От автоматични към ръчни скорости?
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- ozBMW
- младши ентусиаст
-
- Кара: ше Е36 Cupe
- Мечтае да кара: М5 Комби
От автоматични към ръчни скорости?
Понеже ми омръзна автоматика съм решил или да сменям колата или само скоростите
Обаче колата много не ми се сменя понеже знам какво съм и оправил и сменил и не искам да зема нещо друго и пак да се почне с ремонтите..... Та струва ли си да се сложат ръчни скорости много ли е разправия и колко ще ми излезне,и по скоро ме интересува може ли да се сложи 6-степенна ръчна скоростна кутия?
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
Re: От автоматични към ръчни скорости?
Съединител, помпа, педали, маховик, не се знае дали ЕКУ на двигателя няма да търси сигналите от ЕКУ на автоматика и да дава някаква грешка, така, че може да се сложи в сметката препрограмиране на ДМЕ или друго от кола с ръчни скорости. Предполагам, че смяна на елементи на силовото предаване след кутията няма да се налага, но нека, който е сигурен в това да го потвърди.
- M10
- старши ентусиаст
-
- Кара: 1602, E30 pre-face, E36 coupe
- Мечтае да кара: зил 130
ДМЕ-то като се смени и евс-а към него...
- zvetiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: Е39М54В30
M10 написа:ДМЕ-то като се смени и евс-а към него...
Е, той си върви комплект към който трябва да добавим и транспондера в ключа.
Вариант е смяна на софтуера на ЕКУ на двигателя и изключване на евс-а.
Почвам да усещам как колегата се отказва от идеята.
- ozBMW
- младши ентусиаст
-
То ако намеря кой да я направи тази операция и цената ме устройва и после ако продам автомата няма ли да си върна няква част от парите
Ама пък като се сетя как на една Е36-ца 2.8 автомат тръгнаха да и слагат рични скорости и накрая се отиде да се продава на части

Ама пък като се сетя как на една Е36-ца 2.8 автомат тръгнаха да и слагат рични скорости и накрая се отиде да се продава на части 
Аз я минах тази галимация преди близо 2 години. Вече колегите са ти обяснили какво ти е нужно като части. При мен единствения проблем беше прекодирането на колата, защото не искаше да завърти стартера и няколко дни я палех на бутане
Трябва да се прекодира таблото, EWS-а, да се прекарат кабели от датчика за задна скорост и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си сложи датчика за натиснат съединител, че след това брах ядове докато разбера откъде идва проблема...
Трябва да се прекодира таблото, EWS-а, да се прекарат кабели от датчика за задна скорост и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО си сложи датчика за натиснат съединител, че след това брах ядове докато разбера откъде идва проблема...- ozBMW
- младши ентусиаст
-
Колко ти излезна цялата процедура? И некой не каза може ли да сложи 6-степенна,до колкото знам 530д е с такава? 

- goguma
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(
При е39 6 скорости имат само 540и ръчка и М5 
- mad_presley
- старши ентусиаст
-
- Кара: E39 M5
ozBMW написа:Колко ти излезна цялата процедура? И некой не каза може ли да сложи 6-степенна,до колкото знам 530д е с такава?
530d с 6 скорости няма. Има Е46 с 6 скорости и то само тези с M57TUD30 мотори. Има един колега, който я направи тази интервенция на 530-ката си и темпомата не му работи на 6-та.
Колко пари ще ти излезе интервенцията зависи ИЗЦЯЛО от това, на колко ще си намериш нужните части, а именно: педали (целия комплект), кутия, маховик и други дреболии. От там нататък се пазариш с майстор, който да ти ги монтира, да ти преправи инсталацията и да ти прекодира колата
- goguma
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(
Да добавя още - ако не бъркам автоматичните кутии са малко по-големи от ръчните, което значи че и карданът им е по-къс и ще трябва и кардан да взимаш.
Не забравяй да съобразиш и че дифовете на автомат и ръчка имат разлики при някои модели - примерно на ТДС ръчката е с диф 2.64, а автоматът върви с диф 3.15 /ако не ме лъже паметта/. Тоест съобрази предавателното число с кутията. То всъщност май не пречи да си оставиш дифа 3.15 от автомата на ръчната кутия, ама не знам как ще е калибровката на таблото.
Или по-добре вземи комплект кутия+кардан+диф от донора
Не забравяй да съобразиш и че дифовете на автомат и ръчка имат разлики при някои модели - примерно на ТДС ръчката е с диф 2.64, а автоматът върви с диф 3.15 /ако не ме лъже паметта/. Тоест съобрази предавателното число с кутията. То всъщност май не пречи да си оставиш дифа 3.15 от автомата на ръчната кутия, ама не знам как ще е калибровката на таблото.
Или по-добре вземи комплект кутия+кардан+диф от донора

- wladio
- младши ентусиаст
-
- Кара: е39
Колега,не че нещо,избора си е твой,но доста трябва да се бръкнеш за тази смяна.и ако нещо се обърка?????ако тези пари са ти излишни,по добре продай си твоята кола,купи си ръчка и излишните пари или ги додай за качествена колица,или ги пази за ремонти.
този вариант ще спести доста лишение от кола-докато трае ремонта-и доста главоболия.
успех,и направи точния избор.
този вариант ще спести доста лишение от кола-докато трае ремонта-и доста главоболия.
успех,и направи точния избор.
- ozBMW
- младши ентусиаст
-
Като се замисля за това колко нерви ще ми отидат и това че ще трябва да съм без кола известно време
Май ще си го покарам още малко така
Трябва да си помисля добре 
Май ще си го покарам още малко така
Трябва да си помисля добре - MonsteR
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: SR-71 Blackbird
Колега това е чисто харакири... не го прави просто продай колата... и купи ръчка !
А пък как може да искаш от автомат да минаваш на ръчка... на всяко качване да почваш да работиш с ръце и крака като негър... просто необяснимо.. състезател ли ше ставаш... този съединител може да ти пробие дупка в крака на софийските задръствания... според мен това е грешно решение.
Черио...
А пък как може да искаш от автомат да минаваш на ръчка... на всяко качване да почваш да работиш с ръце и крака като негър... просто необяснимо.. състезател ли ше ставаш... този съединител може да ти пробие дупка в крака на софийските задръствания... според мен това е грешно решение.
Черио...

- ozBMW
- младши ентусиаст
-
Просто до сега карах само ръчки,това ми е първия автоматик и ми хареса обаче вече ми липсват ръчните скорости,или поне да беше типтроник....
22 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2