Необясним проблем с тресене по време на движение

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 525i

Необясним проблем с тресене по време на движение

Мнение от ivo86 » 21 Ное 2011, 20:03

Колеги, честно да ви кажа вече ще се откажа да търся причината за тресенето м/у 90-120 км/h. Бмв-то е 525 бензин комби 2003-та. Проблема се състои в това ,че от 90-120 цялата кола се тресе все едно има нещо разбалансирано. Изчетох всичките теми за тресене .
Нещата които за 4 дни съм направил са:
1.Смяна на нова рейка (старата имало мн малко луфт)
2.Чисто нови дискове Текстар и накладки АТЕ
3. Смяна на 2 броя криви носачи с тампоните (всичко лемфиордер)
4. Задни носачи два броя пак лемфиордер
5.Чисто нови гуми от динана Фулда
6. Джантите са оригиналните (не са криви)
7.Днес ходих на динамичен баланс (никаква разлика)
8.Тампони на стабилизираща щанга (от дарукар)
9. Взех на един колега гумите и джантите от неговата е39-ка (понеже той е със 16-ки а аз с 15-ки, при 16-ките се усеща тресенето мн повече).
10. Чисто нови амортесъори и тампони на макферсоните

Същото нещо ми го прави и с летните гуми.

Другият проблем е че когато тръгна да спирам точно в този диапазон колата и волана почва много силно да се тресе.

Вече не знам за кое да се хвана и какво да сменям... не ми се мисли колко пари съм дал до тук,а проблема си стои и казвам ви направо не може да се кара. Давайте съвети.

ентусиаст
Аватар
Кара: е60 525 x-drive
Мечтае да кара: M6

Re: Необясним проблем с тресене по време на движение

Мнение от Sesko » 21 Ное 2011, 22:05

Колега ти направо ме хвърли в тъча с тая тема - толкова неща си сменил пък тресенето остава :shock: .
Единственото което се сещам е каренцето на рейката , ама няма много логика да тресе от него , знам ли вече, ти си сменил почти всичко :conf:
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivo86 » 21 Ное 2011, 22:38

дам колега за 4 дни почти една хубава кола ....Но тресенето си остава...Мен ме съмнява нещо по кардана...но тези дни ще дигна колата на крик и ще и дам малко ръчка на 120 да видя дали не е от задницата нещо (гумено каре знам ли ...). Който има предложения да казва...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '09 E92 N47; '08 E60 N53B30
Мечтае да кара: 911 Turbo S
Детайли за колата: RIP E39 2010-2019 :(

Мнение от goguma » 21 Ное 2011, 22:58

Идват ми няколко глупави варианти на акъла, и предвид че си сменил всичко досега, очевидно ще търсим проблема на някое нелогично място - за първо време виж каретата и връзките на кардана, имам и още едно малко по-глупаво предположение - кормилния прът също има карета, разгледай и тях, просто ти си сменил почти всичко по окачване + дискове и пак трака :dunno: А да не забравя - предполагам че вече си го свършил, но виж за всеки случай и апаратите на спирачките, да не би някой да е кривнал и да прехапва.

Имай предвид че не съм сменял нищо от гореизброените, така че мнението е от това което съм чел тук-там за подобни проблеми, но пък може и да излезе откъде е :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: e60ka

Мнение от krasi_bmw » 22 Ное 2011, 0:00

провери да ли е почистена главината от ръжда преди да се монтират новите дискове,

старши ентусиаст
Аватар
Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
Мечтае да кара: още по-бавно
Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD

Мнение от Владо » 22 Ное 2011, 0:08

колега, от кога караш тази кола :?: ... и все така ли е била в твои ръце...
също правена ли е проверка за съосие и реглаж :?:

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 22 Ное 2011, 3:07

Мале, това е като в криминален роман направо :lol: Колега предполагам си го направил, но ходил ли си в някой оторизиран сервиз на БМВ или при БМВ майстор с репутация, да я погледне все пак ? На мен лично на Х5 преди години една фабрично дефектна гума ме беше побъркала, докато един ден не я вдигнах на подемник, и завъртях гумата на ръка и видях биенето....Същото биене преживя и мой приятел с ново Х6.
Ако ги завъртиш предни-задни и пак се повтори въпросното биене, просто търси дефекта или в супортите, или там където са легнали спирачните дискове.
Понякога и големите специалисти грешат, така че иди и при друг човек да я погледне.
Никога няма да забравя в казармата как един вулканизатор не можа да ми развие болтовете на джанта на ЗИЛ 157. Сума ти време напъва и псува, накрая разбра че левите гуми на ЗИЛ-а са с лява резба :lol: :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivo86 » 22 Ное 2011, 10:00

