Нивото на горивото в резервоара

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: 530da turing

Нивото на горивото в резервоара

Мнение от nightdriver » 10 Окт 2009, 13:18

Здравейте колеги,
мисля, че имам проблем:

Преди известно време ми се налага да свалям помпата, която е в резервоара заедно с поплавъка,
за да почистя цедката, понеже в момента в който нивото на горивото падне леко под 15л, /без лампата да свети/ бмв-то гаснеше за нафта !

След почистването, наместих помпата и поплавъка и реших да пробвам резервата и какво става:

Стрелката почти опираше в нулата, лампата светеше и според скритото меню имах около 5-6л нафта за около 100км пробег, даже и помпата я чувах на завоите как работи на сухо, когато колата отново угасна за нафта :evil:
веднага отворих капака на помпата, за да видя реално какво е положението в резервоара и гледам, че в кошницата на помпата /от където смуче/ няма нафта и тя смуче въздух, но пък под нея, на дъното на резервоара имаше известно количество, но не мога да определя дали е около 5-6л, както показва на таблото ?
та въпроса ми е следния:
нормално ли е да остава нафта в резервоара и колко?
ако е нормално, защо тогава ми го отчита като гориво на което мога да разчитам :?:
дали не съм прецакал нещо поплавака от вадене и вкарване ?

благадаря ви за отговорите

и да добавя, че преди ми се е налагало да карам на резерва и пробега е стигал до 0км, просто можех да разчитам на резервата, много точно ми показваше.
днес напълних резервоара до капачката и в менюто показва: ляв-34л, десен-31л, тотал-65л и го стабилизира, а пък резервоара е 70л :dunno:
колата е 530дизелИзображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Re: нивото на горивото в резервоара

Мнение от `DaRkMaN » 10 Окт 2009, 15:50

70 литра е колега, обаче менюто показва макс 65, така е направено просто...не знам защо

младши ентусиаст
Аватар
Кара: '98 525 TDSA
Мечтае да кара: E39 M5

Мнение от monogamnia » 10 Окт 2009, 15:52

78л с резервите за тдс по книжка

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 10 Окт 2009, 17:28

Резервоарите на
520i, 523i, 525i, 528i, 530i 535i, 540i
520d, 525d, 530d
saloon/turing

са с обем 70 l. включително 8 l. резерва за 4 и 6-цилиндровите мотори и 10 l. резерва за 8-цилиндровите мотори (стр. 191 от Owner Manual)

Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 10 Окт 2009, 18:21

мерси колеги,
а какво мислите за 5-6то литра , които остават според менюто, а пък колата гасне за нафта ?
дали поплавъка съм го преебал или това си е нормално ?
и ако е нормално , защо помпата не може да ги засмуче ?

ако се е случвало на някой, нека сподели или други идеи !

значи тдс-а е с по-голям резервоар !
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 10 Окт 2009, 18:53

колеги,
да не би като съм откачал буксата на поплавъка , компютъра да е запаметил известно количество гориво и сега да ми бърка данните ?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 10 Окт 2009, 19:53

Колега, предполагам не си сменял помпата докато колата е била на контакт, така че дали си откачал буксата или не е все едно при положение, че когато колата не е на контакт до помпата и до нивомера няма захранване.

Колкото до тия 5 литра които остават на дъното на цялата ми площ те са с ниво около 1-2 см. (разпределени върху площта на цялото дъно) а помпата със сигурност е проектирана така, че цедката не опира в дъното, защото точно в тези 5 литра се утаяват всичките боклуци които си снимал по цедката !!!

Освен това ако забелязваш BMW в официалните данни за обема на резервоара пишат ОКОЛО 70 л. и според мен точно това е причината.
Според мен в действителност резервоара побира малко повече, но помпата ефективно има достъп до "около 70 л.". останалото на дъното е недостъпно и по-добре ;)

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 10 Окт 2009, 20:26

[quote="tsb_bg"]Колега, предполагам не си сменял помпата докато колата е била на контакт, така че дали си откачал буксата или не е все едно при положение, че когато колата не е на контакт до помпата и до нивомера няма захранване.

не, не съм откачал буксата при контакт :!:

Колкото до тия 5 литра които остават на дъното на цялата ми площ те са с ниво около 1-2 см. (разпределени върху площта на цялото дъно) а помпата със сигурност е проектирана така, че цедката не опира в дъното, защото точно в тези 5 литра се утаяват всичките боклуци които си снимал по цедката !!!

