , кажи има ли общо при теб . При мен най-отчетливо се чува , когато дам на контакт и на 1500оборота(и то само като подавам гас) , ако е надолнище с 1500об. не се чува, също като работи на място само не се чува. Скоро ще кача и клип със звука, за да се ориентираме по-правилно.

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 18 Мар 2013, 23:59

Подобно виене има при мене от лагерите на алтернатора и като се позатопли времето ще го гътам за ремонт, че дразни много- сутрин на студено палене скрибуца всеедно има мишка при мотора. Възможно е и при теб да е от това колега, при мен също ремъци ролки и водна помпа са сменени скоро, но скърцането не изчезва. Провери все пак и компресора на климата- свали ремъка му и виж дали няма да спре свиренето, ако не- значи си като мене за лагери на алтернатор.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Николай К » 19 Мар 2013, 15:18

Сутринта направих един клип, стана малко шумен, ама виското е зацепило сутрин и фучи...а имам право на един опит :mhihi: Колега Neeky, Отворих капачката на маслото както прави човека от клипа който си ми пуснал, но ми падат оборотите, а този силен вакуум го няма...
http://vbox7.com/play:7cfd069e0e
Поздрави!
Николай Кадийски

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от another90sm » 19 Мар 2013, 21:16

Колега, този звук наподобява от другия клип с вакуума повече, като че ли. Моя шум е различен той е по-скоро цвилене. Утре след работа ще направя и аз клип.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от another90sm » 20 Мар 2013, 11:58

http://vbox7.com/play:0b0859f88d
Колеги, те това е. Ако някой е чувал подобен звук и знае какво го поражда ще съм му благодарен да сподели.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Николай К » 21 Мар 2013, 16:53

Такаа, днес свалих ремъка на колата и открих следните нередности:
1. Има лек луфт във водната помпа, като я хванеш за оста и разклатиш нагоре, надолу...
2. Обтяжната ролка има доволен луфт, и леко ромули, или там както се казва, стържене
3.Динамото- когато въртя оста му се чува звук, все едно опира някъде, според мен не е от допира му с четките... по силен е звука... и има луфт също лек когато го клатя нагоре надолу, но и по оста навътре и навън.
Ще почна да ги отстранявам, и ще пиша от кое точно е бил звука. :mrgreen:
Поздрави!
Николай Кадийски

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 05 Апр 2013, 16:07

Сега качих алтернатора със сменените лагери и няма и помен от мишешкото скърцане при мен. Задния лагер беше на сол, предния по- големия все още беше жив, но и той е пътник. :dummy:

Следваща

Назад към E39