Колеги при динамичният баланс гумите и джантите бяха перфектни, т.е нямаше криви гуми и джанти. Замислих се за Камор ауто да я закарам да я погледнат, защото вече не знам какво да правя. Според вас колко пари ще ми струва удоволствието..?

Иначе колата я карам от 1 година и преди нямаше никакви проблеми нито е тресяла нито нищо. Тресенето се появи изведнъж и просто почнах да сменям наред нещата..

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 540ia

Мнение от Jikata » 22 Ное 2011, 11:46

здр колега , баща ми кара е39 530 д 2002 , при него се получава сащата схема и то точно в този деапазон на скоростта .И аз от няколко дена се занимажам с нея , сменях гумите с джантите от моята кола , но ефекта е сащия . при нея сам рециклирал рейката (която нямаше луфт - само леко салзеше от пасажерската страна ) ,2-та предни диска сащо са сменени (цимерман4ета) , имам някакви самнения че " поуърфлекса , които е на носачите може и да оказва някакво влияние , но незнам , сменил сам и тампоните на стабилизиращата щанга и направо незнам какво се случва.така че ще чакам да видя дали ще има някакво разжитие при тебе , и аз ако открия нещо , ще пиша

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivo86 » 22 Ное 2011, 12:58

Колеги според вас възможно ли е , ако дисковеете са криви да тресе цялата кола без да се натиска спирачката... ? При мен тресенето се усилва като натисна спирачката но ми е странно защото е в една и съща честота..Офф нямам представа тези от Камор искат 50лв за проверка на ходовата част. Вижда ми се безмислено....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от uBaH » 22 Ное 2011, 13:07

Иво, вярно разстоянието между накладки и дискове е много малко, дори и когато не натискаш спирачките, но за да тресе от дискове, при това положение - е бая криви трябва да са. Тоест, ако приемем че е възможно, то кривият диск следва да опира в накладките, те от своя страна в апаратите и от там вече някакви вибрации да се предават из целия автомобил.
Ако повдигнеш колата, дори и с крика и завъртиш колелата на ръка - свободно ли се въртят или има моменти на задържане и отпускане?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от ivo86 » 22 Ное 2011, 13:18

Като се замисля в дясното колело по малко се завърта от лявото..и има свободно въртене но не като лявото..И може би малко запича като на крив диск...Ама все си мисля,че не може да е от това.Все пак са чисто нови дисковете. Според вас да ги закарам ли на Жан да ги стругова ,чух че доста добре се справял. Обадих му се и ми каза по 25лв на бройката...Сега се замислям дали да не купя направо чисто нови пак дискове само че АТЕ а не текстар.Много хора ми споделят доста лоши неща за текстар. А тези циберман или нещо подобно дали са хубави и колко пари трябва да струват ?

ентусиаст
Аватар
Кара: X5 2003 e39 540

Мнение от sadex5 » 22 Ное 2011, 13:40

Колега, ти май четеш между редовете :lol: Вместо да гадаеш, досега да я беше занесъл да я прегледа някой, щом си от София, има много момчета, занимаващи се диагностика на всичко.
Трябва да си спирал като Терминатор, за да изкривиш за нула време нов Текстар, хеле ако е оригинален.
Най-голямата глупост е да струговаш нови дискове, по добре ги хвърли на боклука отсега..

ентусиаст
Аватар
Кара: е60 525 x-drive
Мечтае да кара: M6

Мнение от Sesko » 22 Ное 2011, 13:54

И си вземи дискове от официален дилър на БМВ...
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e39 540ia

Мнение от Jikata » 22 Ное 2011, 15:33

момчета според мене , ако бяха криви дисковете ,от 180-200 при намаляне и нормално и малко по барзо - нямасхе ли и там поне леко да притриса ?пробвах няколко пъти, и нищо , до момента в който не намаля до 120 -110 и тогава при леко намаляне - олеле майко :)

Следваща

Назад към E39