да, самата помпа влиза в една кутия от която смуче горивото и самата кутия е на по-високо ниво от дъното на резервоара, за да избегне боклуците както казваш ти!
проблема ми е, че преди съм карал до автономност 0км , а сега при автономност 100-130км, колата гасне за нафта :evil:
само дето незнам колко литра е показвало скритото меню при автономност 0км , понеже преди незнаех как се влиза в това меню
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 10 Окт 2009, 20:44

nightdriver написа: ...да, самата помпа влиза в една кутия от която смуче горивото и самата кутия е на по-високо ниво от дъното на резервоара, за да избегне боклуците както казваш ти!
проблема ми е, че преди съм карал до автономност 0км , а сега при автономност 100-130км, колата гасне за нафта ...

Какво е показвало "скритото меню" и аз не знам, а и в интерес на истината не съм го и поглеждал на моите коли дали го докарва до нула или близо до нула когато съм на резерва. Обикновено дозареждам когато ми светне на ВС-то "автономност 50 км.", а най-често доста преди това, за да не оставям да тегли бензин от дъното.

Ако при автономност 100 - 130 км престава да качва нафта разликата е много голяма и или помпата не си е влязла хубаво на мястото (макар и да не го вярвам) или просто компа се е бъгнал с някави данни за наличие не гориво и трябва да се ресетне (поне според мен)

Опитвал ли си да видиш колко литра ще побере резервоара ти след като изгасне при показание на ВС-то за автономност 100-130 км? т.е. да провериш автономността която показва ли е нереална, или показанията за налично гориво са нереални.

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 10 Окт 2009, 21:05

да, помпата е вкарана добре в кутията или кошницата както там се казва и цедката опира почти в дъното на тази кутия, а тази кутия е фиксирана здраво за резервоара!
снощи според ВС имах около 10л , а напълних до капачката 67л :roll: лъже ме с около 5л. в повече :twisted:
как да го ресетвам, да откачам ли акумулатора :D :?:

п.с автономноста отговаря добре на наличноста
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от tsb_bg » 10 Окт 2009, 22:30

Ако поплавъка не е разместен и мери точно той се качва (теоретично) до началото на тръбата за наливане на горивото и там отчита максимум гориво (70 л.). Той просто не може да се се вдигне по-високо и съответно не мери горивото в тръбата за наливане - до капачката, което с всички чупки сигурно побира 3-4 л. така че грешката не е толкова голяма.
В такъв случай по-скоро провери отново с пълен резервоар как ти намалява "автономността" спрямо показанията за наличното гориво т.е. да си сигурен че има разминаване в ВС-то.

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 10 Окт 2009, 23:30

значи, наблюдавал съм я и ще продължавам да я наблюдавам , но мисля че автономността си намалява пропорционално на наличността, т.е при около 10-11л - 200-230км пробег и при 5-6л- 100-130км пробег

мерси колега за помощта :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 11 Окт 2009, 11:24

Всеки резервоар си има някакъв мъртъв обем (незнам колко на наще кюмбети), добре, че си изчистил цедката, но поплавъка се хваща там шибано и при мен тази история не излезе без да го откача, ако си го откачал ме съмнява, че си го размърдал рамото изкривил и за това те лъже. Моят съвет е изобщо не карай под 15л. помпичката трябва постоянно да си е облята в гориво, по този начин се охлажда. Поздрави и да не забравяме, че от БМВ и в резервара са си "оставили ръцете"! :)
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

ентусиаст
Аватар

Мнение от nightdriver » 11 Окт 2009, 12:39

LUCIFER'S написа:Всеки резервоар си има някакъв мъртъв обем (незнам колко на наще кюмбети), добре, че си изчистил цедката, но поплавъка се хваща там шибано и при мен тази история не излезе без да го откача, ако си го откачал ме съмнява, че си го размърдал рамото изкривил и за това те лъже. Моят съвет е изобщо не карай под 15л. помпичката трябва постоянно да си е облята в гориво, по този начин се охлажда. Поздрави и да не забравяме, че от БМВ и в резервара са си "оставили ръцете"! :)

аз изкарах помпата заедно с поплавъка и чак после видях, че можело да се откача :oops:
уж го вадих внимателно, да не изправя телта, ама знам ли!
сега ако е нещо софтуерен проблема, незнам?

а при тебе после всичко точно ли си показваше или още не си пробвал резервата до край? :D
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39 '02 530d

Мнение от LUCIFER'S » 11 Окт 2009, 20:40

Карал съм на резерва след това, но избягвам да свети лампата поради по-горе написаната пречина за охлаждане на помпата. Но понякога на около 20 л пак ми е светвала резервата и това е проблем с поплавъците в резервоарите и отчитането има при БМВ
Fortuna fortes metuit, ignavos premit.

Следваща

Назад към E39